Meny Stäng

Historiska sevärdheter i Dubrovnik, Kroatien

Sevärdheter i Dubrovnik! Dubrovnik ligger i södra Dalmatien nästan längst söderut i Kroatien. Staden är en kulturell och historisk turiststad med en gammal stadskärna som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan du gå på de höga stadsmurarna, promenera över det blankpolerade stengolvet mitt i stan, njuta av god mat på uteserveringar eller bada i Adriatiska havet. Det finns också gott om sevärdheter i Dubrovnik, både för dig som är intresserad av historia och för dig som älskar filmer som Game of Thrones.

Imponerande stad med många turister

Dubrovnik har ca 50 000 invånare, men besökarna kan räknas i miljoner! Vi kommer hit i mitten av september,  Men när vi väl vant oss vid myllret av turister kan vi konstatera det som många konstaterat före oss – detta är en vacker stad med imponerande arkitektur.

Höga murar och sevärdheter i Dubrovnik

Runt den gamla stadsdelen i Dubrovnik löper bastanta, upp till sex meter höga, murar från 1400-talet. För en avgift på 130 kr/person kan man gå upp på murarna och promenera runt hela stan, samtidigt som man får en fin utsikt både över stan och över det omgivande havet.

På en klippa utanför murarna sitter människor och solar
På en klippa utanför murarna sitter människor och solar
Dubrovnik

Historia och fiction

Dubrovnik grundades på 300-talet av romerska flyktingar, och befolkningen blandades senare upp med slaver. Staden blev en länk mellan två civilisationer och gav skydd åt flyktingar av alla nationer. Under det kroatiska självständighetskriget, i början av 1990-talet belägrades staden och skadades svårt, men idag är huvuddelen av skadorna reparerade. Den som gillar TV-serien Game of Thrones kanske också känner igen delar av staden från TV-seriens huvudstad King’s Landing.

Sevärdheter i Dubrovnik
Med utsikt från muren och ner på huvudgatan, Stradun
Dubrovnik

UNESCO världsarv

Dubrovniks historiska delar finns med på UNESCO:s världsarvslista och i Gamla stan kan man förutom muren beskåda en mängd kyrkor, palats och fontäner, liksom huvudgatan Stradun, som glänser blankpolerat. Det finns gott om smala och charmiga gränder med restauranger, glassbarer och caféer. Den som vill kan dessutom ta linbana upp på berget ovanför staden eller besöka den lilla ön Lokrum, som används som inspelningsplats för “Quarth” i Game of Thrones.

Stenläggningen i Dubrovnik är nästan högblank
Stenläggningen i den gamla stadsdelen är nästan högblank

Camping i Dubrovnik

Den camping som ligger mest centralt är den stora campingen Solitudo. Härifrån tar man sig enkelt fram och tillbaka med bussar som går var 10:e minut. Det är bara att leta efter buss nr 6 med texten “Babin Kuk”. Lite oväntat (!?) namn kanske, men av någon anledning är det ganska lätt att komma ihåg vilken buss man ska ta…

Bussen som går mellan Gamla stan i Dubrovnik och camping Solitudo
Bussen som går mellan Gamla stan och camping Solitudo

Info och fakta om Dubrovnik

 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 43 000 i Dubrovnik (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Lite billigare än Sverige, men dyrare än övriga Kroatien
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Det kan vara lämpligt att välja vatten på flaska
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)

Resa till Dubrovnik

 • Flyg: Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Dubrovnik, med en flygtid på 2 h 55 min.
 • Bil: Att köra från Stockholm till Dubrovnik tar runt 29 timmar (270 mil), om man räknar ren körtid.

Boende i Dubrovnik

 • Camping: Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du ta in på camping Solitudo, på Vatroslava Lisinskog 60 vid halvön Babin Kuk. Detta är en stor och fin camping intill en strand.

Läs mer: Mat från Dubrovnik – smakprov och nyheter