Meny Stäng

Matmata i Tunisien – grotthus, Star Wars, utsiktsplatser

Matmata i Tunisien är en liten berberby i södra Tunisien, där man traditionellt har bott i grottor under marken. Idag är byn känd för den speciella grottarkitekturen – men också som inspelningsplats för två av Star Wars-filmerna.

Matmata i Tunisien

De speciella grotthusen i Matmata i Tunisien berättar en intressant historia. Kanske är det inte så konstigt att berberna, ursprungsbefolkningen i Nordafrika, en gång i tiden valde att bosätta sig i grottor. Dessa underjordiska bostäder kunde skydda både mot hetta och mot inkräktare.

I modern tid har grottorna inspirerat till Star Wars-miljöerna på planeten Tatooine, och scener i två av filmerna har spelats in här.

Matmata Tunisien

Matmata ligger i den södra delen av Tunisien, cirka 44 mil söder om huvudstaden Tunis. Inte långt härifrån ligger förresten den tunisiska orten Tataouine, som har inspirerat till namnet på Star Wars-planeten Tatooine.

Grottor i Matmata

I den gamla delen av Matmata ligger en mängd grottor, varav en del är övergivna. Grottorna fungerade under lång tid som bostäder åt berberna, men när en kraftig översvämning drabbade byn på slutet av 1960-talet tvingades en del överge sina grottor, och idag finns även bostäder ovan jord.

Matmata Tunisien

Även om många av de gamla grottorna övergetts används en del fortfarande som bostäder, och andra som enkla hotell. På flera håll tar bybor emot turister i de bebodda grottorna, och man kan på så vis få en inblick i grottlivet. Vi kikade aldrig in i någon av de privata grottorna, men däremot i den grotta som används vid inspelningen av Star Wars (Stjärnornas krig).

Matmata Tunisien

Star Wars inspelningsplats i Matmata

Grottan och hotellet Sidi Driss användes redan 1976 som inspelningsplats för ”Star Wars Episode IV: A New Hope”. Här spelade man också in scener 2002, i filmen ”Star Wars: Episode II – Attack of the Clones”. När man har sett filmerna är det en speciell känsla att komma hit!

”Lars homestead” fungerade i filmen som hem för familjen Lars under åtminstone tre generationer. Här bodde huvudpersonen Luke Skywalker, hans farbror Owen Lars och Owens fru Beru Lars.

Familjen i filmen är ”moisture farmers” (fuktbönder), som arbetar med att extrahera vatten från luften och sedan sälja denna exklusiva och eftertraktade produkt. På en bild på en av väggarna kan man se hur hemmet såg ut i filmen.

Star Wars inspelningsplats

Grottan är byggd som en traditionell berbergrotta, och att besöka den är att på en och samma gång kika in i berberkultur och en fantasivärld från Stjärnornas krig.

På ett ställe kan man kliva in i ett valv, och nog kändes denna plats lite bekant?

Star Wars inspelningsplats

Jodå, här satt Luke Skywalker en gång i filmens värld tillsammans med Owen och Beru Lars. Idag hänger det gamla slitna fotot från 1976 på en vägg i rummet.

När skådespelarna spelade in filmen på 1970-talet bodde de samtidigt i grottans/hotellets rum. Enligt vad vi fick höra bodde filmproducenten och regissören George Lucas i rum nummer 16. Vill man få ännu mer Star Wars-känsla kan det kanske vara en idé att ta in på hotellet och bo här en natt!

Utsiktsplats strax utanför Matmata

När vi lämnade Matmata, med bil, var det för att köra mot ön Djerba. Vi stannade dock strax efter Matmata för att kolla in en utsiktplats, som med tanke på antalet människor verkade väldigt populär.

Utsiktplats utanför Matmata

Förutom en fantastisk utsikt fanns här kameler och kedjade rovfåglar, samt ägare till dessa som hoppades kunna tjäna en slant på att erbjuda ridturer eller foton. Vi hade förstås föredragit att fåglarna varit fria, men samtidigt får man kanske ha förståelse för att människor försöker hitta sätt att tjäna sitt uppehälle.

Utsiktplats utanför Matmata

Vi nöjde oss med att spana in vyerna, innan vi fortsatte bilturen.

Utsiktplats utanför Matmata

Lunch vid Dar Ayed

En dryg mil från Matmata stannade vi för lunch, vid Dar Ayed i Tamezret. Här finns restaurang, hotell samt ett litet utsiktstorn.

Dar Ayed utanför Matmata

Restaurangen ligger egentligen en trappa ner, men vi bad att få bli serverade vid ett bord på området med härlig utsikt, och det gick bra.

Dar Ayed utanför Matmata

Mycket mat, och gott, blev det! Vi startade med lite oliver och en kryddig röra samt lite tonfisksallad att dela på. Därefter var det dags för en traditionell berbersoppa med pasta/klimp och kött.

Huvudrätten, som bestod av lamm, lagades i och serverades ur en stor lerkruka. Köttet var mycket gott och mört!

Innan vi drog vidare hängde vi en stund i den avkopplande miljön, och vi passade också på att kolla in några hotellrum.

Dar Ayed utanför Matmata

Vi måste säga att detta boutiquehotell var riktigt mysigt och charmigt. Varje rum är inrett i sin egen stil, och flera av sängarna är fint placerade under valv. Här finns också pool och bastu.

Utsiktsplats vid Dkhilet Toujane

Vårt sista stopp på denna bilresa, innan vi kom fram till ön Djerba, var vid Dkhilet Toujane. Här stannade vi först så vi hade utsikt över dalen nedanför, med bostadshus, hästar och åsnor.

Vi parkerade sedan så vi kunde se byn från ett annat håll. I detta område finns det tydligen också gott om vandringsleder och möjligheter för turer med mountainbike. Vi nöjde oss med utsikten och fortsatte sedan mot … Djerba!

Mer att se och göra i närheten

Vi kan varmt rekommendera ett besök på ön Djerba, där du bland annat kan uppleva stränder och thalassoterapi, men också se museer, krokodiler, street art och en vacker synagoga. Andra spännande resmål är Douz och Tozeur, som bland annat bjuder på ökenäventyr, oaser och ännu fler Star Wars-platser.

Har du besökt Matmata i Tunisien? Gillar du Star Wars? Berätta, berätta!

Fakta om Matmata i Tunisien

  • Land: Tunisien
  • Läge: Södra Tunisien, cirka 44 mil söder om huvudstaden Tunis.
  • Folkmängd: Cirka 4000
  • Känt för: Bostäder i grottor, samt inspelningsplats för Star Wars.

Historia i Matmata

  • 1969: Intensivt regn under 22 dagar ledde till översvämningar, vilket medförde att flera grottbostäder kollapsade. Efter detta byggdes, med myndigheternas hjälp, också bostäder ovan jord. Många fortsatte dock att bo under jord.
  • Idag: Matmata är en populär turistdestination, både för att se boende i grottor och för att se inspelningsplatsen för Star Wars.

Matmata i filmens värld

  • Star Wars: Hotel Sidi Driss i Matmata användes 1976 som inspelningsplats för Star Wars Episode IV: A New Hope. År 2002 användes platsen igen för Star Wars Episode II – Attack of the Clones.
  • Call of Duty: Två uppdrag i Call of Duty: Finest Hour spelades in utanför Matmata, och även ett uppdrag i Call of Duty 2.
  • La soif noire: Filmen, som bygger på en schweizisk författares bok, spelades in här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev