Meny Stäng

Att göra i Tasjkent – 15 tips till Uzbekistans huvudstad

Vad kan man se och göra i Tasjkent i Uzbekistan? Denna huvudstad, i detta spännande land, bjuder på allt från arkitektur och historia till shopping och mat. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Tasjkent med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tasjkent i Uzbekistan

Tasjkent är huvudstad i landet Uzbekistan, som varit självständigt sedan Sovjetunionens fall 1991. Innan dess var staden huvudort i den uzbekiska sovjetrepubliken, och innan dess finns en brokig historia då staden bland annat styrts som olika khanat. Faktum är att staden bosattes redan flera hundra år före Kristus, och att platsen länge utgjorde ett viktigt stopp längs den omtalade Sidenvägen, som gick mellan Kina och Europa.

På 1960-talet drabbades Tasjkent av en förödande jordbävning, och stora delar av staden återuppbyggdes därefter i sovjetisk stil. En del historiska byggnader klarade sig dock, och står kvar än idag.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan

Tasjkent ligger i den nordöstra delen av Uzbekistan, relativt nära gränsen mot Kazakstan.

Vad kan man göra i Tasjkent i Uzbekistan?

Vad kan man då se och göra i Tasjkent? Vi besökte den här staden i våras, under en pressresa. Vi har nu samlat våra bästa tips till staden, och dess omgivningar.

1. Upptäck centrala Tasjkent

Först och främst är det förstås intressant att upptäcka centrala Tasjkent. Du kan till exempel ta dig runt med tunnelbana och därefter promenera. Observera att nästan alla bilar är av märket Chevrolet. Detta bilmärke har nämligen monopol, och egen produktion, i Uzbekistan. För övrigt är de flesta bilar vita.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan

Det är också lite charmig att spana in alla stånd, där det till exempel säljs nybakat bröd eller färsk frukt.

2. Upplev Chorsu Bazaar

En sak som du absolut inte vill missa att göra i Tasjkent är att uppleva marknaden Chorsu Bazaar. Vi sa lite glatt till våra guider att “en timme räcker”, men det var ju innan vi fattat hur stor den här marknaden är … Här finns kött och grönsaker, street food, kläder, smycken och allt du kan tänka dig.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - Chorsu Bazaar

Det är intressant att spana in matförsäljningen, även om man som turist kanske inte är ute efter att shoppa kött eller grönsaker. Styckningsdetaljerna är annorlunda än hemma och det är riktigt spännande att kika runt och försöka fråga försäljarna vad det är de har i disken. Alla vi pratade med var mycket tillmötesgående, vänliga och glada, även om engelskan kan vara begränsad.

Ägg fanns det gott om för övrigt!

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - Chorsu Bazaar

3. Prova uzbekisk street food

När man befinner sig på Chorsu Bazaar, eller någon annan marknad i Tasjkent, är det kul att prova delikatesser och street food. Här kan du prova allt från frukt och bröd till kristalliserat socker, som är en vanlig sötsak.

Det finns också street food som passar perfekt om du är hungrig, såsom olika sorters piroger. På Chorsu Bazaar provade vi några små friterade saker med vegetarisk fyllning, som bara kostade någon krona. Gott var det också!

street food

4. Fynda traditionella kläder

Du kanske också vill passa på att fynda traditionella kläder? Detta kan du passa på att göra på Chorsu Market, men också på andra ställen. Uzbekistan är känt för siden och broderade klädesplagg. Massor av härliga färger!

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - shopping
Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - shopping

5. Ät på Central Asian Plov Center

En sak som är populär att göra i Tasjkent är att äta på Central Asian Plov Center, som för övrigt ligger bredvid stadens 375 meter höga tv-torn. Även tv-tornet kan besökas av turister, och tydligen finns det restaurang där uppe. Vi gick dock all in för plov …

Plov är den uzbekiska varianten av maträtten pilaff, vilket kan sägas vara landets nationalrätt. Rätten, som är extremt älskad, består av oljigt ris, kött, kryddor och grönsaker, såsom morötter.

Man kan äta den här rätten på väldigt många olika ställen, men att göra det just här är lite speciellt. Rätten tillagas nämligen i en enorm gryta och människor vallfärdar hit för att ta del av upplevelsen.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - Central Asian Pilaf Center

6. Beundra Tasjkents tunnelbana

Tasjkents tunnelbana är något alldeles speciellt! Tunnelbanan byggdes under 1970-talet, det vill säga under Sovjettiden, och har därefter kompletterats med nya stationer. Alla stationer är fantastiskt vackert dekorerade, utifrån specifika teman. Missa framför allt inte stationerna Kosmonavtlar, Alisher Navoi och Mustaquillik Maydoni.

7. Spana in Independence Square

När Uzbekistan blev självständigt 1991 döptes Lenin-torget om till Mustaqillik Maydoni, vilket betyder Independence Square. Här restes ett monument för självständighet och på torget anordnas olika parader och evenemang.

Inte långt härifrån hittar du också torget Amir Timur Square, som idag är dekorerat med en staty av den turk-mongolisk krigsherren Timur Lenk. Under tidigare perioder har det funnits statyer av både Stalin och Lenin här.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - Independence Square

8. Besök Hazrat Imam Complex

Hazrati Imam-komplexet (Zuzuk-Ota) är ett monument med anor från 1500- till 1900-talen. Komplexet består av Moʻyi Muborak Madrassa, Qaffol Shoshi-mausoleet, Baroqxon Madrassa, Hazrati Imam-moskén, Tillashayx-moskén och Imam al-Bukhari Islamic Institute. Detta är en av de större sevärdheterna i Tasjkent.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - Hazrat Imam Complex

Vi gick först runt på området och spanade, och fick därefter (efter att vi tagit av oss skorna och vi kvinnor tagit på en slöja) kika in i en av moskéerna.

Nedan kan du se en bild på hela vår grupp av journalister och bloggare, från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

hela gruppen med nordiska journalister och bloggare

9. Se uzbekiskt hantverk

I området runt Hazrat Imam-komplexet finns en lång tradition av hantverk. Genom historien var hantverkskunnande ofta ett viktigt komplement till religionsstudierna, och fortfarande idag bor hantverkare, och ättlingar till hantverkare i dessa områden.

På gatan Suzuk Ata Street har man låtit bygga upp hantverkslokaler där turister kan lära sig mer om hantverkets historia, men också handla produkter av trä och metall, mattor, sidenplagg och broderade textilier. Vår guide visade bland annat upp en tavla ritad på ett 130 år gammalt papper.

10. Se Kulkedash Madrassa

Kulkedash Madrassa, daterad till Abdullah khans regeringstid på 1500-talet, är ett av de historiska byggnadsverk som överlevde jordbävningen 1966. Denna madrassa är en vacker byggnad och här bedrivs undervisning än idag. Som turist kan man kika in en bit på innergården, medan andra delar är dedikerade till studenterna.

11. Besök State Museum of Applied Art

Det statliga museet över tillämpad konst visar upp och berättar om kulturarv och konsthantverkets historia. Här kan du bland annat se målningar samt keramik, broderier, mattor, porslin, musikinstrument och mycket annat.

State Museum of Applied Art

12. Slappa i Tasjkent City Park

Tasjkent City Park är ett stort och modernt rekreationsområde, som du hittar mitt i huvudstaden. Här finns många stora hotell, liksom restauranger, caféer och glasskiosker. En konstgjord sjö ligger i mitten, och runt denna finns många fina promenadstråk.

I parken hittar du också Tashkent Planetarium med 7D-bio och vaxmuseum, en amfiteater med 450 sittplatser, basketbana, lekplats och mycket mer. Ett besök i denna park är en perfekt sak att göra i Tasjkent, när du bara vill njuta av fint väder, eller slappa med en öl eller en glass.

Ett gäng uzbekiska kvinnor tyckte att vi verkade lite exotiska och ville gärna fotografera sig tillsammans med oss skandinaviska kvinnor. Ett roligt möte som bjöd på glada miner och skratt!

Möte med uzbekiska kvinnor

13. Ät uzbekisk mat på lokala restauranger

När du besöker Tasjkent vill du naturligtvis uppleva uzbekisk mat på lokala restauranger. I Uzbekistan får man ofta räkna med att restaurangerna är stora och ljusa, samt att högtalarna när som helst kan brista ut i dansmusik på hög volym, när gästerna vid något bord får lust att svinga sig runt på dansgolvet. Vi åt en kväll på restaurang Soy.

Uzbekisk restaurang

Traditionellt inleder man måltiden med sallad och kanske soppa. Därefter är det dags för huvudrätt, vilket ofta är någon sorts kött, i form av kyckling, nötkött eller lamm. Varför inte kebabspett till exempel?

Även om många, i den huvudsakligen muslimska befolkningen, inte dricker alkohol, så går det oftast bra att beställa öl eller vin på restaurangerna. Här drack vi Sarbast, som är en ljus Lager från Uzbekistan.

En annan kväll åt vi på restaurangen Labi Havuz, där vi fick ett eget, lite avskilt rum inne i restaurangen. Även här åt vi sallad och soppa, och till huvudrätt slog vi till på en klassisk somsa, det vill säga en pirog, som i det här fallet var fylld av nötfärs. Till efterrätt blev det smarrig kaka.

14. Gör en utflykt till bergen

Uzbekistan bjuder på fantastisk och dramatisk natur, med höga berg, klara sjöar och härlig grönska. Med utgångspunkt i huvudstaden Tasjkent kan du göra olika spännande utflykter.

Att göra i Tasjkent i Uzbekistan - utflykt upp i bergen

15. Åk höghastighetståg till andra orter

I Uzbekistan finns ett modernt höghastighetståg, med namnet Afrosiyob. Med detta tåg tar du dig snabbt och enkelt till andra städer i landet, såsom Buchara och Samarland.

Mer att göra i Tasjkent

Vill du ha ännu fler tips på saker att se och göra i Tasjkent? Här hittar du några fler förslag.

 • Alisher Navoi Grand Theatre är den ledande teatern för opera och ballet.
 • The Minor Mosque byggdes 2014, och är oerhört vacker i vit marmor.
 • The Sacred Heart of Jesus Cathedral är en vacker katolsk kyrka.
 • The State Museum of History öppnade redan 1876 och visar mer än 250 000 historiska objekt.
 • The State Museum of the Temurids History hedrar Amir Temur.
Chorsu Market

Var kan man bo i Tasjkent?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Tasjkent. Vi bodde på The Tower Hotel, som var alldeles utmärkt. Här hade vi ett bra rum, och det finns också en pool och en enkel liten bar. Frukostbuffé serveras, och eftersom vi skulle iväg väldigt tidigt en av morgnarna fick vi frukost att ta med till tåget i en liten box.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Uzbekistan? Några av de mest populära platserna att besöka, utöver Tasjkent inkluderar de historiska städerna Samarkand, Chiva och Buchara. Om du klickar på bilden nedan hittar du alla våra tips!

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Tasjkent?

Har du besökt denna spännande stad i Uzbekistan? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Tasjkent?

Fakta om Tasjkent i Uzbekistan

 • Land: Uzbekistan
 • Läge: Tasjkent ligger i den nordöstra delen av landet, vid gränsen mot Kazakstan, nära floden Syr-Darja och bergskedjan Altaj.
 • Folkmängd: Cirka 2,4 miljoner (2016)
 • Namnet: Stadens namn betyder på uzbekiska “stenstaden”. På engelska stavas staden oftast Tashkent, eller möjligen Toshkent.
 • Näringar: Verkstadsindustri, textilproduktion, livsmedelsproduktion och flygplanstillverkning. Det finns ett universitet, grundat 1918.
 • Läs mer: Du hittar ännu mer info på den officiella turistbyråns hemsida.

Att göra i Tasjkent – bra att veta

 • Språk: Uzbekiska. Dessutom talas ryska med flera språk. Engelska kan främst pratas med yngre personer och personer inom turismsektorn.
 • Tidsskillnad: Uzbekistan ligger 4 timmar före Sverige
 • Valuta: Uzbekiska som (USZ)
 • Religion: Islam är huvudreligion.
 • Klädsel: Klädseln är generellt fri, men som kvinna kan det anses respektfullt att klä sig så man täcker axlar och knän. Framför allt krävs respektfull klädsel när man besöker religiösa platser (moskéer och gravplatser) då kvinnor också behöver täcka håret med en sjal. Män bör, vid besök på religiösa platser, ha byxor som täcker knäna.
 • Säkerhet: Uzbekistan är generellt ett tryggt land att resa i. Läs mer om säkerhet i Uzbekistan här.

RESA TILL Tasjkent

 • Flyg: Du kan flyga till Uzbekistan, till exempel via Istanbul. Det är också möjligt att flyga via Riga eller Warszawa. Inom landet kan du förflytta dig med höghastighetståget Afrosiyob.
 • Organiserade resor: Det finns flera olika bolag som arrangerar organiserade resor till Uzbekistan, bland annat Iventus, Världens Resor, Rolfs Flyg & Buss, Läs och Res med flera.

Historia i Tasjkent

 • 400-talet före Kristus: Staden har anor från denna tid och var länge en viktig handelsplats längs Sidenvägen.
 • 1214: Staden blev förstörd av Khorezm shah.
 • 1219: Djingis khan attackerade staden.
 • 1400-talet: Staden var ett timuridiskt fort.
 • 15oo-talet: Staden var en del av khanatet Buchara.
 • 1810: Tasjkent blev ett självständigt khanat, då staden erövrades av Alem khan av Kokand.
 • 1865: Staden erövrades av den ryske generalen Michhail Tjernjajev.
 • 1867: Staden blev huvudstad i det ryska generalguvernementet Turkestan.
 • 1930: Tasjkent blev huvudstad i den uzbekiska sovjetrepubliken.
 • 1966: Stora delar av staden raserades i en massiv jordbävning. Därefter byggdes den upp i modern sovjetisk stil.
 • 1991: Tasjkent blev huvudstad i Uzbekistan, efter Sovjetunionens fall.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev