Meny Stäng

Gudhems klosterruin i Gudhem, Falköping

Gudhems klosterruin ligger i Västergötland och berättar historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske känner du också igen klostret i Gudhem från Jan Guillous berättelser om Arn, där det spelar en viktig roll.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka Gudhems klosterruin

Efter vårt besök i Varnhems klosterkyrka ville vi också besöka Gudhems klostterruin, som ligger cirka två mil söder om Varnhem och härstammar från ungefär samma tid. Trots att det inte var så långt att köra så hittade vi också sevärdheter på vägen.

Gudhems klosterruin

Gudhems klosterruin ligger i Gudhem, en knapp mil norr om Falköping.

På vägen till Gudhem – forngravar

På vägen från Varnhems klosterkyrka till Gudhem höll vi uppsikt efter forngravar, eftersom vi visste att det skulle finnas ett gäng som är extra intressanta. Från vägen fick vi syn på ett röse och en domarring. Det var knepigt att stanna med husbilen, men vi gjorde ändå ett kort stopp. Det visade sig att vi fått syn på gravar från bronsåldern och järnåldern vid Lilla Lycke. Dessa var intressanta, men det var inte dem vi letade efter.

Järnåldersgravar
Domarring

Ekornavallen

Strax efteråt hittade vi till den mer kända Ekornavallen, som ligger vid vägen mellan Varnhem och Falköping, cirka 15 km norr om Falköping. På ett stort öppet fält finns en lång rad med gravar från olika tidsepoker. De äldsta är från cirka 33oo före Kristus och de yngsta från vikingatid, cirka 800-1050 efter Kristus. Det är fascinerande att människor begravt sina döda här, under en tidsperiod av 4000 (!) år.

Man kan idag se flera olika typer av gravar på Ekornavallen: resta stenar, ett röse, stensättningar, kvadratiska stenkretsar, domarringar, gånggrifter och en hällkista.

Den mest utmärkande graven är en stor så kallad gånggrift, som kallas Girommen (jätteugnen). Gånggriften är förmodligen från cirka 3300 – 3000 före Kristus och var en grav för flera personer.

Girommen
Girommen

Gudhems klosterruin

Från Ekornavallen är det inte långt till Gudhems klosterruin. Gudhems kloster fungerade som nunnekloster mellan 1100-talet och 1529. Klostret var anslutet till cisterciensorden och hade sin storhetsperiod på 1200-talet.

Om du läst Jan Guillous böcker om Arn känner du kanske också till klostret från boken. Det var nämligen i Gudhems kloster som Arns fästmö Cecilia avlade 20 år av bot, medan Arn stred som tempelriddare.

Gudhems klosterruin i Gudhem
Gudhems kloster på 1600-talet – Suecia verket

Historien om Gudhems kloster

Omkring 1175 skänktes Gudhems kungsgård till klostret av kung Knut Eriksson. En annan som skänkte gods till klostret var Katarina Sunesdotter, som var änka till kung Erik Eriksson (1216-1250). Som änka levde hon själv i klostret till sin död 1252. Hon begravdes i kyrkan och fick en gravhäll som idag finns på Historiska museet i Stockholm. Man kan däremot se en gjuten kopia på den ursprungliga platsen i ruinen.

Gudhems klosterruin i Gudhem

Vid reformationen 1527 drogs klostret in till kronan. Nunnorna fick leva kvar i klostret, men år 1529 rasade en brand och klostret förvandlades till en ruin.

När jag (Helena) läste på ytterligare för att skriva det här inlägget såg jag att det också ska finnas ett klostermuseum där man kan se arkeologiska fynd från de utgrävningar som dr Stig Roth startade för 80 år sedan. Detta missade vi, men vi tog däremot en sväng ner i det underjordiska rum, som en gång i tiden var ett gästrum där nunnorna kunde erbjuda vägfarande mat och logi. Sugen på att stanna en natt eller två?

Under jord vid Gudhems klosterruin, Gudhem

Gudhems kyrka

Bredvid Gudhems klosterruin ligger Gudhems kyrka, som byggdes någon gång mellan 1160 och 1200. Kyrkan plundrades och brändes på 1560-talet, och restaurerades sedan på 1600-, 1800- och 1900-talen. I vapenhuset finns två runstenar.

Gudhems kyrka i Gudhem
Gudhems kyrka i Gudhem

Se mer i närheten

Du kan förstås besöka Falköping, som bland annat är känt för Falbygdens ost. Inte långt från Gudhems klosterruin finns också Varnhems fantastiska klosterkyrka, som du absolut inte vill missa. Om du gillar klosterruiner kan vi dessutom tipsa om Alvastra klosterruin på andra sidan Vättern. Det är heller inte alltför långt att ta sig till fina Läckö slott.

Varnhem - Varnhems klosterkyrka
Varnhems klosterkyrka
göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester i Västergötland

Har du besökt Gudhems klosterruin? Hittade du i så fall till klostermuseet, som vi missade?

Fakta om Gudhems klosterruin

 • Ort: Gudhem utanför Falköping
 • Län: Västra Götalands län
 • Aktiv tid som kloster: Mellan 1100-talet och 1529.
 • Namnet: Namnet Gudhem betyder antagligen “gudars hem”.
 • Läs mer: Du hittar mer information hos Västsverige.

Gudhems klosters historia

 • 1100-talet: Gudhems kloster grundades under andra hälften av 1100-talet, någon gång före 1175. En del historiker uppger årtalet 1161.
 • 1175: Omkring denna tid skänktes Gudhems kungsgård till det nygrundade klostret av kung Knut Eriksson. Även Katarina Sunesdotter, änka efter kung Erik Eriksson, donerade gods till klostret.
 • 1200-talet: Denna tid var Gudhems klosters storhetsperiod.
 • 1252: Katarina avled i klostret, och fick en grav i klosterkyrkan.
 • 1527: Vid reformationen drogs klostret in till kronan.
 • 1529: Klostret eldhärjades och blev en ruin. Nunnorna fick flytta in till privatpersoner i trakten.
 • 1540: Fram till denna tid fanns nunnor i området.
 • 1929-1969: Klostret grävdes ut och konserverades i omgångar.

Fakta om Gudhems kyrka

 • Ort: Gudhem utanför Falköping
 • Län: Västra Götalands län
 • Stift: Skara stift
 • Församling: Gudhems församling
 • Invigd: 1100-talet
 • Läs mer: Du hittar mer information hos Svenska kyrkan.

fakta om Ekornavallen

 • Tidsspann på gravar: Cirka 3300 f. Kr. till vikingatid (cirka 800–1050 e. Kr.)
 • Sorters gravar: Resta stenar, röse, stensättningar, kvadratiska stenkretsar, domarringar, gånggrifter samt en hällkista.
 • Service: Gratis parkeringsplats finns, samt skyltar med information.
 • Hitta hit: Ekornavallen ligger intill vägen, mellan Varnhem och Falköping, cirka 15 km norr om Falköping.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev