Meny Stäng

Vinfester i Tyskland – upplev höstens vinfestivaler

Annons

Just nu pågår vinfester i Tyskland, och de fortgår under både oktober och november. Befinner du dig kanske i Tyskland med bil eller husbil under hösten? Varför inte rulla förbi någon av alla vinfestivaler?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Våra upplevelser av vin i Tyskland

Sommaren 2018 reste vi genom Moseldalen med vår husbil. Vi hade inte möjlighet att stanna fullt så länge som vi hade velat, men vi hann med att uppleva det vackra landskapet, ta en båttur på floden och, förstås … prova vin! Dessutom hann vi med att se den historiskt spännande staden Trier, som faktiskt är Tysklands allra äldsta stad, och full av romerska lämningar.

Vi skulle gärna återvända till Moseldalen igen, och vi är även nyfikna på Rhendalen och Ahrdalen. Om du har möjlighet att ta dig till Tyskland under oktober eller november har du dessutom möjlighet att ta del av någon av alla vinfester i Tyskland!

Hur firas vinfester i Tyskland?

Vinfester i Tyskland firas efter vinskörden, som pågår under hela hösten. Man börjar skörda i september, men vissa skördar ända fram till december eller januari. “Eiswein” (isvin) är en benämning på vinet från de druvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, det vill säga vid -7 grader eller kallare.

Vissa vinfester i Tyskland firas redan i september, som till exempel Stuttgarter Weindorf eller vinfestivalen i Bad Dürkheim, som är världens största vinfestival. Många andra vinfester firas under oktober, eller kanske under november.

Vinfester i Tyskland
Weindorf i Tyskland © Stuttgart Marketing GmBH

Tysklands vindrottningar

Precis som man i Tyskland utser “sparrisdrottningar” när sparrisen skördas så utser man nu “vindrottningar”. Det finns gott om olika drottningar i Tyskland! Varje vindrottning är representant för ett visst vin i en viss region, och sammanlagt utses 13 olika vindrottningar. Valet av drottningar har gjorts varje år sedan 1931, och att vara vindrottning är förstås en ärofylld uppgift!

Tysklands vinregioner

Sammanlagt 11 av de 13 tyska vinregionerna ligger i den sydöstra delen av landet. Här hittar du vinregionerna Ahr, Mittelrhein, Mosel, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Hessische Bergstrasse, Baden, Württemberg och Franken. I den östra delen av landet finns vinregionerna Saale-Unstrut och Sachsen.

Karta över vinregioner © Deutsches Weininstitut
Vinfester i Tyskland
Vinregionen Sachsen © Deutsches Weininstitut

9 vinfester i Tyskland

Var hittar man alla dessa vinfester i Tyskland då? Vi har fått tips om bra vinfester via Tyska turistbyrån, och tipsar om de här nedanför. Två av vinfestivalerna har redan varit, men vi tar med dem ändå inför kommande år. Övriga går av stapeln nu under oktober, eller kanske i november.

Vinfester i Tyskland
Vinregionen Rheinhessen © Deutsches Weininstitut
Vinfest i Tyskland © Stadtiphofen, fotograf Jens Wegener

1. Cochem Federweissenfest

 • Datum: 8-10 november samt 15-16 november 2019
 • Aktiviteter: Musik, Federweisser (alkoholhaltig jäst druvdryck) samt Zwiebelkuchen (traditionel lökkaka)
 • Läs mer: Cochem Federweissenfest

2. Zwiebelkuchentage i Lorch am Rhein

 • Datum: 11-13 oktober 2019
 • Aktiviteter: För 20:e gången bjuder Lorchs tavernor in till fest med vin och “Zwiebelkuche” (lökkakor)
 • Läs mer: Zwiebelkuchentage i Lorch am Rhein
Rüdesheim Drosselgasse Wirtshäuser © Deutsches Weininstitut

3. Eltviller Kappeskerb

 • Datum: 1-4 november 2019
 • Aktiviteter: Den äldsta folkfesten i regionen (sedan 1654!) bjuder på parad med dekorerade traktorer, marknad, fyrverkeri, livemusik och delikatesser.
 • Läs mer: Eltviller Kappeskerb

4. Deutsches Weinlesefest

 • Datum: 2-14 oktober 2019
 • Aktiviteter: Den största vinmakarparaden i Tyskland, första prövningen från tunna, marknad och festival i historiskt spegelpalats.
 • Läs mer: Deutsches Weinlesefest
Vinfest © Stadtiphofen, fotograf Jens Wegener

5. Schwabmünchner Weinfest

6. Fellbacher Herbst

 • Datum: 11-14 oktober 2019
 • Aktiviteter: Vinprovning, parad med lyktor och höstsånger.
 • Läs mer: Fellbacher Herbst
Vinfest © Stuttgart Markering GmbH

7. Churfürstliches Weinbergfest Radebeul

 • Datum: 5-6 oktober 2019 (har i år redan varit)
 • Aktiviteter: Vinmakar- och jaktparad, traditionell bågskytte, slottsguidning samt vin och viltkött.
 • Läs mer: Churfürstliches Weinbergfest Radebeul

8. Einholen der Letzten Fuhre i Iphofen

Vinfest © DZT e.v. fotograf: Jens Wegener

9. Viezfest i Merzig

 • Datum: Första lördagen i oktober (har i år redan varit)
 • Aktiviteter: Äppelvin “Viez” i många olika varianter. Äppelvinet kan vara torrt eller sött, varmt eller kallt, ofta sötat med honung eller annan smaktillsats.
 • Läs mer: Viezfest i Merzig
Monbachtal, Schwarzwald, BW, Deutschland © DZT e.v.

Traditionen med “Besenwirtschaft”

”Besenwirtschaft” är en slags säsongöppna vinbarer, där vinodlare kan servera sitt eget vin. Barerna kan heta olika saker i olika regioner (till exempel Besen-, Straussen-, Kränzle-, Rädle- eller Hecken-värdshus). Man kan också känna igen barerna på olika symboler, som till exempel en sopborste med färgade band, en bukett med kvistar, en girlang av vinstockar eller kanske ett gammalt dekorerat vagnshjul.

Vinfester i Tyskland
Weinregion Württemberg © Deutsches Weininstitut

Historien med vinodlarnas egna barer daterar tillbaka till 900-talet, då nya regler gjorde det möjligt för vinodlarna att sälja sitt eget vin på gården. Vinodlarna behöver ingen restauranglicens för detta, men de måste hålla sig till vissa regler. De får bara hålla öppet under max fyra månader, det får finnas högst 40 platser för gäster och man får bara erbjuda enkel mat som till exempel ost- och charkbricka, potatissallad, Maultaschen (pasta fylld med kött), surkål och bröd.

Maultaschen med potatissallad © DZT e.v.

Har du upplevt någon av alla vinfester i Tyskland?

Har du hittat till någon av de här tyska vinfesterna, eller kanske till någon annan vinfest i Tyskland? Berätta gärna!

Vinkällare

Översta bilden: Utsikt från Calmont, Europas brantaste vingård, över Mosel och Bremm – Rhineland-Palatinate, Tyskland

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev