Meny Stäng

Att göra i Hammamet i Tunisien – 13 tips

Vad kan man göra i Hammamet i Tunisien? Hammamet är en tunisisk medelhavsort som är populär bland semesterfirare från många olika länder. Förr gick många charterresor hit från Sverige, och efter ett längre uppehåll har dessa resor nu börjat komma igång igen. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Hammamet med omnejd.

Hammamet i Tunisien

I Hammamet finns en välbevarad medina från 1400-talet, men också en moderna marina och många stora och lyxiga hotell. Från och med juni 2023 går återigen reguljära flyg mellan Stockholm Arlanda och Tunis, och dessutom börjar svenska charterarrangörer på nytt komma igång med resor till Hammamet och Sousse.

Att göra i Hammamet i Tunisien
Att göra i Hammamet i Tunisien

Hammamet ligger vid den tunisiska medelhavskusten, cirka 6,5 mil sydost om huvudstaden Tunis.

Vad kan man göra i Hammamet i Tunisien?

Vad kan man då se och göra i Hammamet? Vi åkte till Tunisien under en pressresa, i samband med premiären av den nya flyglinjen, och såg oss om i bland annat Hammamet. Vi har samlat nu våra bästa tips till staden, och dess omgivningar.

1. Strosa i medinan i Hammamet

En sak du inte vill missa att göra i Hammamet är förstås att strosa runt i den historiska medinan, som har sina anor från 1400-talet.

Att göra i Hammamet i Tunisien - medinan

Här ligger de vitrappade husen tätt, och valv, dörrar och olika blå detaljer, liksom alla katter, inbjuder till fotosessioner.

Att göra i Hammamet i Tunisien

2. Beundra fortet i Hammamet

Vid ett besök i medinan är det också läge att spana in fortet i Hammamet. Murarna är från 1200-talet och ramar in hela den gamla stadsdelen. När man går upp på murarna får man fin utsikt över både havet och staden.

3. Shoppa hantverk

I souken, alltså marknaden, finns massor av små butiker där man kan handla allt från kläder och accessoarer till lokalt hantverk. Bland hantverket märks framför allt all vacker keramik, och alla fina mattor och sjalar.

Att göra i Hammamet i Tunisien - handla keramik
Att göra i Hammamet i Tunisien - hantverk

4. Ät glass på Mongelli

Gillar du riktigt god glass? Om du besöker Hammamet ska du inte missa Mongelli. Här finns förutom smarrig glass ett bra utbud av glutenfria produkter, både i form av strutar och bakverk.

Nyhetsbrev
Mongelli glass

5. Sola och bada

Det de allra flesta vill göra i Hammamet är förstås att sola och bada. Det finns fina sandstränder på flera ställen, och framför allt vid de flesta semesterhotellen.

Att göra i Hammamet i Tunisien - sola och bada

Den som föredrar pool hittar också detta på de flesta större hotell. På hotellet där vid bodde (Phenicia hotel) finns flera olika pooler, ibland med vattengympa och andra aktiviteter …

WIFI.se
Att göra i Hammamet i Tunisien - vattengympa

6. Slappna av med spa och thalassoterapi

Thalassoterapi är behandling där man använder havsvatten, till exempel i form av vattentrycksmassage, jet-spray dusch eller inpackning med lera. Idag kombineras terapin ofta med spa, hamam och klassiska wellnessbehandlingar, som till exempel massage, och även olika skönhetsbehandlingar. 

Thalassoterapi är populärt i Tunisien och erbjuds på flera olika hotell i Hammamet. På länken nedan kan du läsa om när vi testade behandlingen på ön Djerba för några år sedan.

thalassoterapi

7. Spela golf på Golf Citrus

En annan aktivitet som är populär i Tunisien är golf. Strax utanför centrala Hammamet hittar du Golf Citrus, som är en väldigt fin golfanläggning med 45 hål.

Att göra i Hammamet i Tunisien - golf

Vi åt lunch här, på den fina uteserveringen, och lunchen smakade mycket, mycket bra.

8. Prova tunisiskt vin

Om du gillar vin kan du passa på att prova lokalt tunisiskt vin under resan. Vi besökte vingården Domaine Neferis, som ligger en dryg halvtimme från Hammamet med bil.

På gården visades vi runt av en ung kvinnlig vinproducent, som berättade om processen och om de olika vinerna.

Slutligen fick vi smaka på rött, vitt och rosé. Mycket gott! Och ja, det blev några flaskor med hem i resväskan. Läs gärna mer om tunisiskt vin här.

Att göra i Hammamet i Tunisien - lokalt vin

9. Upplev mysiga Dar Zaghouan

Dar Zaghouan är ett fantastiskt mysigt ställe, som ligger cirka en timme från Hammamet, rakt in i landet. Här finns restaurang, men också hotell och spa, i hemtrevlig miljö, med ekologiskt fokus.

Vi åt lunch här, och det var en fantastisk måltid som inleddes med bröd, oliver och olika röror såsom harissa och mechouia. Därefter blev det kyckling, kött eller fisk med couscous blandat med torkad frukt. Oj så gott!

Som sagt så finns det också ett fint spa här, samt en liten butik med ekologiska aromaoljor och dofter, som produceras på plats.

10. Gör en utflykt till Uthina

Uthina, eller Oudna som platsen också heter, var en forntida romersk/berber stad, som idag är en arkeologisk sevärdhet. Platsen ligger cirka en timme från Hammamet med bil, och här finns bland annat den mäktiga Uthina amfiteater samt templet ”The Capitol”.

11. Se huvudstaden Tunis

När du besöker Hammamet vill du kanske också passa på att se Tunisiens huvudstad Tunis. Här hittar du bland annat den gamla stadsdelen, medinan, som sedan 1979 är upptagen på Unescos världsarvslista. I Tunis finns också det stora Bardomuseet, som är fyllt av samlingar från olika historiska epoker.

Tunis medina

12. Lär dig om historia i Karthago

Karthago är en arkeologisk plats som ligger strax utanför Tunis. Idag kan man se resterna av det som under antiken var ett mäktigt feniciskt rike, innan romarna förstörde det och gjorde detta till en plats i det romerska riket. Den mest imponerande sevärdheten på platsen är Antoninus badhus, från 145-165, som anses vara det största antika badhuset i Nordafrika.

13. Häng i härliga Sidi Bou Said

Inte långt från Karthago, en dryg timme med bil från Hammamet, ligger den charmiga lilla staden Sidi Bou Said, som är känd för sina charmiga vita hus, dekorerade med blå dörrar och fönsterluckor. Staden är också omtalad för alla sina gallerier, caféer och boutiquehotell.

Mer att se och göra i Hammamet för dig som gillar kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Hammamet? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia, både centralt i stan och i området runt omkring.

 • George Sebastian Villa, eller Hammamet Cultural Centre, visar upp arkitektur och annat.
 • Kerkuan är en arkeologisk plats i nordöstra Tunisien nära Cap Bon.
 • Musée carrefour des civilisations et des religions är ett museum övre kultur och religion.
 • Nabeul är en stad på halvön Kap Bon, känt för färggrann mosaik.
 • The Great Mosque är den stora moskén i Hammamet.
 • Zaghouan Aqueduct är en imponerande akvedukt från antiken.
Akvedukt

Mer att göra i Hammamet för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här är fler tips på saker att göra i Hammamet och dess närhet, som kanske passar för dig.

 • Dreamy Sea Waterpark är en flytande vattenpark.
 • Friguia Zoo är en djurpark, strax söder om Hammamet.
 • Marina Yasmine är en marina med båtar, restauranger och butiker, men också arrangörer för dykning och snorkling.
 • Nöjesparken Carthage Land är en nöjespark med åkattraktioner och annat.
Att göra i Hammamet i Tunisien

Var kan man bo i Hammamet?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Hammamet. Vi bodde på Phenicia hotel, som är ett stort turisthotell med flera restauranger, pooler, sandstrand och olika aktiviteter.

Att göra i Hammamet i Tunisien

Vi blev uppgraderade till en stor lägenhet som låg i ett eget hus, precis bredvid poolen, med våra vänner i huset bredvid. Härligt lyxigt kändes det!

Vi fick också kika in i ett mindre hotellrum, som också såg fint ut och var utrustat med en ”kuddbuffé”, det vill säga en lång rad kuddar i olika hårdhet.

Kuddmeny

Det finns à la carte restaurang på hotellet, men vi åt bara på buffén. Buffet är inte riktigt vår grej egentligen, men det är vanligt på de stora tunisiska turisthotellen. Dessutom finns strandbar, te/shisha-bar och en massa annat.

Mer att se och göra i närheten

Har du tid och möjlighet att se dig om mer i Tunisien? Då kan du spana in Sousse och Monastir, ta en båttur till Kuriat Islands eller upptäcka amfiteatern i El Djem, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Ännu fler tips till Tunisien hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Hammamet?

Har du besökt denna tunisiska charterort? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Hammamet?

Vanliga frågor om Hammamet

Vilket språk pratar man i Hammamet?

Lokalbefolkningen pratar i första hand arabiska, och även franska. På platser där det finns mycket turister funkar engelska också oftast bra.

Hur tar man sig runt i Hammamet?

Det är enkelt, och inte alltför dyrt, att ta sig runt med taxi. Det finns också många färdiga utflykter att boka.

Vilken semesterort ska man välja – Hammamet eller Sousse?

Både Hammamet och Sousse är fina semesterorter. Om du vill göra utflykter ligger Hammamet närmare Karthago och Sidi Bou Said, medan Sousse ligger närmare amfiteatern i El Djem.

Fakta om Hammamet i Tunisien

 • Land: Tunisien
 • Område: Nabeul
 • Läge: Vid medelhavskusten, i nordöstra Tunisien, 6,5 mil sydost om huvudstaden Tunis.
 • Folkmängd: Drygt 73 000 (2014)

Bra att veta om Hammamet

 • Språk: Arabiska och franska (engelska funkar i turistområden)
 • Tidsskillnad: Sverige ligger 1 timme före Tunisien
 • Valuta: Tunisisk dinar (TND)

Resa till Hammamet

 • Flyg: Direktflyg Stockholm Arlanda – Tunis går en gång i veckan, på måndagar, med flygbolaget Nouvelair.
 • Charter: Charterresor går till Hammamet, bland annat med Detur och Apollo.

Historia i Hammamet

 • 100-talet: En bosättning fanns på platsen, under namnet Papput.
 • 200-talet: Platsen blev en romersk koloni.
 • 1200-talet: Murar byggdes runt staden.
 • 1400-talet: Medinan byggdes.
 • 1601: Staden blev framgångsrikt attackerad av spanjorer, som gav den namnet ”La Mahometa”.
 • 1605: Staden attackerades på nytt av spanjorer, denna gång med katastrofalt utfall för angriparna.
 • 1964: Festival international d’Hammamet grundades.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev