Meny Stäng

Läckö slott – De la Gardies sagoslott vid Vänern

Annons

Läckö slott speglar sig i Vänern med sina tinnar och torn, och känns nästan som ett slott i en sagobok. På 1600-talet formade Magnus Gabriel De la Gardie slottet efter dåtidens barockideal, och idag kan man som besökare göra en tidsresa i tanken medan man strosar genom de vackra rummen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Läckö slott

På 1700- och 1800-talen förde Läckö slott en slumrande tillvaro. När De la Gardie fråntogs slottet i slutet av 1600-talet, på grund av att staten drog tillbaka egendom som de tidigare delat ut, utarrenderades slottet till personer som inte hade råd att underhålla det.

Även om det var tråkigt att slottet förföll, så var det på sätt och vis tur att ingen hade råd att bygga om det. Av den anledningen finns det idag bevarat i sitt 1600-talsutförande.

Läckö slott

Läckö slott ligger på Kållandsö i den södra änden av Vänern, strax norr om Lidköping.

Ställplats vid slottet – och en cykeltur

Vi kom fram till Kållandsö på kvällen, tillsammans med våra vänner Britt-Marie och Lars, och ställde våra husbilar på ställplatsen utanför slottet. Här betalar man 130 kronor/dygn, och då får man också tillgång till toaletter. Så fort vi parkerat cyklade vi ner till Spikens fiskehamn, som ligger knappt 3 kilometer från slottet, om man tar cykelvägen. På vägen hittade vi ett träd som såg ut att ha varit med ett tag!

Trädkramare

Spikens fiskehamn

Spikens fiskehamn är en insjöfiskehamn som är fantastiskt mysig så här på sommaren. Här ligger fullt av båtar i vattnet, och strax intill finns en ställplats för husbilar.

Spikens fiskehamn

I de röda små bodarna på land hittar man butiker som säljer färsk och rökt fisk, eller kanske lokalt hantverk, och restauranger som serverar fisk på längden och tvären.

Spikens fiskehamn

Vi strosade längs den lilla gatan och kunde inte låta bli att köpa med oss en rökt sik. Sedan blev det en kvällsmåltid med utsikt över vattnet – räkmacka eller varmrökt lax med potatissallad och en kall öl. Vilken fantastisk kväll!

Vikingaskeppet Sigrid Storråda

Nästa dag var det dags att kolla in slottet, och vi började med att kika på vikingaskeppet Sigrid Storråda som ligger strax utanför. Sigrid Storråda var enligt sägnen en vacker, rik och mäktig kvinna som levde i Västergötland på 900-talet. Historien är omtvistad och lite oklar, men hon sägs ha varit gift med två av vikingatidens viktigaste kungar, Erik Segersäll och Sven Tveskägg, samt var mor till Olof Skötkonung och Knut den Store.

Sigrid Storråda

Skeppet Sigrid Storråda har Gokstadsskeppet från Norge som förlaga och är ett av världens största havsgående vikingaskepp som har fullt passagerartillstånd. På sommaren går det att uppleva turer med skeppet. Mer information kan fås via Turistbyrån i Lidköping eller Victoriahuset Naturum vid Läckö Slott. Vi nöjde oss med att beundra. Visst är hon fin!?

Sigrid Storåda

Att besöka Läckö slott

Så var det då dags att besöka Läckö slott! Vi kom en solig dag i juli och det blev en ganska lång kö utanför biljettkassan, men det tog inte alltför lång tid att komma in. Sommaren 2020 har man ställt in alla guidningar på grund av pandemin och man får istället upptäcka slottet på egen hand. I flera av rummen står dock guider, som gärna berättar om slottet eller svarar på frågor.

Slottet är fantastiskt vackert på utsidan, men man blir heller inte besviken när man får upptäcka det invändigt. Tvärtom! Slottet är stort med innergårdar, massor av rum, kyrka, källare och dessutom en trädgård.

Läckö slott
Läckö slott

Läckö slott – med gamla anor

Biskopsborgen Läckö byggdes redan år 1298. På den här tiden färdades man snabbast över vatten, och läget vid Vänern var därför bra. Genom att placera borgen på en udde var den dessutom lätt att försvara.

Vid reformationen 1527 upphörde Läckö att vara biskopsborg, och hamnade istället snart i familjen De la Gardies ägo. Det var på 1600-talet, när Magnus Gabriel De la Gardie var herre på slottet, som det fick sitt nuvarande utseende.

De la Gardie var en av landets rikaste män (han hade bland annat nio andra slott och tusentals gårdar) och han hade en massa fina titlar såsom fältherre, greve, riksråd och riksdrots. Han var dock inte av lika fin börd som sin fru, prinsessan Maria Eufrosyne av Pfalz, varför hon har avbildats med en större byst än hans.

Historia på Läckö slott

Skattkammaren

Det finns massor av olika rum och utställningar i slottet. I Skattkammaren kan man se äldre exklusiva föremål, såsom dryckeskärl, porslin och prydnadsföremål.

Skattkammaren

Paradvåningen på Läckö slott

Allra mest intressant är det nog ändå att se de olika rummen, och då inte minst paradvåningen. Här kan man se fantastiska takmålningar, dekorationer och möbler.

paradvåningen på Läckö slott

Alla rummen imponerar, men när man kommer in i Kungssalen är det lätt att man tappar hakan och står och gapar en stund. En gång i tiden var detta slottets stora festsal, och här finns både dryckesbarer och plats för orkester. Tak och väggar är dekorerade med de svenska framgångarna under det 30-åriga kriget som tema.

Tjänstefolkets liv

Alla på slottet levde förstås inte i lyx, och man kan också lära sig om livet som tjänstefolk. För att driva slottet krävdes en stor stab av folk, som till exempel hovmästare, bokhållare, bagare, hästmästare, husfru, drängar, tvätterskor och soppigor.

Fängelsehålorna

Att vara soppiga var dock inte det värsta ödet. Allra värst måste det helt klart ha varit att hamna i slottets fängelsehålor.

Fängelse på Läckö slott

Slottskyrka och trädgård

I slottet finns också en slottskyrka och en slottsträdgård. Trädgården anlades från början både för andliga syften och för att kunna odla i skydd bakom murarna (1600-talet är känt som ”lilla istiden”). I början på 1990-talet återskapades den lilla trädgården, som är härligt grön och frodig.

Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset

Strax intill Läckö slott ligger Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Platsen fungerar som utgångspunkt till naturområdet Vänerskärgården, och här kan man lära sig mer om djur, natur och kulturhistoria. Här finns också restaurangen Hvita Hjorten samt övernattningsmöjligheter. Vi missade detta ställe, men det är kanske ändå värt att nämna!

Se mer i närheten

I närheten av Läckö slott hittar du Lidköping, och även Mariestad med våra 10 tips, Vänersborg med 5 upplevelser du inte får missa och Trollhättan med 10 fantastiska sevärdheter. Om du gillar historiska byggnader kan du också besöka Varnhems klosterkyrka och Gudhems klosterruin.

Gudhems klosterruin
Gudhems klosterruin
göra i Västergötland
Alla våra bästa tips om semester. i Västergötland

Har du varit vid Läckö slott? Hur var din upplevelse? Har du kanske besökt naturum, som vi missade?

Fakta om Läckö slott

 • Läge: Kållandsö
 • Kommun: Lidköpings kommun
 • Län: Västergötland
 • Grundat: 1298
 • Stil: Barock
 • Material: Kalksten
 • Ägare: Statens fastighetsverk
 • Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbsida

Öppettider och priser

 • Öppettider: Sommaren 2020 (13 juni – 30 augusti) håller slottet öppet dagligen 10:00 – 18:00. För öppettider under resten av året, se slottets webbsida.
 • Priser: Entré under högsäsong (inkl. trädgård och utställningar) är 120 kronor för vuxna. Barn och ungdomar under 26 år har fri entré. Under lågsäsong kostar biljetten 8o kronor.
 • Betalning: Läckö slott är ett kontantfritt besöksmål.

service och praktisk info

 • Matservering: Restaurang Vita Hjorten (Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset) och Café Stallet (vid stranden).
 • Boende: Övernattning på Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, Läckö slott camping, Läckö gästhamn samt ställplats på parkeringen utanför slottet.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Sommaren 2020 utgår guidningarna och slottet visas på ett annorlunda sätt, på grund av den rådande pandemin. Man kan se slottet på egen hand, och i flera av rummen står guider som kan berätta om slottet.
 • Evenemang: Konserter, familjeaktiviteter, utställningar, vandringar, kurser, opera, spökafton med mera. Se slottets evenemangskalender för mer info.
 • Paket: Paket med olika aktiviteter såsom golf, kajak, opera med mera.
 • Konferens: Konferens- och mötesrum i historisk miljö och möjlighet till olika konferensaktiviteter.

Hitta till Läckö slott

 • Bil: Läckö slott ligger knappt 25 km norr om Lidköping. Ta väg 44 till Lidköping och ta därefter av norrut mot slottet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev