Meny Stäng

15 saker att göra i Split – din guide i Kroatien

Vad kan man göra i Split? Efter tre månader i Kroatien och flera besök i Split har vi samlat på oss en del erfarenhet. Vi delar med oss av vad man kan göra i Split på semestern.

Kuststaden Split är den nästa största staden i Kroatien, och lät byggas av den romerske kejsaren Diocletianus år 200 efter Kristus. Staden är fylld av romerska palats, ruiner, vackra torg och kullerstensgränder med uteserveringar. Split är dessutom en härlig semesterort med en pampig hamnpromenad, lockande lyxhotell och vackra stränder. Helt enkelt en pärla!

Saker att göra i Split

Split har ett nästan perfekt läge för att utforska några av de allra bästa delarna av Kroatien som Brac, Vis, Hvar, Trogir, Omis och Krka. Dessutom finns mycket att se och göra i Split. Här kommer våra 15 bästa tips!

Split Kroatien

1. Upplev det historiska Split

Diocletianus palats i Split byggdes på 200-talet, och innanför murarna till detta enorma bygge ryms de historiska delarna av Split. Detta palats, som är 30 000 kvadratmeter stort, är ett av de mest välbevarade romerska palatsen i världen. När det byggdes var det bostad åt kejsaren, och därefter fungerade det som förvaltningskontor och guvernörsbostad.

Split historia

På 600-talet attackerades näraliggande områden av slaver och avarer (ett asiatiskt nomadfolk) och då flyttade stadens befolkning in i palatset för att få skydd. Inne på palatsområdet hittar man också bland annat den forna kejsarens mausoleum, som på 600-talet omvandlades till Sankt Domnius katedral.

Split Kroatien

Man kan strosa runt länge i de historiska delarna av Split och kika på minnen från olika epoker i historien: allt från sfinxer och källarvalv till den stora katedralen eller inspelningsplatser från Game of Thrones.

För turisternas skull händer det att romerska riddare vandrar omkring och när vi kom in på torget denna gång hälsades vi välkomna av “Kejsaren och Kejsarinnan”.

Enligt vår guide gick det till ungefär likadant förr i tiden, men då var folket tvungna att lägga sig platt på marken med armarna utåt för att hedra Kejsaren (och för att inte kunna lönnmörda honom). Detta slapp vi, och istället välkomnades vi med en liten drink med smak av honung eller körsbär. Helt klart trevligare!

Diocletianus palats

2. Gå på guidad tur

Vad kan man mer göra i Split? Det går utmärkt att strosa runt på egen hand i Split, men tillsammans med en guide väcks historien till liv på ett annat sätt.

Vår guide berättade allt möjligt intressant. Bland annat fick vi veta att de rika romarna (som åt massor av godsaker och dessutom regelbundet kräktes upp dem för att få plats med mer) tappade alla sina tänder, medan fattiglapparna (som varken hade råd till socker eller till att kräkas) fick behålla sina tänder. “You can’t have it all”, som guiden uttryckte det.

Split Kroatien
Historiska Kuststaden Split Kroatien

3. Strosa längs strandpromenaden

Längs vattnet i Split löper en palmkantad och pampig hamnpromenad som heter Riva. Här är härligt att promenera, blicka ut över båtarna i hamnen och insupa semesteratmosfären med adriatiska havet intill. Det finns flera uteserveringar där man har perfekt utsikt över folkvimlet, men för de bästa restaurangupplevelserna ska man kanske helst söka sig lite längre upp i staden.

Split
Vad kan man göra i Split? Varför inte strosa längs hamnpromenaden Riva?

4. Shoppa i Split

Split är den näst största staden i Kroatien, men ändå bor det inte mer än 300 000 människor här. Det gör att det är en ganska “hanterbar” stad att ta sig runt i. För den som vill shoppa finns både inomhuscentrum och små butiker i Gamla stan.

Marknad precis utanför murarna i Split
Vad kan man mer göra i Split? Shoppa!

Dessutom finns också långa rader av marknadsstånd där man hittar sånt som kläder, väskor, smycken, solglasögon och … lavendel. Lavendel är en känd naturprodukt i Kroatien och överallt hittar man dessa lila stånd med påsar med torkad lavendel och essens i små påsar …

5. Gå på marknad

Marknaden i Split är en intressant upplevelse! Här är kommersen livlig och man hittar allt från sybehör och blommor till frukt, grönsaker och nötter från Kroatien mest. Precis intill marknaden finns små butiker där man möter bagaren, slaktaren och äggförsäljaren. Mysigt och full rulle!

Upplevelser i Split: Grönsaksmarknad

6. Njut på en uteservering

Efter några intensiva timmar med historia eller shopping kan det vara på sin plats med en lunch i solen. Split är fullt av uteserveringar och de flesta bjuder på liknande menyer med pizza, pasta, risotto samt kött och fisk från grillen.

Upplevelser i Split: Restauranger

7. Kolla in grodmuseet

Om du vill ha en annorlunda upplevelse i Split kan du besöka grodmuseet Froggyland. Man får inte fotografera inne på museet, men till att börja med kan du försöka föreställa dig massor av små fönsterförsedda “kistor” med 100 år gamla uppstoppade grodor. Det låter inte så kul kanske?

Ok, föreställ dig då att dessa grodor utför en massa aktiviteter som vanligtvis utförs av människor – spela tennis, gå i skolan, genomföra rättegångar, vagga bebisar eller raggla ut från krogen på småtimmarna.

Heeeelt galet och väldigt kul faktiskt! Museet är inte speciellt stort, men om du befinner dig i Split är det definitivt värt en liten slant (runt 50 kronor) att se 507 väldigt annorlunda grodor!

Det finns massor av saker att se och göra i Split - varför inte gå på grodmuseum?
Det finns massor av saker att se och göra i Split – varför inte gå på grodmuseum?

8. Besök Trogir

Den bilfria lilla staden Trogir ligger på en egen liten ö, och 45 minuter norr om Split, med höga stadsmurar runt de trånga medeltida kvarteren. Den tillhör en av alla vackra städer som Kroatien bjuder på, och det finns många fler. Läs mer: Medeltidsstaden Trogir – ett Unesco världsarv i Kroatien

9. Besök Solta

Solta är en fin ö med blygsam turism, om man jämför med de mer kända ögrannarna. Det finns massor av pärlor i kroatiska skärgården och just därför är det lite trevligt att komma hit. Läs mer: Utflykter i Kroatien: Solta och Trogir

Båten Kleopatra i hamn på ön Solta

10. Besök Hvar

På ön Hvar finns fina möjligheter till sol, bad och båtturer, men också två historiska städer: Hvar och Stari Grad som är riktigt bra. Läs mer: Staden Hvar på ön Hvar i Kroatien

Hvar

11. Besök Brac

Ön Brac är en fantastiskt fin ö, där du kan besöka Supetar eller Bol, hyra båt eller upptäcka ön med bil. Här finns även den vita kalstenen som man använde för att bygga vita huset med.  Eller varför inte besöka den omtalade stranden Zlatni Rat som är Kroatiens vackraste strand? Från Split till Brac (Supertar) med färja och turen tar 50 minuter. Läs mer: Semester på Brac i Kroatien – tips till ön Brac

12. Besök Omis

Omis är en speciell stad med sin breda flod och sina höga berg. Njut av utsikten vid fortet Mirabella eller ta en båttur på floden Cetina. Läs mer: Piratstaden Omis i Kroatien

Omis

13. Besök Makarska

Turistorten Makarska ligger vid Makarska rivieran och bjuder bland annat på fina stränder, trevliga uteserveringar och en lång härlig strandpromenad. En av många vackra städer längs Makarska rivieran. Läs mer: Makarska i Kroatien – vid Kroatiens riviera

Makarska

14. Besök Nationalparken Krka

Nationalparken Krka bjuder på forsande vattenfall, gångbroar över brusande vatten och härliga båtturer. krka är en av Kroatiens största turistattraktioner. Det går utmärkt att ta bussen till platserna. Läs mer: Krka National Park i Kroatien

Krka Nationalpark

15. besök Mostar i Bosnien Hercegovina

Sist men inte minst tipsar vi om en stad utanför Kroatien, nämligen Mostar i Bosnien Hercegovina. Här kan du strosa i gränderna och besöka den kända bron. Läs mer: Mostar, Bosnien

Mostar i Bosnien

Nya båtförbinelser 2019

I bild alla nya båtförbindelser från Split flygplats.

Boende i Split

Var ska man bo i Split då? Om du vill bo på hotell kan vi tipsa om Hotell Park, som ligger med gångavstånd till centrum. Om du reser med husbil eller vill campa på annat sätt kan vi tipsa om Camping Stobrec, som är en väldigt trevlig camping strax utanför Split. Härifrån kan du enkelt ta dig in till Split med lokalbuss.

Hotell Park
Hotell Park i Split, Kroatien
I restaurangen på Park Hotel i Split
Camping Split
Camping Stobrec utanför Split