Meny Stäng

Sidi Bou Said i Tunisien – den blåvita staden

Sidi Bou Said i Tunisien är en liten medelhavsstad som är känd för sina charmiga vita hus, dekorerade med blå sniderier och fönsterluckor. Staden är också omtalad för att vara ett centrum för konst, och lockar idag turister med mysiga gränder, gallerier, caféer och boutiquehotell.

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said är en verkligt charmig liten stad, som du inte vill missa om du spenderar lite tid i Tunis. Den här staden blev känd i början på 1900-talet, när ett antal internationella konstnärer hittade hit. Staden blev med tiden ett centrum för både utländska och inhemska konstnärer och fortfarande idag hittar man en hel del konstgallerier här.

Sidi Bou Said i Tunisien

Sidi Bou Said ligger vid Tunisbukten i norra Tunisien, cirka två mil norr om huvudstaden Tunis.

Charmiga gränder i Sidi Bou Said

Det är nästan omöjligt att inte bli förälskad i de charmiga gränderna i Sidi Bou Said. De smala kullerstensgatorna vindlar fram i något som känns som en labyrint, och överallt ser man dessa vackra vitrappade hus med sina blå detaljer, i form av dörrer, fönsterluckor, staket och burspråk. Blomsterprakten vältrar sig över murarna, och överallt hittar man små butiker, konstgallerier och caféer.

Sidi Bou Said i Tunisien

Vackra dörrar

En av de mest fascinerande sakerna i Sidi Bou Said (och på många andra ställen i Tunisien) är de vackra dörrarna. Även om husen ibland tycks enkla så är dörrarna nästan alltid både färgstarka och fantasirikt utsmyckade. Det är svårt att låta bli att fota dörrar när man promenerar runt i den lilla staden, så här kommer en liten bildbomb med med fokus på dörrar …

Boutiquehotell

Om man gillar mysiga boutiqehotell man verkligen hitta vad man söker i Sidi Bou Said. Här finns inga stora hotellkomplex, men däremot en rad små mysiga boendealternativ. Vi kikade bland annat in på Dar Said Hotel. fantastiskt mysigt och charmigt. Vi bodde inte här, men vi kände direkt att detta var en plats där vi skulle kunna trivas!

Sidi Bou Said i Tunisien

På hotellets uteplats finns massor av blommor, en härlig pool och bord med utsikt över Tunisbukten och Medelhavet.

Utsikt över Medelhavet

På tal om utsikten över Tunisbukten och Medelhavet ska vi passa på att visa några fler foton. Staden ligger på en höjd ovanför vattnet, och på många ställen har man fantastisk utsikt över sandstranden, marinan och bukten. Här ligger också flera restauranger och caféer.

Sidi Bou Said i Tunisien

På restaurang i Sidi Bou Said

Vi avslutade vårt besök i Sidi Bou Said med att äta middag på restaurangen Le Pirate, som ligger strax intill havet. Här åt vi en riktigt god middag som inleddes med lite småplock och fortsatte med fisksoppa och därefter den traditionella rätten ”brick”. Detta är ett slags friterat degknyte som till exempel kan vara fyllt med tonfisk och ägg. Riktigt gott!

Först efter dessa inledande rätter var det dags för huvudrätt. Vi åt en ostgratinerad fisk som serverades tillsammans med grillade grönsaker och ris med russin. Väldigt, väldigt gott! Lite lätt sorbet satt fint som efterrätt.

le Pirate restaurant i Sidi Bou Said

Mer att se och göra i närheten

Om du vill uppleva mer i närheten kan du exempelvis se dig om i Tunis. I huvudstaden kan du upptäcka Tunis medina, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan du också passa på att shoppa i otaliga basarer och marknader. Det är heller inte långt till ruinerna från den forntida staden Karthago, vilket är spännande att upptäcka. För den som vill uppleva sol och bad finns förstås också platser som Hammamet, Sousse och Monastir.

Tunis

Har du besökt den här blåvita lilla staden i Tunisien? Gillar du den här typen av platser? Berätta gärna!

Fakta om Sidi Bou Said

  • Land: Tunisien
  • Läge: Tunisbukten, cirka två mil norr om huvudstaden Tunis.
  • Befolkning: Knappt 6000 (2014)
  • Namn: Staden har fått sitt namn efter den religiösa personen Abu Said al-Baji, och hette tidigare Jabal el-Menar.
  • Känt för: Den blåvita arkitekturen samt som centrum för konstnärlig verksamhet. Staden blev känd efter att konstnärerna August Mackes, Paul Klees och Louis Moilliets besökte den under sin Tunisienresa 1914. Staden lockade därefter både europeiska och tunisiska konstnärre och den konstskola som växte fram fick namnet École de Tunis.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev