Meny Stäng

Restauranger i Split – våra bästa restaurangtips

Restauranger i Split kan vi tipsa om idag! Under vårt senaste besök i Split hann vi med att äta på några olika restauranger. Dessutom har vi ju ätit ute under våra tidigare resor till staden. Här kommer våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger i Split

Det finns förstås massor av restauranger i Split att välja på. Vill du ha några tips på vägen? Eller kanske bara veta lite mer om restaurangkulturen i Kroatiens näst största stad? Vi har hunnit besöka ett gäng matställen, och här kan du läsa mer om dessa.

1. Kavana Central

Kavana Central, som ligger vid hotellet Santa Lucia på torget Nardoni trg, är ett ställe där vi hamnar nästan varje gång vi är i Split. Detta ställe kan vi också rekommendera, oavsett om du vill äta vällagad mat eller njuta av läckra bakverk.

Den här gången åt vi en relativt enkel måltid, och trots att det var vinter kunde vi sitta på den trevliga uteserveringen. Både Helenas pasta och Peters pašticada (kroatisk köttgryta) med gnocchi smakade mycket bra.

Helena valde att avsluta måltiden med ett av ställets lyxiga bakverk (stora bilden). På de små bilderna ser du några fler av bakverken, som vi fotade när vi var här i maj.

Hitta hit: Narodni trg 1

2. Trattoria Tinel

Trattoria Tinel är ett avslappnat och trevligt ställe som bland annat har ett stort utbud av fisk och skaldjur. Man kan också välja bland kötträtter och traditionella rätter från Kroatien. Vi var här i maj i år, i samband med ett event, och serverades bland annat den kroatiska grytan pašticada, räkor och bönor med risotto samt bläckfiskgryta. Allt var vällagat och gott!

Hitta hit: Ul. Tomića stine 1

3. Konoba Varos

Konoba Varos är en mycket populär restaurang i Split, inte minst bland lokalbefolkningen, där du kan äta traditionella kroatiska rätter. På menyn hittar du sådant som grillad fisk och grillat kött samt kroatiska rätter som pašticada och peka.

Vi var här på julaftons lunch och tackade ja till att prova den traditionella mat som man tydligen äter just denna dag på året – bakalar. Efter en inledande fisksoppa serverades vi en gryta gjord på torkad torsk. Just denna rätt blev kanske inte vår favorit, men restaurangen är mysig, personalen trevlig och maten vällagad. Vi kan varmt rekommendera detta ställe!

Hitta hit: Ul. ban Mladenova 7

WIFI.se

4. Pizzeria Galija

När vi anlände till Split denna gång var vi sugna på pizza, efter en lång flygresa med relativt lite att äta. Vi hittade då in på pizzerian Galija, som visade sig vara ett mysigt ställe med trevlig personal. Pizzorna var också mycket goda. Vi var mindre imponerade av rödvinet, som var iskallt, men pizza och öl var perfekt. Som alternativ finns sallader och pasta.

Hitta hit: Tončićeva ul. 12

Restauranger i Split - Pizzeria Galija

5. Adriana

Adriana är en av alla de restauranger som ligger längs med hamnpromenaden Riva i Split. Här hittade vi in när vi var trötta och hungriga och inte orkade leta så mycket längre. Vi blev först inte så inspirerade av menyn (klassiska kött- och fiskrätter), men sedan hittade vi en skaldjurspasta på förrättsmenyn.

Förrätter kan ju vara lite större i Kroatien, och mycket riktigt, denna lilla pasta funkade utmärkt som en sen lunch för oss. Dessutom var det gott!

Hitta hit: Obala Hrv.preporoda 8

Restauranger i Split - Adriana
Pasta med skaldjur

Fler restauranger i Split

Det finns förstås många fler restauranger i Split, utöver de vi har hunnit besöka. Här är några som vi är nyfikna på:

  • Bokeria Kitchen & Wine är ett modernt mat- och vinställe som fått bra recensioner. Det var dock stängt när vi kikade förbi på Annandag jul. (Domaldova ul. 8)
  • Fantazija Kitchen and wine har också ett bra rykte. Här hittar du bland annat skaldjur, bläckfisk och kötträtter. (Ul. bana Josipa Jelačića 1)
  • Šug är en av de restauranger som finns på Michelins Bib Gourmand-lista, det vill säga restaurangen har ingen stjärna, men det ska vara prisvärt och bra. (Ul. Tolstojeva 1a)
  • Konoba Fetivi är också en Bib Gourmand-restaurang, med fokus på traditionella kroatiska rätter. (Tomića Stine 4)
Restauranger i Split - Bokeria

Bra att veta om restauranger i Split

Vi avslutar med några allmänna saker som kan vara bra att veta om restauranger i Split.

”Konoba” betyder ungefär ”traditionell krog” och varje gång en restaurang heter just ”kanoba” kan du räkna med att få traditionella kroatiska maträtter såsom grillat kött, grillad fisk och rätter som pašticada och peka.

Prisläget är något lägre än i Sverige, men högre än i flera intilliggande länder. Den 1 januari 2023 går Kroatien dessutom över till euro som valuta, vilket kan påverka prisläget ytterligare. Observera dock att öl och vin ofta är billigare än i Sverige samt att portionerna generellt är väl tilltagna.

Michelinguiden listar inte bara exklusiva restauranger med stjärnor, utan även andra bra restauranger. Här hittar du deras tips på restauranger i Split och i området runt omkring.

På sommarhalvåret är det mycket folk i Split och det betyder att det kan bli fullt på populära restauranger. Om du vill äta på ett speciellt ställe kan det vara bra att boka i förväg.

På vintern håller många restauranger öppet, men några stänger ner eftersom det finns färre turister i staden. På juldagen och annandag jul stänger många restauranger, men vissa håller öppet.

Restauranger i Split

Mer att se och göra i och runt Split

Läs gärna vår guide till Split med tips på saker att se och göra. Om du är sugen på en spaweekend i Kroatien kan du också läsa om Radisson Blu Resort & Spa i Split. Nedanför hittar du ännu mer reportage och inspiration inför en semester i Kroatien.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev