Meny Stäng

First Camp Hökensås i Tidaholm – natur och fiske

First Camp Hökensås – Tidaholm är en camping för dig som gillar fiske och friluftsliv. Här kan du fiska i en lång rad vackra sjöar eller, om du föredrar det, vandra, cykla mountainbike eller plocka bär och svamp.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

First Camp Hökensås

Vi har besökt First Camp Hökensås – Tidaholm, som en del i ett samarbete med campingkedjan First Camp. Detta är en 3-stjärnig camping (även 3 symboler i First Camps eget klassificeringssystem) som kanske inte är helt typisk för kedjan. Du kan i och för sig förvänta dig service och standard i First Camp-nivå, men fokuset här ligger på fiske och friluftsliv.

First Camp Hökensås - Tidaholm

First Camp Hökensås ligger i ett naturvårdsområde vid Vätterns västra strand, nära Tidaholm.

Välkommen till First Camp, Hökensås Sportfiske och Hökensås Restaurang

Det som är lite speciellt på den här campingen är att tre företag samarbetar: First Camp, Hökensås sportfiske och Hökensås restaurang. Detta bidrar till en speciell ”själ” på campingen.

Vi bokade in en träff med First Camps destinationschef Monica Andersson, och hon valde att möta oss tillsammans med en representant för Hökensås sportfiske. Här jobbar man nämligen tillsammans. De är visserligen tre företag, men som de själva säger, ”vi är Hökensås”.

Vi fick bland annat höra om alla trogna gäster, som återkommer år efter år. En del har till och med återkommit i generation efter generation. Naturligtvis kommer också nya och spontana campinggäster. Svenskar uppskattar naturen här, men också tyskar, nederländare och en del tjecker hittar hit. Fisket är oerhört populärt, och man säljer 25 000 fiskekort per år.

First Camp Hökensås - Tidaholm

Naturskön camping

First Camp Hökensås är en naturskön camping, omgiven av djupa skogar och klara sjöar. Här finns 50 stugor och plats för många husbilar och husvagnar.

First Camp Hökensås - Tidaholm

Det finns en del villavagnar och många fina röda stugor, som lyste vackert mot den blå himlen när vi var här.

Vi stod på en fin plats på gräs, och vi hade fantastisk tur med vädret. För bara någon vecka sedan snöade det. Nu var det nästan sommar. Fotot på mig (Helena) i husbilsdörren tog vi på kvällen, efter middagen. Då var det fortfarande så varmt så man kunde sitta barfota och i t-shirt.

Fiske, fiske och fiske

Den absolut största grejen på First Camp Hökensås är fiske. Hos Hökensås sportfiske finns en butik med allt möjligt för den fiskeintresserade. Här säljs också fiskekort, som finns i en rad olika varianter.

Hökensås sportfiske

Det finns 55 sjöar i området, varav ett 30-tal används för fiske, från stranden eller i båt. Här är det ”put and take”-fiske som gäller, vilket innebär att man sätter ut öring och regnbåge i sjöarna från två olika fiskodlingar. Fisket görs med fluga, spinn eller mete, i därför avsedda sjöar enligt karta:

WIFI.se
 • Gula sjöar: fluga, spinn, mete
 • Orange sjö: fluga, spinn
 • Röda sjöar: fluga
 • Specialsjöar: fluga/kvoterad
First Camp Hökensås - Tidaholm

Peter fick guidning av en man som både brukar bo på campingen och som också arbetar med skogsskötsel. De fiskade tillsammans och … Peter fick napp! Det blev en riktigt fin öring på 1,3 kilo – en perfekt matfisk!

Tillbaka på campingen hittade vi ett rum där det stod ”Här rensar du fisk”. Perfekt! Peter rensade sin fisk så den var klar för middagen, innan vi rullade vidare. Vi kan avslöja att det senare blev en riktigt god middag tillsammans med kokt potatis, örtsås, sparris, rödkål och champinjoner.

rensa fisk

Vandring, mountainbike och bärplockning

Även om fiske är en stor grej vid First Camp Hökensås så finns det också annat som lockar. Många kommer hit för att vandra, cykla mountainbike eller för att plocka bär eller svamp. Man kan också bada och vid en av sjöarna, Lilla Havssjön, finns badstrand, bryggor och hopptorn.

Fiskesjö Tidaholm

Restaurang och sommarprogram med aktiviteter

Ett av de tre företagen på campingen är ”Resturang Hökensås” med maträtter som hamburgare, svenska maträtter och asiatiska rätter. Det finns också en hel del aktiviteter för barnfamiljer.

Förr var det minigolfen som gällde när barnen ville aktivera sig, men nu finns på somrarna även ett First Camp-program med träning, quiz, barnunderhållning och shower. Programmet är relativt nytt, och har blivit oväntat populärt.

First Camp Hökensås - Tidaholm

Falks grav – och mysteriet med de färska blommorna

I området finns också den mytomspunna ”Falks grav”, där det alltid ligger färska blommor. Vem som lägger dit blommorna? Det är det ingen som vet …

Jonas Falk var en kriminell person som på 1800-talet, tillsammans med sin styvfar Anders Frid, bestämde sig för att råna postdiligensen mellan Jönköping och Sandhem. Falk sköt postiljonen med sin bössa och Frid överföll med knölpåk, och därefter flydde de med 2000 riksdaler till Stockholm.

Dessvärre dog postiljonen och de båda rånarna tillfångatogs. Frid ansökte om nåd och fick sin dödsom ändrad till livstids straffarbete. Falk avrättades och begravdes på Hökensås 1855. Frågan är bara vem det är som fortfarande lägger blommor där?

Vi fick höra att folk till och med övernattar vid graven i bil för att se vem som lägger de färska blommorna. Men än så länge har ingen setts göra det, och blommorna på Falks grav fortsätter vara ett mysterium …

Falks grav

Några tankar kring First Camp Hökensås – Tidaholm

First Camp Hökensås – Tidaholm är en fantastiskt fin camping med avslappnad miljö för dig som tycker om att vara i naturen, till exempel för att fiska eller vandra. Att campingen har tre stjärnor istället för fyra eller fem gör inte att den känns ”sämre” än andra av First Camps campingplatser, men kanske snarare handlar om att detta inte är en camping där du ska förvänta dig pooler och liknande. Här är det naturen och fiskesjöarna som är grejen!

First Camp Hökensås - Tidaholm

Video ”Hökensås First Camp”

Mer att se och göra i närheten

Bara tio minuter med bil från Hökensås hittar du Brandstorps hembygdsgård, som håller öppet för besökare några dagar i veckan på sommaren. Från Hökensås är det också relativt nära till den fina trästaden Hjo.

Om du åker söderut kan du besöka den vackra Habo kyrka. Det är heller inte alltför långt till Jönköping, där du bland annat hittar en fin stadspark och ett intressant tändsticksmuseum.

Brandstorps hembygdsgård

Fakta om First Camp Hökensås

 • Adress: Håkängen 1, Tidaholm
 • Koordinater: 58.0981804 / 14.0745629
 • Kommun: Tidaholm
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Västergötland
 • Läge: Campingen ligger cirka 1,5 mil från Tidaholm, i skogarna på den västra sidan om Vättern.
 • Läs mer: Du hittar mer information på campingens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Campingen håller öppet året om. Restaurang håller endast öppet under sommarsäsongen.
 • Priser: First Camp använder fluktuerande prissättning. Du ser aktuellt pris för dig när du fyller i uppgifterna i bokningssystemet.
 • Butik: Liten servicebutik finns, som är öppen under sommarsäsongen. Dessutom finns en välsorterad fiskeshop.
 • Matservering: Hökensås restaurang serverar hamburgare, svenska maträtter och asiatisk mat. Öppet under sommarsäsong.
 • Ordningsregler: Lugn och ordning under hela dygnet. Tystnad mellan kl. 24:00-07:00.
 • Husdjur: Hundar är välkomna men ska vara kopplade och får inte vistas i serviceutrymmen.
 • Avstånd till centrum: 1,5 mil till Tidaholm

Aktiviteter på First Camp Hökensås

 • Sol och bad: Vid Lilla Havssjön finns badstrand, bryggor och ett hopptorn.
 • Natur: Campingen ligger omgiven av skog och sjöar, och området passar utmärkt för fiske, vandring, mountainbike och för att plocka bär och svamp.
 • Fiske: Man kan fiska öring och regnbåge i en rad olika sjöar, med fluga, spinn eller mete. Hökensås sportfiske säljer fiskekort och fiskeutrustning. Det finns också hela sjöar att hyra, till exempel för grupper eller företag.
 • Aktiva aktiviteter: Minigolf, två padelbanor och cyklar att hyra.
 • Träning: Program med träning och till exempel yoga arrangeras på sommaren.
 • För barn: På sommaren ordnas olika aktiviteter för barn, till exempel i form av ansiktsmålning etc. Lekplats finns också.
 • Underhållning: På sommaren ordnas underhållning för barn och vuxna, med bland annat shower och quiz.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev