Meny Stäng

Sidi Bou Said i Tunisien – den blåvita staden

Sidi Bou Said i Tunisien är en liten medelhavsstad som är känd för sina charmiga vita hus, dekorerade med blå sniderier och fönsterluckor. Staden är också omtalad för att vara ett centrum för konst, och lockar idag turister med mysiga gränder, gallerier, caféer och boutiquehotell.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sidi Bou Said i Tunisien

Sidi Bou Said är en verkligt charmig liten stad, som du inte vill missa om du spenderar lite tid i Tunis. Den här staden blev känd i början på 1900-talet, när ett antal internationella konstnärer hittade hit. Staden blev med tiden ett centrum för både utländska och inhemska konstnärer och fortfarande idag hittar man en hel del konstgallerier här.

Sidi Bou Said i Tunisien

Sidi Bou Said ligger vid Tunisbukten i norra Tunisien, cirka två mil norr om huvudstaden Tunis.

Charmiga gränder i Sidi Bou Said

Det är nästan omöjligt att inte bli förälskad i de charmiga gränderna i Sidi Bou Said. De smala kullerstensgatorna vindlar fram i något som känns som en labyrint, och överallt ser man dessa vackra vitrappade hus med sina blå detaljer, i form av dörrer, fönsterluckor, staket och burspråk. Blomsterprakten vältrar sig över murarna, och överallt hittar man små butiker, konstgallerier och caféer.

Sidi Bou Said i Tunisien
Sidi Bou Said i Tunisien

Vackra dörrar

En av de mest fascinerande sakerna i Sidi Bou Said (och på många andra ställen i Tunisien) är de vackra dörrarna. Även om husen ibland tycks enkla så är dörrarna nästan alltid både färgstarka och fantasirikt utsmyckade. Det är svårt att låta bli att fota dörrar när man promenerar runt i den lilla staden, så här kommer en liten bildbomb med med fokus på dörrar …

Shopping i Sidi Bou Said

En av de saker man kan göra i Sidi Bou Said är att shoppa. Det finns otaliga små butiker som säljer hantverk i form av mattor, keramik och läderprodukter. Dessutom hittar du sånt som kläder, hattar, sjalar, smycken, tavlor, prydnadssaker och souvernirer. Här kan du göra många fina fynd. Glöm bara inte bort att pruta, det ingår!

Boutiquehotell i Sidi Bou said

Om man gillar mysiga boutiqehotell man verkligen hitta vad man söker i Sidi Bou Said. Här finns inga stora hotellkomplex, men däremot en rad små mysiga boendealternativ, i form av ett 15-tal boutiqehotell.

Dar Said Hotel

Vi kikade bland annat in på Dar Said Hotel. fantastiskt mysigt och charmigt. Vi bodde inte här, men vi kände direkt att detta var en plats där vi skulle kunna trivas!

Sidi Bou Said i Tunisien
Hotellrum i boutiquehotell

På hotellets uteplats finns massor av blommor, en härlig pool och bord med utsikt över Tunisbukten och Medelhavet.

La Villa Bleue

Ytterligare ett charmigt boutiquehotell i Sidi Bou Said är det som heter La Villa Bleue. Här finns fantastiskt fina rum med härliga balkonger. Dessutom finns en liten pool och en mycket trevlig restaurang.

La Villa Bleue
La Villa Bleue balkong

Utsikt över Medelhavet

På tal om utsikten över Tunisbukten och Medelhavet ska vi passa på att visa några fler foton. Staden ligger på en höjd ovanför vattnet, och på många ställen har man fantastisk utsikt över sandstranden, marinan och bukten. Här ligger också flera restauranger och caféer. Allra bäst utsikt har du kanske från Cafe des Delices, som har en läcker uteservering i flera etage.

WIFI.se
Sidi Bou Said i Tunisien

Restauranger i Sidi Bou Said

Det finns ett relativt stort utbud av restauranger och caféer i Sidi Bou Said, och vi har ätit middag på två av dem, som båda är trevliga.

Le Pirate

Vi avslutade vårt första besök i Sidi Bou Said med att äta middag på restaurangen Le Pirate, som ligger strax intill havet. Här åt vi en riktigt god middag som inleddes med lite småplock och fortsatte med fisksoppa och därefter den traditionella rätten ”brick”. Detta är ett slags friterat degknyte som till exempel kan vara fyllt med tonfisk och ägg. Riktigt gott!

Först efter dessa inledande rätter var det dags för huvudrätt. Vi åt en ostgratinerad fisk som serverades tillsammans med grillade grönsaker och ris med russin. Väldigt, väldigt gott! Lite lätt sorbet satt fint som efterrätt.

le Pirate restaurant i Sidi Bou Said

La Villa Bleue

Vid ett senare besök i den blåvita staden åt vi på La Villa Bleue, som också är ett fint boutiquehotell. Här kan man sitta antingen inomhus, i väldigt mysiga och vackra rum, eller i en byggnad med glasväggar och fantastisk utsikt.

La Villa Bleue i Sidi Bou Said i Tunisien

Även här inledde vi med ”brick” och till huvudrätt valde vi kalvfilé. Middagen avslutades med crème brûlée. Mycket gott och vällagat, från den första tuggan till den sista.

Något litet att äta på vägen?

Lite småhungrig, men inte riktigt redo att sätta dig ner på en restaurang? Då finns det gott om trevliga små fik, eller så kan du stanna till för en liten snack i form av bambaloni, som kan beskrivas som en söt friterad munk.

Bambaloni i Sidi Bou Said i Tunisien

Mer att se och göra i närheten

Om du vill uppleva mer i närheten av Sidi Bou Said kan du exempelvis se dig om i Tunis. I huvudstaden kan du upptäcka Tunis medina, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan du också passa på att shoppa i otaliga basarer och marknader.

Det är heller inte långt till ruinerna från den forntida staden Karthago, vilket är spännande att upptäcka. För den som vill uppleva sol och bad finns förstås också platser som Hammamet, Sousse och Monastir.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Har du besökt Sidi Bou Said i Tunisien?

Har du besökt den här blåvita lilla staden i Tunisien? Gillar du den här typen av platser? Berätta gärna!

Fakta om Sidi Bou Said

  • Land: Tunisien
  • Läge: Tunisbukten, cirka två mil norr om huvudstaden Tunis.
  • Befolkning: Knappt 6000 (2014)
  • Namn: Staden har fått sitt namn efter den religiösa personen Abu Said al-Baji, och hette tidigare Jabal el-Menar.
  • Känt för: Den blåvita arkitekturen samt som centrum för konstnärlig verksamhet. Staden blev känd efter att konstnärerna August Mackes, Paul Klees och Louis Moilliets besökte den under sin Tunisienresa 1914. Staden lockade därefter både europeiska och tunisiska konstnärre och den konstskola som växte fram fick namnet École de Tunis.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev