Meny Stäng

Semester i Dalmatien – 10 favoriter vid Kroatiens kust

I samarbete med Lottoland

Drömmer du om semester i Dalmatien? Kroatiens kust bjuder på medeltida städer, vackra öar och kristallklart grönskimrande vatten. Här kan du strosa runt i gamla stenlagda gränder, hänga på uteserveringar eller njuta av sol och bad. Vi delar med oss av tips på tio favoriter längs Kroatiens kust.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Semester i Dalmatien

Dalmatien är ett av fyra landskap i Kroatien och ligger i den södra delen av landet, längs med det Adriatiska havet. Här hittar man många av de allra mest populära turistorterna i Kroatien, som till exempel Zadar, Šibenik, Split, Makarska och Dubrovnik. Utanför kusten ligger öarna tätt, och några av de mest kända inkluderar Brač, Hvar, Korčula och Vis. Här följer tio tips på fina platser att besöka!

1. Ön Pag

Pag är en avlång vindpinad ö som är känd för sin saltproduktion, sin speciella fårost och sina vackra sandstränder. Hit kan man komma för att sola och bada, njuta av vacker natur och upptäcka öns historia.

camping Simuni

2. Kungastaden Nin

Nin bär på en över 3000 år lång historia, och är också den stad där de första kroatiska kungarna bodde. Här hittar man bland annat ett romerskt tempel och världens minsta katedral. Dessutom är Nin känt för sina långa och vackra sandstränder.

3. Zadar

Zadar är en spännande kuststad, fylld både av historia från olika tidsepoker och moderna sevärdheter som havsorgeln och Hälsning till solen. Zadar passar också utmärkt som utgångspunkt för utflykter till nationalparker och öar i den kroatiska skärgården.

Zadar i Kroatien

4. Trogir

Trogir är en fantastisk gammal medeltidsstad. Den gamla stadskärnan ligger på en liten ö mellan fastlandet och en större ö, och är omgärdad av en stadsmur från 1400-talet. Här finns en borg från 1300-talet och i de trånga gränderna säljs sommarklänningar, smycken och äkta tvättsvampar.

Semester i Dalmatien: Trogir

5. Split

Vi har besökt Split flera gånger, och älskar den här historiska staden, med dess valv och bastanta palatsmurar. Diocletianus palats i Split byggdes på 200-talet, och för turisternas skull händer det fortfarande att romerska riddare vandrar runt i staden. Split bjuder också på massor av trevliga uteserveringar, en härlig strandpromenad och en kaj med färjor som går ut till de olika öarna i den kroatiska skärgården.

Split

6. Omiš

Den lilla staden Omiš är nästan overkligt vacker där den ligger inklämd mellan höga berg, och med den stora floden Cetina rinnande rakt igenom. Denna stad var på 1200- och 1300-talen känd som piraternas stad. De fruktade ligorna använde snabba båtar för att attackera handelsskepp vid flodens mynning, och därefter tog de snabbt sin tillflykt uppför floden. Idag används floden för betydligt lugnare båtturer för turister, genom den intensiva grönskan.

Omis

7. Ön Brač

Besök gärna ön Brač under din semester i Dalmatien! På ön kan man koppla av i den populära turistorten Supetar, eller ta sig över ön till byn Bol. Här hittar man bland annat den kända stranden Zlatni Rat, som ibland hamnar på listor över Europas, eller till och med världens, bästa stränder. Allra mest magiskt är det att vara här strax före eller strax efter högsäsong.

Semester i Dalmatien: Brac

8. Makarska

Vem har inte hört talas om Makarska rivieran? Centrum på denna riviera är förstås semesterorten Makarska. Vi tyckte kanske att det var lite väl många skandinaviska turister här, men å andra sidan älskade vi de dramatiska bergen, det grönskimrande havsvattnet och den långa fina strandpromenaden. Detta är också den plats där vi sett flest ekorrar på en gång, någonsin.

Semester i Dalmatien: Makarska

9. Ön Hvar

Hvar är både namnet på en ö och namnet på den största staden på samma ö. Här är båtlivet intensivt, och man kan sitta länge och titta på allt från fiskebåtar till lyxyachter. På den här ön finns också mycket historia. Här ligger nämligen staden Stari Grad, som grundades av greker år 384 före Kristus, och som därmed är Kroatiens äldsta stad. Missa inte under din semester i Dalmatien!

Semester i Dalmatien

10. Dubrovnik

I Dubrovnik får man vara beredd på att trängas med många andra turister, men man får å andra sidan göra det i en historiskt fantastisk miljö. Stadens historiska delar finns med på Unescos världsarvslista, och om man vill kan man ta sig upp på de sex meter höga murarna för utsikt både över havet och staden. Den som gillar fiction mer än historia kan också få sitt lystmäte här, eftersom Dubrovnik varit inspelningsplats för många scener i TV-serien Game of Thrones.

Dubrovnik

Fler tips inför en semester i Dalmatien?

Dessa tips om semester i Dalmatien presenteras i samarbete med Lottoland, som innehar officiell svensk spellicens och genomför licensierat spel online.

Har du varit på semester i Dalmatien i Kroatien någon gång? Har du kanske fler tips på fina ställen längs den kroatiska kusten?

Semester i Dalmatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev