Meny Stäng

Att göra i Dubrovnik – 16 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Dubrovik i Kroatien? Dubrovnik är en fascinerande stad, fylld av intressanta sevärdheter och saker att göra. Den gamla stadsdelen, som är inringad av en pampig stadsmur, är upptagen på Unescos världsarvslista och fylld av historiska byggnader.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dubrovnik i Kroatien

Dubrovnik grundades på 300-talet av romerska flyktingar, och befolkningen blandades senare upp med slaver. Staden blev en länk mellan två civilisationer och gav skydd åt flyktingar av alla nationer. Under det kroatiska självständighetskriget, i början av 1990-talet, belägrades staden och skadades svårt, men idag är huvuddelen av skadorna reparerade.

Sevärdheter i Dubrovnik

Dubrovniks historiska delar finns med på Unescos världsarvslista och i Gamla stan kan man förutom muren beskåda en mängd kyrkor, palats och fontäner, liksom den blankpolerade huvudgatan Stradun.

Dubrovnik har drygt 40 000 invånare, men besökarna kan räknas i miljoner! Vi kom hit i mitten av september, och kunde snabbt konstatera att vi var långt ifrån ensamma. Vi förstod också snart varför så många lockas att besöka den här vackra och intressanta staden. Kroatien är en av Sydeuropas mest populära länder och Dubrovnik är sannolikt Kroatiens populäraste stad.

Om du kör till Dubrovnik från den norra delen av Kroatien passerar du genom Bosnien och Hercegovina. Tänk på att du då reser utanför EU.

Kroatien

Vad kan man se och göra i Dubrovnik?

Här kommer en lista på 16 sevärdheter i Dubrovnik som du inte vill missa. Dessutom hittar du massor av tips på spännande utflykter.

1. Vandra runt på Dubrovniks stadsmur

Runt den gamla stadsdelen i Dubrovnik löper en bastant, upp till sex meter hög, stenmur. Muren är runt två kilometer lång och på de allra högsta ställena upp till 25 meter hög. Bygget av muren påbörjades redan på 700-talet, och under 1400- och 1500-talen gjordes stora tillbyggnader.

Dubrovniks stadsmur

Dubrovniks stadsmur är den bäst bevarade i hela Europa och är upptagen på Unescos världsarvslista. För en avgift på 130 kr/person kan man gå upp på murarna och promenera runt hela stan, samtidigt som man får en fin utsikt både över stan och över det omgivande havet. Det finns tre olika uppgångar, bland annat vid huvudporten Pileporten.

Stadsmur

2. Res tillbaka i tiden på gågatan Stradun

Innanför den stora stadmuren möts man av den långa och imponerande gågatan Stradun. Gatan är klädd med marmor, och när man går på det blanka underlaget känns det nästan som att man träder in inomhus i en mäktig byggnad.

Längs med gatan ligger vackra hus med fina fönsterluckor, och här hittar man också gott om butiker och caféer. I slutet av gatan möts man av Loggiatorget (Luzaplatsen), som förr i tiden var stadens handelscentrum.

Sevärdheter i Dubrovnik

3. Se och upplev historiska Rektorspalatset

Om du vill se en av alla pampiga sevärdheter i Dubrovnik kan du kika på Rektorspalatset, som ligger på Loggiatorget (Luzatorget). Den så kallade rektorn i Dubrovnik var som en slags borgmästare i staden, och i det vackra palatset kan man se många olika föremål. I källaren finns också de mer kusliga fängelsehålorna.

4. Öppna dina sinnen i Sankt Blasius kyrka

På Loggiatorget hittar man också Sankt Blasius kyrka, som är byggd i barockstil på tidigt 1700-tal. Kyrkan är tillägnad skyddshelgonet Sankt Blasius, som också står staty på altaret.

Sevärdheter i Dubrovnik

5. Upptäck det vackra Sponzapalatset

Sponzapalatset, eller Divona, är ett kulturminnesmärkt palats som byggdes i början av 1500-talet. Palatset har drag av både gotik och renässans och en vacker innergård.

Sevärdheter i Dubrovnik

6. Beundra unika Onofrios fontäner

Onofrios fontäner består av en större och en mindre fontän, som en gång i tiden var en del av stadens vattensystem. Den större fontänen ligger innanför Pileporten och den mindre fontänen ligger i slutet av gågatan Stradun.

Sevärdheter i Dubrovnik

7. Inspireras av fina Franciskanklostret

Franciskanklostret ligger innanför stadsmuren och är ett kloster från 1300-talet, med en fin innergård. Här finns också ett museum med konst och antika föremål. Här kan man också se ett granathål som påminner om den 6 december 1991 då belägringen av Dubrovnik inleddes.

Franciskanklostrets gamla apotek, Stara ljekarna, är ett av de äldsta i Europa som fortfarande används. Apoteket ska ha grundats samtidigt som klostret år 1317, och har använts kontinuerligt sedan dess.

Sevärdheter i Dubrovnik

8. Gå in och upphöjs av Katedralen i Dubrovnik

Katedralen i Dubrovnik, eller Jungfru Marie himmelsfärd katedral som den egentligen heter, är en kulturminnesskyddad katedral. Katedralen är den fjärde kyrkan på samma plats, och ytterligare en av alla sevärdheter i Dubrovnik. I katedralen finns bland annat en skattkammare med relikskrin, målningar samt olika religiösa föremål.

9. Ta del av och ät vid Dubrovniks gamla hamn

Dubrovniks gamla hamn ligger fint mellan fästningarna Revelin och S:t Johannes. Förr var detta en livlig hamn för fiskebåtar och båtar som fraktade varor. Idag hittar man här de båtar som tar med turister ut till olika öar. Här finns också några restauranger med trevliga uteserveringar.

Gamla hamnen

10. Bada och sola på klippor och stränder

Många gör kanske utflykter till öar och orter runt omkring Dubrovnik för att bada, men det går också bra att klippbada mitt i gamla stan i Adriatiska havet.

 • Banji beach är mycket populär
 • Buže
 • Sulici
 • St Jakob
 • Stranden Pasjaca Plaza har valts till vackraste strand 2019 av European best Destination (EBD). 32 000 resenärer från 116 länder har sagt sitt. 30 min från Dubrovnik riviera.

Det finns också gott om klippor lite överallt, som folk utnyttjar för att njuta av solen och havet. Om man vill hitta ännu fler stränder kan man ta båtturer ut till öarna runt omkring.

På en klippa utanför murarna sitter människor och solar
På en klippa utanför murarna sitter människor och solar
Pasjaca Plaza är valt till bästa European beach 2019

11. Våga dig på linbanan uppför berget Srđ

Strax utanför Dubrovniks stadsmur hittar man en linbana som går högt upp på berget Srđ bakom staden. Härifrån har man förmodligen den allra mest fantastiska utsikten över staden, havet och öarna. Här uppe hittar man också ett museum över 1990-talets självständighetskrig samt ett café.

12. Spana in coola fästningen Lovrijenac

Fästningen Lovrijenac, eller Sankt Laurentius fästning som man kan säga på scenska, ligger dramatiskt på en klippa 37 meter över havet utanför Gamla stan i Dubrovnik. Fästningen uppfördes troligen 1018, men nämns första gången i historien på 1300-talet. Fästningen har ibland agerat filmscen för “The Red Keep” i TV-serien Game of Thrones, men är intressant att se även om man inte följt serien.

Sevärdheter i Dubrovnik

13. Ta en tur till vilda ön Lokrum

Bara 600 meter från hamnen i Dubrovnik, i den vackra södra skärgården, ligger den obefolkade ön och naturreservatet Lokrum. Växligheten är exotisk och är under beskydd av UNESCO. Här hittar man bland annat en gammal kyrka från 100-talet, ett kloster från 1400-talet, en botanisk trädgård samt fina möjligheter att sola, bada.

Snorkla eller kajaka runt den vackra ön och här finns också en nakenstrand för dig som vill vara utan kläder, eller en saltvattens sjö på ön för barn som inte simmar. Gå till högsta platsen på ön till en gammal fransk stjärnformad fästning från 1806, där du har en fantastisk utsikt över Dubrovnik.

Lokrum

14. Äventyra dig runt Ögruppen Elafitiöarna

Dubrovnik passar bra som utgångspunkt för båtturer till olika öar i den kroatiska skärgården. Strax utanför Dubrovnik ligger ögruppen Elafitiöarna, som inkluderar 13 öar, bland annat Šipan, Koločep (Kalamota) och Lopud. Den kända stranden Sunj ligger på ön Lopud.

Det går till exempel båtturer till Lopud och Koločep, där man kan hitta fina stränder. Om man tar en timmes båtresa kan man komma till ön Korčula, där det finns en fin stad och där det sägs att Marco Polo föddes.

15. Ta selfies på berömda inspelningsplatser från Game of Thrones

Gillar du TV-serien Game of Thrones? I så fall hittar du ett helt gäng intressanta sevärdheter i Dubrovnik. Här har bland annat flera scener från Kings Landing. Scener från den magiska staden Quarth har spelats in vid Rektorspalatset, Minčetafästningen och på ön Lokrum och scener från Red Keep har spelats in i Fort Lovrijenac (St. Lawrence Fortress).

Om man vill kan man boka in sig på speciella guidade turer som tar en till de viktigaste inspelningsplatserna från serien.

Kroatien

16. Våga smaka av Dubrovnik och Kroatien

I Dubrovnik och Kroatien kan man bland annat äta mycket fisk och skaldjur. Det är till exempel vanligt att restaurangerna serverar grillad fisk, gärna tillsammans med potatis blandat med mangold. Läs gärna mer om mat från Dubrovnik. Här är några kroatiska specialiteter som du kanske vill prova:

 • Cevapcici – kryddade köttfärsbiffar
 • Aivar – paprikaröra som används som serveras till olika kött- och köttfärsrätter
 • Blitva – mangold med potatis och vitlök, serveras ofta till grillad fisk
 • Pršut – lufttorkad rökt skinka
 • Paski sir – lagrad god ost från ön Pag
 • Tryffel – i Kroatien finnss både svart och vit tryffel
Rött vin, skinka och ost från Kroatien

Kan man campa i Dubrovnik?

Den camping som ligger mest centralt är den stora campingen Solitudo. Härifrån tar man sig enkelt fram och tillbaka med bussar som går var 10:e minut. Det är bara att leta efter buss nr 6 med texten “Babin Kuk”. Lite oväntat (!?) namn kanske, men av någon anledning är det ganska lätt att komma ihåg vilken buss man ska ta…

Camping Solitudo

Vad kan man se mer i Kroatien?

Reser du runt i Kroatien med bil eller husbil, eller har du möjlighet att göra utflykter från Dubrovnik? Här är tips på ytterligare några fina ställen att uppleva inom rimligt avstånd. Dessutom kan man om man vill ta sig till Kotor i Montenegro eller Mostar i Bosnien-Hercegovina.

 • Brac med sina charmiga byar, kristallklart vatten och den omtalade stranden Zlatni Rat.
 • Split är en historisk stad där du hittar allt från sevärdheter och shopping till härliga båtturer.
 • Trogir är ett Unesco världsarv med en vacker historisk kärna och trånga charmiga gränder.
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Dubrovnik

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Dubrovnik-Nervetas län
 • Läge: Dubrovnik ligger i södra Dalmatien nästan längst söderut i Kroatien.
 • Folkmängd: 43 000 (2015)

Bra att veta om Dubrovnik

 • Språk: Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge? Lite billigare än Sverige, men dyrare än övriga Kroatien
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Det kan vara lämpligt att välja vatten på flaska
 • Religion: Kristendom (mestadels katolicism)
 • Turistinformation: Lokal turistinfo

Sevärdheter i Dubrovnik

 • Kyrkor: Sankt Blasius kyrka, Helige Frälsarens kyrka, Helige Ignatius kyrka, Franciskanklostret, Heliga bebådelsens kyrka, Dominikanklostret och Katedralen i Dubrovnik
 • Museer: Red History Museum, Gornji Ugao Tower, Love Stories Museum, Museum of Croatian War of Independence, War Photo Limited, Memorial Room of the Defenders of Dubrovnik och Museum of Modern Art

Restauranger i Dubrovnik

 • Lady Pi-pi är bjuder på riktigt fin utsikt. Adress: Peline/Antuninska
 • Nishta är för dig som föredrar vegetarisk mat. Adress: Prijeko bb
 • Kopun serverar kroatiska maträtter. Adress: Poljana Rudera Boskovica 7
 • Taj Mahal serverar traditionell bosnisk mat. Adress: Nikole Gucetica 2

Barer och caféer i Dubrovnik

 • Buža och Buža II är två caféer med utsikt över havet och solnedgången. Adress: Crijeviceva 9
 • D’vino Wine bar har ett stort utbud av vin, från hela världen. Adress: Palmotićeva ul. 4a
 • Troubador är en klassisk bar med vin och jazz. Adress: Buniceva poljana 2.

Boende i Dubrovnik

 • Hotell: Hotel Stari Grad på Od Sigurate 4 är ett litet hotell med restaurang på takterrassen. Om du vill bo 5-stjärnigt kan du bo på Hotel Bellevue på Ul. Pera Čingrije 7.
 • Camping: Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du ta in på camping Solitudo, på Vatroslava Lisinskog 60 vid halvön Babin Kuk. Intill campingen finns en stor fin strand.

Resa till Dubrovnik

 • Flyg: Norwegian flyger direkt från Stockholm Arlanda till Dubrovnik, med en flygtid på 2 h 55 min.
 • Charter: Du kan också boka en resa med till exempel TUI, Airtours, Solresor, Ving eller Apollo.
 • Bil: Att köra från Rostock i Tyskland till Dubrovnik tar runt 18,5 timmar (186 mil), om man räknar ren körtid.

Dubrovniks historia

 • Grundande: Enligt en vanlig teori grundades staden på 600-talet av flyktingar från den romerska bosättningen Epidaurum, som attackerats av avarer och slaver.
 • Två bosättningar: Flyktingarna bosatte sig på en klippa som de kallade Laus, och på fastlandet mitt emot bosatte sig slaverna på en plats de kallade Dubrava.
 • Sammanslagning: Med tiden slogs bosättningarna ihop och de två kulturerna smälte samman. Kanalen mellan bosättningarna fylldes igen, och utgörs idag av gågatan Stradun som är en av alla sevärdheter i Dubrovnik.

1200-talet – 1600-talet

 • 1200-1300: Staden gav skydd åt flyktingar från olika kulturer. Mellan 1205 och 1358 styrdes staden av Venedig.
 • 1300-1500: Mellan år 1358 och 1526 var Dubrovnik vasall åt Ungern. De hade nu en mäktig handelsflotta, och på 1500-talet reste köpmän till Indien och Amerika.
 • 1500-1600: Staden drabbades hårt av flera jordskalv samt av pesten. Stora delar av staden förstördes i ett skalv 1667.

1800-tal och 1900-tal

 • 1800-tal: Fransmän tog makten 1808, och 1809 förenades Dubrovnik med de Illyriska provinserna. År 1815 intogs staden av Österrike, som kom i besittning efter Wienkongressen 1815.
 • 1900-tal: Dubrovnik skadades svårt under det kroatiska självständighetskriget (1991-1995). Många skador skedde under belägringen 1991-1992, då Serbien och Montenegro försökte separera de sydliga delen av Dalmatien från Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev