Meny Stäng

23 saker att göra i Split – din guide i Kroatien

Uppdaterad 2023 – Vad kan man göra i Split? Efter många resor i Kroatien och flera besök i Split har vi samlat på oss en del erfarenhet. Vi delar med oss av tips på vad man kan göra i Split på semestern.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Split i Kroatien

Kuststaden Split är den nästa största staden i Kroatien, och lät byggas av den romerske kejsaren Diocletianus år 200 efter Kristus. Staden är fylld av romerska palats, ruiner, vackra torg och kullerstensgränder med uteserveringar.

Att göra i Split

Split ligger på en halvö i Adriatiska havet, i mellersta Dalmatien.

Vad kan man göra i Split?

Så, vad kan man då se och göra i Split? Split har ett nästan perfekt läge och är en knutpunkt för att utforska några av de allra bästa delarna av Kroatien. Här kommer våra 23 bästa tips!

1. Beundra Diocletianus palats

Diocletianus palats i Split byggdes på 200-talet, och innanför murarna till detta enorma bygge ryms de historiska delarna av Split. Detta palats, som är 30 000 kvadratmeter stort, är ett av de mest välbevarade romerska palatsen i världen. När det byggdes var det som bostad åt kejsaren när han drog sig tillbaka från makten år 305 efter Kristus.

Ungefär så kan palatset ha sett ut från början. flickr.com: Diocletian’s Palace – Dennnis Jarvis

På 600-talet attackerades näraliggande områden av slaver och avarer (ett asiatiskt nomadfolk) och då flyttade stadens befolkning in i palatset för att få skydd.

Att göra i Split

Inne på palatsområdet finns många intressanta sevärdheter. Peristylen är palatsets centrala torg, och här fanns en gång den norra ingången till kejsarens privata delar. Andra platser som är värda att se inkluderar Johannes dopkapell (tidigare Jupiters tempel), Sankt Domnius katedral och palatsets källare.

Att göra i Split - Diocletians palats

En gång i tiden ledde fyra portar in till palatset. Den viktigaste av dessa var den som kallades Guldporten, eller den gyllene porten. De övriga kallades Silverporten, Järnporten och Havsporten.

Att göra i Split - Guldporten
Guldporten i Split utgör fortfarande en mäktig syn

2. Se den romerska vaktavlösningen

För turisternas skull kan man en gång om dagen under högsäsong, klockan 12 mitt på dagen, se den romerska vaktavlösningen i Diocletianus palats. Man får då dessutom se när Kejsaren och Kejsarinnan hälsar folket välkomna.

Diocletianus palats
Kejsaren och kejsarinnan hälsar folket välkomna i Peristylen

Enligt vår guide gick det till ungefär likadant förr i tiden, men då var folket tvungna att lägga sig platt på marken med armarna utåt för att hedra Kejsaren (och för att inte kunna lönnmörda honom). Detta slapp vi, och istället välkomnades vi med en liten drink med smak av honung eller körsbär. Helt klart trevligare!

Att göra i Split - se den romerska vaktavlösningen
Den vita kalkstenen och marmor som användes för att bygga palatset kom från öarna Brac och Hvar.

3. Gå på guidad tur

Vad kan man mer göra i Split? Det går utmärkt att strosa runt på egen hand i Split, men tillsammans med en guide väcks historien till liv på ett annat sätt.

WIFI.se
Att göra i Split
Helena på Narodni trg (Folkets torg eller Pjaca).
Att göra i Split
Medeltida Brace Radica-torget

Vår guide berättade allt möjligt intressant. Bland annat fick vi veta att de rika romarna (som åt massor av godsaker och dessutom regelbundet kräktes upp dem för att få plats med mer) tappade alla sina tänder, medan fattiglapparna (som varken hade råd till socker eller till att kräkas) fick behålla sina tänder. ”You can’t have it all”, som guiden uttryckte det.

Att göra i Split

4. Rör vid Gregorius av Nins tå

Gregorius av Nin var en kroatisk biskop under 900-talet som bland är känd eftersom han motsatte sig påven och förespråkade att kroatiska skulle användas i kyrkan istället för latin. Gregorius står staty precis utanför Guldporten och att röra vid hans stortå anses kunna bringa tur.

Gregorius av Nin

5. Kolla in Splits museer

I Split hittar du flera intressanta museer. Till några av de mest sevärda hör Splits stadsmuseum, Splits etnografiska museum och game of Thrones museum.

Om du vill ha en annorlunda upplevelse i Split kan du besöka grodmuseet Froggyland. Här kan du se hundratals uppstoppade små grodor, som är runt hundra år gamla och utför aktiviteter som vanligtvis utförs av människor, såsom att spela tennis, gå i skolan, genomföra rättegångar, vagga bebisar eller raggla ut från krogen på småtimmarna. Riktigt underhållande!

 • Arkeologiska museet har en stor samling av antika minnesmärken, bland annat från den gamla staden Salona. (Ul. Zrinsko Frankopanska)
 • Froggyland är ett speciellt ställe med uppstoppade grodor. (Ul. kralja Tomislava 5)
 • Game of Thrones museum är för alla som älskar den populära fantasy-serien. (Bosanska ul. 9)
 • Splits stadsmuseum berättar om historia och kulturarv i staden. (Papalićeva ul. 1)
 • Splits etnografiska museum visar bland annat upp traditionella folkdräkter. (Ul. Iza Vestibula 4)
Det finns massor av saker att se och göra i Split - varför inte gå på grodmuseum?
Det finns massor av saker att se och göra i Split – varför inte gå på grodmuseum?

6. Upplev Diocletians Dream

Om du vill uppleva Splits fascinerande romerska historia på ett lite mer interaktivt och levande sätt kan du testa ”Diocletians Dream”. Denna Virtual Reality-upplevelse tar dig med till Romartiden på ett helt nytt sätt. En annorlunda och rolig sak att göra i Split!

Att göra i Split - Diocletians Dream

7. Spana in inspelningsplatser från Game of Thrones

Gillar du TV-serien ”Game of Thrones”? Många scener i serien har spelats in i Kroatien, inte minst i Dubrovnik, men också i Split. Här är några av de inspelningsplatser du kan spana in i och runt Split:

 • Källaren i Diocletianus palats – Hit går Daenerys för att träna sina drakar.
 • Gränd vid Papalićeva i Diocletianus palats – Här gör slavarna uppror och skriver ”Kill the Masters” på väggen.
 • Byn Zrnovnica – Du kan se Daenerys tjänarinna Missandei bada här i säsong fyra.
 • Klis fästning – Här intar Daenerys staden Meereen och straffar de styrande genom att spika upp dem på kors.
Att göra i Split

8. Strosa längs Riva strandpromenad

Längs vattnet i Split löper en palmkantad och pampig hamnpromenad som heter Riva. Här är härligt att promenera, blicka ut över båtarna i hamnen och insupa semesteratmosfären med adriatiska havet intill.

Det finns flera uteserveringar där man har perfekt utsikt över folkvimlet, men för de bästa restaurangupplevelserna ska man kanske helst söka sig lite längre upp i staden.

När du har kommit till slutet av Riva strandpromenaden mot väst, då hittar du Republikens torg som är både mäktig och väldigt vackert.

9. Promenera i Marjan Park

Marjan Park är ett stort grönområde på en höjd strax intill Split centrum. Här möts du, efter en lång uppförsbacke, av långa fina gångvägar och fantastiska utsiktspunkter. Dessutom kan du spana in St Nicholas kyrka och en judisk kyrkogård som anlades år 1573.

10. Shoppa i Split

Split är den näst största staden i Kroatien, men ändå bor det inte mer än 200 000 människor här. Det gör att det är en ganska ”hanterbar” stad att ta sig runt i. För den som vill shoppa finns både inomhuscentrum och små butiker i Gamla stan.

 • Marmontova Ulica är en shoppinggata med många klädaffärer.
 • Köpcentret Joker är ett köpcentrum i flera våningar. (Put Brodarice 6)
 • Mall of Split är ett annat stort shoppingcentrum. (Ul Josipa Jovica 93)
Marknad
Selfie
Vad kan man mer göra i Split? Shoppa!

Dessutom finns också långa rader av marknadsstånd där man hittar sånt som kläder, väskor, smycken, solglasögon och … lavendel. Lavendel är en känd naturprodukt i Kroatien och överallt hittar man dessa lila stånd med påsar med torkad lavendel och essens i små påsar …

Att göra i Split - shoppa

11. Gå på marknad

Marknaden i Split är en intressant upplevelse! Här är kommersen livlig och man hittar allt från sybehör och blommor till frukt, grönsaker och nötter från Kroatien mest. Precis intill marknaden på västra sidan om palatset finns små butiker där man möter bagaren, slaktaren och äggförsäljaren. Mysigt och full rulle!

Marknad

12. Njut på en uteservering

Efter några intensiva timmar med historia eller shopping kan det vara på sin plats med en lunch i solen. Split är fullt av mysiga uteserveringar och de flesta bjuder på liknande menyer med kött, fisk, pasta, risotto eller kanske hamburgare. Dessutom kan du förstås leta upp en så kallad ”konoba”, det vill säga en traditionell krog, och testa inhemska rätter som pašticada eller peka.

13. Följ strandpromenaden mot stranden Žnjan

Om du känner för en långpromenad längs kusten kan du starta i Split och promenera hela vägen österut mot stranden Žnjan. I stort sett hela promenaden, som är runt 5 kilometer lång, löper vackert utmed vattnet. Förutom vackra vyer finns längs vägen en lång rad restauranger, barer och caféer.

Att göra i Split - strandpromenad

14. Sola och bada

En sak som du inte vill missa att göra i Split, om du kommer hit under sommarhalvåret, är att sola och bada. Det finns en lång rad stränder i och runt Split, såsom:

 • Žnjan – den största stranden i Split, ligger öster om centrum.
 • Firule – strand på vägen mellan centrum och Žnjan
 • Ježinac – en stenig strand som ligger vid Riviera Split
 • Kaštelet – strand som ligger strax bortanför Ježinac
Att göra i Split - znjan
Stranden Žnjan i Split

15. Slappna av på spa

Året om kan du njuta av spa och wellness i Split. Du kan till exempel ta in på Radisson Blu Resort & Spa, som ligger vid havet cirka tre kilometer från centrum. Här kan du slappna av vid simbassäng, bubbelpooler, bastu och relaxrum. Dessutom finns en lång rad behandlingar att välja mellan, såsom traditionell massage, asiatiska behandlingar och ansiktsbehandlingar.

Att göra i Split - spa

16. Besök det antika Salona i Solin

Salona fungerade som huvudstad i den romerska provinsen Dalmatien. Här bodde 40 000 människor, som fick vatten vida floden Jadro. Idag hittar du denna arkeologiska park i Solin strax utanför Split. Här finns ruinerna av murar med torn och portar, tempel, romerska bad och en amfiteater.

17. Gör en utflykt till Trogir

Den bilfria lilla staden Trogir ligger på en egen liten ö, cirka 45 minuter norr om Split. Här möts du av höga stadsmurar, trånga medeltida kvarteren och mysiga restauranger. Den gamla stadsdelen är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista på grund av sin arkitektur.

Trogir

18. Gör en utflykt till ön Šolta

Šolta är en fin ö med blygsam turism, om man jämför med de mer kända ögrannarna. Därför är det lite extra spännande att resa just hit. Du kan ta dig till hamnen Rogač på ön med rederierna Jadrolinija eller KSC (Krilo Shipping Company).

19. Gör en utflykt till ön Hvar

På ön Hvar finns fina möjligheter till sol, bad och båtturer. Dessutom kan du upptäcka de intressanta historiska städerna Hvar och Stari Grad. Du tar dig enkelt till ön från Split med något av de tre rederier som trafikerar sträckan (Kapetan Luka, Jadrolinija och Krilo Shipping Company).

20. Gör en utflykt till ön Brač

Brač är en fantastiskt fin ö, där du kan besöka Supetar eller Bol, hyra båt eller upptäcka ön med bil. Här finns även den vita kalstenen som man använde för att bygga vita huset med. Eller varför inte besöka den omtalade stranden Zlatni Rat, som flera gånger utsetts till Kroatiens vackraste strand? Du reser enkelt från Split till Supetar med rederiet Jadrolinija, en tur som tar cirka 50 minuter.

21. Gör en utflykt till Omiš

Omiš är en speciell stad med sin breda flod och sina höga berg. Njut av utsikten vid fortet Mirabella eller ta en båttur på floden Cetina. Släng dig ut på en häftig Zip-line över Cetina floden. Till Omiš kan du ta dig med bil eller buss från Split, vilket tar cirka 40-50 minuter.

Omis i Kroatien

22. Gör en utflykt till Makarska

Turistorten Makarska ligger vid Makarska rivieran och bjuder bland annat på fina stränder, trevliga uteserveringar och en lång härlig strandpromenad. med bil från Split tar det cirka 1 timme och 15 minuter att köra. Följ gärna kusten för vacker utsikt längs vägen.

Makarska riviera

23. Gör en utflykt till nationalparken Krka

Nationalparken Krka är en av Kroatiens största turistattraktioner. Denna fantastiskt vackra nationalpark bjuder på forsande vattenfall, gångbroar över brusande vatten och härliga båtturer. Du kan antingen ta sig hit med bil eller med buss till stationen Skradin, vilket tar en dryg timme.

Mer att se och göra i Split

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Split, för dig som känner att du ännu inte fått ditt lystmäte. Här hittar du några fler tips.

 • Diocletianus akvedukt är en 9 kilometer lång antik romersk akvedukt, som uppfördes på 200-300-talet och ledde från floden Jadro till Diocletianus palats i Split. 
 • Kajak kan du paddla i och runt Split. Det finns många olika turer att välja bland.
 • Kryssningar och båtturer finns en lång rad att välja på.
 • Split nationalteater är en av sex nationalteatrar i Kroatien, varav denna stod klar i maj 1893. (Trg Gaje Bulata 1)
Att göra i Split

Att göra i Split – på film

Här kan du också se en kort film, med inspiration till saker att se och göra i Split.

Var kan man bo i Split?

Var ska man bo i Split då? Om du vill centralt och med pool kan vi tipsa om trevliga Hotell Park, som ligger med gångavstånd till centrum.

Hotell Park i split
Hotell Park i Split, Kroatien

Vill du bo ännu mer centralt, med fantastisk frukost och riktigt grym utsikt från taket, kan du ta in på Cornaro hotell.

Om du vill kunna sola och bada vid en fin strand eller njuta av spa kan vi rekommendera Radisson Blu Resort & Spa som ligger vid den härliga stranden Znjan. Här kan du dessutom njuta av wellness och olika behandlingar.

Om du reser med husbil eller vill campa på annat sätt kan vi tipsa om Camping Stobrec, som är en väldigt trevlig camping strax utanför Split. Härifrån kan du enkelt ta dig in till Split med lokalbuss.

Camping Split
Camping Stobrec utanför Split

Fler tips på saker att göra i Split?

Har du besökt Split? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på vad man kan se och göra i Split?

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Split

 • Region: Dalmatien
 • Län: Split-Dalmatiens län
 • Läge: På Splithalvön i mellersta Dalmatien, vid Adriatiska havet.
 • Invånare: Cirka 180 000 (Kroatiens näst största stad)
 • Namnet: På italienska Spalato. Namnets ursprung är inte känt, men en teori är att det kan härledas från växten spanskginst.

Om staden Split

 • Näringar: En viktig hamnstad och turistort. Näst efter Zagreb landets viktigaste utbildningscentrum.
 • Religion: Katolicism
 • Stadens dag: 7 maj då man firar skyddshelgonet St Domnius.
 • Betydande personer: Emanuel Vidović (kroatisk målare och grafiker) och Marko Marulić (poet känd som den kroatiska litteraturens fader).

Bra att veta

 • Språk: Kroatiska (många pratar också engelska) 
 • Valuta: Euro från och med 1 januari 2023 (tidigare kuna)
 • Prisläge: Billigare än Sverige, men dyrare än fleraintilliggande länder
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige
 • Varmaste månaden: Augusti (crika 30 grader)
 • Kallaste månaden: Januari (cirka 5 grader)

Resa till Split

 • Flyg: Det finns flera flyg att välja mellan. SAS kommer flyga direkt Stockholm – Split från och med 2023. Andra varianter är att mellanlanda i exempelvis Frankfurt eller München.
 • Transport från flygplats: Kastela flygplats i Split ligger cirka 20 kilometer nordväst om stan. Härifrån kan du ta dig med buss, taxi eller till exempel Bolt eller Uber.
 • Bil/husbil: Det tar cirka 17 timmar att köra från Rostock i Tyskland till Split, om man räknar ren körtid. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev