Meny Stäng

Abecita Popkonst & Foto i Borås – missa inte!

Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du har vägarna förbi Borås. Eller förresten, du behöver inte ha vägarna förbi – det är definitivt värt att ta en omväg för att uppleva detta personliga och fascinerande museum.

Abecita Popkonst & Foto

Abecita Popkonst & Foto visar upp foto- och konstutställningar av hög kvalitet. Varje år presenteras en rad kända fotografer med utställningar och föreläsningar, under så kallade fotokvällar. Museet har också en stor egen samling av verk av framstående konstnärer, som Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney, Hamilton, Borofsky och Katz.

Abecita Popkonst & Foto

Vi är säkra på att konstkännare älskar detta ställe, men detta är också en plats för såna som oss, det vill säga helt vanliga konst-okunniga människor. Vi kan ibland tycka att vissa konstmuseer är lite halvtråkiga, men detta var något helt annat. Konstverken talade till oss och vi fastnade länge vid den ena utställningen efter den andra.

Abecita Popkonst & Foto

Abecita Popkonst & Foto liggeri Knalleland i Borås, inte långt från Borås Djurpark.

Ett konstmuseum blev till – en ovanlig historia

Det var inte alls meningen från början att det skulle bli ett museum. Bengt och Berit Swegmark, som bodde i Borås, började på 1970-talet samla på internationell konst i sitt hem. Samlingen växte och med tiden blev det oundvikligt – detta måste bli ett museum!

Men hur får man finansiering till ett museum, och var hittar man lokaler? Bengt och Berit är eldsjälar som lagt allt sitt engagemang på konsten. De såg till att hitta finansiärer för sitt projekt, och lokal hittade de via Bengts dåvarande andra yrke – företagandet med Abecita korsettfabrik.

Abecita Popkonst & Foto – ett personligt konstmuseum

Abecita Popkonst & Foto är inte som andra konstmuseer. Detta är ett personligt museum som helt och hållet skapats och utvecklats av Bengt och Berit. Att de varit, och är, engagerade i precis allt gör att man tydligt känner en röd tråd genom allt som presenteras.

Vi fick en kortare liten guidning av Bengt och en längre pratstund med båda. Vilket fantastiskt varmt, härligt och engagerat par! Man kan så tydligt känna av engagemanget för konsten och museet, men också för Borås som stad. Vi förstod att paret varit drivande när det gäller stadens konst och kultur, och bland varit ledande för att få den stora Pinocchio-statyn till staden.

Abecita Popkonst & Foto

Ständigt nya utställningar

På museet visas en rad utställningar samtidigt, och dessa byts några gånger per år, så att det hela tiden finns något aktuellt att se. Här är några ord om några av de utställningar vi kikade på:

Nyhetsbrev

Borås – Alla tiders stad (27 maj – 23 januari 2021) är en utställning där Borås Tidning presenterar historien om det moderna Borås genom tidningens pressfoton. Den här utställning är kanske extra spännande för Boråsbor men vi, som inte har någon relation till Borås, fastnade också ganska länge här.

Vi hittade till exempel foton från en legendarisk konsert i Borås 1963, med Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney och John Lennon. Killarna lyckades tydligen inte imponera på Borås tidning den gången, men det gick ju bra för dem sedan ändå … Och känner du igen killen med glasögonen på bilden nedan? Det är en mycket ung Christer Björkman!

Abecita Popkonst & Foto

Några foton visade också uppförande och avtäckning av en del av stadens konstverk. Här var det som om cirkeln om Borås som konststad blev sluten – här kunde vi stå och betrakta konst om konsten!

Abecita Popkonst & Foto

Peggy Anderson – The Morning Dip (27 maj – 10 oktober 2021) är en utställning som lyfter ritualen kring morgondoppet i Torekov, då man tidigt på morgonen promenerar till bryggan iklädd badrock. Vi besökte nyligen Torekov och reagerade på alla människor i badrock – även de som kom cyklande – och därför talade denna utställning extra starkt till oss. Man kan stå länge vid varje bild och fundera över personerna på bilderna och deras liv.

Abecita Popkonst & Foto

Möten – ur samlingarna (27 maj – 10 oktober 2021) visar fotoporträtt ur museets samling av konstnärer. Här kan man se foton med fokus på det sociala mötet.

Möten

Clas Hillén (25 februari – 10 oktober 2021) är en fotograf som arbetar med street photografy, eller gatufotografering som det heter på svenska. Den här utställningen var riktigt läcker och vi fastnade här en bra stund.

Abecita Popkonst & Foto

Vår kanske absolut favorit på hela museet blev fotot på den äldre mannen och den äldre kvinnan framför den röda bilen. Vilket läckert fångat ögonblick!

Abecita Popkonst & Foto

Pris till textilkonstnärer

Abecita Popkonst & Foto delar regelbundet, genom Stiftelsen Fokus Borås, ut ett pris till nordiska textilkonstnärer – Nordic Award in Textiles. Prissumman är 150 000 kronor och syftet är att främja den textila konstens utveckling.

Varje konstnär som tilldelas priset får ställa ut på museet, och därefter lämnas ett konstverk kvar som minne från utställningen. År 2009 gick priset till Silja Puranen från Finland, och nu hänger ett av hennes verk kvar på museet (nedan).

The Nordic Awards in textiles

År 2011 gick priset till isländska konstnären Hrafnhildur Arnardottir, och hennes kvarlämnade eldröda verk kan du också se på museet.

The Nordic Awards in textiles

Tack till Abecita Popkonst & Foto

Vi vill tacka för ett spännande och intressant besök, som bidrog starkt till vår känsla för Borås som konststad. Så härligt att se att engagerade människor kan betyda så mycket för en stads identitet. Vi röstar för att nästa staty i staden blir en konstnärligt cool staty över paret Swegmark!

Mer att uppleva i konststaden Borås

Det är definitivt värt att göra en avstickare till Borås bara för att se Abecita Popkonst & Foto, men när du ändå är här kan du också passa på att se stadens offentliga konst. Du kan till exempel spana in den 9 meter höga statyn Walking to Borås (Pinocchio-skulpturen), men utöver den finns det många andra konstverk.

Pinocchio i Borås

Borås är också känt för sina muralmålningar, varav många skapats under Street Art-festivalen No Limit. Du kan ta en karta för att leta upp dem i turordning, eller bara strosa på måfå.

Street art i Borås

Det finns också fler konst- och designmuseer, vilket bidrar till att sätta Borås på kartan som konststad. Du kan spana in Borås konstmuseum och Textilmuseet, som båda är intressanta.

Konstmuseet i Borås
Borås konstmuseum 2021

Var kan man stå med husbil?

För att besöka Abecita Popkonst & Foto över dagen hittar du parkeringsplatser strax utanför museet, alternativt vid Borås Djurpark (600 meter bort). Om du vill stanna över natten finns en ställplats på parkeringsområdet Astern, inte långt från Stadsparksbadet.

Läget är utmärkt för att besöka staden och priset är helt ok (150 kronor inklusive el). I övrigt är det en lite knepig plats som lutar ganska ordentligt, där man inte riktigt förstår hur man ska stå, och där trafiken är nära. Toalett finns ej, men vanliga små soptunnor finns.

ställplats i Borås

Har du besökt Abecita Popkonst & Foto i Borås? Gillar du konstmuseer och konstupplevelser?

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Fakta om Abecita Popkonst & Foto

 • Landskap: Västergötland
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Borås
 • Adress: Herrljungagatan 15, Knalleland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Utställningar och vernissage: Regelbundet visas nya utställningar och genom nyhetsbrev kan man få info om vernissage, föreläsare med mera.
 • Guidade visningar: Visningar för grupper kan bokas i förväg, om utställningar, museets historia och konstnärer i samlingarna.
 • Konferens: Konferens kan arrangeras i kreativ miljö på museets femte våning.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museet håller för närvarande öppet tisdag-fredag 11-16 samt lördag-söndag 11-15 (sep 2021). Observera att museet håller stängt vissa helgdagar och att öppettiderna kan ändras.
 • Priser: Vuxna 100 kronor (kaffe ingår) och studerande 50 kronor (2021). Barn under 15 år har fri entré i föräldrars sällskap.
 • Café: Kaffe och bakverk finns i museets café.
 • Butik: Vid cafét finns en liten shop med fotoböcker och posters.

Hitta till Abecita Popkonst & Foto

 • Bil: Kör till Borås och följ skyltar mot “Knalleland” och “Djurpark” ända fram parkeringarna. Sväng därefter höger på Herrljungagatan och fortsätt cirka 300 meter.
 • Kommunalt: Från Göteborg kan du resa med buss 100 till Borås Resecentrum, där du byter till buss 3 mot Knalleland. Du kan också ta tåg från Herrljunga och hoppa av i Knalleland.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev