Meny Stäng

Makarska rivieran i Kroatien – ett semesterparadis

Uppdaterad 2023 – Makarska rivieran i Kroatien sträcker sig drygt 53 kilometer, från Brela i norr till Gradec i söder, och omfattar bland annat orten Makarska. Kustlinjen är dramatisk med de höga bergen och det turkosblå havet och detta har blivit en populär destination för turister från hela världen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Makarska rivieran i Kroatien

Längs med Makarska rivieran ligger många charmiga orter, såsom Podgora, Makarska och Baska Voda. Härifrån kan man också ta båtar till öarna Hvar och Brac. Framför allt är det otroligt vackert att köra här, längs med havet och bergen.

Makarska Kroatien -Makarska rivieran

Från norr till söder på Makarska rivieran

Makarska Rivieran, som ligger i Split-Dalmatiens län, startar i Brela, drygt 50 kilometer söder om Split, och fortsätter sedan söderut till Gradec. Längs med hela kusten möter det vackra och klara Adriatiska havet med sin klapperstensstränder.

Makarska rivieran

Brela på Makarska rivieran

Brela är en av de mest populära semesterorterna vid Makarska rivieran. Här möter en miljö med charmiga stenhus och lummig grönska. Dessutom finns fina promenadvägar, mysiga caféer och härliga stränder.

Baska Voda på Makarska Rivieran

Cirka 9 kilometer norr om staden Makarska ligger Baska Voda. Denna ort var tidigare en liten fiskeby, men idag är det en mycket populär badort för turister. Orten påminner lite om staden Makarska, men är lite mindre. Även här hittar du restauranger, caféer och stränder.

Makarska – huvudorten på Makarska rivieran

Huvudorten på Makarska rivieran heter Makarska och ligger vackert mellan Adriatiska havet och bergen Biokovo. Här kan du strosa längs hamnpromenaden, besöka det vackra gamla torget Kacics i Gamla stan eller bara njuta av sol och bad. De stora stränder är just Makarska beach och norr om den ligger Plaza Bilosevac och söder om stan ligger vackra Nugal Beach.

Makarska Kroatien -Makarska rivieran

Vi åt lunch på en trevlig uteservering i hamnen där vi slog till på varsin pasta med räkor och lax samt varsin stor öl. Mycket gott! Dessutom fick vi sällskap av några supertrevliga Halmstadbor som rest ner till Makarska med Ving. Det märks att det går en del skandinavisk charter hit, för man hör både svenska och norska.

Strandpromenaden som löper längs kusten är idealisk för alla som vill ha en skön promenad, och går från marinan i Makarska till Sveti Petar. Under promenaden passerar man olivträd, cypresser och palmträd i en härlig färgsammansättning. Fyrhuset och St Peters kyrka finns också på den lummiga vägen. Längs vägen kan man också njuta av utsikten över vattnet och alla fina båtar.

Vill du få en makalös panoramavy över Adriatiska havet så bokar du en tur till Biokovo Skywalk. Det är en glasvyplattform 1228 meter upp i berget i Rauna Vlaska.

Makarska rivieran - Makarska

Bilfärja från Makarska till ön Brac

Det går en bilfärja mellan Makarska och Sumartin på ön Brac, som tar cirka 60 minuter. Du kommer till en väldigt vacker ö med den största orten Supertar, orten Bol och en av världens vackraste stränder Zlatni Rat, som har fått utmärkelsen många gånger.

Färja från Makarska till ön Brac
Zlatni Rat på Brac
Zlatni Rat som är en av de vackraste stränder i världen

Tučepi på Makarska rivieran

I Tucepi finns en marina full av båtar, och här hittar du också restauranger och butiker. Orten bjuder dessutom på en lång strandpromenad.

Podgora på Makarska rivieran

Podgora ligger vackert vid foten av bergsmssivet Bikovo. Här hittar du mysiga restauranger och en lång stenstrand.

Bilfärja från Drvenik till ön Hvar

Den går en färja från Drvenik till Sucuraj på ön Hvar. Överfarten tar cirka 35 minuter och det är vacker överfart där du har bergsmassivet Biokovo i bakgrunden.

Vi står på färjan och fotar

Ön Hvar är 40 kilometer lång och här finns en hel del att upptäcka. Du kan bland annat besöka staden Stari Grad som är Kroatiens äldsta stad och den vackra staden Hvar.

Starigrad i Kroatien
Den äldsta staden Stari Grad på ön Hvar
Hvar i Kroatien
Staden Hvar på ön Hvar

Podaca vid Makarska rivieran

Vi besökte också Podaca, som ligger lite längre söderut längs Makarska rivieran. Här tog vi in på en liten camping som heter Camp Podaca. Campingen ligger i flera etage, vilket gör att man har vacker utsikt över havet.

Camp Podaca i Podaca på Makarska rivieran
Camp Podaca i Podaca

Det finns bord och stolar för campingens gäster och för att komma i kontakt med de unga killarna som tog hand om campingen fick vi använda en walkie talkie som låg framme. Enda nackdelen med campingen är att infarten är brant och att de flesta platserna är väldigt små. Allra bäst passar campingen för lite mindre husbilar.

Camp Podaca,
Bord och stolar på Camp Podaca

Från campingen går en trappa rakt ner till den fina stranden. Kustlinjen här är bebyggd med vanliga bostadshus, något litet lägenhetshotell och några små campingar, så det får inte plats några stora vräkiga hotell.

Podaca -Makarska rivieran

Gradac på Makarska rivieran

Gradac är den sydligaste orten på Makarska rivieran. Här hittar du bland annat långa, fina stränder.

Flera platser norr om Makarska rivieran

Det är bara 50-65 km till många mer vackra platser norr om Makarska rivieran. Ta en dagstur eller hyr bil/båt för att se mer från Adriatiska havet.

Piratstaden Omis

Omiš ligger strax sydost om Split. På 1200- och 1300-talet var byborna i pirater, som anföll handelsfartyg och sedan snabbt smet upp i floden Cetina. Idag kan man njuta av betydligt lugnare turer på floden, och kanske passa på att se fortet Mirabella.

Omis i Kroatien
Omis och floden Cetina där bergsmassivet Biokovo börjar

Split

Kuststaden Split lät byggas av den romerske kejsaren Diocletianus år 200 efter Kristus, och är full av romerska palats, ruiner och vackra torg. Dessutom finns gott om uteserveringar och båtutflykter.

Split i Kroatien

Trogir

Den bilfria staden Trogir ligger på en egen liten ö, cirka 45 minuter norr om Split. Staden är omringad av höga stadsmurar och här möter trånga gränder och mysiga restauranger. Den gamla stadsdelen är för övrigt upptagen på Unescos lista på grund av sin arkitektur.

Krka nationalpark

Nationalparken Krka är en av de mest kända nationalparkerna i Kroatien, och bjuder på fantastiskt natur. Vattnet i floden Krka forsar fram genom lummigt grön natur och det finns flera stora och riktigt mäktiga vattenfall.

Krka i Kroatien

Fler fina platser söder om Makarska rivieran

Dubrovnik

Den gamla stadsdelen i Dubrovnik, som är upptagen på Unescos världsarvslista, är inringad av en pampig stadsmur och fylld av historiska byggnader. Här finns också många sevärdheter från TV-serien Game of Thones.

Dubrovnik

Ännu mer att se och göra i Kroatien

Det är fantastiskt att uppleva Makarska Rivieran i Kroatien, men det finns också mycket mer att se och göra runt om i landet. Nedan hittar du massor av tips.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Har du besökt Makarska rivieran?

Har du besökt Makarska rivieran i Kroatien? Vilka platser har du varit på? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om makarska rivieran

  • Land: Kroatien
  • Landskap: Dalmatien
  • Län: Split-Dalmatiens län
  • Läge: Längs den adriatiska kusten i den södra delen av landet. Biokovomassivet avskiljer kustorterna vid rivieran från det dalmatiska inlandet.
  • Längd: Drygt 53 kilometer
  • Sträckning: Från Brela (drygt 50 kilometer söder om Split) till Gradac.
  • Huvudort: Makarska
  • Namn: Makarskas riviera eller Makarskarivieran (“Makarska rivijera” på kroatiska)

Orter vid Makarska Rivieran

Här hittar du en lista över orter som ligger längs den populära kusten, i alfabetisk ordning.

  • Baška Voda
  • Brela
  • Brist
  • Drvenik
  • Gradac
  • Igrane
  • Makarska
  • Tučepi
  • Podaca
  • Podgora
  • Promajna
  • Zaostrog
  • Živogošće

Att resa till Makarska rivieran

  • Flyg: Splits flyplats ligger cirka 70 kilometer från Makarska. Från flygplatsen kan du till exempel ta dig med taxi, Uber eller Bolt.
  • Charter: Flera olika charterbolag har resmål längs denna populära kustremsa, såsom Ving, Apollo, Tui och Kroatienspecialisten.
  • Bil/husbil: Du kan förstås resa med egen bil eller husbil. Att köra från Rostock i Tyskland till Makarska tar cirka 17 timmar, ren körtid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev