Här hittar du våra bästa restips om Egypten – allt från dykningens mecka och konungarnas dal till det mäktiga Karnaktemplet och floden Nilen. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Egypten.

Varför resa till Egypten?

  • Sol och bad – Det finns många stora turisthotell som erbjuder goda möjligheter för sol och bad.
  • Dykning och snorkling – Egypten är en populär destination för att dyka och snorkla eftersom här finns korallrev och färggranna fiskar.
  • Ökenturer – Man kan göra olika turer med fyrhjulsdrivna fordon och uppleva öknen.
  • Kryssning på Nilen – Det finns både kortare båtturer och längre kryssningar på floden Nilen.
  • Historiska sevärdheter – Egypten kryllar av riktigt gamla sevärdheter, som pyramider och konungagravar.

Vädret just nu

booked.net

1. Hurghada

Hurghada

Egypten, Hurghada

Hurghada är en turistort i Egypten med stora hotell och möjligheter till sol och bad inne på hotellområdena. Man kan också göra många olika utflykter. (2005)

Hurghada Egypten

2. Ökentur från Hurghada

Öknen

När man befinner sig i Hurghada är det intressant att följa med på en tur ut i öknen. Man kan åka med fyrhjulsdrivna bilar, rida dromedar och möta beduinerna. (2005)

3. Luxor

Memnons stoder

Hatshepsut

Egypten, Luxor

Runt staden Luxor finns många historiska sevärdheter, bland annat Luxortemplet, Karnaktemplet, Hatshepsuts tempel och Konungarnas dal, där faraonerna begravdes.  (2005)

Luxor Egypten

4. Nilen

Nilen

Floden Nilen

Den mytomspunna floden Nilen rinner förbi Luxor, och när man är här kan man passa på att göra en kortare eller längre flodtur.

Väder i Egypten (Hurghada)

Egypten, Hurghada

Bra att veta

  • Valuta? Egyptisk pund (GDP)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Arabiska (en del pratar också engelska)
  • Se upp med? Det har emellanåt varit lite oroligt i olika delar av landet. Kolla aktuell reseinformation på Sweden Abroad innan avresa.
  • Tänka på? Marocko är ett muslimskt land och det är lämpligt att klä sig på ett sätt så att man inte visar alltför mycket hud. I turistområden kan man klä sig i vanliga sommarkläder, men utanför dessa områden är det lämpligt för kvinnor att täcka överarmar och ben.
Ökentur Hurghada Egypten

Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer