Meny Stäng

Fotografiska museet i Stockholm

Fotografiska museet i Stockholm är väl värt ett besök. Utställningarna varierar och fotona som visas väcker ofta tankar och känslor. Vi bjuder på en berättelse från vårt besök och lite praktisk information för dig som också vill besöka Fotografiska.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Cykeltur till Fotografiska museet

För ett tag sedan gjorde vi en cykeltur till Fotografiska museet, som ligger vid Stadsgårdshamnen i Stockholm. Vi var först lite tveksamma att ta elcyklarna genom Slussen, men det gick alldeles utmärkt. Även om det är lite stökigt just nu med alla ombyggnationer så finns det tydligt skyltade cykelvägar.

Det fanns också en “praktisk” skylt som visade turister vägen till Gamla stan och “hipsters” vägen mot söder. Vi, som skulle till Fotografiska (åt vänster), var väl hipsters då …?

Hipster skylt

Fotografiska museet ligger fint vid vattnet, med härlig utsikt över centrala Stockholm. På ena sidan om museet ligger terminalen för Birka Cruises, och på andra sidan terminalen för Viking Line.

Stockholm

Fotografiska museet i Stockholm

Fotografiska museet ligger i ett hus som uppfördes i början av 1900-talet, och som ursprungligen användes som tullhus. Idag är detta ett väldigt populärt musem. Museet är en av Sveriges största besöksdestinationer med en halv miljon gäster per år.

Många vill uppleva de fantastiska fotoutställningarna, och eftersom det regelbundet kommer nya utställningar blir ju Fotografiska också ett museum att återvända till. Vi har varit här vid något tillfälle tidigare, men inte speciellt ofta. Nu var det dags för ett nytt besök!

Fotografiska museet i Stockholm

Ett museum med en vision

Fotografiska museet i Stockholm arbetar efter sin vision om att inspirera till en mer medveten värld (“Inspiring a more conscious world”). Man visar upp foton och vill samtidigt bidra till samhällsdebatten genom att skapa engagemang och rikta fokus mot viktiga frågor.

Visionen hålls inte bara vid liv genom utställningarna, utan också genom restaurangen, där matkreatören Paul Svensson går i bräschen för “det medvetna köket”. Restaurangen, som fokuserar på ekologiska livsmedel från växtriket, utsågs bland annat till Världens Bästa Museirestaurang 2017.

Fotografiska museet i Stockholm

Inte bara utställningar

Fotografiska visar ständigt upp nya utställningar med spännande foton, men arrangerar också fotokurser, föreläsningar och workshops för både nybörjare och professionella fotografer. Museet beskriver sig som en av världens största samlingsplatser för foto och fotografer.

Fotokonst på fotografiska museet

Utställningar på Fotografiska museet

Utställningarna på Fotografiska museet byts ut med jämna mellanrum, och det är ju förstås det som gör museet spännande. De utställningar vi såg pågår fortfarande, men byts mot andra utställningar i början av mars.

Utställningar på Fotografiska museet i Stockholm

Erik Johansson: Places beyond

Utställningen “Places Beyond” är en magisk utställning, som tar en med till en värld av gränslös fantasi. Bilder som man kan förlora sig i! Utställningen pågår 6 december 2019 – 01 mars 2020.

Places beyond
Places beyond på Fotografiska museet i Stockholm

Alex Prager: Welcome home

Alex Pragers fotokonst för tankarna till amerikansk film, samtidigt som man är lite osäker på vad det är man egentligen ser. Man kan titta länge på bilderna. Utställningen pågår 22 november 2019 – 8 mars 2020.

Alex Prager på fotografiska museet i Stockholm

Group Exhibition: Nordic Life

Tusen olika fotografer har skildrat vardagen i de nordiska länderna. Utställningen pågår 24 oktober 2019 – 01 mars 2020.

Pentti Sammallahti: Distant Life

En utställning av den finske fotografen, poeten och resenären Pentti Sammalahti. Utställningen pågår 22 november 2019 – 08 mars 2020.

Fotografiska museet i fler länder

Fotografiska museet är grundat i Stockholm, men finns idag också i både New York och i Tallinn. Museet planerar dessutom att öppna i White Chapel i London, men det är lite oklart när öppnandet sker.

Vad tyckte vi om Fotografiska museet?

Fotografiska museet är ett spännande och utmanande museum, som inte bara bjuder på vackra foton utan kanske framför allt visar bilder som ger känslor och väcker tankar. Det är absolut värt att komma hit lite då och då!

Vi besökte museet en lördag, och då var det förstås mycket folk. Det var inte för mycket folk, men om man kan välja är det kanske ändå inte en dum idé att sikta på en vardag för sitt besök.

Peter på fotografiska museet i Stockholm

Har du besökt Fotografiska museet?

Har du besökt Fotografiska museet? Vad tyckte du?

Fakta om Fotografiska museet i Stockholm

 • Adress: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm
 • Läge: Vid Stadsgården i Stockholm, inte långt från Slussen
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida

Öppettider

 • Utställningar och butik: Söndag – onsdag 9:00-23:00 och torsdag – lördag 09:00-01:00 (2020)
 • Restaurang: Lunch måndag – lördag 11:30-14:30 och middag måndag – onsdag 17:00-20:30 samt torsdag – lördag 17:00-21:30 (2020)
 • Café: Alla dagar 09:00-22:00 (2020)
 • Fotografiska Studio Live: Torsdag – lördag 16:00-01:00

Priser

 • Vuxen: 170 kronor (2020)
 • Studenter/pensionärer: 140 kronor (2020)
 • Barn under 12 år: Gratis
 • Medlemmar: Det finns olika medlemskap som betalas per månad. Läs mer på museets webbsida.
 • Guidade turer för grupper: 45 minuters guidad tur för max 25 personer kostar 2250 kronor för hela gruppen (2020) plus vanligt entrépris.
 • Betalning: Du kan köpa din biljett online, i museets app eller på plats i museet. Museet är kontantfritt.

Service och praktisk info

 • Förvaring: Förvaringsboxar finns på plan -1.
 • Barnvagnar: Man kan ta med barnvagn på utställningarna. Det finns också parkering för barnvagnar på plan -1.
 • Matservering: Restaurang med ekologiska maträtter och café med fika och lättare maträtter. På sommaren håller också Verandan öppet. Uppdatering: Restaurangen, som drivs av Paul Svensson, har fått en grön stjärna i Guide Michelin på grund av sitt fokus på hållbarhet.
 • Nöje: Fotografiska Studio Live är en cocktailbar och livescen.
 • Butik: I museets shop kan man till exempel köpa fotoböcker, posters, affischer, fotokonst och presenter.

Tillgänglighet

 • Entré: Längs med långsidan mot vattnet finns ramp för rullstol. Vid huvudentrén finns en brantare ramp för barnvagnar. Ett fåtal parkeringsplatser med avgift finns framför entrén och bakom byggnaden.
 • Tillgänglighet i lokaler: Det finns hiss till alla våningsplan.
 • Toaletter: Tillgängliga toaletter finns på plan -1 samt vid caféet på plan 2.
 • Ledarhund: Ledarhundar är välkomna. Övriga hundar är inte välkomna.

Aktiviteter

 • Kurser: Fotografiska anordnar en mängd olika kurser såsom grundkurser, fortsättningskurser, avancerade kurser, kurser för föräldralediga och att fota med mobilen.
 • Konferens och event: På Fotografiska museet kan man boka konferenser och event. Man kan inkludera aktiviteter som till exempel “Bli en bättre fotograf”.
 • Privat bokning: Man kan också boka för privata fester eller event.

Ta dig till Fotografiska

 • Lokaltrafik: Ta dig till Södermalmstorg med buss eller till Slussen med tunnelbana (röd eller grön linje). Gå mot bussterminalen mot vattnet. Därefter promenerar du cirka 500 meter längs med vattnet.
 • Bil: Det går bra att köra bil till Fotografiska. Ett begränsat antal parkeringsplatser finns mellan huvudentrén och Birkaterminalen. Parkeringsplatser finns också bredvid Viking Line-terminalen.
 • Cykel: Det finns bra cykelvägar till Fotografiska museet. Cykelställ finns utanför entrén.
 • Båt: Under sommarhalvåret kan man ta sig till museet med båt. Läs mer på Strömmas webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev