Meny Stäng

Karlsborgs fästning – mäktigt 1800-talsbygge vid Vättern

Annons

Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog hela 90 år att färdigställa. När fästningen äntligen stod klar 1909 var den redan omodern. Idag används fästningen för militär utbildning – och man kan också besöka fästningen som turist.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Karlsborgs fästning

Karlsborgs fästning kan på ett sätt sägas vara enormt pampig med stora yttre murar och vallar. När man kommer innanför murarna känns det å andra sidan som att man befinner sig i en stad eller ett bostadsområde. Och det var också det som från början var tanken. Karlsborg skulle fungera som Sveriges reservhuvudstad.

Karlsborgs fästning
Karlsborgs fästning © Karlsborgs fästning / Three Piece Media

Karlsborgs fästning ligger på udden Vanäs i Vättern, i Västergötlands län.

Varför en fästning mitt i landet?

När Sverige förlorade Finland till Ryssland i kriget 1808-1809 insåg man att man måste skärpa försvaret. Idén om “centralförsvar” handlar om att bygga fästningar mitt i landet. Man skulle tillåta fienden att avancera in i landet, och sedan trötta ut dem, skära av deras möjligheter till förnödenheter och slutligen besegra dem. Om det blev krig skulle kungafamiljen, regeringen och guldreserven flyttas till Karlsborgs fästning, Sveriges reservhuvudstad.

Planen om det nya centralförsvaret drevs framåt av Göta kanals byggherre Baltzar von Platen, och år 1819 tog Carl XIV Johan beslut om att en fästning skulle anläggas på Vanäs udde vid Vätterns västra strand.

Karlsborgs fästning

Idén om ett centralförsvar var (kanske) god, men i takt med att vapen och militära strategier utvecklades fungerade de ursprungliga tankarna sämre och sämre. När vapnen blev kraftigare insåg man till exempel att väggarna inte längre skulle hålla för en attack. För att kompensera byggde man högre vallar.

Trots alla försök till förbättring var fästningen omodern redan då den stod klar. År 1925, bara 16 år efter att den var klar, beslutade man att ta den ur bruk som förvsvarsanläggning. Sedan dess har den använts för utbildning inom militären.

Karlsborgs fästning

Egen tur på området

Att gå in på området vid Karlsborgs fästning är helt kostnadsfritt, men det man då tillåts se är begränsat. Efter att man gått igenom den mäktiga porten ser man det imponerande Slutvärnet (Sveriges längsta byggnad på 678 meter) och Garnisonskyrkan.

Port till Karlsborgs fästning

Man kan också gå upp på vallen, varifrån man har lite utsikt. Vi tyckte ändå inte att vi såg så mycket härifrån, så vi fördjupade oss mest i vallens blomster. Vi kan inte så mycket om blommor, men det kanske finns någon som kan hjälpa till? Känner du till namnen på växterna på bilderna?

Området är stort eftersom det är som en hel “stad”. Här finns byggnader som skulle fungera som bostadshus, verkstäder och sjukhus. När man promenerar runt utan guide blir det mest en vandring bland hus, men det finns också möjlighet att ladda ner appen “Karlsborgs fästning” eller boka en guidad “stadsvandring”. Man kan också passa på att fika eller ta en glass på något av de caféer som finns på området.

Karlsborgs fästning

Garnisonskyrkan

Garnisonskyrkan ligger på andra våning i Slutvärnet, och är utrustad med något så ovanligt som en svensk flagga i toppen. Kyrkan var en gång tänkt att också kunna fungera som plenisal. Här finns det plats för 700 personer, eftersom rikets ledning skulle kunna sammanträda här.

Kyrka

Karlsborgs fästningsmuseum

I samma byggnad som kyrkan, men på första våningen, hittar man Karlsborgs fästningsmuseum, som kan besökas mot avgift. Museet är stort och här finns massor av information om livet i armén, krig i olika tider, hembygden och allt möjligt annat. Kanske var det lite för mycket information, för det kan bli svårt att sålla bland all text och alla bilder. Men om man tar sig tid finns det förstås ett och annat av intresse.

Guidad tur på Karlsborgs fästning

Vi bokade in en guidad tur, och det blev den stora behållningen från besöket. Vi gick den tur som heter “Historisk äventyrstur”, och det var riktigt bra. Turen inleds med en kort film, som gör att man hänger med i historien. Man får sedan följa med guiden till områden i fästningen som annars är låsta för allmänheten, samtidigt som man får höra intressanta historiska berättelser.

Det är inte tillåtet att fotografera under turen (fästningen används fortfarande av militären), och vi visar därför pressbilder som vi fått tillåtelse från Karlsborgs fästning att använda.

Guidad tur i Karlsborgs fästning
Guidad tur i Karlsborgs fästning © Karlsborgs fästning / Stefan Svensson

Under turen får man bland annat följa med ner i de underjordiska gångarna, där rök, ljud och dockor som rör sig gör det hela mer levande. Man passerar också “Bulta-Majas krog”, där man förr i tiden kunde få sig en öl och en soppa. Riktigt intressant!

Guidad tur i Karlsborgs fästning
Guidad tur i Karlsborgs fästning © Karlsborgs fästning / Three Piece Media

Vanäs fyr

Som avslutning på dagen tog vi oss ut till Vanäs fyr, som liksom Karlsborgs fästning ligger på Vanäs udde. Verkligen en fin miljö här ute!

Fyr vid Karlsborg

Mer att se i närheten

När du är vid Karlsborgs fästning har du inte långt till Forsvik, där du kan se Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk. det är heller inte så långt till Tivedens nationalpark, eller till Töreboda och Hajstorp, mysiga små destinationer längs Göta kanal. Om du reser med husbil kan du fortsätta till den fina campingen Wassbacken.

göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Vi tyckte att det var riktigt intressant att gå en guidad tur på Karlsborgs fästning, men svårare att uppleva fästningen på egen hand. Har du varit vid Karlsborgs fästning? Vad tyckte du?

Fakta om Karlsborgs fästning

 • Kommun: Karlsborgs kommun
 • Län: Västra Götalands län
 • Läge: Vanäs udde i Vättern
 • Byggd: 1819-1909
 • Material: Kalksten och grus
 • I bruk: Som fästning 1831-1925, som utbildningsgarnison 1925 tills vidare
 • Förvaltas av: Statens fastighetsverk
 • Läs mer: Du hittar mer information om fästningen på Västsveriges webbsida.

Öppettider och priser

 • Gå in på området: Kostnadsfritt
 • Historisk äventyrstur (1 h 15 min): Vuxen (från 13 år) 140 kronor och barn 7-12 år 115 kronor (2020).
 • Stadsvandring (1 h): Vuxen (från 13 år) 100 kronor och barn 7-12 år 50 kronor (2020).
 • Lilla guldjakten (för barn): 85 kronor (2020)
 • Fästningsmuseum: Vuxen (från 13 år) 70 kronor, barn 7-13 år 30 kronor, familj (2 vuxna + 2 barn) 170 kronor (2020).
 • Fästningsmuseum öppettider: Se fästningsmuseets webbsida för aktuella öppettider.
 • Kombinationsbiljett: Kolla i biljettkassan om kombinationspriser för guidning + museum.

Hitta till Karlsborgs fästning

 • Bil: Du tar dig till Karlsborgs fästning via väg 49, norrifrån Askersund eller sydväst ifrån Skövde.
 • Kollektivt: Tåg eller buss till Skövde och därefter buss buss 400 eller 401 mot Karlsborg, hållplats Karlsborgs busstation.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev