Meny Stäng

Makarska rivieran i Kroatien – ett semesterparadis

Annons

Uppdaterad 2023 – Makarska rivieran i Kroatien sträcker sig drygt 53 kilometer, från Brela i norr till Gradec i söder, och omfattar bland annat orten Makarska. Kustlinjen är dramatisk med de höga bergen och det turkosblå havet och detta har blivit en populär destination för turister från hela världen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Makarska rivieran i Kroatien

Längs med Makarska rivieran ligger många charmiga orter, såsom Podgora, Makarska och Baska Voda. Härifrån kan man också ta båtar till öarna Hvar och Brac. Framför allt är det otroligt vackert att köra här, längs med havet och bergen.

Makarska Kroatien -Makarska rivieran

Från norr till söder på Makarska rivieran

Makarska rivieran som ligger i Split-Dalmatiens län startar i Brela, som ligger drygt 50 kilometer söder om Split, och fortsätter sedan söderut till Gradec. Det här är vackra och klara Adriatiska havet med klappstensstränder.

Makarska rivieran

Brela på Makarska rivieran

Det finns många fina orter och stränder längs med den populära kustremsan. ”Brela stone” som man ska ta en selfie vid Brea Beach och sen hittar du Beach Punta Rata, Beach Stomarica och Beach Jakirusa. Vill du inte bada en dag vandra då upp på berget Biokovo, Mys i småbåtshamnen, eller hyr en cykel och ta dig 15 km till staden Makarska. På vägen till Makarska passerar du tre idylliska byar, Promajna, Bratus och Krvavica där du kan vila i värmen och förfriska dig.

Brela -Makarska rivieran
Brela via Wikimedia Commons

Baska Voda på Makarska Rivieran

Baska Voda är en mysig by och lite större än Brela men som har anor sedan 4000 år f.Kr. Här du hittar restauranger, caféer, butiker och sevärdheter som senbarock kyrkan Sv. Lawrence, arkeologiska museet Zbirka. I och runt byn finns också flera fina stränder som Plaza Nikolina, Plaza Oseka, Plaza Basko Polje Eller ta dig till hamnen och ta en drink i någon bar bara.

I hamnen hittar du äventyr som Parasailing, båtturer, kajakturer, snorkling, dykning och mycket mer. Vill du ha lite mer äventyr så hittar du roliga Quad turer med häftiga leder i bergen.

Makarska rivieran - Baska Voda
Silverije via Wikimedia Commons

Makarska – huvudorten på Makarska rivieran

Huvudorten på Makarska rivieran heter Makarska och ligger vackert mellan Adriatiska havet och bergen Biokovo. Här kan du strosa längs hamnpromenaden, besöka det vackra gamla torget Kacics i Gamla stan eller bara njuta av sol och bad. De stora stränder är just Makarska beach och norr om den ligger Plaza Bilosevac och söder om stan ligger vackra Nugal Beach.

Makarska Kroatien -Makarska rivieran
Makarska beach

Vi åt lunch på en trevlig uteservering i hamnen där vi slog till på varsin pasta med räkor och lax samt varsin stor öl. Mycket gott! Dessutom fick vi sällskap av några supertrevliga Halmstadbor som rest ner till Makarska med Ving. Det märks att det går en del skandinavisk charter hit, för man hör både svenska och norska.

Strandpromenad till Sveti Petar

Strandpromenaden som löper längs kusten är idealisk för alla som vill ha en skön promenad, och går från marinan i Makarska till Sveti Petar. Under promenaden passerar man olivträd, cypresser och palmträd i en härlig färgsammansättning. Fyrhuset och St Peters kyrka finns också på den lummiga vägen. Längs vägen kan man också njuta av utsikten över vattnet och alla fina båtar.

Makarska rivieran - Makarska

Vill du få en makalös panoramavy över Adriatiska havet så beställer du en tur till Biokovo Skywalk. Det är en glasvyplattform 1228 meter upp i berget i Rauna Vlaska. Här spelas också en hel del Tennis, volleyboll, vattenpolo och segling. Vill du gå på vandring så ligger en fantastisk park söder om Makarska som heter Park Suma Osejava.

Bilfärja mellan Makarska till Sumartin på ön Brac

Blfärjan mellan Makarska och Sumartin på ön Brac (uttalas Bratch). Överfarten tar ca 60 minuter, och du kommer till en väldigt vacker ö med den största orten Supertar, orten Bol och en av världens vackraste stränder Zlatni Rat, som har fått utmärkelsen många gånger.

Färja från Makarska till ön Brac
Zlatni Rat på Brac
Zlatni Rat som är en av de vackraste stränder i världen

Tučepi på Makarska rivieran

I Tucepi finns en marina full av båtar, och här hittar du också restauranger och butiker. Orten bjuder dessutom på en lång strandpromenad.

Podgora på Makarska rivieran

Podgora ligger vackert vid foten av bergsmssivet Bikovo. Här hittar du mysiga restauranger och en lång stenstrand.

Bilfärja mellan Drvenik och Sucuraj på ön Hvar

Färjan går från Drvenik till Sucuraj på ön Hvar (Uttalas Kvar). Överfarten tar ca 35 minuter och det är vacker överfart där du har bergsmassivet Biokovo i bakgrunden.

Vi står på färjan och fotar

Hvar är 40 km lång och det tar en stund att komma till de bästa delarna för de ligger på den andra sidan ön. Här hittar du Start Grad som är Kroatiens äldsta stad och den vackra staden Hvar, som är underbart vacker.

Starigrad i Kroatien
Den äldsta staden Stari Grad på ön Hvar
Hvar i Kroatien
Staden Hvar på ön Hvar

Podaca vid Makarska rivieran

Vi besökte också Podaca, som ligger lite längre söderut längs Makarska rivieran. Här tog vi in på en liten camping som heter Camp Podaca. Campingen ligger i flera etage, vilket gör att man har vacker utsikt över havet.

Camp Podaca i Podaca på Makarska rivieran
Camp Podaca i Podaca

Det finns bord och stolar för campingens gäster och för att komma i kontakt med de unga killarna som tog hand om campingen fick vi använda en walkie talkie som låg framme. Enda nackdelen med campingen är att infarten är brant och att de flesta platserna är väldigt små. Allra bäst passar campingen för lite mindre husbilar.

Camp Podaca,
Bord och stolar på Camp Podaca

Från campingen går en trappa rakt ner till den fina stranden. Kustlinjen här är bebyggd med vanliga bostadshus, något litet lägenhetshotell och några små campingar, så det får inte plats några stora vräkiga hotell.

Podaca -Makarska rivieran

Gradac på Makarska rivieran

Gradac är den sydligaste orten på Makarska rivieran. Här hittar du bland annat långa, fina stränder.

Flera städer norr om Makarska rivieran

Det är bara 50-65 km till många mer vackra platser norr om Makarska rivieran. Ta en dagstur eller hyr bil/båt för att se mer från Adriatiska havet.

Piratstaden Omis

a

Omis i Kroatien
Omis och floden Cetina där bergsmassivet Biokovo börjar

Split

a

Split i Kroatien

Trogir

a

Trogir i Kroatien

Kirka

a

Krka i Kroatien
Makarska rivieran
Kustlinjen mellan Makarska och Omis

Mer fina platser söder om Makarska rivieran

Dubrovnik

a

Dubrovnik
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Har du besökt Makarska rivieran?

Har du besökt Makarska rivieran i Kroatien? Vilka platser har du varit på? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om makarska rivieran

 • Land: Kroatien
 • Landskap: Dalmatien
 • Län: Split-Dalmatiens län
 • Läge: Längs den adriatiska kusten i den södra delen av landet. Biokovomassivet avskiljer kustorterna vid rivieran från det dalmatiska inlandet.
 • Längd: Drygt 53 kilometer
 • Sträckning: Från Brela (drygt 50 kilometer söder om Split) till Gradac.
 • Huvudort: Makarska
 • Namn: Makarskas riviera eller Makarskarivieran (”Makarska rivijera” på kroatiska)

Orter vid Makarska Rivieran

Här hittar du en lista över orter som ligger längs den populära kusten, i alfabetisk ordning.

 • Baška Voda
 • Brela
 • Brist
 • Drvenik
 • Gradac
 • Igrane
 • Makarska
 • Tučepi
 • Podaca
 • Podgora
 • Promajna
 • Zaostrog
 • Živogošće

Att resa till Makarska rivieran

 • Flyg: Splits flyplats ligger cirka 70 kilometer från Makarska. Från flygplatsen kan du till exempel ta dig med taxi, Uber eller Bolt.
 • Charter: Flera olika charterbolag har resmål längs denna populära kustremsa, såsom Ving, Apollo, Tui och Kroatienspecialisten.
 • Bil/husbil: Du kan förstås resa med egen bil eller husbil. Att köra från Rostock i Tyskland till Makarska tar cirka 17 timmar, ren körtid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev