Meny Stäng

Habo kyrka och Bottnaryds kyrka – fantastiska träkyrkor

Habo kyrka och Bottnaryds kyrka är två helt fantastiskt vackra träkyrkor i Västergötland respektive Småland. Båda kyrkorna är från 1600-talet och båda är rikt dekorerade med fantastiska målningar. Dessa kyrkor är väl värda ett besök, oavsett om man är intresserad av kyrkohistoria eller inte.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Habo kyrka

Habo kyrka har ibland kallats ”träkatedralen vid Vättern” eller ”den måleriska träkatedralen”. Vi hade vi hört talas om kyrkan tidigare, på grund av dess fantastiska målningar, men när vi velat besöka den har den varit stängd. Nu, när vi återigen är ute på husbilsresa, var det äntligen dags!

Habo kyrka

Habo kyrka ligger i Habo kommun, cirka 18 kilometer nordväst om Jönköping.

En 1600-tals kyrka med medeltida historia

Det har funnits en kyrka i Habo sedan medeltiden. De första missionärerna kom till området på 1100-talet och då tror man att den första kyrkan byggdes. Den kyrka som finns idag började byggas på 1600-talet, och år 1723 fick den sitt nuvarande utseende.

Habo kyrka

Delar av inredningen är ännu äldre än själva kyrkan. Dopfunten är till exempel från 12o0-talet och altaret från 1300-talet.

Habo kyrka

Altaret och altartavlan i Habo kyrka

Kyrkans altare är gjort av sandsten. När kyrkan byggdes om 1716 hittade man en ask som berättade att altaret invigts av Biskop Sigge, som var biskop i Skara på mitten av 1300-talet.

Den vackra altartavlan är från 1723 och visar Jesu korsfästelse, begravning och återuppståndelse. Klockan tickar rytmiskt och varje hel timme slår pojken, som sitter ovanför klockan, med sina hammare. Vi hörde aldrig pojkens slag, men klockans tickande gav en nästan meditativ känsla.

Habo kyrka altartavla

Predikstolen, dopfunten och orgeln

Det finns mer som är värt att kika på i kyrkan! Dopfunten, som är från 1200-talet, är det äldsta föremålet i hela kyrkan. Under en period ansågs den omodern och användes som ”mortel” för att blanda rödfärg i. Man kan fortfarande se spår av rödfärg på den, men nu har den hittat tillbaka till sin ursprungliga plats.

Predikstolen är byggd 1723 och pryds av Jesus och de tolv apostlarna. Ovanför predikstolen står liemannen med sin lie och en döskalle. Den vackra orgeln i kyrkans andra ände har en fasad från 1736, men ett nytt orgelverk.

Fantastiska målningar

Mest imponerande i hela kyrkan är nog trots allt de fantastiska målningarna. Kyrkan målades 1741-1743 av två konstnärer från Jönköping: Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson.

Habo kyrka målningar

Målningarna illustrerar Luthers lilla katekes, det vill säga den sammanfattning av den kristna läran som alla förr förväntades lära sig utantill. På sidoväggarna finns Tio Guds bud, i taket under läktaren kan man se Trosbekännelsen och på väggarna ovanför läktaren är Fader Vår illustrerad.

WIFI.se

Det måste ha varit praktiskt att kunna repetera läran med alla dessa illustrativa målningar. Det händer verkligen något överallt på väggarna och ibland är det dramatiskt …

Habo kyrka väggmålningar

Jakten på kyrkråttorna i Habo kyrka

Habo kyrka kan vara spännande att besöka även för yngre familjemedlemmar. Den som vill kan bland annat ge sig av på jakt efter ”kyrkråttorna”. Alla råttor har en bokstav, och om man fyller i dem i rätt ordning i en broschyr får man fram ett ord. Om man sedan tar med sig detta ord till kyrkans café får man en glass!

kyrkråtta

Bottnaryds kyrka

Bottnaryds kyrka är en liknande träkyrka med vackra målningar. Denna kyrka hade vi inte hört talas om tidigare, och det var en ren slump att vi hittade hit. När vi var inne i Habo kyrka växlade vi några ord med ett annat par. ”Denna kyrka måste vara unik”, sa Peter. ”Nja, det finns en nästan likadan här i närheten”, sa mannen. Men oj! Då ville vi förstås se den också!

Bottnaryds kyrka

Bottnaryds kyrka ligger i Bottnaryd, cirka 24 kilometer väster om Jönköping, i Småland.

En kyrka från 1600-talet

Precis som i Habo så byggdes den första kyrkan i Bottnaryd redan på medeltiden. På 1600-talet revs kyrkan och en ny uppfördes år 1667.

Bottnaryds kyrka

Inuti är kyrkan fantastiskt vackert dekorerad och även här finns föremål som härstammar från 1200-talet.

Bottnaryds kyrka

Altaruppsatsen, dopfunten och orgeln

Precis som i Habo kyrka är dopfunten i Bottnaryds kyrka det allra äldsta föremålet. Dopfunten är från 1200-talet och användes redan i den medeltida kyrkan. Den fantastiska altaruppsatsen är förmodligen ett nordtyskt arbete. Här finns bland annat en skulptur som visar nattvardens instiftande.

Orgeln är ett verk från 1749, men idag har ett nytt orgelverk byggts in i fasaden.

Bottnaryds kyrka orgel

Fantastiska målningar

Även i Bottnaryds kyrka kan man ägna lång tid åt att beundra och fascineras av alla vägg- och takmålningar. Kyrkan målades invändigt 1693-1695 av kyrkomålaren Anders Falck.

Bottnaryds kyrka målningar
Bottnaryds kyrka målningar

Målningarna på den södra väggen är hämtade från Gamla testamentet medan den norra väggen dekorerats med bilder från Nya testamentet. I taket kan man se det himmelska Jerusalem, den yttersta domen samt avskräckande skildringar från Helvetet.

Museum i Bottnaryds kyrka

I det Ribbingska gravkoret överraskas man av ett litet kyrkomuseum med olika intressanta föremål. Här finns bland annat en modell av fartyget Calmare Nyckel, det första segelfartyg som 1638 kom till Amerika med svenskar.

Bottnaryds kyrka museum

Utanför kyrkan kan man hälsa på herden som tar hand om sina får …

Bottnaryds kyrka fåraherde

Var kan man stå med husbilen?

Om du reser med husbil så finns flera ställplatser att välja på i närheten. När man svänger av från väg 47 mot Habo kyrka passerar man en ställplats. Strax intill Bottnaryds kyrka finns också platser utan service, där man kan stanna.

Vi fortsatte istället söderut och stannade på Isaberg golfklubb, som ligger en dryg halvtimme söder om Bottnaryds kyrka. Här betalade vi 200 kronor för en plats med el. Strax intill finns möjlighet till golf eller padel för den som är sugen på det. Vi övervägde faktiskt att testa padel, men det regnade så mycket så det får bli en annan gång!

Se mer i närheten av Habo kyrka och Bottnaryds kyrka

I närheten av Habo kyrka och Bottnaryds kyrka kan du förstås besöka Jönköping, med det fina Tändsticksmuseet. Huskvarna är också trevligt, med Husqvarna museum. Om du istället åker norrut kan du besöka Hjo, som ska vara en trevlig trästad vid Vättern. Dessutom kan vi tipsa om fiskecampen First Camp Hökensås samt om hembygdsgården Brandstorp.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Har du besökt Habo kyrka eller Bottnaryds kyrka? Gillar du att besöka kyrkor och andra historiska kulturarv?

Fakta om Habo kyrka

 • Landskap: Västergötland
 • Län: Jönköpings län
 • Kommun: Habo
 • Läge: 5 km sydväst om centralorten i Habo kommun
 • Trossamfund: Svenska kyrkan
 • Stift: Skara stift
 • Församling: Habo församling
 • Invigd: 1680, 1723
 • Material: Timmer

Habo kyrkas historia

 • Början av 1600-talet: En korskyrka fanns.
 • 1680: Kyrkan byggdes om och utvidgades.
 • 1723: En stor ombyggnad gjordes av byggmästare Sven Nilsson Swan och kyrkan fick sitt nuvarande utseende.
 • 1741-1743: Kyrkorummet målades.
 • 1760: En klockstapel med tre klockor är från detta årtal.
 • 1872: Flera ombyggnader gjordes.
 • 1908: Ett vapenhus byggdes vid norra ingången, efter ritningar av arkitekt Gustaf Lindgren.
 • 1928: Östra vapenhuset byggdes om till sakristia efter ritningar av arkitekt Malte Erichs.

Fakta om Bottnaryds kyrka

 • Landskap: Småland
 • Län: Jönköpings län
 • Kommun: Bottnaryd
 • Läge: Vid Gårdsjön i Bottnaryd
 • Trossamfund: Svenska kyrkan
 • Stift: Skara stift
 • Församling: Norra Mo församling
 • Invigd: 1667
 • Material: Timmer

Bottnaryds kyrkas historia

 • 1666: En medeltida träkyrka revs och en ny byggdes direkt.
 • 1667: Kyrkan var nästan klar och invigdes.
 • 1686: Klockstapeln med tre klockor uppfördes detta år. Storklockan och mellanklockan är från medeltiden.
 • 1693: Kyrkomålaren Anders Falck anlitades för att måla bibliska scener. Arbetet var klart 1695.
 • 1886-1890: En grundlig ombyggnad genomfördes efter ritningar av arkitekt Helgo Zettervall.
 • 1932: Ett mindre vapenhus byggdes till.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev