Meny Stäng

Vågar man resa till Egypten? – erfarenheter från Sharm el Sheikh

Annons

Vågar man resa till Egypten? Vi har fått många olika sorters reaktioner både inför och efter vår resa till Sharm el Sheikh. En del älskar snorklingen och allt vad Egypten har att erbjuda. Andra är oroliga för allt från demonstrationer till magsjuka. Här är våra tankar kring att resa till Egypten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Våra erfarenheter

Egypten är ett stort land och förhållandena är olika i olika delar av landet. Det här inlägget skriver vi i första hand med tanke på dig som funderar på att besöka någon av turistorterna, och utifrån våra egna erfarenheter. Vi besökte Sharm el Sheikh den sista veckan i september i år (2019) och kände oss väldigt trygga. För att svara på frågorna nedanför har vi dessutom läst på en del, bland annat på Sweden Abroad och på 1177 Vårdguiden.

Vågar man resa till Egypten?

Är det demonstrationer?

På senare tid har man kunnat läsa om demonstrationer i Egypten, och vi fick en del frågor om huruvida vi såg några demonstranter. Vi kan säga att eventuella demonstrationer kändes väldigt långt borta, där vi befann oss i Sharm el Sheikh.

Egypten är väldigt stort och det tar minst 6 timmar (kanske snarare 7 i realiteten) att köra med bil från Sharm el Sheikh till Kairo. Enligt våra guider är det osannolikt att någon skulle vilja demonstrera i turistorterna, där alla lever av och för turisterna.

Sharm el Sheikh

Är det oroligt?

Det har tidigare skett terroristattacker i Egypten, bland annat i Kairo och i den norra delen av landet. Egypten är ett stort land, och det finns områden som man avråds från att besöka. Idag bedöms stora delar av landet, inklusive turistorterna (till exempel Hurghada och Sharm el Sheikh) säkra för besökare. Naturligtvis kan säkerhetslägen förändras (så är det ju i alla länder), och det är förstås inför alla resor klokt att kolla aktuellt säkerhetsläge på Sweden Abroad.

Sharm el Sheikh
Fredsmonumentet i Sharm el Sheikh

Hur är det med kriminalitet?

Vi varken såg eller hörde talas om kriminalitet under vår resa. Enligt Finlands ambassad i Kairo förekommer relativt lite brottslighet i Egypten, även om till exempel stölder kan inträffa i de större städerna.

Hur är säkerheten?

Egypten styrs med järnhand, och det satsas väldigt mycket på säkerhet i form av vägspärrar, säkerhetsvakter och säkerhetskontroller utanför hotell och sevärdheter. För en svensk känns det lite ovant, men till slut vänjer man sig vid att scanna sin väska … igen. ”Safety first” verkade för övrigt nästan vara ett begrepp bland guider, och de var alltid noga med att förse en med flytvästar eller vad det nu kunde vara.

Båttur i Sharm el Sheikh

Är det muslimskt – och vad innebär det?

I Egypten råder religionsfrihet, men den större delen av befolkningen är muslimer. Runt 5 procent (eller fler enligt vissa källor) är kristna. Att landet är muslimskt märks framför allt på att betydligt fler män än kvinnor arbetar (vi såg kvinnor som jobbade på Vodafone, på flygplatsen och i en hotellreception), att de flesta inte dricker alkohol (alkohol serveras främst på turisthotellen) samt att man utanför turistområdena bör vara lite mer ”sedligt klädd” än vad vi kanske är vana vid i Västeuropa.

Vår upplevelse var att alla muslimer vi mötte var väldigt öppna och toleranta mot kristendom. Flera av dem guidade oss kunnigt i kristna kyrkor och en av dem fotade själv entusiastiskt i den stora vackra kyrkan i Sharm el Sheikh. Männen dricker te på restaurangerna på kvällarna istället för alkohol, vilket på många sätt gör att stämningen känns lugnare och säkrare än på de flesta ställen där vi semestrat.

Moské

Kan man resa i Egypten som ensam kvinna?

Vi har rest i Egypten som par, och därför är det kanske lite svårt för oss att svara på denna fråga, men vi såg väldigt många turistande kvinnor i Sharm el Sheikh som reste ensamma eller med en väninna/kompisgäng.

Vi såg dem på hotellen, på gatorna, på restaurangerna och på utflykterna, och kunde inte se att det skulle vara några problem, i varje fall inte i ett turistområde som Sharm el Sheikh. När man går utanför hotellområdena och stränderna kan det som kvinna vara lämpligt att klä sig lite mer ”påklätt”, med kläder som täcker axlar och knän.

Sharm el Sheikh

Kan man resa i Egypten som homosexuell?

Homosexualitet är inte förbjudet i lag, men anses av många som tabu och det kan hänvisas till landets ”sedlighetslagstiftning”. Vi pratade med en guide på en båt som var upprörd över att han sett två män i en romantisk relation. Andra kan säkert svara på denna fråga bättre, men viss försiktighet bör nog iakttas.

Finns det farliga djur?

Giftiga maneter är ovanliga, men om man skulle se en manet kan det för säkerhets skull vara bra att inte ta i den. Å andra sidan ska man över huvud taget vara försiktig med att röra vid saker när man snorklar eller dyker, eftersom naturen ska skyddas. För många år sedan triggades hajar till onaturligt beteende på grund av matning och liknande, men idag är sådana aktiviteter strikt förbjudna i Egypten. De enda djur vi såg var färggranna fiskar, små ödlor, kameler, getter och katter …

Vågar man resa till Egypten?

Är det farligt i trafiken?

Att resa i trafiken är förmodligen en av de farligaste sakerna man gör på resor över huvud taget, oavsett resmål (inklusive hemma i Sverige). Ur säkerhetsaspekt är det förstås bra att använda säkerhetsbälte i bil/buss och hjälm när man kör moppe/motorcykel.

Om du hyr fordon är det viktigt att kolla vilken försäkring som ingår. De vägar vi såg på södra Sinaihalvön var av utmärkt kvalitet, och det var lugnt på vägarna. Att köra i Kairo är säkert betydligt mer utmanande.

Vågar man resa till Egypten?

Blir man magsjuk?

Det finns alltid en viss risk att få diarré eller bli magsjuk när man reser till Afrika eller Asien, eftersom man möter en annan bakteriekultur. Man kan inte ta bort risken helt, men det finns många sätt att minska risken att bli sjuk:

  • Välj mat som är genomstekt eller kokt
  • Undvik rå fisk och råa skaldjur
  • Undvik mat som stått framme länge i hetta
  • Skala frukt och var eventuellt lite försiktig med färska grönsaker
  • Drick enbart vatten på flaska, och undvik kranvatten
  • Undvik isbitar i läsken eller drinken (om du inte är säker på var isen kommer ifrån)
  • Var noga med att tvätta händerna
Vågar man resa till Egypten?

Finns det andra hälsorisker?

Vissa tider på året (framför allt på sommaren!) kan det bli väldigt hett på dagarna. Det är viktigt att dricka ordentligt, och man kan också behöva använda solskydd. Tänk på att små barn är extra känsliga för sol och hetta.

Det kan på vissa ställen finnas till exempel sjöborrar, som man kan göra ont att trampa på. Om man vill kan man använda badskor.

Det kan vara bra att skydda sig mot myggbett. Malaria finns visserligen inte i landet, men vissa andra sjukdomar kan spridas med mygg.

Vågar man resa till Egypten?

Vilka lagar ska man observera?

Man bör undvika att fotografera eller filma militära anläggningar, säkerhetsvakter och vägspärrar, eftersom detta kan vara straffbart. Vi undvek till exempel att ta med vår drönare … Man bör också undvika att publicera kränkningar om regeringen, staten eller landets religion. För övrigt är straffskalan för narkotikabrott hård, och att köra alkoholpåverkad anses som ett allvarligt brott.

Så, vågar man resa till Egypten?

Vi upplevde vår resa till Egypten som synnerligen lugn och trygg. Sharm el Sheikh är en lugn liten turistort där man möter sociala och vänliga egyptier, och förstås andra turister. I och med att det dricks te på uteserveringarna istället för vin och drinkar känns det om möjligt även tryggare än på andra turistorter. Naturligtvis kan det alltd vara klokt att kolla det aktuella säkerhetsläget, inte minst om du planerar att resa till någon helt annan del av landet.

Vågar man resa till Egypten?
Alla våra bästa tips om Egypten. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev