Meny Stäng

Marabouparken i Sundbyberg – konsthall och parkhäng

Marabouparken i Sundbyberg är en park med konsthall och en stor samling av skulpturer. Trots att vi bott i Sundbyberg länge har vi inte gjort ett besök förrän nu. Det blev ett trevligt besök även om vi inser att vi inte alltid förstår oss på konst.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Cykelutflykt till Sundbyberg

Vi bodde runt 10 år i Sundbyberg, på 5 minuters promenadavstånd från Marabouparken. Då och då sa vi att “någon dag måste vi kika på Marabouparken”, men eftersom det låg så nära så kunde man ju lika gärna göra det någon annan dag.

Åren gick och plötsligt flyttade vi därifrån. Hade vi hunnit se Marabouparken? Nej, det hade inte blivit av … Nu till slut, i förra veckan, tog vi en cykeltur till parken och konsthallen i Sundbyberg.

Sundbyberg

Marabouparken i Sundbyberg

Chokladföretaget Marabou startade en fabrik i Sundbyberg 1916 och 1930 erbjöds de att köpa den intilligande tomten av Sundbybergs stad, på villkor att också allmänheten skulle få tillgång till den park företaget planerade åt sina anställda.

Fabrikens ägare Henning Throne-Holst lät, i samarbete med arkitekter, göra om det oländiga området till en lummig park med gräsmattor, barnbad och skulpturer av kända konstnärer.

Marabouparken

Skulpturer i Marabouparken

Marabouparken ligger på sätt och vis i två plan, och vi kom först fram till den övre delen. Här kändes det lite ödsligt, och faktiskt också lite skräpigt. Men här hittade vi också många av skulpturerna. Sammanlagt finns 16 skulpturer:

 1. Leonard Baskin: Sörjande kvinna (1971)
 2. Leonard Baskin: Den förlorade sonen (1971)
 3. Leonard Baskin: Isak (1973)
 4. Raymond Duchamp-Villon: Maggy (1912)
 5. Émile Gilioli: Klocktornet (1958)
 6. Eric Grate: Förvandlingarnas brunn (1944-55)
 7. Bror Hjorth: Margit (1946)
 8. Ivar Johnsson: Kungen rider Eriksgatan (1942-45)
 9. Ivar Johnsson: Kvinna vid havet (1932)
 10. Arvid Knöppel: Hjortdjur (1948)
 11. Henri Laurens: Undinerna (1934)
 12. Marino Marini: Den stora hästen (1951)
 13. Nils Möllerberg: Boxaren (1926)
 14. Poseidon/Zeus, kopia av grekisk skulptur
 15. Lennart Rodhe: Stadens tecken (1970)
 16. Gustav Vigeland: Lekande björnar (1915)
Marabouparken
Marabouparken

Marabouparkens konsthall

Marabouparken konsthall, som drivs av en stiftelse, visar samtida konst med inriktning på människans villkor i samhället, historien och samtiden. Utställningarna varierar och just nu var det gratis inträde. Vi kikade in, och möttes av ett enda rum där det visades en film som vi inte förstod oss på. Men så är vi ju inte konstkännare heller …

Marabouparken

Park och restaurang

Marabouparken är inte så stor, men grön och fin och verkar framför allt omtyckt bland barnfamiljer. Man ser många barnvagnar här och i vanliga fall brukar det tydligen också finnas en plaskdamm för barn. Parken utsågs faktiskt till Sveriges vackraste park 2008. Vi är nog lite förvånade över det, men motiveringen är fin:

Marabouparken är en av Sveriges bäst bevarade funktionalistiska parker med hög nivå på arkitektur och konst. Trots sin litenhet har parken en poetisk rogivande och målande form med växter och öppna gräsytor som samspelar med skulpturer omgivet av ett industrilandskap. Parken är en föregångare till dagens hälsoparker och fungerar väl för hela familjen året om.”

Juryn för Sveriges vackraste park

I parken finns också restaurang och café, Dolks kök, som serverar luncher och bakverk. Här satt ganska många på uteserveringen.

Marabouparken

Tornparken

Utöver vårt besök i Marabouparken hann vi med en liten sväng till Tornparken. På parkens högsta punkt ligger ett före detta vattentorn från 1912, ritat av arkitekten Ivar Tengbom. Här finns idag restaurang Flatbread, som serverar “flatbread”, det vill säga “napolitanska pizzor som inte nödvändigtvis liknar andra napolitanska pizzor”. I parken ligger också en lekplats.

Om man vill ha utsikt över Sundbyberg är det här rätt ställe. Här hittar man också en av Sundbybergs litterära skyltar som berättar om olika författare som har anknytning till eller beskriver Sundbyberg.

Utsikt från Tornparken

Mer att se i Sundbyberg

Det kan vara trevligt att besöka Marabouparken, men om man inte stannar för lunch eller fika så går man runt parken ganska snabbt. Om du vill se mer i Sundbyberg kan vi varmt rekommendera ett besök vid Golfängarna och fågelsjön Lötsjön. Fantastiskt fint!

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Fakta om Marabouparken i Sundbyberg

Se och göra i parken

 • Skulpturer: I parken finns 16 skulpturer.
 • Konsthall: Konsthall med olika visningar.
 • Visningar: Gratis visningar ges vissa dagar och tider. Grupper kan boka visningar mot kostnad.
 • Workshops och kurser: Aktiviteter för företag.
 • Konferens och lokalhyra: Lokalerna kan hyras.
 • Monsterklubben: Barn- och familjeverksamhet på söndagar och lov (dock ej under coronatider).
 • Restaurang: Dolk serverar lunch och bakverk.
 • Evenemang och fest: Restaurangen kan bokas för större fester.
 • Parkhäng: Parkhäng på gräsmattorna.
 • Plaskdamm: Plaskdamm för barn samt utomhusdusch.

Öppettider och priser

 • Parken: Maj–oktober mellan kl. 8–21. Under november–april finns tillgång till parken under konsthallens och restaurangens öppettider. Parken underhålls inte under vintern.
 • Konsthallen: För närvarande (maj 2020) har konsthallen öppet onsdag-söndag 12-17. Se konsthallens webbsida för aktuella öppettider.
 • Restaurangen: För närvarande (maj 2020) har restaurangen öppet tisdag 11-14, onsdag-fredag 11-17 och lördag-söndag 12-17. Se restaurangens webbsida för aktuella öppettider.
 • Priser: Vissa utställningar är gratis och andra kan vara belagda med avgift. Se konsthallens webbsida för aktuell info.

Hitta till Marabouparken

 • Bil: Du får hitta parkering längs med gatorna i Sundbyberg.
 • Cykel: Cykelställ finns vid parken, strax utanför restaurangen.
 • Tunnelbana: Ta tunnelbana till Sundbyberg (knappt 10 min promenad) eller Duvbo station (drygt 10 min promenad).
 • Buss: Flera olika bussar går till hållplats Marabouparken. Se trafik på sl.se.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev