Meny Stäng

Nationalmuseum öppnar – efter fem års renovering

Annons

Nationalmuseum i Stockholm öppnar nu på lördag, den 13 oktober 2018, efter fem års renovering. Nya Nationalmuseum har öppnat upp 300 förbyggda fönster, fått tillbaka sina två ljusgårdar och gjort plats för betydligt mer konst än tidigare. Peter har varit på pressvisning i veckan och vi kan ge en liten ”sneak peek” innan invigningen nu på lördag.

Nationalmuseum i Stockholm

Nationalmuseum på Blasieholmen i Stockholm är Sveriges största konst- och designmuseum, och när det invigdes 1866 var det ett av de modernaste i världen. Här finns Nordens rikaste och mest omfattande samling med mer än 700 000 konstverk och föremål. Den största presentationen kallas ”Tidslinjen” och skildrar i kronologisk ordning konst och design från 1500-talet och fram till modern tid.

Målningar nationalmuseum

Skattkammaren och Designmagasinet

En annan utställning är ”Skattkammaren” som visar smycken, accessoarer, fickur och porträttminiatyrer ur museets omfattande miniatyrsamling. Dessutom finns ”Designmagasinet” med keramik från tidigt 1700-tal och fram till idag.

Kobratelefon

Omfattande renovering

Det har hunnit gå fem år sedan nationalmuseum stängde för en omfattande renovering. Sammanlagt har man lagt ner 1,2 miljarder kronor på den komplicerade renoveringen. Nationalmuseum ligger i ett gammalt vackert hus, som började byggas 1792, och det är inte enkelt att renovera utan att ställa till med skada.

Nu är renoveringen till slut klar, och innebär bland annat ett betydligt större ljusinsläpp genom att man öppnat upp 300 förbyggda fönster. Man har också gjort plats för dubbelt så många besökare och tre gånger så mycket konst. Besöksytorna har blivit betydligt större, vilket man har löst genom att flytta ut verkstäder, magasin och kontor.

Nationalmuseum öppnar

Ljusgårdar och skulpturgård

Förutom att man öppnat upp alla förbyggda fönster har museet fått tillbaka sina två ljusgårdar. Den norra ljusgården, som tidigare var inglasad och inrymde museets restaurang, har nu förvandlats till en skulpturgård. Ett tema på skulpturgården är hur konsten på 1800-talet förändrades från idealism till realism och här samsas nu Tor, Oden och Balder med antika filosofer och människor med moderna kläder, frisyrer och skönhetsfel.

Skulpturgård Nationalmuseum

Barnens konstvärld

På Nationalmuseum hittar du också Barnens konstvärld, som i det nyrenoverade museet fått större utrymme. Här visas bland annat utställningen Villa Curiosa, för barn i åldrarna 6-10 år. ”Den som letar hittar spår och ledtrådar” skriver museet på hemsidan. ”Kanske är det fler än en person? Vem har gjort teckningarna? Vems är kavajen i skåpet?”

Barnens konstvärld
Villa Curiosa

Invigning av nationalmuseum

På lördag, den 13 oktober 2018, blir det invigning på kajen utanför Nationalmuseum. Kungen kommer klippa band under överinseende av Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel. Dessutom blir det underhållning av artister som Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson.

Nationalmuseum

Har du varit på Nationalmuseum tidigare? Tänker du gå nu när det öppnar igen?

Hitta till Nationalmuseum i Stockholm

  • Läge: Nationalmuseum i Stockholm ligger på Södra Blasieholmskajen, mitt emot Kungliga Slottet.
  • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården (blå linje), uppgång mot Skärgårdsbåtarna.
  • Buss: Du kan ta buss nummer 65 till Nationalmuseum. Andra alternativ är att ta buss nummer 2, 55, 65 eller 76 till Kungsträdgården/Karl XII:s torg.
  • Färja: Djurgårdsfärjan från Slussen eller Djurgården (Allmänna gränd) går tull Skeppsholmen. Härifrån är det cirka 10 minuters promenad till museet.

Guide: Priser och öppettider

  • Öppettider: Museet håller öppet tisdag till söndag från klockan 11:00 (2019). Museet stänger vanligtvis 19:00, men på torsdagar håller museet öppet till 21:00. På måndagar är det stängt. Observera att öppettiderna kan ändras och att museet kan hålla stängt vissa helgdagar. Se museets webbsida för aktuell information.
  • Priser: Om inget annat anges är det fri entré till Nationalmuseum i Stockholm. Det finns dock undantag och avgift kan tas ut för vissa tillfälliga utställningar, evenemang, temavisningar, kurser och liknande.
  • Betalning: Man kan inte betala med kontanter på museet. Det går bra att betala med kort eller Swish. Det går också bra att förköpa biljetter online.
  • Tillgänglighet: Det finns hiss från gatunivå till entrédörr samt mellan våningsplanen, med plats för rullstol. Det finns rullstolar och rullatorer att låna. Ledarhundar och assistanshundar är välkomna.
  • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats. Museet har också en särskild app, som man kan ladda ner och använda som guide och för inspiration.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev