Meny Stäng

Konst i Stockholm – 12 konstupplevelser

Annons

Sugen på att uppleva konst i Stockholm? Det finns gott om konstmuseer, men också gallerier, museer med äldre konstföremål och offentlig konst. Vi tipsar om 12 konstupplevelser som du inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konst i Stockholm

Under de senaste åren har vi passat på att se en hel del konst i Stockholm, genom att besöka allt från museer till Stockholms tunnelbana. Det finns alltid något nytt att se, dels eftersom det finns många museer, men också eftersom det ständigt visas nya utställningar. Här är tips på tolv ställen att besöka för spännande konstupplevelser.

1. Liljevalchs konsthall

Liljevalchs konsthall visar modern och samtida konst ute på Djurgården. Här arrangeras bland annat Vårsalongen – en jurybedömd utställning som är öppen för alla över 18 år att ansöka till. Konsthallen är också omtalad på grund av den senaste tillbyggnaden, vars arkitektur väckte starka känslor.

Konst i Stockholm - Liljevalchs konsthall

2. Nationalmuseum

Nationalmuseum, som ligger på Blasieholmen i Stockholm, är Sveriges allra största konst- och designmuseum. Här finns Nordens mest omfattande samling med mer än 700 000 konstverk och föremål. Den största utställningen kallas ”Tidslinjen” och skildrar konst och design från 1500-talet fram till idag.

Konst i Stockholm - Nationalmuseum Stockholm

3. Sven-Harrys konstmuseum

Sven-Harrys konstmuseum hittas i ett guldfärgat hus, med en stor takterrass, som ligger mitt i Vasaparken. Här visar Sven-Harry Karlsson upp en imponerande konstsamling, och dessutom visas många olika tillfälliga utställningar här, inom konst och design.

Konst i Stockholm - Sven-Harrys

4. Konstgallerier på Söder

Om du gillar att titta på konst, men också vill ha möjligheten att köpa konst, kan du upptäcka Stockholms alla konstgallerier. På Södermalm ligger dessa tätt. Strosa till exempel längs Hornsgatan där du hittar gallerier såsom Södra Galleriet samt glas- och keramikgruppen Blås och Knåda.

5. Hallwylska palatset

Hallwylska palatset, eller Hallwylska museet, är ett välbevarat hem på Hamngatan, där den välbärgade familjen Hallwyl bodde en gång i tiden. Här kan du se de vackra våningarna och rummen, men också Vilhelmina von Halwyls stora samling av konstföremål.

Hallwylska palatset

6. Fotografiska Stockholm

Fotografiska museet är ett mycket populärt museum, som visar upp fotokonst. Här kan du ständigt kan se nya aktuella utställningar med fotografer och bildskapare från hela världen.

Konst i Stockholm - fotografiska

7. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde ligger på Djurgården och fungerade från början som hem åt prins Eugen. Idag är detta ett uppskattat konstmuseum där du kan se prinsens målningar, men också olika tillfälliga utställningar samt en vacker park fylld av skulpturer.

Konst i Stockholm - Prins Eugens Waldemarsudde

8. Kungliga slottet med Gustav III:s antikmuseum

När du besöker det kungliga slottet i Stockholm kan du se de fantastiska representationsvåningarna, smyckade med pelare, målningar, skulpturer och avancerade stuckaturer. På slottet finns också flera museer, bland annat Gustav III:s antikmuseum, fyllt av skulpturer från 1700-talet.

Göra i Stockholm - Kungliga slottet

9. Stockholms tunnelbana

Stockholms tunnelbana är världens längsta konstutställning, hela 110 kilometer lång, och det enda du behöver göra för att se den är att lösa en färdbiljett. Sammanlagt 94 av de 100 stationerna är utsmyckade, av cirka 250 olika konstnärer.

Tensta tunnelbanestation

10. Moderna museet

Moderna museet i Stockholm ligger på Skeppsholmen och är ett museum för modern och samtida konst. Här visas konst i form av måleri, skulptur, fotografi och konstfilm från år 1900 och framåt.

Konst i Stockholm - Moderna museet

11. Thielska galleriet

Thielska galleriet är vackert beläget på södra Djurgården i Stockholm, och om man vill kan man ta sig hit eller härifrån med båt. På museet visas paret Thiels stora konstsamling, men också olika tillfälliga utställningar.

Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm

12. Artipelag

Artipelag är ett modernt kulturcenter i Värmdö, som bjuder på olika konstinstallationer samtidigt som man kan njuta av natur, vacker utsikt och restaurangbesök. Detta är ett populärt utflyktsmål och det har stått på vår önskelista länge, men vi har ännu inte satt vår fot där.

Mer konst i Stockholm

Det finns förstås mer konst i Stockholm, utöver våra tips ovan. Här hittar du en lista med fler konstmuseer och konstupplevelser.

  • Accelerator, Stockholms Universitet
  • Bonniers konsthall, Torsgatan
  • Botkyrka Konsthall, Norsborg
  • Carl Eldhs ateljémuseum, Bellevueparken
  • Färgfabriken, Lövholmsbrinken
  • Index – The Swedish Contemporary Art Foundation, Kungsbro strand
  • Konstakademien, Fredsgatan
  • Kulturhuset, Stadsteatern, Sergels Torg
  • Marabouparken, Sundbyberg
  • Millesgården, Lidingö
Göra i Sundbyberg - Marabouparken
Marabouparken i Sundbyberg

Ännu fler tips på konst i Stockholm?

Har du ännu fler tips på konst i Stockholm? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev