Meny Stäng

Mostar, Bosnien

Igår företog vi oss en liten resa, från Hvar i Kroatien till Mostar i Bosnien och Hercegovina. Mostar är dels känt för att vara en av de mest attraktiva turistorterna i provinsen Hercegovina och dels för de hårda striderna mellan kroater och bosniaker under Bosnienkriget och det som kom att kallas ”Slaget om Mostar”. Det här inlägget handlar dels om den fina och intressanta staden Mostar, och dels om vår pågående jakt på migränmediciner …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resan från Hvar till Mostar

Du som hängt med på bloggen vet att vi jagat migränmediciner i flera dagar (annars kan du läsa om det här och här). De mediciner jag fick i Hvar hjälpte uppenbarligen inte och när jag vaknade igår morse var det värre än någonsin. Eftersom jag bara grät och kräktes packade Peter snabbt ihop bilen och sa ”Vi kör till Bosnien” (där man enligt läkaren i Hvar kan hitta ”min” typ av migränmediciner).

Det blev en fem timmar lång resa på slingriga vägar över ön Hvar, en färjeöverfart och sedan en resa genom ett grönt och frodigt Bosnien. Allt medan jag kräktes i en påse hela vägen …

Vägarna på Hvar har branta kanter - om man skulle köra utanför kanten är det mer än en meter ner till marken!
Vägarna på Hvar har branta kanter – det är mer än en meter till marken på kanterna!

Bron i Mostar

När vi kom fram och parkerade i Mostar (det finns en central husbilsparkering för 25 kr/timmen) mådde jag lustigt nog lite bättre. Efter en mugg Semper vätskeersättning var jag redo (nåja) för att se mig om i stan. Man kan ju inte besöka Mostar utan att se bron!

Stari Most (Gamla bron) är en historisk bro över floden Neretva i Mostar. Den invigdes ursprungligen år 1566 och förstördes den 9 november 1993 i samband med kriget i Bosnien. Efter kriget rekonstruerades bron och den återinvigdes den 23 juli 2004. Bron är 24 meter hög och – trots att jag tyckte att det såg väldigt högt ut – finns det en tradition att hoppa från bron och ner i Neretvas kalla vatten.

Bron i Mostar
Bron i Mostar – på ena sidan om floden bor kroater och på andra sidan bor bosniaker
Två killar såg ut som att de tänkte hoppa, men efter ett tag gav de upp tanken och gick därifrån...
Två killar såg ut som att de tänkte hoppa, men efter ett tag gav de upp tanken och gick därifrån …

Besök på Apoteket

Hur gick det med besöket på Apoteket då? Jodå, de hade inte exakt den medicin jag brukar ta hemma, men de hade en liknande, med samma verksamma ämne. Dessutom plockade jag på mig två askar med medicin innehållande kodein – för detta behövdes inte ens recept.

Sedan körde vi helt enkelt tillbaka till Kroatien. Inte till ön Hvar igen, men till Makarska rivieran och orten Podaca, där vi hittat till en liten och helt ny (2 månader sedan de öppnade) camping. Idag har jag vaknat utan huvudvärk och vi ska se oss omkring!

Mostar, i Bosnien och Hercegovina
En vacker stad med gammal osmansk arkitektur, kombinerad med österrikisk stil

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Staden Hvar på ön Hvar i Kroatien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev