Meny Stäng

15 saker att göra i Split – din guide i Kroatien

Vad kan man göra i Split? Efter tre månader i Kroatien och flera besök i Split har vi samlat på oss en del erfarenhet. Vi delar med oss av vad man kan göra i Split på semestern.

Kuststaden Split är den nästa största staden i Kroatien, och lät byggas av den romerske kejsaren Diocletianus år 200 efter Kristus. Staden är fylld av romerska palats, ruiner, vackra torg och kullerstensgränder med uteserveringar.

Saker att göra i Split

Split har ett nästan perfekt läge och är en knutpunkt för att utforska några av de allra bästa delarna av Kroatien. Här kommer våra 15 bästa tips!

Split
Split och hamnen sett från den 178 meter höga skogsparken Marjan västerut på halvön.

1. Upplev det historiska Split

Diocletianus palats i Split byggdes på 200-talet, och innanför murarna till detta enorma bygge ryms de historiska delarna av Split. Detta palats, som är 30 000 kvadratmeter stort, är ett av de mest välbevarade romerska palatsen i världen.

När det byggdes var det bostad åt kejsaren, och därefter fungerade det som förvaltningskontor och guvernörsbostad. Ungefär så här trodde man att palatset såg ut från början.

flickr.com: Diocletian’s Palace – Dennnis Jarvis
Silverporten ligger i östra delen av palatset, och utanför ligger en hel del rolig shopping på den dagliga marknaden Pazar!

På 600-talet attackerades näraliggande områden av slaver och avarer (ett asiatiskt nomadfolk) och då flyttade stadens befolkning in i palatset för att få skydd.

Inne på palatsområdet hittar man också bland annat den forna kejsarens mausoleum, som på 600-talet omvandlades till Sankt Domnius katedral. PS: Gå upp i tornet och få bästa selfies med hela Split i bakgrunden om du har kondition.

Gyllene porten eller guldporten är norra ingången till Diocletians Palats. Det var en gång huvudporten och den största in till stadskärnan, och den ligger mitt emot havet och där står också Gregorius av Nin-statyn

Man kan strosa runt länge i de historiska delarna av Split och kika på minnen från olika epoker i historien: allt från sfinxer och källarvalv till den stora katedralen eller inspelningsplatser från Game of Thrones.

För turisternas skull händer det att romerska riddare vandrar omkring och när vi kom in på torget denna gång hälsades vi välkomna av ”Kejsaren och Kejsarinnan”.

Enligt vår guide gick det till ungefär likadant förr i tiden, men då var folket tvungna att lägga sig platt på marken med armarna utåt för att hedra Kejsaren (och för att inte kunna lönnmörda honom). Detta slapp vi, och istället välkomnades vi med en liten drink med smak av honung eller körsbär. Helt klart trevligare!

Diocletianus palats
Peristyl (pelargård) i Diocletians Palats och till höger Milesi palatset från 1600 talet.
Peristylen var förr en innergård för då fanns det tak på palatset. Den vita kalkstenen och marmor som användes för att bygga palatset kom från ön Brac och Hvar

2. Gå på guidad tur

Vad kan man mer göra i Split? Det går utmärkt att strosa runt på egen hand i Split, men tillsammans med en guide väcks historien till liv på ett annat sätt.

Helena på Narodni torg (folkets torg), kallas Pjaca. Romanska klocktornet från 1081 i bakgrunden, och här hittar du också järnporten som är den västra ingången till palatset.
Split Kroatien
Medeltida Brace Radica-torget

Vår guide berättade allt möjligt intressant. Bland annat fick vi veta att de rika romarna (som åt massor av godsaker och dessutom regelbundet kräktes upp dem för att få plats med mer) tappade alla sina tänder, medan fattiglapparna (som varken hade råd till socker eller till att kräkas) fick behålla sina tänder. ”You can’t have it all”, som guiden uttryckte det.

Historiska Kuststaden Split Kroatien

3. Strosa längs Riva strandpromenad

Längs vattnet i Split löper en palmkantad och pampig hamnpromenad som heter Riva. Här är härligt att promenera, blicka ut över båtarna i hamnen och insupa semesteratmosfären med adriatiska havet intill.

Det finns flera uteserveringar där man har perfekt utsikt över folkvimlet, men för de bästa restaurangupplevelserna ska man kanske helst söka sig lite längre upp i staden.

När du har kommit till slutet av Riva strandpromenaden mot väst, då hittar du Republikens torg som är både mäktig och väldigt vacker. Här ligger också stadshuset och cambipalatset.

4. Shoppa i Split

Split är den näst största staden i Kroatien, men ändå bor det inte mer än 300 000 människor här. Det gör att det är en ganska ”hanterbar” stad att ta sig runt i. För den som vill shoppa finns både inomhuscentrum och små butiker i Gamla stan.

 • Marmontova är en shoppinggata på västra sidan om palatset där det finns många klädaffärer.
 • Köpcentret Joker (mall) ligger på Put Brodarice 6
 • Mall of Split är mycket stort på Ul Josipa Jovica 93
Marknad precis utanför murarna i Split
Split
Vad kan man mer göra i Split? Shoppa!

Dessutom finns också långa rader av marknadsstånd där man hittar sånt som kläder, väskor, smycken, solglasögon och … lavendel. Lavendel är en känd naturprodukt i Kroatien och överallt hittar man dessa lila stånd med påsar med torkad lavendel och essens i små påsar …

Split

5. Gå på marknad

Marknaden i Split är en intressant upplevelse! Här är kommersen livlig och man hittar allt från sybehör och blommor till frukt, grönsaker och nötter från Kroatien mest. Precis intill marknaden på västra sidan om palatset finns små butiker där man möter bagaren, slaktaren och äggförsäljaren. Mysigt och full rulle!

Upplevelser i Split: Grönsaksmarknad

6. Njut av en uteservering

Efter några intensiva timmar med historia eller shopping kan det vara på sin plats med en lunch i solen. Split är fullt av uteserveringar och de flesta bjuder på liknande menyer med pizza, pasta, risotto samt kött och fisk från grillen.

7. Kolla in grodmuseet

Om du vill ha en annorlunda upplevelse i Split kan du besöka grodmuseet Froggyland. Man får inte fotografera inne på museet, men till att börja med kan du försöka föreställa dig massor av små fönsterförsedda ”kistor” med 100 år gamla uppstoppade grodor. Det låter inte så kul kanske?

Ok, föreställ dig då att dessa grodor utför en massa aktiviteter som vanligtvis utförs av människor – spela tennis, gå i skolan, genomföra rättegångar, vagga bebisar eller raggla ut från krogen på småtimmarna.

Heeeelt galet och väldigt kul faktiskt! Museet är inte speciellt stort, men om du befinner dig i Split är det definitivt värt en liten slant (runt 50 kronor) att se 507 väldigt annorlunda grodor!

Det finns massor av saker att se och göra i Split - varför inte gå på grodmuseum?
Det finns massor av saker att se och göra i Split – varför inte gå på grodmuseum?

8. Besök Trogir

Den bilfria lilla staden Trogir ligger på en egen liten ö, och 45 minuter norr om Split, med höga stadsmurar runt de trånga medeltida kvarteren. Den tillhör en av alla vackra städer som Kroatien bjuder på, och det finns många fler. Läs mer: Medeltidsstaden Trogir – ett Unesco världsarv i Kroatien

Trogir utanför split
Trogir utanför split

9. Besök Solta

Solta är en fin ö med blygsam turism, om man jämför med de mer kända ögrannarna. Det finns massor av pärlor i kroatiska skärgården och just därför är det lite trevligt att komma hit. Läs mer: Utflykter i Kroatien: Solta och Trogir

10. Besök Hvar

På ön Hvar finns fina möjligheter till sol, bad och båtturer, men också två historiska städer: Hvar och Stari Grad som är riktigt bra. Läs mer: Staden Hvar på ön Hvar i Kroatien

Hvar

11. Besök Brac

Ön Brac är en fantastiskt fin ö, där du kan besöka Supetar eller Bol, hyra båt eller upptäcka ön med bil. Här finns även den vita kalstenen som man använde för att bygga vita huset med.  

Eller varför inte besöka den omtalade stranden Zlatni Rat som är Kroatiens vackraste strand? Från Split till Brac (Supertar) med färja och turen tar 50 minuter. Läs mer: Semester på Brac i Kroatien – tips till ön Brac

12. Besök Omis

Omis är en speciell stad med sin breda flod och sina höga berg. Njut av utsikten vid fortet Mirabella eller ta en båttur på floden Cetina. Släng dig ut på en häftig Zip-line över Cetina floden. Läs mer: Piratstaden Omis i Kroatien

Omis lit söder om Split

13. Besök Makarska

Turistorten Makarska ligger vid Makarska rivieran och bjuder bland annat på fina stränder, trevliga uteserveringar och en lång härlig strandpromenad. En av många vackra städer längs Makarska rivieran. Läs mer: Makarska i Kroatien – vid Kroatiens riviera

Makarska riviera
Makarska

14. Besök Nationalparken Krka

Nationalparken Krka bjuder på forsande vattenfall, gångbroar över brusande vatten och härliga båtturer. krka är en av Kroatiens största turistattraktioner. Det går utmärkt att ta bussen till platserna. Läs mer: Krka National Park i Kroatien

15. Besök Mostar i Bosnien Hercegovina

Sist men inte minst tipsar vi om en stad utanför Kroatien, nämligen Mostar i Bosnien Hercegovina. Här kan du strosa i gränderna och besöka den kända bron. Läs mer: Mostar, Bosnien

Boende i Split

Var ska man bo i Split då? Om du vill bo på hotell kan vi tipsa om Hotell Park, som ligger med gångavstånd till centrum.

Om du reser med husbil eller vill campa på annat sätt kan vi tipsa om Camping Stobrec, som är en väldigt trevlig camping strax utanför Split. Härifrån kan du enkelt ta dig in till Split med lokalbuss.

Hotell Park i split
Hotell Park i Split, Kroatien
Split
I restaurangen på Park Hotel i Split
Camping Split
Camping Stobrec utanför Split

Saker som du inte visste om Split?

Split

Gregorius av Nin-statyn

Gregorius av Nin-statyn som föreställer 900-talsbiskopen Gregorius av Nin är gjord av Ivan Meštrović. Den finns i tre av dem. Statyn i Split är den största och står på peristylen från år 1929. De två kopiorna står i Nin och Varaždin. Man ska ta på hans stortå som betyder tur!

Split

Dalmatiens gamla huvudstad Salona

Salona (staden Solin) var huvudstad i det romerska Dalmatien och här finns ruinerna av murar med torn och portar, tempel, romerska bad, en amfiteater. Här bodde 40 000 människor och vattnet fick man av floden Jadro som rann genom staden. Staden började byggas vid år 0 och förstördes 614 och 634. Salona ligger 8 km nordost om Split.

kejsaren Diocletianus födelsestad?

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, född år 244 i Salona (staden Salin) utanför Split, död 3 december 311, var romersk kejsare 20 november 284 till 1 maj 305. Utan honom skulle vi inte ha vackra Split.

Sfinxen från farao Tuthmosis III i Split?

12 sfinxer fördes till Split efter att Diocletian satte ned ett uppror i Luxor i Egypten år 297.
Det är bara en kvar utan huvud, tillverkad av svart granit. Det går tillbaka till perioden av farao Tuthmosis III som levde från 1479 till 1425 f.Kr. Du hittar den här sfinxen bredvid Peristyl (pelargården) mitt i Split, och det bevakade jupitertemplet. Efter år 500 gjordes det om pga kristendomen och idag är det Johannes dop kapell på Peristil ul. 3.

Split

kejsaren Diocletianus Akvedukt

När Diocletianus bestämde sig för att bygga Split och palatset, så visste han att de behöver färskvatten. Diocletianus var född i Salona 8 km från nya palatset och i staden Salin fanns floden Jadro. Färskvattnet måste ledas 9 km i akvedukter till nya Split och den nya akvedukten uppfördes på 200-300-talet och ledde från floden Jadro till Diocletianus palats i Split. 

Split

Split nationalteater

En av sex nationalteatrar i Kroatien och den var klar 6 maj 1893. Det är väldigt speciellt att klä upp sig, gå till en otroligt vacker lokal, och höra något klassiskt ”live”. Wow!

Split

Arkeologiska museet i Split

Det äldsta museet (1820) med den största samlingen av antika minnesmärken i Kroatien, och mycket från den gamla staden Salona som ligger i Split. Museet ligger på Ul. Zrinsko Frankopanska 25, som är 15 min att gå från Peristyle (pelargången).

Split

Papalic-palatset och dagens stadsmuseum

Stora samlingen av antika minnesmärken i Kroatien i 1500-tals byggnader och ligger i Split på Papalićeva ul. 1.

Split

Havsporten i Diocletianus palatset

Även kallad bronsporten är den södra porten mot havet. Förr i tiden fanns ingen strandpromenad utan skeppen la till vid kajen i direkt anslutning till palatset. Under palatset fanns stora utrymmen för handel och förvaring. Där fanns även tunnelsystem direkt upp till staden. Det var här Daenerys i Game of Thrones förvarade sina drakar. Det är öppet för dig som turist och det är mer souvenirer som säljs i gångarna och tunnlarna idag på Ul. Andrije Medulića 4

Split

Splits 7 försvarsborgar?

Sju borgar byggdes runt 1500-talet utanför Split av rika familjer för att försvara och sätta stopp för turkarna. Alla 7 städer finns kvar men bara 5 borgar. Här är de 7 som alla ligger i Kastelaviken: Kastel Stafilic (närmast flygplatsen Split, finns), Kastel Novi, Kastel Stari (bäst bevarad, Kastel Luksic (finns), Kastel Kambelovac, Kastel Gomilica (finns) och Kastel Socurak (finns).

Split

Stränderna i Split

Det finns stränder överallt, både öster och väster om Split. Västerut ligger flera stränder längst ner vid berget Majram som Ježinac och Kaštelet. Österut Bačvice, och efter det så kommer flera stränder på rad som Ovčice och Firule). Här spelas mycket picigin som det kallas att ha en liten boll i luften så länge som möjligt i vattnet.

Split

Marjam

Vill du få det perfekta panoramafotot tar du dig upp på skogskullen Marjan väster om Split.
Den lättaste vägen är att gå från slutet av strandpromenaden Riva vid Senjska ulica, och ta dig upp längs bilvägen till utsiksplatsen och kafét nära toppen. Kafé Teraca Vidilica är öppet året om men köket för mat, är öppet maj-oktober.

Det dolda i Majramkullen

Visste du att det ligger två kyrkor och en judisk kyrkogård gömda i Majramkullen? Vackra St Nicholas och St Jerome kyrkorna hittar du om du letar ordentligt. På östra sidan hittar du en judisk kyrkogård som anlades 1573 med över 700 vackra gravstenar.

Live museum Split

Teater på hög nivå där 50 personer spelar upp om hur det såg ut på romartiden. Du hittar det på 17th century bastion.

Split katedralens skattkammare

Självklart måste ett palats ha en skattkammare och det ligger i Sankt Domnius-katedralens sakristia. Det är också ett konstmuseum som innehåller massor av hemligheter.

Historiska Fästningen Klis

Fästningen började byggas på 200-talet och har varit en central punkt som alla länder ville äga och inta i över 1500 år. Här har också varit inspelning av Game of Thrones. 28 min med bil från Split till Klisfästningen.

Kajak i Adriatiska havet

Att få se Split från det smaragdfärgade Adriatiska havet är en trevlig utflykt. Det finns även tidiga turer för dig som går upp med tuppen, eller för dig som vill ha den romantiska stämningen och vill se en solnedgång.
Vid Plinarska ul. 25 hittar du Split Sea Kayaking Tours & Rental.

Kryssningar i Adriatiska havet

Det vackra Adriatiska havet upplevs också fint med en kryssning. Upplev till exempel solnedgången i Split på kryssning med båten Polaris, förbi Majankullen in i Kastela-viken. Eller gör en dagskryssning till den Blå Lagunen.

Video från Split


FAKTA OM Split

 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska) 
 • Invånare? ca: 200 000 i Split
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige 
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Välj vatten på flaska
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism) 
 • Varmaste månaden: Augusti (ca 30 grader)
 • Kallaste månaden: Januari (ca 5 grader)
 • Stadens dag: 7 maj då man firar skyddshelgonet St Domnius
 • Betydande personer: Emanuel Vidović var den mest kända 1900-talsmålaren, Marko Marulić och Dmine Papalić studerade stenmonument från Salona på 1800-talet.

RESA TILL Split

 • Flyg: Räkna med en mellanlandning i Köpenhamn eller Munchen och flygtiden blir ca 4t 20min – 4t, 50min. Från Stockholm flyger man med SAS, Austrian till Köpenhamn och sen med Croatian Air Lines till flygplatsen (Resnik) i Kastela, eller med Lufthansa till München och vidare till Split. Det startar alltid direktlinjer under sommar halvåret då det går direktflyg från flera destinationer i Sverige.
 • Flygplats: Kastela flygplats i Split och ligger 20 kilometer nordväst om stan.
 • Flygbuss för ca 5 Euro som tar ca 30 min
 • Buss 37 som går mellan Split och Trogir och stannar 300 meter från flygplatsen för ca 2 Euro och tar 50 min
 • Båt (stor) som ligger 700 meter ner till havet och tar 15 min och kostar ca 14 Euro och den går 4 ggr dagligen. Splitexpress.com
 • Bil: Det tar ca 23 timmar att köra från Stockholm till Zagreb, om man räknar ren körtid. 

RESTAURANGER I Split

 • Restaurang på hotel Park är en riktigt bra restaurang på Hatzeov perivoj 3
 • Restaurang Ciri Biri Bela i en mysig innergård och allt där till. Utmärkt mellanklass på Plinarska Ulica 6

Fler museer i Split

 • Naturhistoriska museet och Zoologiska trädgården på Poljana kneza Trpimira 3
 • Splits etnografiska museum på Ul. Iza Vestibula 4
 • Museum of fine art på Ul. kralja Tomislava 15
 • Jaman pop art center på Šubićeva 3
 • Ivan Meštrović (15 uugusti 1883 – 16 januari 1962) var väldigt känd som skulptör, arkitekt och skribent. Han har eget museum på Šetalište Ivana Meštrovića 46 mitt i Split.
 • Kroatiska sjöfartsmuseet i Split ligger några km öster om palatset i Gripeborgen på Glagoljaša 18

Prenumerera på vårt nyhetsbrev