Meny Stäng

Burg Hohenzollern i Tyskland – på toppen av ett berg

Annons

Burg Hohenzollern i Tyskland ligger högt upp på ett berg, och man får ta sig igenom otaliga portar innan man kommer fram till den egentliga borgen. Vi hittade en bra ställplats för husbilen och passade på att utforska borgen, både inuti och utanpå.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Burg Hohenzollern i Tyskland

Vi körde till Burg Hohenzollern i Tyskland eftersom den ser så cool ut på bild, och den var inte mindre häftig i verkligheten! Vi hade varit i den charmiga byn Appenzell i Schweiz och kom hit vid 17.00. Burg Hohenzollern ligger på en hög höjd i Baden-Württemberg, söder om Hechingen i Tyskland och 60 km söder om Stuttgart.

Borgen, tidigare slottet, uppfördes från början år 1061, men säkert som ett extra glamoröst hus på den tiden. Första gången det benämndes med ordet slott var år 1267 och redan då var det omtalat som “det vackraste slottet i Swabia”.

Slottet förstördes 1423 i och med att man krigade jämt, och återuppbyggdes år 1454-1461 som en fästning. Det hjälpte inte heller och raserades åter under det trettioåriga kriget. I början av 1800-talet var Burg Hohenzollern en ruin och nästan bortglömd. År 1819 fick Fredrick en idé att bygga upp slottet igen. Borgen restaurerades i romantisk nygotisk stil under kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen 1846-1867, tidigare hertigdömet Swabia. Kan det få stå kvar nu?

Burg Hohenzollerna

Nationalmuseum i Stockholm

Vad har de här gemensamt? Friedrich August Stüler som ritade slottet som det ser ut idag, ritade också det coola Slottet i Schwerin söder om Wismar. Han ritade också  Marcuskyrkorna i Berlin, Nikolaikyrkan i Potsdam och vårt vackra Nationalmuseum i Stockholm på beställning, 1850-1863. Friedrichs största verk anses vara Neues Museum i Berlin, med pelare och vackra målningar med känsla av Egypten.

Ett foto taget under bättre väderförhållanden, foto: Pixabay

Borgen ligger otroligt coolt uppe på det höga berget Hohenzollern, (Högt berg) och den förefaller fullständigt ointaglig. Man tar sig uppåt till borgen genom att gå runt, runt i en cirkel, genom den ena porten efter den andra. Där emellan får man passera några nedfällda broar över vallgravar och några mörka tunnlar. Eftersom Burg Hohenzollern ligger som det gör kan man se 100 km i bra väder.

Hohenzollern borg
Hohenzollern Tyskland
Borg Hohenzollern

Att besöka Burg Hohenzollern

Från parkeringen kan man promenera upp till borgen, vilket visserligen inte är speciellt långt, men ganska brant och därför relativt krävande. Om man vill kan man istället ta en shuttle-buss upp till entrén. Efter att ha gått igenom alla portar kommer man fram till en stor borggård. Här finns en restaurang med caféträdgård, kapell St Michael och här kan man också köpa biljetter för att besöka borgen invändigt.

Borgen är fortfarande i släktens ägo, och visas upp som ett privat museum, vilket innebär att man får anpassa sig efter ägarens önskemål. Det är till exempel inte tillåtet att använda drönare, man får inte fotografera inuti borgen, och man måste gå runt med speciella filttofflor utanpå skorna.

Prins George Frederick of Pussia äger slottet och har släkten och banden sedan 1000 år tillbaka. Coolt att äga ett sådant här stort slott idag som privatperson!

Borggård Hohenzollern
Kanon Hohenzollern
Tyskland Hohenzollern

Vad finns i slottet?

Under 1000 år har här högheter och majestäter, drottningar, furstar och kejsare lämnat sina spår som vi kan ta del av. I slottet finns en skattkammare (grevinnans hall) som det ska finnas i slott, och här kan man beskåda den Preussiska kungakronan.

Den är gjord till Wilhelm II – Tysk kejsare och kung av Preussen år 1888, med massor av diamanter, pärlor och i guld självklart. Här finns också drottning Louise av Preussens vackra silverbroderade klänning, och snusdosan som räddade Fredrick den stores liv.

Hohenzollern

Evenemang på Burg Hohenzollern

Borgen bjuder upp till fest flera gånger om året. Här kan du vara med om weekend med falkar, påskhögtider samt första och andra advent. De har också event som äventyrsutställningar och utomhusteater. Borgen är helt perfekt för spel och evenemang med panoramavy ut över landskapet.

Filttofflor, foto: Burg Hohenzollern

Besök på Borgen

Vi fick betala 12 euro per person för att besöka Burg Hohenzollern invändigt. Om vi förstod allting rätt ingår under lågsäsong, samt på vardagar under högsäsong, guidning i salarna. På helger under sommaren får man däremot gå runt själv (för att det inte ska bli trång). Detta gjorde att rundturen i (de relativt få) rummen inte riktigt kändes prisvärd, men kanske är det annorlunda om man får den guidade turen. Några av rummen är fantastiska!

Blå salongen och Talshallen (Grevens hall) är de vackraste på slottet. foto: Burg Hohenzollern, Grevens hall

Ställplats vid Burg Hohenzollern

Vi kom fram till Burg Hohenzollern på kvällen, och stannade på ställplatsen på den översta parkeringen, närmast slottet. På den parkeringen finns bland många parkeringsplatser, fyra platser särskild avsedda för husbilar, och priset per dygn är 4 euro. Om dessa fyra platser skulle vara fulla kan man också stå på den nedre parkeringen, där det finns ganska många platser.

Hohenzollern ställplats

Se mer i Tyskland

Om du vill se flera slott så är törnrosaslottet en riktig höjdare. Läs om Sagoslottet i Tyskland – Neuschwanstein i Tyskland. Kör via A7 som tar 2 h 34 min och är 200 km från Hohenzollern

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Burg Hohenzollern

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Hechingen 19 000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Information Centre vid ingången Burg Hohenzollern

Resa till Burg Hohenzollern

 • Flyg: Från Stockholm till München går det flyg varje dag med de flesta flygbolag. Vi tycker om Norwegian som oftast har bra priser och det tar 2 h 15 min med direktflyg.
 • Bil från München: Hyrbil i München och du kör via A8 och det tar 2 h 41 min och det är 288 km till Burg Hohenzollern.
 • Parkering: Det kostar dig 4 Euro för ett dygn (2018) för parkering.
 • Tåg från München till Hechingen tar mellan 3 h-4 h och kostar ca 30 Euro. Från Hechingen tågstation går speciella bussar HVB Wiest + Schürmann bara för Burg Hohenzollern.

Guide: öppettider och priser

 • Öppettider sommartid (16/3 – 31/10): 10.00-17.30.
 • Öppettider vintertid (1/11 – 15/3): 10.00-16.30. Stängt 24-12 och 31-12.
 • Priser: 12 euro (2018) i själva slottet och på vardagar ingår guidning. Det kostar inget att gå runt  det mäktiga slottet och då menar vi i slottet men inte i salarna.
 • Ringa och boka: Biljettkontoret Burg Hohenzollern +49 7471 2428

Tips

Burg Hohenzollern ligger i södra Tyskland, nära gränserna till Schweiz och Frankrike. Parkering finns på två ställen på vägen upp, och där den högsta ligger finns även ställplatser.

Det går även bussar den sista sträckan som kan vara smart att ta, om du inte är tränad. Det var en ganska tuff promenad uppåt i uppfärsbacke från parkeringen. Det är ca 350 000 besökare här varje år så gå tidigt eller sent.

Mat och dryck

 • Burg Hohenzollern har en slottsrestaurang med café och ölträdgård. Här kan du bland annat äta lokala produkter från trakten.
 • Gaststätte Kupferpfanne, Schadenweilerstrasse 41, Hechingen.
 • Poseidon Zollerblick, Schlatter Str. 20, Hechingen.
 • Lidl, Stettener Halde 13, Hichingen.

Boende

 • Hotel Café Klaiber på Obertorpl. 11 som är ett familjehotell i stan.
 • Hotel Restaurant Lamm på Römerstrasse 29.
 • Hotel Gasthof Mohren på Schloßstrasse 18.

Ställplats och camping 

 • Parkeringen vid Burg Hohenzollern har ingen egentlig adress men du kan övernatta med husbil för 4 euro natten (2018)
 • Zollernalbcamping på Niederhechinger Str. 41, Hechingen. Kör via K7110 som tar 14 min och är 7,5 km.

Den översta bilden i inlägget är ett foto från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev