Meny Stäng

Att göra i Bregenz i Österrike – våra 12 bästa tips

Annons

Vad kan man se och göra i Bregenz i Österrike? Under vår vinterresa till Vorarlberg passade vi på att besöka Bregenz, som är känd för sitt fina läge vid Bodensjön och sin årliga operafestival. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bregenz i Österrike

Bregenz är en trevlig liten stad, som trots att den bara har 30 000 invånare, är huvudstad i det österrikiska förbundslandet Vorarlberg. Staden är på många sätt en sommarstad, då folk vallfärdar hit för att uppleva både Bodensjön och den omåttligt populära operafestivalen. Vi var här på vintern och fick uppleva en lugn, men mysig plats.

Att göra i Bregenz i Österrike

Bregenz ligger vid Bodensjön i förbundslandet Vorarlberg i västra Österrike, nära gränsen till både Tyskland och Schweiz.

Vad kan man göra i Bregenz?

Vad kan man då se och göra i Bregenz? Många kommer till Bregenz för opera och konst, men här finns också en fin gammal stadsdel och möjlighet till härliga naturupplevelser. Vi har nu samlat våra bästa tips i en lista.

1. Promenera längs strandpromenaden

Sjön lockar och oavsett årstid känns det naturligt att gå ner till Bodensjön och promenera längs med strandpromenaden, där du bland annat kan spana in ”fiskarpiren” från 1902. Just nu var det kallt och vattnet låg spegelblankt. På somrarna kan man se både människor som badar och båtar som tuffar runt.

Att göra i Bregenz i Österrike - Bodensjön

2. Ta en båttur på Bodensjön

Om du besöker Bregenz under sommarhalvåret vill du kanske passa på att göra en båttur på Bodensjön. Här går dels en reguljär båt som går från brygga till brygga, och dels en båt som tar med turister på olika evenemang, till exempel med mat och musik.

Att göra i Bregenz i Österrike - Bodensjön

3. Upplev opera på Bregenz operafestival

Det allra mest populära att göra i Bregenz är att komma hit för sommarens stora operafestival, som varje år pågår under en hel månad och lockar massor av besökare.

Just nu var konserthuset en något sömning byggnad med stora byggnadsställningar runt, så vi väljer att visa ett pressfoto från en av somrarnas operaföreställningar. Varje opera körs två år i rad, och därefter byggs scenen om för en ny föreställning.

Pressfoto från operafestivalen på sommaren: Seebühne Carmen © Christiane Setz / Visit Bregenz

4. Besök Vorarlberg museum

Mitt i centrum, strax intill Bodensjön, ligger Vorarlberg museum, som berättar om förbundslandet Vorarlberg. Museet har dessutom en intressant utsida. Väggarna är dekorerade med former som föreställer … botten av olika typer av petflaskor.

5. Se konst på Kunsthaus Bregenz

Med tanke på att Bregenz är en relativt liten stad finns det otroligt mycket kultur här. Det är inte bara opera som lockar, utan också exempelvis konst. Bland annat kan du besöka Kunsthaus Bregenz, som visar samtidskonts, och som också har en ovanligt läcker och speciell fasad.

Att göra i Bregenz i Österrike - Kunsthaus

6. Strosa i Nedre stan

Bregenz är uppdelat i en övre och en nedre del av staden, varav den övre är den gamla staden och den nedre ligger vid sjön. Utmed sjön hittar du bland annat ett gäng pampiga och speciella byggnader.

WIFI.se

Förutom Vorarlberg museum och Kunsthaus Bregenz kan du spana in Vorarlberg Landestheater och det vackra gamla posthuset. I den nedre staden hittar du också stadens alla restauranger och butiker.

7. Spana in Europas smalaste hus

I en smal, smal gränd, på adressen 20 Kirchestrasse hittar man en skylt med texten ”Das schmalste haus Europas ist nur 57 zentimeter breit”, det vill säga ”Det smalaste huset i Europa är bara 57 centimeter brett”.

Enligt vår guide kan påståendet ”det smalaste huset i Europa” eventuellt ifrågasättas, med tanke på att byggnaden tydligen är bredare invändigt än vid fasaden, men man kan i varje fall konkludera att fasaden är väldigt smal.

Europas smalaste hus

8. Ät en bagel på Cafesito

Sugen på en fika eller något enkelt att äta? Vi smet in på Cafesito, där man bland annat kan välja på en rad olika bagels med matiga fyllningar samt muffins och andra söta bakverk. Ett avslappnat ställe med trevlig stämning!

9. Titta in i kyrkan St. Gallus

En intressant sak du kan göra i Bregenz är att spana in historiska kyrkor och kapell. Församlingskyrkan St. Gallus. som härstammar från 1600- och 1700-talet, ligger på en höjd ovanför staden. Även den gamla stadsdelen ligger på en höjd, men där fick kyrkan inte plats så förr i tiden, när hela befolkningen besökte kyrkan på söndagarna, fick de promenera ut ur staden för att ta sig till sin kyrka.

Det kanske allra mest sevärda inne i kyrkan är ett stort silveraltare, som under lång tid var försvunnet, men sedan hittade tillbaka till sin kyrka.

Att göra i Bregenz i Österrike - St Gallus

10. Promenera i Gamla stan (Övre stan)

Den gamla stadsdelen ligger på en höjd och kallas därför också Övre stan. Här kan man uppleva gammaldags miljöer med murar och hus i ålderdomlig stil, gärna dekorerade med portar och fönsterluckor med röd- och svartvita mönster.

Man har en fin vy över kyrkan St. Gallus, dit människor förr gick för gudstjänst, och man kan spana in tornet Martinsturm, där du hittar kapellet Martinskapelle.

Människor bor i den gamla stadsdelen, men här finns idag inga butiker eller restauranger, vilket gör att området är väldigt lugnt och tyst, även på sommaren.

11. Åk Pfänderbahn

Pfänder är ett berg i Bregenz med en höjd på 1064 meter över havet. Här är det möjligt att ta sig upp med kabinbanan Pfänderbahn, för panoramavy över både staden och Bodensjön.

Att göra i Bregenz i Österrike

12. Upplev naturen i Vorarlberg – vandring eller skidåkning

Sist men inte minst måste vi nämna naturen i Vorarlberg. Om du besöker Bregenz på vintern kan du åka utförsåkning eller längdskidor, eller kanske ge dig av på vintervandring, snöskovandring eller tobogganing (kälke). På sommaren är det istället vandring, cykling, klättring, fiske eller till exempel paragliding som kan stå på agendan.

Att åka längdskidor i Österrike

Mer att se och göra i Bregenz

Vill du uppleva ännu mer i denna intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att se och göra i Bregenz, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Gallerier med konst finns ett helt gäng i Bregenz.
 • Guidad tur i stan är intressant. På somrarna arrangeras regelbundna turer på tyska. Fråga på turistbyrån för turer på engelska.
 • Herz-Jesu-Kirche är en kyrka i neo-gotisk stil från början av 1900-talet. (Kolpingplatz 1)
 • Nepomuk-kapellet är ett barock-kapell från 1757. (Kornmarktplatz)

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Bregenz. Du kan till exempel besöka den fina staden Feldkirch, Dornbirn, som är den största staden i Vorarlberg eller någon av alla mysiga byar i området. Läs gärna alla våra tips om att göra en vinterresa till Vorarlberg. Det är också mycket nära till både Tyskland och Schweiz.

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Bregenz?

Har du besökt Bregenz, Vorarlberg eller Bodensjön? Har du fler tips på vad man kan se och göra i Bregenz?

Fakta om Bregenz i Österrike

 • Land: Österrike
 • Förbundsland: Vorarlberg
 • Invånare: Cirka 30 000 (2023)
 • Sjö: Bodensjön
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till Bregenz

 • Flyg: Du kan flyga till Zürich i Schweiz och därifrån kan du ta tåg (en timme och 15 min) eller hyrbil. Ett annat alternativ är att flyga tull München.
 • Bil: Att köra med bil från Rostock i Tyskland till Bregenz tar cirka 9 timmar, om man räknar ren körsträcka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev