Meny Stäng

Att göra i Kroatien – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Kroatien? Detta härliga land, som har en lång kust mot Adriatiska havet, bjuder på allt från sol och bad till historia, mat och kulturella upplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Kroatien – våra bästa tips

Vi har varit i Kroatien många gånger. Faktum är att vi varit där så många gånger att vi tappat räkningen. Första besöket gjorde vi under en husbilsresa 2011. Några år senare återvände vi med husbilen och följde hela kusten, från söder till norr, under en månads tid.

Därefter har vi kommit tillbaka med flyg och hyrt bil eller husbil, gjort rundresor, stannat för en weekend eller kanske besökt en julmarknad. Nu tänkte vi att det är dags att dela med oss av våra tips – om vad du kan se och göra i Kroatien.

Att se och göra i Kroatien

1. Bada i Kroatiens kristallklara vatten

En sak som du inte vill missa att göra i Kroatien är att bada i det kristallklara, ofta lätt grönskimrande, vattnet. Det sägs ofta att Kroatien har det klaraste vattnet i Europa, och det kan mycket väl stämma.

Kroatien har dessutom en 180 mil lång kust mot Adriatiska havet, så det finns många platser att välja på för den som vill sola och bada. Det är vackert nästan överallt längs kusten, och du kan ofta bada från klippor eller bryggor. Ibland hittar du också stränder, som kan bestå av sand, grus eller klappersten.

Göra i Kroatien - bada i Europas klaraste vatten

2. Besök Kroatiens öar – Krk, Brač, Hvar, Vis …

Kroatien har inte bara begåvats med en lång kust, utan också med ett stort antal vackra öar. Faktum är att den kroatiska skärgården bjuder på över tusen öar, holmar och skär. Till vissa av dessa öar kan du ta dig med reguljära färjor och båtlinjer. I andra fall kan man behöva en egen båt.

Flera av de större öarna är mycket välbesökta och många turister spenderar hela sin semester på någon av öarna. Bland de allra mest populära kan nämnas Krk, Cres, Pag, Brač, Hvar, Vis och Korčula,

Göra i Kroatien - bada på Brac
Bad på ön Brač i Kroatien

3. Sola vid stranden Zlatni Rat

”Zlatni Rat” betyder ”Gyllene udden” och är en strand i den lilla byn Bol, på ön Brač i Kroatien. Stranden, som sticker rakt ut i havet som en spets, kommer gång på gång med i olika listningar över vackra stränder.

Ytterligare en strand som prisats är Pasjaca beach, som ligger söder om Dubrovnik. Denna strand utsågs 2019 som Europas vackraste, av European Best Destinations.

Göra i Kroatien - sola vid Zlatni Rat
Stranden Zlatni Rat sticker rakt ut i havet

4. Lär dig om salt, ost och spets på ön Pag

På ön Pag har man utvunnit salt ända sedan romartiden, och idag kan man lära sig mer om ”det vita guldet” på öns lilla saltmuseum. Det finns också ett litet spetsmuseum där man kan lära sig om den en gång i tiden så betydelsefulla tillverkningen av spets.

Pag är också känd för osten Paški sir (ost från Pag) och är en fårost som är omåttligt populär i hela Kroatien. ”Hemligheten” bakom delikatessen anses bland annat handla om råvarorna – de små tåliga fåren på ön äter gräs fullt av salt och mineraler, som blåst in från havet.

WIFI.se

Det är kanske ändå framför allt de vackra sandstränderna som lockar turister till Pag. Exempelvis hittar man mycket fina stränder på den stora och fina Camping Šimuni.

Semestra i Europa - Pag i Kroatien

5. Segla eller åk båt i Kroatiens skärgård

Kroatiens vackra skärgård är uppskattad bland seglare. Om du har skepparexamen och besättning kan du hyra egen segelbåt. Annars finns möjlighet att hänga med på seglingsresor med skeppare och besättning.

Självklart kan du också göra många andra båtturer i skärgården, med mindre motorbåtar eller med passagerarfärjor mellan öarna.

Gröra i Kroatien - segla i skärgården

6. Se Kroatiens Unesco världsarv

Om du gillar att upptäcka Unesco världsarv har du mycket att se fram emot i Kroatien, där det finns inte mindre än tio arv på den prestigefyllda listan.

 1. Diocletianus palats i Split
 2. Gamla stan i Dubrovnik
 3. Plitvicesjöarna
 4. Eufrasiusbasilikan i Poreč
 5. Trogirs historiska centrum
 6. Sankt Jakobs katedral i Šibenik
 7. Forntida bokskogar i Karpaterna och i andra delar av Europa
 8. Stari Grads slättland
 9. Stećci medeltida gravstenar 
 10. Venetianska försvarsverk från 1500- och 1600-talet

Utöver ovan nämnda världsarv finns ett antal platser på den tentativa listan, det vill säga objekt som föreslås till världsarvslistan. Dessutom finns en lång rad immateriella världsarv, såsom exempelvis spetstillverkning, riddarspelen Alka i Sinj, Klapa-sång och pepparkaks-hantverk i norra Kroatien.

Semestra i Europa - Dubrovnik
Gamla stan i Dubrovnik

7. Vandra i Kroatiens nationalparker

Kroatiens nationalparker bjuder på fantastiska naturupplevelser. Sammanlagt finns åtta nationalparker, som ligger i olika delar av landet och också är olika varandra på flera sätt.

De kanske allra mest kända, Plitvicesjöarna och Krka, erbjuder vandring på träspångar, vid fantastiskt vackra sjöar och livliga vattenfall. Bland övriga nationalparker finns både spännande ögrupper och naturområden med höga berg och möjligheter till klättring. Här ser du hela listan:

 1. Risnjak
 2. Brijuni
 3. Norra Velebit
 4. Plitvicesjöarna (Plitvicka Jezera) 
 5. Paklenica
 6. Kornatiöarna
 7. Krka
 8. Mljet
Semestra i Europa - Kroatien
Nationalparken Plitvicesjöarna

8. Smaka kroatiska specialiteter

När du besöker Kroatien ska du naturligtvis passa på att prova kroatiska specialiteter. Det kroatiska köket är relativt rustikt, samtidigt som det bjuder på både exklusiva och lokala delikatesser. Eftersom landet är så avlångt, och eftersom man tagit in influenser från olika håll, kan matkulturen skilja sig åt ganska mycket i olika delar av landet.

På många restauranger kan du äta grillat lamm samt grillad bläckfisk och fisk, som ibland serveras med potatis blandat med mangold. Om du vill prova på några lite mer lyxiga specialiteter kan du till exempel testa ostron från Ston, crni rižoto (svart risotto), prsut (lufttorkad skinka) eller tryffel.

Vad äter man i Kroatien?
Grillad fisk, serverad med potatis blandad med mangold

9. Prova kroatiskt vin

Kroatien är ett spännande och viktigt vinland på Balkan, med en historia som går tillbaka till de antika grekerna, eller ännu längre. I landet produceras främst torra vita viner, men också fylliga röda viner. Man använder dels lokala druvor såsom graševina och plavac mali, men också internationella druvor som riesling, chardonnay och sauvignon blanc.

Kroatien är också känt för att vara urpsrungsland för en av världens mest populära druvor, nämligen zinfandel. Det var på 2000-talet som man upptäckte att den blå druvan crljenak kaštelanski var identisk med zinfandel, och nu har stora planteringar gjorts av denna ”urzinfandel”.

Gröra i Kroatien - Rött vin, skinka och ost

10. Upplev landsbygd och vingårdar i Slavonien

Slavonien är ett landskap i nordöstra Kroatien, som gränsar till Serbien i öster, Ungern i norr och Bosnien och Hercegovina i söder. Till denna del av landet hittar inte så många av Kroatiens turister, och du kan på så sätt räkna med en unik upplevelse.

Slavonien bjuder på rofylld landsbygd, historiska städer, vacker natur, traditionell mat och, inte minst, vin. I det här området kan du resa runt bland vingårdar, vinodlingar och vinkällare. Exempelvis kan du besöka Vina Belje, som är Kroatiens största producent av druvor.

11. Gör en rundresa runt Istrien

Istrien är den halvö som sträcker sig ut i havet i den nordvästra delen av Kroatien. Här finns både vacker natur och många fina turistorter. Om du gör en rundresa kan du till exempel upptäcka platser som Opatija, Labin, Pula, Fažana, Rovinj, Vrsar, Poreč, Motovun och Hum. Förbered dig för medeltidsstäder, badplatser, färsk fisk och tryffel-frossa.

Göra i Kroatien - Istrien

12. Strosa i medeltidsstaden Rovinj

En av de mest fantastiska platserna att besöka i Istrien är medeltidsstaden Rovinj. Denna charmiga och historiska stad är fylld av smala kullerstensgator och vackra barock- och renässanshus som ligger tätt i den gamla stadskärnan.

En sevärdhet som är värd att spana in är St Eufemiakatedralen, från vars utkikstorn man har härlig utsikt över hela staden. Det finns också gott om butiker, mysiga restauranger och trevliga badplatser.

Göra i Kroatien - Rovinj

13. Imponeras av amfiteatern i Pula

Amfiteatern i Pula ligger i södra Istrien och är den sjätte största amfiteatern i världen. Bygget inleddes av kejsare Augustus mellan år 2 och 14 efter Kristus och avslutades av kejsar Titus år 81, på order av kejsare Vesapasianus som även byggde Colosseum i Rom.

Under Medeltiden användes amfiteatern för riddarspel och idag används den på somrarna för konserter, operor, teater och baletter. Varje år sedan 1953 ordnas dessutom en filmfestival här. Detta är en minst sagt imponerande historisk sevärdhet.

Göra i Kroatien - Amfiteatern i Pula

14. Fascineras av världens minsta stad

Den lilla orten Hum, som ligger i Istrien, anses vara världens minsta stad. I den mysiga lilla medeltida stad bor bara runt 20 invånare, vilket gett den dess svårslagna rekord i Guinness Rekordbok.

Trots stadens lilla storlek hittar du både museum och restaurang här. Var också beredd på en och annan turistbuss under högsäsong.

Göra i Kroatien - Gamla staden hum

15. Res runt i Kroatien med husbil eller husvagn

Ett sätt att uppleva Kroatien är med husbil, husvagn eller campervan. Du kan köra ditt eget fordon från Sverige, eller flyga ner och hyra ett campingfordon på plats.

Det finns gott om fina campingar i Kroatien, men kanske inte lika gott om ställplatser. Många campingar är stora och lyxiga, men det finns platser även för dig som gillar småskalighet och mer familjär camping. Spana gärna in sajten Mini Camping för tips.

Hyra husbil i Kroatien
En mindre husbil som vi hyrde på plats i Kroatien ett år

16. Charmas av sekelskiftesstaden Opatija

Opatija är en bad- och turistort med en lång historia. Hit åkte en gång i tiden den rika eliten för att vila upp sig på en kurort, och idag skvallrar alla vackra sekelskiftesbyggnader om denna tid. I den här staden kan du också njuta av en lång fin strandpromenad samt många trevliga hotell och restauranger.

Göra i Kroatien - The Maiden with the Seagull i Opatija

17. Följ kusten i Dalmatien

Dalmatien är ett av fyra landskap i Kroatien och ligger längs med kusten, i den södra delen av landet. Om du gör en resa i Dalmatien kan du följa den vackra kusten, med det Adriatiska havet precis utanför.

I Dalmatien hittar du några allra mest populära turistorterna i Kroatien, som till exempel Zadar, Šibenik, Split, Makarska och Dubrovnik. Utanför kusten ligger öarna tätt, och några av de mest kända inkluderar Brač, Hvar, Korčula och Vis. 

Semester i Dalmatien

18. Lyssna på havsorgeln i Zadar

Zadar är en spännande stad som bjuder på historia från många olika tidsepoker. Staden har inte bara styrts av Romarriket, utan också av till exempel Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien, vilket gör att det finns historiska sevärdheter av mycket skiftande slag.

Här hittar du också flera moderna sevärdheter, såsom den omtalade havsorgeln. Detta annorlunda musikinstument, som har skapats av den kroatiske arkitekten Nikola Bašić, bjuder på havets musik. Man har helt enkelt låtit bygga in rör under en trappa, vilket innebär att ljud skapas når vågorna pressar in luft.

Strax intill havsorgeln kan du också spana in installationen ”Hälsning till solen”, som även detta skapats av Nikola Bašić. Konstverket består av trehundra glasplattor med solpaneler som under dagen absorberar solljus, vilka efter mörkrets inbrott omvandlas till ljus. Platsen är dessutom känd för sina oerhört vackra solnedgångar.

19. Kika in i världens minsta katedral

Den kroatiska staden Nin bär på en över 3000 år lång historia, och är också den stad där de första kroatiska kungarna bodde, varför den ofta omtalas om ”Kungastaden Nin”.

I Nin kan du bland annat spana in ett romerskt tempel samt en staty över den inflytelserika 900-talsbiskopen Gregorius av Nin (Grgur Ninski), som kämpade för att kroatiska skulle användas i kyrkan istället för latin.

I Kungastaden Nin hittar du också Heliga korsets kyrka, som brukar räknas som världens minsta katedral. Denna speciella lilla byggnad, som uppfördes på 800-talet, fungerade dessutom en gång i tiden både som solur och kalender.

20. Njut av campinglyx på Zaton Holiday Resort

Vill du uppleva en campingresort med extra allt? Då kan du boka in din semester på Zaton Holiday Resort, som ligger strax norr om staden Zadar. Denna resort är enormt stor, mycket välskött och har precis allt man kan önska sig (utom småskalighet). 

Här finns över 1000 campingtomter, 300 villavagnar, 500 lägenheter, flera glampingtält samt ett ”minitåg” för den som vill ta sig runt på området. Här hittar du också ett gigantiskt poolområde samt aktiviteter som äventyrsgolf, barnklubb, vattensporter, mountainbike, ridning och stora shower.

22. Åk båt på floden Cetina i Omiš 

Omiš, som ligger strax sydost om Split, har en historia som ”piratstad”. På 1200- och 1300-talet var byborna i den här medeltidsstaden pirater och anföll handelsfartyg med snabba båtar som smet upp i floden Cetina.

Idag kan man istället uppleva floden genom att ta olika båtturer. Vill du upptäcka ännu mer i omgivningarna kan du ta dig till de historiska forten Mirabella och Starigrad, som ligger högt upp i bergen.

Omis

22. Promenera runt i ruinerna av Diocletianus palats i Split

Split är en fantastisk stad, med en fascinerande historia. Redan 200 år efter Kristus lät den romerske kejsaren Diocletianus uppföra ett mäktigt palats på platsen, och idag bjuder ruinerna på en av de mest välbevarade romerska palatsen i världen.

Inne på palatsområdet hittar du många historiska sevärdheter, inklusive den gyllene porten, som en gång fungerade som huvudport. För turisternas skull händer det också att romerska riddare vandrar omkring eller hälsar ”invånarna” välkomna från en pampig trappa.

23. Delta vid riddarturneringen Alka i Sinj

Sinj är en liten ort i inlandet, inte långt från staden Split. Här får du uppleva en annan sida av Kroatien, med vacker natur, vällagad husmanskost, dramatisk historia och flera Unesco kulturarv.

Om det är något Sinj är riktigt känt för så är det riddarturneringen ”Alka” som varje år, den första helgen i augusti, lockar massor av besökare. Ceremonin inleds med en högtidlig procession och varar i tre dagar, och i centrum står järncirkeln ”alka”, som riddarna ska träffa med sin lans.

Turneringen uppstod under en tid då riddarturneringar var vanliga runt om i Europa och till skillnad från ställen har man här hållit traditionen vid liv. I Sinj finns också ett intressant museum, en gammal fästning samt Vårfrukyrkan med den mirakulösa Madonnan.

Sinj i Kroatien

24. Häng i härliga Trogir

Trogir är en mycket speciell stad som består av tre delar – huvuddelen som ligger på fastlandet, Gamla stan som ligger på en ö samt ön Ciovo som ligger utanför Gamla stan.

Det är fantastiskt charmig att upptäcka den gamla delen av staden, som dessutom är upptagen på Unescos världsarvslista för sin arkitektur. Du kan till exempel spana in klostret St Dominic från 1200-talet, katedralen St Lawrence från 1300-talet och fästningen Kamerlengo från 1400-talet.

25. Semestra vid Makarska rivieran

Makarska rivieran är en namn på en lång och populär kust utmed Adriatiska havet i Kroatien. Den 53 kilometer långa kustremsan börjar i Brela, som ligger söder om Split, och fortsätter ner till Gradac.

Rivierans huvudort utgörs av staden Makarska. Andra populära orter är till exempel Baška Voda och Podgora. Vad man gör längs rivieran? Njuter av sol, bad, båtturer, restauranger och semesterliv. Dessutom är det otroligt vackert att köra längs med kusten.

Makarska

26. Upptäck Game of Thrones inspelningsplatser i Dubrovnik

Dubrovnik är en fascinerande stad, fylld av intressanta sevärdheter. Den gamla stadsdelen, som är inringad av en pampig stadsmur, är upptagen på Unescos världsarvslista och fylld av historiska byggnader. Några av de mest intressanta sevärdheterna inkluderar stadsmuren, gågatan Stradun, Rektorspalatset och linbanan.

Det finns också en hel del platser att besöka för dig som gillar Game of Thrones. Följande inspelningsplatser hittar du i Dubrovnik:

 • Dubrovnik och dess murar (King’s Landing)
 • Ön Lokrum (Quarth på kontinenten Esso)
 • Lovrijenac-fästningen (The Red Keep där Lannisters håller till)
 • Trsteno Arboretum (slottet King’s Landings trädgård)
Dubrovnik

27. Lev stadsliv i huvudstaden Zagreb

Zagreb i Kroatien är en både mysig och intressant huvudstad. Här kan du uppleva allt från pampiga byggnader och gröna parker till marknad och caféer och restauranger.

Missa inte att ta bergbanan till den Gornji Grad, den historiska gamla staden i den övre delen av Zagreb. Missa heller inte det avslappnade prmenadstråket Tkalcic, där du hittar många mysiga restauranger. Ytterligare ett besöksmål som är omtalat i huvudstaden är det lite annorlunda museet ”Museum of Broken Relationships”.

Tkalčić-gatan

28. Unna dig spa och wellness

Sol och bad i all ära, men det kan också vara mysigt att njuta av spa och wellness – inte minst under den årstid då havsbad kanske inte lockar lika stark. Det finns massor av hotell i Kroatien som erbjuder spabad, wellness, gym och olika behandlingar. Unna dig en weekend på spa i Kroatien, till exempel i Split, Dubrovnik, Zagreb, Pula eller Opatija.

29. Ta del av ett kroatiskt event

Varför inte ta del av ett roligt event eller en härlig festival? Vi vet att det ibland arrangerats matfestival i Dubrovnik och VM i olivplockning på ön Brač. Själva deltog vi en gång i en chokladfestival i Opatija och senast vi var i Split var det fotbollsyra på gatorna. Naturligtvis arrangeras också massor av andra kultur-, musik- och sportevenemang.

Vilka event eller festivaler som är aktuella just nu? För att ta reda på det kan du spana i Kroatiens turistbyrås evenemangskalender.

Chokladproduktion
Chokladfestival i Opatija för några år sedan

30. Fira in julen på en kroatisk julmarknad

Varför inte upptäcka en kroatisk julmarknad? Julmarknaden i Zagreb har vid ett flertal tillfällen utsetts till Europas bästa julmarknad. Huvudstaden är visserligen inte så stor för att vara en huvudstad, men när det kommer till julmarknad går man gärna all in.

Precis allting smyckas och lyses upp, och överallt hittar du stånd som säljer hantverk, juldekorationer, smycken, mössor och vantar, leksaker, delikatesser och julgodis samt typiska snacks som fritule och licitarhjärtan.

Fler förslag på vad man kan göra i Kroatien?

Har du fler förslag på vad man kan se och göra i Kroatien? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Att se och göra i Kroatien – bra att veta inför resan

 • Huvudstad: Zagreb
 • Invånare: Cirka 3,9 miljoner (2021)
 • Språk: Kroatiska (engelska fungerar ofta utmärkt, framför allt i turistorter)
 • Valuta: Euro från och med 1 januari 2023 (tidigare kuna)
 • Nationaldag: 30 maj
 • Prisläge: Prisläget är lägre än i Sverige, men högre än i flera grannländer
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som i Sverige
 • Flyg: Det finns olika flyg att välja mellan. Under 2023 kommer SAS börja flyga direkt från Stockholm till Dubrovnik, Split och Pula.
 • Bil/husbil: Du kan naturligtvis också ta bilen eller husbilen till Kroatien. Kör till exempel genom Tyskland, Österrike och Slovenien.
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev