Meny Stäng

Med husbil i vackra Moseldalen i Tyskland

Nu har vi rullat vidare med husbilen till vackra Moseldalen i Tyskland. Vi är långsamt på väg upp mot Sverige, men vi ville få några härliga dagar i de här vindalarna innan resan är slut. Har du kanske också varit i Moseldalen? Berätta gärna!

Från Antwerpen till Moseldalen

Efter vårt besök i Antwerpen vände vi lite söderut igen och körde till Moseldalen i Tyskland. Om man tänker på att vi långsamt är på väg upp till Sverige igen är det ju egentligen att köra lite åt fel håll. Samtidigt vill vi suga ut det absolut sista av den här två månader långa husbilsresan. Vi bestämde oss alltså för några dagar i vindalarna här, innan vi rullar norrut!

Vi valde att först köra till Traben-Trarbach, och tog in på en camping som heter Moselcampingplatz Rissbach, strax utanför stan. Det finns också en ställplats lite närmare stan, men eftersom vi hade helt tomt i kylskåpet (och eftersom butikerna har stängt på söndagar) valde vi camping med minibutik och restaurang denna gång.

Camping Moseldalen

Moseldalen i Tyskland

Moseldalen är ett dalområde som löper längs med floden Mosel. Floden rinner inte enbart genom Tyskland utan också genom Luxemburg och Frankrike, men kanske är det den tyska delen av dalen man oftast hör om. Området är framför allt känt för det vita Moselvinet som produceras här, och det är också ett populärt område för turister som vill vandra, cykla eller resa runt med husbil.

Moseldalen i Tyskland

Massor av husbilar

Man ser massor av husbilar, och även husvagnar, i Moseldalen. Campingar och ställplatser ligger precis överallt längs floden, så det verkligen inte svårt att hitta någonstans att stanna. Om en camping eller ställplats är full är det bara att rulla vidare till nästa.

Moseldalen i Tyskland

Vandring, cykling, kanot …

Många som kommer till Moseldalen gör det för att vandra eller cykla, eller kanske för att paddla kanot. Det finns också gott om båtturer för att se sig om på floden.

Kanot

Charmiga byar och städer

Det finns också en hel del fina byar och städer längs floden. Förutom Traben-Trarbach kan man till exempel besöka näraliggande charmiga Bernkastel-Kues, Cochem med sin borg eller kanske Trier med alla spännande lämningar från romartiden.

Mosel valley

Camping Ferieinsel I Winningen

Tidigare under vår resa stannade vi på en camping, eftersom vi längtade efter en lång skön dusch och kunde tänka oss lite härlig natur. Det blev väl kanske inte precis som tänkt när vi tog in på campingen Ferieinsel i Winningen, i Moseldalen.

Trots att campingen är enorm hittade vi bara ett fåtal duschar, och när vi väl lyckats ställa oss i en sådan (långt från receptionen) visade det sig att man hade behövt polletter för att få varmvatten … Vi köpte också WiFi som inte fungerade (vi fick pengarna tillbaka) och fick bilen full av hundratals flugor. Det kan inte bli rätt varje gång.

Nyhetsbrev
camping Mosel

Vitt vin!

Sist men inte minst så reser man ju till Moseldalen för vinets skull! Vi har redan hunnit prova lite, och vi har inget att klaga på.

Har du varit i Moseldalen? Har du några favoritplatser? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Moselvin

Fakta om Moseldalen

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Am Bahnhof 5 56841 Traben-Trarbach.

Resa till Moseldalen

 • Flyg: Flyg med Ryan Air från Skavsta till Frankfurt Hahn och hyr bil, kör via L190 som tar cirka min och är 20,9 km.
 • Bil: Kommer du från Hamburg kör A1 som tar drygt 6 timmar och är 571 km till Traben-Trarbach. Kommer du från München kör du A8 som tar 5 h och är 502 km till Traben-Trarbach.

Boende i Moseldalen

 • Hotel Trabener Hof på Bahnstrasse 25, 3-stjärnigt
 • Romantik Jugenstilhotel Bellevue på An der Mosel 11, 4-stjärnigt
 • Park-hotel Traben-Trarbach på Enkircher Str. 1, 3-stjärnigt
 • Alte Schmiede zu Trarbach på Mittelstrasse 2, 5-stjärnigt

Ställplats och camping i Moseldalen

 • Mosel Parking Traben-Trarbach påDr. Ernst-Spies-Allee är en ställplats.
 • Wohnmobilstellplatz Traben-Trarbach på Rissbacherstrasse är också en ställplats.
 • Mosel Campingplatz Rissbach på Rissbacher Str. 155. Camping som vi skrev om i inlägget.
 • Camping Wolf Sigrid and Rolf Sausen på Wedenhofstrasse 25.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev