Meny Stäng

Staden Hvar och ön Hvar i Kroatien

Annons

Staden Hvar i Kroatien ligger på ön Hvar, i Adriatiska havet. Gamla stan i Hvar är en medeltida stad med blanka stengolv, pampiga byggnader och höga kyrkor, som Sankt Stefans Katedral. Här finns också en bred hamnpromenad, och eftersom staden är fri från bilar blir det en härlig semesterstad med båtar, palmer och fest.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ön Hvar i Kroatien

Ön brukar kallas lavendelön för att i juni då lavendeln blommar på hela ön så blir den färgad. Gamla stan har en skön atmosfär utan bilar och det är mer guld- och juvelbutiker än matbutiker här i staden Hvar. Hamnpromenaden är bred och det är mycket båtar bland pinjeträd och palmer med stenmurar och restauranger och pubar.

Staden Hvar i Kroatien

Staden Hvar ligger på ena änden mot Adriatiska havet på den avlånga ön med samma namn, och namnet uttalas ”Kvar”. Hvar har en av de största populationerna med sina 11 000 invånare och ligger i Dalmatien. Här har du över 300 soltimmar per år och det finns mycket nattliv och jetsetare i stan. Härifrån är det nära till Makarska rivieran, men också till grannöarna Vis, Brac.

Semester i staden Hvar på ön Hvar

Turiststaden Hvar är en medeltidsstad och den gamla fästningen med sina stadsmurar ligger längst upp på berget och ståtar. Sankt Stefans Katedral finns i gamla stan. Utanför ön så ligger 20 små romantiska öar med små sandstränder som skyddar ön för väder och vind. Utforska staden med alla små gränder, små charmiga barer, butiker och restauranger. 

Sankt Stefans torg

Sankt Stefans torg är byggd runt ett enormt torg på ca 4500 m2, och är ett av de största torgen i Kroatien. Att gå på blankslitna stenar sedan 2000 år tillbaka känns som att vara i någons vardagsrum. Här hittar du det mesta som gamla teatern, katedralen, butiker, restauranger och torget tar dig ner till den charmiga hamnen som är den stora attraktionen i staden Hvar.

Sankt Stefans katedral

Katedralen i Hvar eller Sankt Stefans katedral som den även benämns är en gotisk kyrka från 1300-talet. Klocktornet är 4 våningar högt och byggdes till på 1600 talet.

Hvar Arsenal & teater

I torgets hörn mot Adriatiska havet vid hamnen hittar man Hvar Arsenal & teater. Den byggdes på 1300-talet för att reparera galionsskepp och hade högt i tak. Ottomanerna förstörde byggnaden, men man byggde upp den igen på 1600-talet och skapade en teater på den övre våningen, som idag är en av de äldsta stadsteatrarna i Europa.

Fortica

Högt belägen på en kulle ovanför staden Hvar ligger Fortica (Spanjola), fästningen som byggdes på 1600-talet. Från fästningen har man dessutom en panoramavy över hela staden, hamnen och havet för selfies och solnedgångar. Gå från torget i norr, passera huvudstadsporten eller Porta di datallo (Datalporten) och går uppför trappan genom den gamla delen av staden. 

Fort Napoleon

Napoleonfortet i Hvar byggdes 1812 längst upp på toppen av den 230 meter höga kullen. Du får räkna med en och en halv timme för att gå hela sträckan och passera fortica Spanjola på vägen upp, men vad gör man inte för den bästa selfie eller en solnedgång. Hyr ett fordon och kör upp!

Kloster

Det finns två kloster att besöka i Hvar; Franciskanerklostret och Benediktinerklostret. Franciskanerklostret ligger i en vik med klarblå vatten som även har ett museum. Benediktinerklostret ligger i riktning mot fästningen Fortica och här kan man beundra vackra spetsar som vävts av nunnorna.

Marknad i staden Hvar

Utomhusmarknaden mellan stationen och torget i staden Hvar hittar man färska grönsaker och nyplockad frukt. I hamnen längs med strandpromenaden finns lavendel eftersom den odlas på ön och sedan säljs på marknaden doftar det fantastiskt. Varför inte köpa med sig lite lavendelolja eller torkad lavendel hem.

Hamnpromenaden

I staden Hvar är hamnen centrum och här samsas lokala fiskebåtar, segelfartyg och Yacht från olika delar av världen. Vill man insupa atmosfären ska man slå sig ner på ett café eller en bar vid kajen och bara njuta av den konstanta strömmen av folk som rör sig i hamnområdet.

UNESCO Immateriella världsarv procession Za Krizen

Procession Za Krizen – På skärtorsdagen varje år skickas sex korsbärare från 6 byar på ön Hvar barfota att bära kors 25 km utan att vila, runt till olika byar. En gammal katolsk sed.

Sol och bad runt staden Hvar och ön Hvar

Vad du än ska åka för att sola eller bada så tänk på att alltid ta med mycket vatten. Många fina stränder och vikar har inte tillgång till försäljning så tänk på vatten och någonting att äta. Ska du ut på öar så hyr en egen båt för att ta sig runt i din egen takt.

 • Pakleni-öarna: En bit utanför hamnen i Hvar ligger Pakleni-öarna dit många åker för att bada i någon av de vackra badvikarna. Ta taxibåten 5 min över dagen till öarna. Ena ön Jerolim är en nakenö med barer och restauranger. Den närmsta ön Galesnik med den bästa vyn över staden Hvar från havet med en restaurang från en gammal armefästning.
 • Ön Vis Där ABBA-the movie spelades in
 • Ön Brac med en världsberömd strand som heter Zlatny Rat
 • Gröna lagunen och gröna grottan
 • Blå grottan på ön Bisevo
 • Nedanför Franciskanerklostret ligger en liten strand i Hvar.
 • Pokonji Dol som är en stenstrand belägen i en vik på gångavstånd och här kan du också hyra både solstol, trampbåt och kanot.
 • Mekicevica är en naturiststrand nära hvar dit du kan gå om du vill bada utan kläder som är väldigt vanligt i Kroatien.
 • Mlini Milnais är två stränder och några av de populäraste stränderna på hela Hvar och den ligger ungefär 3km från centrum. Här finns också restauranger så du kan äta och köpa vatten.
 • Milna ca 9 min med bil från staden Hvar hittar du 4 stränder omgivna av tallskog där tallarna erbjuder även skuggiga platser.
 • Dubovica Dubovica ligger på södra sidan av ön ca 11,8 km öster om staden Hvar och 4 km ifrån byn Milna. Detta är en av de största och vackraste sandstränderna på ön som ligger i en skyddad vik med restauranger intill.
 • Mina sandstrand i byn Jelsa
 • Mlaska i Vrboska är en sandstrand och här finns också en naturiststrand för dig som vill bada naken.
Staden Hvar

Nattliv på Hvar under din semester

Strandklubben ”Carpe diem” som du tar taxibåt till ön Marinkovac med legendariska fester, dj, dansgolv, barer, ja, allt för en helnatt. Hula hula bar som tar 15 min promenad från staden Hvar och har fullt ös och enormt mycket ungdomar vid havet

Febril aktivitet på segelbåtarna i hamnen i staden Hvar
Febril aktivitet på segelbåtarna i hamnen i Hvar
Staden Hvar ligger fint vid vattnet på ön Hvar
Staden Hvar ligger fint vid vattnet på ön Hvar

Stari Grad på ön Hvar

Kroatiens äldsta stad Stari Grad ligger på ön Hvar, i en liten vik på den nordvästra sidan av ön. Denna historiska stad grundades av greker år 384 före Kristus som då hette Pharos. Idag är detta en stad med trånga, charmiga gränder och torg.

Man kan gå hamnpromenaden hela vägen till stranden Lanterna längs med vattnet. Staden är lugn och här finns inget nattfestande! Att gå i smala gränder och små torg som Petar Hektorovic torget bland restauranger, förbi den gamla St Stephens kyrka känns historiskt. Utanför stadskärnan hittar du bland annat vinodlingar och olivlundar. Leta upp Kabalhalvön och viken som är en dröm och Titos grottor på spetsen.

UNESCO världsarv i Stari Grads slättland

På ön Hvar finns ett av de sammanlagt 10 Unesco världsarven i Kroatien. Detta världsarv, Stari Grads slättland, är ett kulturlandskap som har varit i stort sett ofärändrat sedan det koloniserades av greker på 400-talet före Kristus. På den tiden odlade man druvor och oliver här, och det gör man fortfarande.

Fler sevärdheter på ön Hvar

Basina

Byn Basina är en väldigt idyllisk plats på ön och är beläget i en vik på nordöstra sidan av ön. Här är man omgiven av olivträd, lavendel och hav. Basina passar bra om man reser med barn för lugnet och inget stadsliv.

Vrboska

Vrboska kallas för ”lilla Venedig” för stadens många charmiga broar, gotska hus, villor som ger en mysig atmosfär. Vrboska är en liten stad på öns norra kust och är belägen längst ner i en djup fjord.

Sandstrand på ön Hvar
Vrboska sandstrand

Jelsa

Staden Jelsa är idag växt till ett populärt turistmål lite lugnare än Hvar och här finns både stora klassiska hotell och mindre rum för uthyrning. Hamnen från 1300-talet var en av öns viktigaste fiskehamnar, och med ett torg omgivet av restauranger, små butiker och gamla hus från Renässansen. Besök det familjeägda glass caféet Eis Caffe i Jelsa som startades 1962 och fortfarande är mycket populärt. Den kroatiska glassen sägs vara godast i världen och du lär ångra dig om du inte smakar den.

Utsikt från ön Hvar

Milna

Byn Milna ligger i en skyddad vik och här finns två av öns finaste stränder. Här finns också trevliga restauranger, men byn har inget vidare nattliv så hit kommer man om man vill koppla av och komma bort från stadspulsen.

Gdinj

Vill man bo i ett lugnare område kan man välja att bo i Gdinj som ligger centralt på ön. Gdinj är en liten stad omgiven av gröna kullar, olivträd, lavendel och vingårdar. Här kan man hyra hus eller lägenhet.

Staden Hvar i Kroatien
Olivlundar var man än kommer

Boende i staden Hvar och ön Hvar under din semester

Boende

Det finns gott om hotell och bed & breakfast runt staden Hvar i olika prisklasser. Du hittar även vandrarhem, lägenheter eller små hus att hyra på ön

Campingar

Nudistcamp Vrboska, där vi själva har bott när vi var här några veckor med husbil.

Camping Vira ligger en bit utanför Hvar. Detta är en fräsch, fin och ganska backig camping med utsikt över vatten åt flera håll.

Camping Vira vis staden Hvar
Freedom på camping Vira

Utflykter från ön Hvar till fastlandet

På fastlandet vill du inte missa den historiska staden Split, och heller inte trogis eller Omis.

Zlatni Rat på ön Brac

Resor till Hvar och ön Hvar

Hvar med färja från Split till Staden Hvar tar färjan ca 1 tim 5 min från med färjebolaget Jadrolinija. Om du inte har köpt biljett innan på nätet kan du köpa det i hamnen, men var beredd att kanske få vänta flera timmar under högsäsong. Det finns flera färjebolag samt speedboats (katamaraner) om du vill ha det.

Dubrovnik till Hvar kan du åka katamaraner och speedboats.

Den lilla orten Drvenik med bilfärja på fastandet till sucuraj på ön Hvar, vilket är den kortaste färjeöverfarten. Färjan tar bara 35 minuter och ligger 25 km söder om Makarska.

Färja på väg till ön Hvar
Bilfärja mellan Drvenik och Sucuraj på ön Hvar
Vacker kyrka på ön Hvar
Sucuraj på ön Hvar

Mat i Kroatien

Den kroatiska maten är väldigt god och serveras som lunch mellan 11.00 – 15.00 och middagen öppnas ca 18.00 – 23.00. Mat är lite billigare än i Sverige medans alkohol är mycket billigare. Prova gärna på lite nytt från Kroatien under din semester på Brac.

 • Cevapcici – kryddade köttfärsbiffar
 • Dalmatian Pasticada – kalvkött fylld med bacon och vitlök kokt i rödvin
 • Aivar – paprikaröra som används som serveras till olika kött- och köttfärsrätter 
 • Gregada – Dalmatisk fiskrätt med olika fiskar med potatis som kokas ihop
 • Kallskuret – Dalmatisk proscuttio och ost
 • Pršut – lufttorkad rökt skinka 
 • Paski sir – lagrad god ost från ön Pag
 • Tryffel – i Kroatien finns både svart och vit tryffel
 • Öl – Egen öl på Black lane craft bar
 • Prosek – inhemsk dessertvin från Hvar
 • Rakija – Lokal smaksatt sprit
Peka serveras på ön Hvar
Peka kalvkött från vedeldad ugn. Beställs 2 tim innan.

Fler tips till din semester i Kroatien

Vatten (Voda) kan drickas direkt i kranen i hela Kroatien

De flesta stränder är klapperstensgränder eller stenstränder och badskor är att rekommendera

Att ta sig runt på ön går med lokalbussar som ofta blir snabbt fulla på högsäsong. Ska du inte alltför långt går det bra att hyra cykel eller moped i staden Hvar, men var försiktig för vägarna är lite smala. Hyr en fyrhjuling om du ska ner till små egna vikar istället för bil.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om staden Hvar och ön Hvar

 • Land: Kroatien
 • Region: Split-Dalmatiens län
 • Största stad: Hvar (fjärde största ön i kroatiska skärgården)
 • Högsta punkt: Sveti Nikola 628 m
 • Öns längd: 68 km
 • Språk: Kroatiska (många pratar också bra engelska)
 • Valuta: Euro (från och med 1 januari 2023, tidigare kuna)
 • Folkmängd: ca 11 000
 • Prisläge: Något billigare än i Sverige, men dyrare än omkringliggande länder
 • Klimat: Dalmatiens kust har ett medelhavsklimat med dygnsmedeltemperatur i maj på 23 grader, i juli 30 grader och i september 25 grader.
 • Turistinformation: TZ på Sankt Stefans torg

Historia

 • Före 400 år f.Kr så var grekerna de första att sätta bo på Ön Hvar och där staden Hvar ligger idag hette staden då Dimos och staden Star Grad hette Pharos.
 • År 300 f.Kr tog illyrerna över ett tag
 • År 219 f.Kr kom romarna och döpte om Pharos till Pharia. De byggde en hel del i byn Jesla där du idag hittar lämningar.
 • År 1420 på medeltiden var det den Venetianska riket som styrde Hvar.
 • År 1797 tog österrikarna över
 • År 1806 tog fransmännen över ön
 • År 1860 tog Österrike tillbaka ön
 • År 1918 tog Italienarna över styret och ön
 • År 1921 tillhörde ön Hvar Jugoslavien
 • År 1992 blev det Kroatien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev