Meny Stäng

Sharm el Sheikh i Egypten – 13 saker att göra

Annons

Sharm el Sheikh i Egypten är en är en turistort på den södra delen av Sinaihalvön. Orten är framför allt känd för det kristallklara vattnet och de fantastiska korallreven, men man kan också sola och bada eller uppleva natur, kultur eller historia. Vi bjuder på tips på 13 saker att göra i Sharm el Sheikh.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sharm el Sheikh i Egypten

Där staden Sharm el Sheikh ligger idag fanns fram till 1900-talet bara en liten beduinby, men Röda havets klara vattnet och de fina korallreven började locka dykare, och efter ett tag utvecklades turismen. Nu kommer turisterna igen, från Asien, Afrika och runt om i Europa.

Sharm el Sheikh i Egypten

Vad kan man göra i Sharm el Sheikh?

Man åker kanske främst till Sharm el Sheikh för att njuta av värmen, samt för att sola och snorkla eller kanske dyka, men det finns också mycket annat att uppleva. Här är 13 saker som du kan se och göra i Sharm el Sheikh i Egypten.

Sharm el Sheikh i Egypten

1. Sola och bada på fina stränder

Först och främst kan man förstås sola och bada på de fina stränderna i Sharm el Sheikh. Den största och mest kända stranden är kanske Naama Bay. Vi gillade också den fina stranden vid El Fanar samt den avslappnade Adrenalin Beach, där man hänga i sköna strandsoffor eller testa olika vattensporter. Vi hörde också att det ska finnas en riktigt bra strand i Shark’s Bay.

Hyatt beach

2. Snorkla och dyk bland korallreven

Många reser till Egypten bara för att snorkla eller dyka, och vattnet i Sharm el Sheikh är verkligen kristallklart. Vid många stränder finns flytbryggor, så att man kan gå ut en bit och snorkla direkt från stranden. Det går också massor av båtturer varje dag, för den som vill snorkla eller dyka från en båt. Utrustning finns att hyra.

Snorkla

3. Prova olika vattensporter

För den som inte bara vill ligga still under en parasoll, utan vara aktiv i vattnet, finns förstås många olika aktiviteter att välja på. Det finns till exempel möjlighet att testa kajak, stand up paddle board, vindsurfing, bananbåt, wakeboard eller zipline.

Göra i Sharm el Sheikh

4. Ge dig ut på ökensafari – med fyrhjuling eller kamel

Om man vill ha en häftig utflykt med fart, äventyr och både natur- och kulturupplevelser ska man absolut ge sig ut på ökensafari. Turerna kan arrangeras med fyrhjuling eller med kamel, eller med en kombination av båda. Man kan också få möjlighet att möta beduiner, baka bröd på beduiners vis samt att äta middag medan man ser på en show med dans mitt i öknen.

Ökensafari i Sharm el Sheikh

5. Njut av spa och turkiskt bad

En av kvällarna i Sharm el Sheikh besökte vi ett spa, och det var en härlig upplevelse. Man kan välja mellan olika behandlingar. Vi valde turkiskt bad (hammam) i kombination med helkroppsmassage. Det innebar att vi började med bastu, fortsatte med ”tvagning”, därefter badade pool och slutligen fick en ordentlig massage.

Turkiskt bad i Sharm el Sheikh

6. Beundra kyrkan The heavenly Cathedral

Kyrkan i Sharm el Sheikh, The Heavenly Cathedral, är en relativt ny kyrka. Denna koptiska katedral byggdes år 2010, och det är fantastiskt att en så modern kyrka är så utsmyckad. Både väggar och tak är målade med motiv från Bibeln och det är fascinerande att gå runt här inne.

Kyrka i Sharm el Sheikh

Även om majoriteten egyptier är muslimer så finns det också många kristna invånare. De koptiska kristna utgör enligt vissa källor runt 5 procent av befolkningen, och enligt andra källor mer.

7. Se moskéerna Mustafa Mosque och El Sahaba Mosque

När du sett den vackra kyrkan i Sharm el Sheikh vill du kanske också se de fina moskéerna. Mustafa Mosque ligger strax intill The Heavenly Cathedral och är en imponerande byggnad.

WIFI.se
Mustafa Mosque
Moské i Shar el Sheikh

El Sahaba Mosque ligger mitt i centrum och påminner nästan om en byggnad från sagans värld. Den här moskén kan man besöka invändigt om man vill, men som kvinna måste man då låna täckande kläder, vilket man kan göra i ett litet ombytesrum. Om man inte besökt en moské innan kan det vara intressant, men byggnaden är vackrast utifrån.

Moske i Sharm el Sheikh

8. Strosa eller shoppa vid Old Market

Sharm el Sheikh är en relativt ny stad och det närmaste man kommer en gammal stadsdel är Old Market. Från början fanns ingenting annat än en liten marknad här. Idag hittar man också den stora moskén El Sahaba Mosque samt många restauranger och små butiker. Här kan man shoppa allt från kläder och väskor till lokalt hantverk.

9. Uppleva Ras Mohammed Nationalpark

Ras Mohammed nationalpark är en fin nationalpark cirka 10 kilometer söder om Sharm el Sheikh. Parken är kanske allra mest känd för sina fantastiska korallrev, och för den dykning och snorkling man kan göra här. Det finns också en liten camping i nationalparken, och den som vill kan övernatta i campingens tält.

Ras Mohammed utanför Sharm el Sheikh

10. Besök den bohemiska staden Dahab

Cirka 12 mil norr om Sharm el Sheikh ligger den bohemiska och charmiga staden Dahab. Staden lockar bland annat vindsurfare och dykare, eftersom vindarna här är bra. I den lilla turistorten finns också gott om butiker, restauranger och caféer.

Dahab i Egypten

11. Gör en utflykt till Katarinaklostret

Katarinaklostret vid Sinaiberget är ett riktigt gammalt kloster som bär på massor av religiös historia. Här hittar man bland annat den brinnande busken och platsen där Moses mottog de tio budorden från Gud. Man kan ta en vanlig guidad dagsutflykt hit, eller så kan man börja med att bestiga Sinaiberget på natten, för att på toppen möta en fantastisk soluppgång.

Katarinaklostret

12. Ät egyptisk mat

När man är i Egypten ska man förstås passa på att äta egyptisk god mat! Många restauranger serverar röror, som hoummus och baba ganoush, före maten tillsammans med bröd. Fantastiskt gott! I Sharm el Sheikh finns också många ställen som serverar fisk och skaldjur, gärna grillat eller i soppa, såsom Fares Seafood. Vill man prova klassiska egyptiska rätter kan man besöka restaurangen Elmasrien.

Egyptisk mat

13. Bo på lyxhotell

Det går att resa relativt billigt till Sharm el Sheikh, särskilt om man reser utanför loven och de stora högtiderna. Om man vill kan det vara ett ypperligt tillfälle att bo på lyxhotell. Det finns många fina hotell, med både vackra poolområden och fina stränder. Ett exempel är Mövenpick vid Naama Bay och ett annat exempel är Hyatt Regency.

Hyatt regency i Sharm el Sheikh

Vad kan man mer göra i Sharm el Sheikh?

Vi fick tips om Farsha Café som ligger vid havet, på Umm El Sid Hill. Caféet beskrivs av många som romantiskt, och det ska vara extra fint att komma hit vid solnedgången.

Om man har lite längre tid på sig kan det vara spännande att göra en utflykt till Kairo. Man ska dock räkna med runt 7 timmar i buss enkel resa, så det kan vara en resa som passar sig bäst om man spenderar mer än en vecka i Sharm el Sheikh.

Göra i Sharm el Sheikh

Film från Sharm el Sheikh

Peter har förstås, sin vana trogen, klippt ihop en film från vår resa. Filmen från Sharm el Sheikh kan du kolla in här:

Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Fakta om Sharm el Sheikh i Egypten

 • Land: Egypten
 • Guvernement: Sina al-Janubiyya
 • Folkmängd: Ca 73 000 (2015)
 • Stadens namn: Sharm el Sheikh betyder ”shejkens vik”. Staden är också känd som ”City of Peace” eftersom många fredskonferenser hållits här.
 • Områden: Nabq, Ras Nusrani, Naama Bay, Umm Sid och Sharm El Maya

Praktisk information

 • Valuta: Egyptisk pund (GDP)
 • Prisläge: Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad: +1 timme
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Välj dricksvatten på flaska
 • Religion: Islam, en minoritet är kristna

Bra att veta inför resan

 • Alkohol: Serveras på hotellrestauranger och hotellbarer, men ofta inte på andra restauranger. Butiker som säljer alkohol finns.
 • Klädsel: Det finns inga allmänna regler om klädsel, men utanför hotellområdena kan det som kvinna kännas bra att klä sig så man täcker axlar och knän.
 • Säkerhet: Det bedöms idag som säkert att resa till södra Sinaihalvön. Aktuellt säkerhetsläge kan kollas på Sweden Abroad. Läs mer: Vågar man resa till Egypten?

Klimat i Sharm el Sheikh

 • Klimat: Subtropiskt ökenklimat med extremt lite nederbörd
 • Temperatur vinter: 20-25 grader på dagtid (10-12 grader på natten)
 • Temperatur sommar: 33-27 grader på dagtid (23-25 grader på natten)
 • Vattentemperatur vinter: 21-24 grader
 • Vattentemperatur sommar: 26-28 grader

Resa till Sharm el Sheik

 • Flyg: Det går flera olika flyg till Sharm el Sheikh, till exempel via Istanbul.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev