Vad kan man se och göra i Tunisien? Detta härliga medelhavsland passar perfekt för sol och bad, och dessutom hittar du historiska sevärdheter, Unesco världsarv, god mat, golf och ökenäventyr. Vi bjuder på alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Tunisien – våra bästa tips

Vi har besökt Tunisien två gånger, båda gångerna på pressresor med kunniga guider. Den första gången reste vi runt landet med bil, och tog oss både söderut till Saharaöknen och österut till ön Djerba. Den andra gången höll vi oss kring populära turistorter såsom Hammamet och Sousse. Nu tänkte vi att det är dags att dela med oss av våra bästa tips – om vad du kan se och göra i Tunisien.

1. Besök huvudstaden Tunis

När du besöker Tunisien vill du kanske passa på att spana in huvudstaden Tunis. Du kan bland annat besöka den historiska stadsdelen, medinan, som sedan 1979 är upptagen på Unescos världsarvslista. I Tunis finns också det stora Bardomuseet, som är fyllt av samlingar från olika historiska epoker.

Att göra i Tunisien

2. Shoppa i Tunis medina

När du är i Tunis kan du också shoppa i medinan. Här finns massor av basarer där du hittar sånt som traditionella eller moderna kläder, skor, smycken, sjalar, handvävda mattor, korgar, keramik, souvenirer och kryddor. Om du gillar mat kan du också spana in matmarknaden Marché Central de Tunis.

Att göra i Tunisien

3. Upptäck den blåvita staden Sidi Bou Said

Sidi Bou Said är en liten charmig medelhavsstad som är känd för sina pittoreska vita hus, dekorerade med sniderier, fönsterluckor och dörrar i blått. Staden är också omtalad för att vara ett centrum för konst, och lockar idag turister med mysiga gränder, konstgallerier, caféer, restauranger och fina boutiquehotell. Missa inte!

Att göra i Tunisien - Sidi Bou Said

4. Tidsres i Karthago

Enligt traditionen grundade fenicierna staden Karthago år 814 före Kristus. Staden växte till ett mäktigt handelscentrum och framgångssagan varade i drygt 600 år, innan staden förstördes under våldsamma former. Idag kan du beskåda ruinerna, strax utanför Tunisiens huvudstad Tunis. Här kan du bland annat se resterna av Antoninus badhus, men också till exempel ruinerna av en amfiteater.

Karthago

5. Lär om historia på den arkeologiska platsen Uthina

Uthina, eller Oudna som platsen också kan heta, var en forntida romersk/berber stad, som idag är en arkeologisk sevärdhet. Platsen ligger cirka en timme från Hammamet med bil, och här finns bland annat den mäktiga Uthina amfiteater samt templet ”The Capitol”.

Att göra i Tunisien - Uthina

6. Sola och bada i Hammamet

Hammamet är en tunisisk medelhavsort som är populär bland turister som vill sola och bada i härligt klimat, och hit går även charterresor. Förutom sol och bad bjuder turistorten på en historisk medina med ett fort samt aktiviteter såsom shopping, spa och golf.

Att göra i Tunisien - Hammamet

7. Upptäck semesterorten Sousse

Sousse är Tunisiens tredje största stad, och är samtidigt en populär turistort vid Medelhavet. Här kan du sola och bada, njuta av spa eller kanske spela golf. Du kan också passa på att upptäcka Sousse medina, med både historiska byggnader och shopping, samt Sousse arkeologiska museum.

Att göra i Tunisien - Sousse

8. Gör en båttur till Kuriat Islands

Kuriat Islands ligger utanför Monastir och består av två öar, varav den mindre välkomnar turister. Hit går båtturer över dagen, framför allt med stora ”piratskepp”, men även med mindre båtar. På den obebodda lilla ön kan du njuta av sol och bad och lära dig mer om havssköldpaddor, som har sina äggläggningsplatser här.

Båttur till Kuriat Islands

9. Strosa i staden Mahdia

En bit söder om turistorten Monastir hittar du staden Mahdia. Här kan du strosa i den gamla stadskärnan, där du bland annat hittar fortet Bordj el Kebir samt en moské vars äldsta delar är från 900-talet. Det finns också gott om trevliga caféer och butiker.

WIFI.se
Mahdia

10. Imponeras av amfiteatern El Djem

Amfiteatern i El Djem uppfördes på 200-talet, under kejsaren Gordianus I, och var otroligt mäktig när det begav sig. Den enorma teatern, som är världens tredje största romerska amfiteater, kunde en gång i tiden ta emot 35 000 gäster. Idag kan du besöka amfieatern som turist, och i närheten kan du också spana in El Djem Museum, med vacker mosaik från området.

Att göra i Tunisien - El Djem

11. Upplev oaser i Tozeur

Tozeur ligger i den västra delen av Tunisien, och fungerar som utgångspunkt för ökenäventyr och besök vid inspelningsplatser för Star Wars. Du kan upptäcka medinan och ta dig till olika oaser, såsom oasen Chebika och oasen Tamerza. Oaserna bjuder på en härlig miljö, med berg, palmer, vatten och raviner.

Att göra i Tunisien - Tozeur

12. Se inspelningsplatser för Star Wars

En sak som du absolut inte vill missa att göra i Tunisien, om du gillar Star Wars, är att spana in Star Wars inspelningsplatser. Strax utanför Tozeur, i ett område känt som Onk Jemel, hittar du en inspelningsplats från det som ska föreställa planeten Tatooine. Byn Matmata är en annan inspelningsplats, där man filmat för både Star Wars: Episode II – Attack of the Clones och Star Wars Episode IV: A New Hope.

Star Wars inspelningsplatser

13. Spana in grottbostäder i Matmata

Matmata är en liten berberby i södra Tunisien, där man traditionellt har bott i grottor under marken. Genom historien kunde dessa underjordiska bostäder skydda mot både hetta och inkräktare. I modern tid har grottorna inspirerat till Star Wars-miljöerna på den fiktiva planeten Tatooine.

Matmata

14. Fascineras av saltsjön Chott el Djerid

Chott el Djerid är en saltsjö som ligger 120 kilometer väster om staden Gabès. Det ska tydligen finnas lite vatten här på vintern, men det enda vi såg vid vårt besök var en uttorkad krispig yta. Den torra sjön bjuder på spektakulära vyer som kan passa för foton, och som också använts av både filmmakare och författare, såsom Jules Verne och Star Wars-produktionen.

Chott el Djerid

15. Ta dig till Douz – porten till Sahara

Douz är en stad i södra Tunisien som ibland kallas för ”Porten till Sahara”. Mycket riktigt är detta en utmärkt utgångspunkt för dig som vill uppleva äventyr i öknen, oavsett om du vill bo i tält, rida dromedar eller kanske köra fyrhjuling.

Douz

16. Bo i tält i Sahara

En sak som du inte vill missa att göra i Tunisien, om du gillar härliga naturupplevelser, är att bo i tält i Sahara. Det finns ett flertal olika ställen att välja på, och vi bodde hos Abdelati utanför Douz. En fantastisk upplevelse! Här fick vi uppleva middag i öknen, sång vid brasan och en natt under stjärnhimlen.

Att göra i Tunisien - bo i tält i Sahara

17. Rid dromedar

Sahara breder ut sig över en tredjedel av Tunisien, och det är därför naturligt att kameler (eller dromedarer om man ska vara mer specifik) är viktiga djur. Kamelerna används i många olika sammanhang, och även för att ta turister på turer. Vi red på en tur strax utanför Douz, och tyckte att detta var en fantastisk upplevelse.

Att göra i Tunisien - rid dromedar

18. Kör fyrhjuling i öknen

Att köra fyrhjuling, eller quad som det heter på engelska, är ett roligt och härligt sätt att uppleva öknen i Tunisien. Vi gjorde en tur med fyrhjuling strax utanför Douz och det var ett riktigt fartfyllt äventyr.

Köra fyrhjuling

19. Semestra på ön Djerba

Djerba är en tunisisk ö som passar perfekt för dig som vill njuta av semesterlugn, bad och spa. Här hittar du lyxiga semesterhotell och fina stränder, men också hantverk, historiska sevärdheter och ett judiskt område, med landets äldsta synagoga.

Att göra i Tunisien - Djerba

20. Beundra street art i Djerbahood

Kvarteren i Djerbahood, som ligger på ön Djerba, är väldigt charmiga med vita hus, blå portar, färgstarka blommor och trevliga små butiker. Dessutom bjuder stadsdelen på en omfattande samling street art. År 2014 deltog 150 konstnärer från 30 länder i skapandet av runt 250 väggmålningar i Djerbahood, och sedan dess har projektet utökats med ännu fler konstverk.

Djerbahood

22. Slappna av med thalassoterapi

Thalassoterapi är spabehandlingar där man använder havsvatten. Behandlingar som kan ingå kan till exempel vara vattentrycksmassage, jet-spray dusch, inpackning med lera eller havsvattenbad med alger. Dessutom erbjuds ofta olika sorters massage. Vi har testat på Royal Thalasa Monastir hotel utanför Sousse samt på Ulysse Djerba Thalasso & Spa på ön Djerba. Inte fel alls!

Thalassoterapi

22. Spela golf

En sak som är mycket populär att göra i Tunisien är att spela golf. Det finns fina golfbanor på flera ställen i landet, såsom exempelvis Golf Citrus utanför Hammamet eller Port El Kantaoui Golf utanför Sousse.

Att göra i Tunisien - spela golf

23. Prova tunisisk mat

När du besöker Tunisien vill du förstås inte missa att prova tunisisk mat. Du kan till exempel smaka den traditionella rätten ”brick”, som är ett slags friterat degknyte som exempelvis kan vara fyllt med tonfisk och ägg. Missa heller inte den starka röda såsen harissa.

Tunisisk mat - brick

24. Smaka tunisiskt vin

Visste du att det produceras vin i Tunisien? Du kan prova lokalt vin på restauranger eller kanske besöka en vingård. Vi har besökt vingården Domaine Neferis, utanför Hammamet, vilket var mycket intressant. Du kan läsa ännu mer om tunisiskt vin på länken nedan.

Tunisiskt vin

25. Res med husbil i Tunisien

Att resa med husbil i Tunisien är kanske inte så vanligt, men det är fullt möjligt. Du kan ta dig till landet med färja, från Marseille i Frankrike eller från Citavecchia i Italien. Det är glesare mellan campingarna än i europeiska länder, men det finns campingar. Vi har exempelvis besökt trevliga Camping Désert Club i Douz som tar emot husbilar. Dessutom finns ställen där du kan stanna över natten listade i appen Park4Night.

Camping Desert Club

Fler förslag på vad man kan se och göra i Tunisien?

Har du fler förslag på vad man kan se och göra i Tunisien? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Att se och göra i Tunisien – bra att veta inför resan

  • Huvudstad: Tunis
  • Invånare: 11,8 miljoner (2020)
  • Språk: Arabiska (berberspråk talas av 1 procent och franska är också ett viktigt språk)
  • Valuta: Tunisisk dinar (TND)
  • Nationaldag: 20 mars
  • Religion: Islam
  • Prisläge: Prisläget är lägre än i Sverige
  • Tidsskillnad: Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tunisien förutom under sommartid. Då är tidsskillnaden 1 timme.
  • Flyg: Flygbolaget Nouvelair flyger direkt mellan Stockholm Arlanda och huvudstaden Tunis. Du kan också resa charter, till exempel med Apollo.
  • Bil/husbil: Det är även möjligt att ta bilen eller husbilen till Tunisien. Du kan ta färja från Marseille i Frankrike eller från Citavecchia i Italien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev