Meny Stäng

Forsvik – Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk

Annons

Forsvik är ett litet samhälle i Västergötland som framför allt är känt för två saker: Göta kanals äldsta sluss och Forsviks bruk. Slussen är för övrigt kanalens högsta och vid bruket finns ett intressant industrimuseum.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Forsvik

Den lilla orten Forsvik ligger längs med Göta kanal, och utgör också ett perfekt stopp på en roadtrip eller husbilsresa, kanske på väg till eller från fästningen i Karlsborg.

Forsvik

Forsvik ligger i Västergötlands län, på den västra sidan om Vättern, cirka 9 kilometer nordväst om Karlsborg.

Göta kanals äldsta sluss

Slussen i Forsvik är Göta kanals allra äldsta sluss, och bredvid ligger Sveriges äldsta järnbro. Slussen invigdes, tillsammans med bron, år 1815 och har en fallhöjd på 3,5 meter, vilket också gör den till kanalens allra högsta enkelsluss. Och ja, den känns faktiskt riktigt hög när man står bredvid den! Strax intill slussen ligger ett litet café, Forsviks Café och Mat, samt två butiker, Kanalbutiken 5knop och butiken Sail In.

Slussen i Forsvik
Slussen i Forsvik

Forsviks bruk

Strax intill ligger Forsviks bruk, som är ett av Sveriges äldsta industriområden, med en 600 år lång historia. I slutet av 1970-talet lades tillverkningen vid bruket ned och byggnaderna förföll gradvis. På 1980-talet började arbetet med att renovera bruket och 1987 bildades Stiftelsen Forsviks Industriminnen med målsättning att bevara, vårda och levandegöra den unika industrimiljön.

Forsviks bruk

Idag kan man promenera runt i en intressant miljö med olika historiska byggnader såsom klensmedja (smedja för mindre föremål), metallgjuteri, elektricitetshus och träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Här finns också olika utställningar, samt ett litet café och en museibutik.

Forsviks bruk håller öppet för turister under sommarmånaderna, och det är helt kostnadsfritt att besöka området och utställningarna.

Peter i Forsvik

Utställningar på Forsviks bruk

Det finns flera utställningar på Forsviks bruk, och när du besöker basutställningen ska du inte missa filmen om hjulångaren Eric Nordevall II. Fartyget förliste i Vättern 1856, och man har nu byggt upp en replica som finns att beskåda vid Norrqvarns slussar. Ännu mer intressant om man först ser filmen på bruksmuseet i Forsvik!

Elektricitet – med magiska egenskaper

Därefter kan man bland annat ta sig vidare till Elektricitetshuset. Här kan man lära sig om hur det var i elektricitetens barndom. Då upplevde man nästan att elen hade magiska egenskaper, och man kunde till exempel ta ett ”ljusbad”, genom att krypa in i en låda med tända glödlampor. Väldigt hälsosamt … kanske?

Maskiner från förr

Man kan ta sig vidare, förbi olika verkstäder och smedjor, till en utställning med olika maskiner.

Kvinnornas historia på Forsvik

Det är också intressant att kolla in utställningen om kvinnornas historia. Den mest framträdande kvinnan i Forsviks bruks historia är utan tvekan Elisabet Cronström, som efter att hon blivit änka år 1729 tog över som brukspatron. Hon drev framgångsrikt Forsviks bruk i nästan 40 år, längre tid än någon annan.

Ställplats för husbilar i Forsvik

Precis intill slussen i Forsvik finns en ställplats för husbilar. Priset är 180 kronor/dygn, utan el. Vi kom hit ganska tidigt på dagen och då fanns många lediga platser, men vi skulle vidare så det passade inte för oss att stanna. En annan resebloggare som nyligen var här, bm.lars.reseblogg, berättar i sitt inlägg att alla platser var upptagna när de kom fram.

Se mer i närheten

Vill du se mer i närheten? Du kan till exempel passa på att se fästningen i Karlsborg, som ligger strax sydost om Forsvik. Andra fina besöksmål i närområdet är Tivedens nationalpark och den trevliga lilla staden Askersund. Om du reser med husbil kan du fortsätta till den fina campingen Wassbacken.

Tivedens nationalpark
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Vi tyckte att besöket i Forsvik var riktigt intressant, och det kändes sympatiskt att man kunde gå runt helt utan kostnad. Har du varit i Forsvik? Tycker du att industrihistoria är intressant?

Fakta om Forsvik

 • Kommun: Karlsborgs kommun
 • Län: Västra Götalands län
 • Landskap: Västergötland
 • Läge: Vid Göta kanal, på den södra gränsen av skogen Tiveden, mellan sjöarna Viken och Bottensjön.
 • Folkmängd: 318 (2019)
 • Namn: Orten har fått sitt namn efter gården Forsvik, som år 1388 skrevs ”Forswik” och syftar på en vik vid Bottensjön.
 • Sevärdheter: Göta kanals äldsta sluss samt Forsviks bruk

Forsviks historia

 • 1400-talet: I början av 1400-talet blev Vadstena kloster ägare till Forsviks kvarn, vilket framgår av en skrift från år 1410. Klostrets jordeböcker från 1447 berättar att det i Forsvik fanns både mjölkvarn och sågkvarn, vilket innebär att det fanns ett vattendrivet sågverk. Dessutom nämns en vattendriven hammarsmedja.
 • 1815: En gjutjärnsbro, som var en handvevad klaffbro över Göta kanal, invigdes. Tidigare skedde begravningar i Undenäs, en mil bort, men nu fick man bygga en kyrkogård i Forsvik. Man anlade också en koleragrav en bit från kyrkogården.
 • 1866: En koleraepidemi bröt ut och 36 människor fick sätta livet till.
 • 1956: En ny motoriserad klaffbro byggdes, och man slutade använda den tidigare handvevade bron.
 • 1999: AB Forsviks Skogars sågverk, som ansågs vara Sverige äldsta sågverk, lades ner.
 • 2008: Forsviks bruk fick priset ”Årets industriminne” av Svenska Industriminneföreningen.
 • 2009: En kopia på hjulångaren Eric Nordevall, som förliste 1856 på Vättern, byggdes i Forsvik.

Fakta om Forsviks sluss

 • Byggår: 1813
 • Dopnamn: Karl XIII
 • Fallhöjd: 3,5 meter
 • Tekniska fakta: Enkelsluss (kanalens högsta)

Fakta om Forsviks bruk

 • Adress: Bruksvägen 2, Forsvik
 • Drift: Västarvet
 • Öppettider: Under sommaren 2020 (16 maj – 31 augusti) håller bruket alla dagar 10:00 – 17:00 samt 5-6 och 12-13 september. Under resten av året har bruket öppet för bokade grupper, seminarier med mera.
 • Priser: Fri entré (För priser för guidning av grupper, se brukets webbsida.)
 • Service: Café Ada, museibutik samt bibliotek med litteratur om byggnadsvård och teknikhistoria.
 • Läs mer: Du hittar mer information på brukets webbsida.

Hitta till Forsvik

 • Bil: Forsvik ligger 9 km nordväst om Karlsborg. Från Karlsborg tar du väg 49 norrut, och svänger av på väg 202 mot Forsvik. Om du kommer norrifrån kan du ta väg 49 från Askersund och svänga av på väg 202.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev