Meny Stäng

Dahab på Sinaihalvön – dagsutflykt från Sharm el Sheikh

Annons

Den lilla staden Dahab på Sinaihalvön i Egypten ligger på bekvämt utflyktsavstånd från Sharm el Sheikh. Här möter en bohemisk och avslappnad turistort med vattensporter och caféer med hippiekänsla.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dahab på Sinaihalvön

Dahab är en mindre stad på Sinaihalvöns sydöstra kust mot Röda havet, 12 mil norr om Sharm el Sheikh. Staden var från början en beduinby, men har idag vuxit till en populär turistort. Hit kommer bland annat många vindsurfare och dykare, eftersom det finns bra vindar här och eftersom vattnet är rikt på fiskar.

Dagsutflykt från Sharm el Sheikh

Vi gjorde en dagsutflykt från Sharm el Sheikh, i en minibuss tillsammans med ett tyskt och ett österrikiskt par. Utflykten gick först till Sinaiberget och det kristna Katharinaklostret, som stod klart redan år 565. Detta berättar vi mer om en annan dag!

Vi upplever så otroligt mycket fantastiskt här i Egypten och det är omöjligt att hinna berätta om allt under resan. Vissa saker får vi spara tills vi kommer hem.

Dagsutflykt från Sharm el Sheikh

På vägar genom öknen

När man kör på Sinaihalvön färdas man genom öken, öken och åter öken. Landskapet är vackert och påminner ibland nästan om en fantasyfilm med alla dramatiska sand- och klippformationer. Peter säger ibland att det känns som att befinna sig i någon scen från StarWars.

Vägar genom öknen

Efter en dryg timme var vi framme i Dahab, där vi stannade på en rastplats för kaffe och toalettbesök. Därefter fortsatte resan till det omtalade Katharinaklostret. Några timmar senare var vi åter i Dahab!

Rastplats i Dahab

Bohemiska Dahab

Dahab är en bohemisk liten turistort, och vi har även hört en del kalla den för “hippiestaden”. Den beskrivningen är kanske inte helt fel. Här varvas bohemiska caféer med färgglada restauranger och små shoppar som säljer tygväskor, haremsbyxor och vattenpipor.

Till Dahab kan man förstås också komma för att sola och bada eller för att ägna sig åt olika vattensporter som kitesurfing, vindsurfing eller dykning. I den här lilla staden såg vi också ovanligt mycket cyklar.

Dahab på Sinaihalvön
Dahab på Sinaihalvön

Lunch i Dahab

När vi kom till Dahab var vi hungriga, och vi gick direkt till restaurangen Al Capone. Här fick vi ganska klassisk “turistmat”, i form av kycklingfilé, fiskfilé eller köttfärsrätten köfte med pommes frites och ris. Bäst på restaurangen var det fantastiska läget med havet precis utanför den stora altanen.

Al Capone i Dahab
Kyckling

Shopping i Dahab

Efter lunchen gick vi en stund och strosade på gatorna i Dahab. Om vi hade haft mer tid är det mycket möjligt att vi hade shoppat något här, men nu blev det mest att vi tittade runt. En sak som vi upplever som skönt under den här resan är att försäljarna inte alls är så enträgna som vi upplevde att de var när vi var i Hurghada för mer än tio år sedan. Självklart vill de sälja, men de respekterar också att vi ibland vill titta en stund i lugn och ro.

Dahab på Sinaihalvön
Shoppinggator
Skyltar på arabiska
Kanske läge att shoppa en skylt?

Mer att se och göra i Dahab

Överallt i Dahab såg vi skyltar om olika utflykter, som kamelsafari eller turer till beduinläger. Det är också populärt att bestiga Sinaiberget, som mäter 2285 meter över havet. För den som vill ta det lugnt finns gott om avslappnade barer och möjlighet att till exempel delta i yogaklasser. Allt i bohemisk Dahab-anda!

Dahab på Sinaihalvön
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev