Meny Stäng

Fin hembygdsgård vid Vättern – välkommen till Brandstorp

Vilken fin hembygdsgård vid Vättern! Vi har besökt Brandstorps hembygdsförening, vilket var överraskande intressant och trevligt. Denna hembygdsgård bjuder på fina hus och välskötta museer, samt café och en charmig ”butik från förr”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Brandstorps hembygdsgård

Brandstorps hembygdsförening är en av runt 2500 hembygdsföreningar i Sverige, varav många driver en hembygdsgård. Vi inledde nyligen ett samarbete med Sveriges hembygdsförbund, vilket vi är väldigt stolta och glada över, och som ett led i detta har vi nu gjort ett besök i en av föreningarna. Vi har besökt Brandstorps hembygdsgård, och träffat några av de engagerade eldsjälarna i föreningen.

Brandstorps hembygdsgård

Brandstorps hembygdsgård ligger på den västra sidan av Vättern, mellan Hjo och Habo.

Att besöka Brandstorps hembygdsgård

Brandstorps hembygdsgård håller öppet tre dagar i veckan, under årets sex mest intensiva sommarveckor. Dessutom tar de emot bussresor och inbokade grupper andra tider på året. Vi hade bokat ett besök, men om du har vägarna förbi fredag-söndag mitt på sommaren – då är det bara att titta förbi!

Brandstorps hembygdsgård drivs av hembygdsföreningen. Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom, men föreningen har också lyckats söka medel för att utveckla sin verksamhet, och det märks. Hus och museer är mycket välskötta, det finns mycket att titta på och dessutom har föreningen nya projekt på gång.

Brandstorps hembygdsgård
Stig Larsson och Katarina Carlsson från Brandstorps hembygdsförening

Det egyptiska trätältet

De flesta byggnaderna på området är röda stugor i klassiskt svensk stil. En byggnad sicker ut, och det är det egyptiska trätältet. Det åttkantiga trätältet uppfördes på Alvasjö Gård, år 1872 av baron Hans-Henrik von Essen.

Tältet användes huvudsakligen som sommarbostad för sönerna, och här skulle de ”härdas för att bli män”. Det presenterades också vid världsutställningen i Paris 1878, och fick plakett och hedersomnämnande.

Museum vid Brandstorps hembygdsgård

En av byggnaderna på gården är utmärkt med skylten ”Museum”. Här kan du se massor av föremål som skänkts av människor i bygden, och som berättar om hur livet var förr.

Ett av de kanske allra finaste föremålen är ett dockskåp som tillhört Ingrid von Essen. Dockskåpet i sig är en kopia av familjens hus på Strandvägen 49 i Stockholm.

Det som skiljer detta musem från flera andra hembygdsmuseer, och samtidigt gör det till ett arbetslivsmuseum, är att det här finns massor av föremål och foton som berättar om sjöfart och livet till sjöss. Många som bodde här förr arbetade i hamnar eller ombord på båtar i Vättern.

Museum i lada

Det visade sig att huset med skylten ”museum” långt ifrån var det enda museet på gården. Till exempel kan man besöka den stora ladan där man kan se en utställning om livet på landet, under årets olika årstider. Här kan man bland annat se gamla vagnar, slädar och skidor.

WIFI.se
Brandstorps hembygdsgård

Här kan man också kika in i köket hos kvinnorna, eller se hur det gick till när man tvättade förr.

Brandstorps hembygdsgård

Smedjan

Ytterligare ett litet museum är en gammal smedja, och vid något tillfälle ska en smed komma hit och visa hur arbetet går till.

Smedjan i Brandstorps hembygdsgård

Utedass

Vi vet inte om ett utedass kan kallas för ett musem, men det kan det kanske? Lite kul i alla fall att snubbla in här!

Butik vid Brandstorps hembygdsgård

Sist, men långt ifrån minst, måste vi berätta om butiken. Anders Levin Andersson, född 1886, startade sin affärsrörelse i Fjällböl 1909. Med tiden blev det en mycket välsorterad lanthandel i Hästebäcken. När affären en gång stängdes lämnades den som den var, och nu finns den till beskådan på Brandstorps hembygdsgård. På sommaren, och under olika evenemang, kan du också köpa karameller här!

Kaffe och kakor

På Brandstorps hembygdsgård finns också en kaffeservering, och vi bjöds på kaffe och kakor här. Mycket gott, och mycket trevligt!

Brandstorps hembygdsgård

Brandstorps kyrka

Brandstorps kyrka var tyvärr inte öppen när vi var här, men den ska också vara väl värd ett besök med fantastiska takmålningar och mycket ovanliga träbalkar. Kyrkan håller i år (2022) öppen från 15/5 – 31/8 och inspelad guide finns på svenska, engelska och tyska.

Ost i den lokala lanthandeln

Innan vi lämnade Brandstorps hembygdsgård fick vi tips om Wrångebäcksosten, som tillverkas av samma recept som man gjorde på Almnäs redan på 1880-talet. Vi styrde kosan till närmaste lanthandel och köpte en bit. Vårt betyg? Mycket, mycket god!

Wrångebäcksosten

Mer att se och göra i närheten

Vi var mycket nöjda med vårt besök vi Brandstorps hembygdsgård. Om du vill se mer i närheten kan du passa på att besöka den vackra trästaden Hjo. Det är heller inte långt till den vackra träkyrkan Habo kyrka. Om du tycker om natur och fiske kan du också besöka First Camp Hökensås Tidaholm. Dessutom kan vi rekommendera besök vid Karlsborgs fästning och Forsviks bruk, som bjuder på intressanta sevärdheter.

Habo kyrka
Habo träkyrka

Fler hembygdsgårdar att besöka

Har du besökt Brandstorps hembygdsgård, eller kanske någon annan hembygdsgård? Är du kanske till och med medlem i en hembygdsförening? Berätta gärna!

Det finns också många andra hembygdsgårdar runt om i Sverige. Du kan hitta en som finns nära dig, eller ditt resmål, genom att kolla in på Sveriges hembygdsförbund.

Fakta om Brandstorps hembygdsgård

  • Adress: Kyrkbyn Brandstorp
  • Kommun: Habo kommun
  • Län: Jönköpings län
  • Landskap: Västergötland
  • Läs mer: Du hittar mer information på gårdens webbplats

Service och praktisk info

  • Öppettider: Hembygdsgården håller öppet för allmänheten fredag-söndag under sex veckor på sommaren. Övrig tid kan man höra av sig och boka besök för grupper.
  • Café: Cafét har öppet när hembygdsgården har öppet.
  • Museer: På hembygdsgården finns flera museibyggnader. Att besöka museerna, när dessa håller öppet, är kostnadsfritt.
  • Aktiviteter och evenemang: Flera olika arrangemang ordnas på Brandstorps hembygdsgård, såsom Hembygdsgårdens dag, midsommarafton, veteranfordonsdagar och julmarknad.
  • Ställplats/camping: Sjöbacka camping, vid Vätterstranden i Rödån, ligger nära, och bjuder på vacker utsikt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev