Meny Stäng

Att göra på Djerba i Tunisien – 12 tips till semesterön

Annons

Vad kan man göra på Djerba i Tunisien? Djerba är en tunisisk ö som passar perfekt för dig som vill njuta av semesterlugn, bad och spa. Dessutom kan du uppleva aktiviteter, sevärdheter, utflykter och god mat. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Djerba i Tunisien

Djerba är känt för sol, bad och spa. Förr flög många charterplan direkt från Sverige och hit, och det är mycket möjligt att det blir så igen. För närvarande får man flyga någon liten omväg (vi flög via Frankfurt och Tunis) för att ta sig till denna pärla!

Göra på Djerba - semesterlugn

Djerba ligger i Medelhavet, utanför Tunisiens kust. Ön ligger drygt 50 mil söder om huvudstaden Tunis.

Vad kan man göra på Djerba?

Vad kan man då se och göra på Djerba? Ön är populär för sol och bad, men det finns förstås också en hel del annat att roa sig med. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Slappa på ett semesterhotell

Många reser till Djerba först och främst för sol och bad, och för att slappa på ett semesterhotell. Många hotell ligger på öns östsida, där man har tillgång till fina stränder, samtidigt som man kan njuta vid hotellens pooler.

Göra på Djerba - semesterlugn

Vi bodde några dagar på hotellet Palm Beach Palace, där vi trivdes alldeles utmärkt. Rummet var stort och fräscht, det fanns en trevlig bar, det var nära till stranden och poolområdet var väldigt inbjudande. Buffé är inte vår favorit egentligen, men det fanns mycket att välja på i den stora buffetrestaurangen.

2. Upplev Djerba Beach

På den östra sidan av Djerba finns en lång sandstrand med mjuk finkornig sand. Vi besökte stranden nedanför vårt hotell Palm Beach. Längs med samma kust hittar du också stränderna Plage de la Séguia och Plage Sidi Maharès.

Göra på Djerba - semesterlugn

3. Prova thalassoterapi

Thalassoterapi är en behandling där man använder havsvatten. Både kallt och varmt havsvatten kan ingå, liksom havsluft, lera, sand och alger. Enligt många kan behandlingen vara bra för att bland annat minska stress och smärta, aktivera blodflödet och bidra till att hålla huden frisk.

Ofta kan behandlingarna kombineras med klassiska spabehandlingar och traditionell massage. På ön Djerba kan du till exempel besöka Ulysse Djerba Thalasso, som vi kan rekommendera för bra och avslappnande behandlingar.

Göra på Djerba - Thalassoterapi i Tunisien

4. Strosa i Houmt Souk medina

Houmt Souk är huvudort på Djerba, och framför allt känd för sin stora marknad. Här kan man strosa runt bland otaliga butiker och stånd som säljer allt från kläder och skor till lädervaror, keramik och mattor.

Blev det någon shopping för oss då? Jodå, varsitt par skor fick följa med härifrån. Priset var så lågt så vi brydde oss inte om att pruta.

Göra på Djerba - Houmt Souk

5. Ropa in fisk på auktion

I Houmt Souk hittar man förstås också frukt, grönsaker och fisk. Vi besökte fiskhallen vid fel tidpunkt för att uppleva fiskeauktionen, men om man kommer rätt klockslag kan man höra hur köparna budar på fiskarna, som vid en klassisk möbelauktion. Eller så kan man buda själv – och sedan ta med fisken till en restaurang i närheten för att få den tillagad.

Göra på Djerba - Houmt Souk

6. Shoppa keramik

Om du vill handla något som är typiskt från Djerba så kan du passa på att köpa med dig keramik. Tallrikar, fat och karotter av alla sorter finns på marknaden, men också i många olika butiker runt om på Djerba.

7. Besök synagogan El Ghriba

En intressant sak att göra på Djerba, om du gillar sevärdheter, är att kolla in synagogan El Ghriba. Djerba är hem för över tusen judar, och är därmed ett av de största judiska områdena i Tunisien. Synagogan El Ghriba började byggas på slutet av 1800-talet, på den plats där en synagoga funnits på 500-talet.

Göra på Djerba - Synagoga

Synagogan är den äldsta i Tunisien, och den är också en plats för pilgrimer. Som turist är man välkommen att besöka synagogan och det finns både sjalar och kippa (huvudbonad för män) att låna så man är lämpligt klädd.

8. Se street art i Djerbahood

Djerbahood, i byn Erridh, bjuder på charmiga kvarter och helt fantastisk street art. Kvarteren i sig är fina, med vita hus, blå portar, färgstarka blommor och trevliga små butiker. Dessutom kan man se gatukost från mer än 150 konstnärer från 30 länder. Allting härrör från ett konstprojekt som genomfördes 2014, och området har därefter utvecklats med fler och fler målningar.

Göra på Djerba - Djerbahood

9. Lär dig om kultur på Guellala Museum

Guellala Museum (Musée de Guellala) ligger i en vacker vit byggnad och berättar om traditioner och kulturhistoria på Djerba.

Göra på Djerba - Guellala Museum

Man går runt bland olika montrar som berättar om allt från födsel till giftermål. Vi gillade detta museum som är lätt att ta till sig, med färgstarka montrar och skyltar med kortfattad information på engelska.

10. Träffa krokodiler på Parc Djerba Explore

Om du vill se krokodiler kan du ta dig till Parc Djerba Explore. Här finns nämligen inte mindre än 400 nilkrokodiler. Området är grönt och fint, och det är verkligen fascinerande att se denna stora mängd imponerande kräldjur.

Göra på Djerba - se krokodiler

Krokodilerna är det som imponerar mest, men det finns också fina ödlor och stora sköldpaddor att titta på.

11. Besök Lalla Hadria Museum

Lalla Hadria Museum ligger precis intill krokodilparken och tillhör samma organisation, och både ställena kan besökas med samma inträde. Museet visar upp en fascinerande samling av föremål från kulturer i öst, insamlade av en privatperson. Informationsskyltarna finns än så länge bara på arabiska och franska, men personalen berättade att engelska är på gång.

12. Ät fisk och skaldjur på restaurang Haroun

Restaurang Haroun ligger i hamnen i Houmt Souk. Här åt vi en lunch med fisk och skaldjur, som både var fantastiskt god och fantastiskt trevlig, med härlig utsikt.

Göra på Djerba - restaurang i Houmt Souk

Som vanligt i Tunisien serverades flera små goda förrätter. Därefter åt vi musslor, och slutligen blev det huvudrätt med fisk och skaldjur. Mycket gott!

Mer att se och göra på Djerba

Det finns naturligtvis mer att se och göra på Djerba, utöver det vi tipsat om. Det är populärt att spela golf på golfbanorna här, och vi såg också många som red med hästar vid stranden och över ett grund. I Houmt el Souk finns också den gamla antika borgen Bordj el Kebir, som kan vara värd att kika på.

Göra på Djerba - semesterlugn

Mer att se och göra i närheten av Djerba

Med utgångspunkt i Djerba kan man göra en utflykt till Matmata, där man kan se traditionella grotthus och inspelningsplatser från Star Wars. Om man fortsätter ännu lite längre kan man besöka Douz, som kan bjuda på ökenäventyr i form av kamelridning, turer på fyrhjuling eller övernattningar i Sahara.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Djerba?

Har du besökt Djerba, eller kanske någon annan plats i Tunisien? Har du fler tips på saker att se och göra på Djerba?

fakta om Djerba i Tunisien

 • Land: Tunisien
 • Namn: Djerba, även stavat Jerba, Jarbah eller Jerbah
 • Städer: Houmt Souk och Midoun
 • Språk: Arabiska, franska och berberspråk (många behärskar också engelska, framför allt i turistområden)
 • Religion: Islam (bland annat ibadism) och judendom
 • Näringar: Odling av vindruvor, fikon, persikor, dadlar, oliver med mera, samt fiske av bland annat tvättsvamp och ostron. Turism är en annan viktig näring, inklusive försäljning av hantverk.

Resa till Djerba

 • Flyg: Flyg går regelbundet från huvudstaden Tunis samt från olika internationella destinationer. Charterbolag har tidigare flugit direkt från Sverige, vilket kan återupptas igen. Läs gärna om vår annorlunda flygupplevelse, med utsikt från cockpit.
 • Bil: Att köra från Tunis tar drygt 6 timmar. Ön är förbunden med fastlandet genom en sju kilometer lång stenbro, ursprungligen byggt av romarna. Bilfärja går också mellan fastlandet och ön.

Historia på Djerba

 • Antiken: Ön kallades Meninx och var enligt Odyseen lotusätarnas ö. Den grekiske historieskrivaren Skylax kallade ön Bracheion. Ruiner och skulpturer finns bevarade från den dåvarande huvudstaden Meninx.
 • 1500-talet: Djerba fungerade som huvudkvarter för piraten och senare osmanske amiralen Khair ed-Din Barbarossa.
 • Slutet av 1800-talet: El Ghriba-synagogan började byggas. På platsen har dock länge funnits en synagoga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev