Meny Stäng

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå – ett Unesco världsarv

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå är en fascinerande och historiskt intressant upplevelse. Kyrkstaden är inte bara charmig, utan också upptagen på Unescos världsarvslista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gammelstads kyrkstad i Luleå

Gammelstads kyrkstad är världens största och bäst bevarade kyrkstad, vilket lett till att den sedan 1996 är upptagen på Unescos världsarvslista. En gång i tiden vallfärdade människor hit för livfulla kyrkhelger, då hela kyrkstaden blommade upp. Fortfarande idag är staden en levande plats – kyrkstadstraditionerna hålls till viss del vid liv, samtidigt som platsen besöks av många nyfikna turister.

Det var för övrigt här Luleå stad grundades en gång i tiden, på 1600-talet, när staden för att kort tag övergick från att endast fungera som kyrkstad till att bli en riktig stad. När Luleå senare flyttades, på grund av landhöjningen, kom platsen att kallas för ”Gammelstad”.

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Gammelstads kyrkstad ligger strax väster om centrala Luleå, i Norrbotten.

Vad är en kyrkstad?

Så, vad är då en kyrkstad egentligen? Detta är något vi fick lära oss mer om när vi reste med husbilen genom Norrland. Även om Gammelstads kyrkstad i Luleå är den största och bäst bevarade, så är den långt ifrån den enda.

Förr i tiden, när det fanns ett kyrktvång i Sverige, var kyrkstäderna en lösning i Norrland, där avstånden var långa. Många hade ingen möjlighet att ta sig fram och tillbaka till kyrkan över dagen, och därför behövde de en stuga vid kyrkan där de kunde övernatta.

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Att gå i kyrkan var förvisso förenat med tvång, men det var inte bara ett ”nödvändigt ont”. Kyrkhelgerna var ett tillfälle att träffa människor utanför den egna byn, och helgerna kombinerades ofta med marknader, nöjen och andra aktiviteter.

Med tiden delades kyrkhelgerna upp i ”gammeldoms-” och ”ungdomshelger”. De ungdomliga helgerna blev ofta uppslupna tilldragelser, och var inte sällan tillfälle för nya bekantskaper, som ibland ledde till äktenskap …

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Ett Unesco världsarv

Av de totalt 71 kyrkstäder som en gång fanns i Sverige återstår idag endast 16, varav de flesta bara har mindre delar bevarade. Gammelstads kyrkstad är Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad, med sammanlagt 404 stugor.

År 1996 upptogs kyrkstaden på Unescos världsarvslista, och i världsarvsområdet ingår ”kyrkan, omgiven av kyrkstaden, de gamla stadskvarteren, de offentliga byggnaderna och delar av den yngre permanenta bebyggelsen”. Motiveringen lyder enligt följande:

Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö.

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Nederluleå kyrka

Kyrkan i Gammelstads kyrkstad heter Nederluleå kyrka och är Norrlands största medeltida kyrka. Kyrkan uppfördes på 1400-talet som sockenkyrka för Kalix, Råne och Lule älvdalar, samtidigt som man ville visa upp ett mäktigt Sverige inför Ryssland.

WIFI.se

Kyrkan, som invigdes av ärkebiskop Jakob Ulfsson år 1492, är pampig även invändigt. Även om det var ett glesbefolkat område, så var bygden relativt rik på grund av handel med lax och pälsverk.

Kyrkstugorna

De röda stugorna i kyrkstaden breder ut sig runt kyrkan. De flesta är små, låga byggnader med bara en eller två kammare. Förr bodde folk här, i sina kyrkstugor, under kyrkhelgerna.

Fortfarande idag är stugorna privatägda och fortfarande används de endast för tillfälliga besök och övernattningar. Att bo här permanent är inte tillåtet. Det kan alltså vara någon ”hemma” här och där, men troligtvis är det lugnt och tyst när du passerar. Miljön är oavsett otroligt charmig!

En av stugorna är inredd som visningsstuga, och när den håller öppet kan man komma in och kika, för att se hur det kunde se ut förr i världen. I de små sängarna, med luckor, kunde ofta tre personer sova – trångt, men bra när man skulle försöka hålla värmen.

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Att besöka Gammelstads kyrkstad

Så, hur är det att besöka Gammelstads kyrkstad? Till att börja med kan du ta dig hit och strosa runt på egen hand, för att upptäcka de fantastiskt fina miljöerna.

Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå

Om det är öppet kan du med fördel också kika in på ”Visitor Center”, som ligger i det ljusa huset med rött tak och ett torn. Här finns broschyrer och kartor, en liten souvenirbutik och personal som kan svara på frågor. Härifrån utgår då och då också guidade turer. Vi följde med på en sådan, då en engagerad guide gjorde besöket ännu mer intressant. Strax intill besökscentret finns dessutom ett trevligt litet café.

Visitor center

Friluftsmuseet Hägnan

På kort promenadavstånd från Gammelstads kyrkstad hittar du friluftsmuseet Hägnan, som visar upp gammaldags bebyggelse från Norrbotten. Till skillnad från kyrkstaden ligger byggnaderna i friluftsmuseet inte på sin ursprungliga plats, utan har flyttats hit från olika delar av Norrbotten. Här finns ett 50-tal byggnader samt ett mysigt café.

Var kan man bo vid Gammelstads kyrkstad, eller stå med husbilen?

Om du vill bo precis vid kyrkstaden kan du ta in på Gammelstads gästhem, som är ett litet hotell/vandrarhem. I centrala Luleå finns förstås många fler boendealternativ.

Reser du, liksom vi, med campingfordon? Då finns också olika alternativ. Om du vill bo på camping kan du ta in på fina First Camp Arcus – Luleå. I centrala Luleå finns en ställplats i Ettans båthamn samt möjlighet att stå utan service vid isbrytarna. Det finns också möjlighet att fricampa på olika platser i närheten av kyrkstaden.

FREEDOM husbil
Fricamping en natt på en Parkeringsplats Storsand i närheten av kyrkstaden.

Mer att se och göra i närheten

När du besökt Gammelstads kyrkstad vill du kanske passa på att se mer av Luleå, med Norrbottens museum, Norrbottens järnvägsmuseum och Flygmuseet F21. Du kan också göra utflykter till den härliga Storforsen eller till Kalix med Siknäsfortet.

Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Har du besökt Gammelstads kyrkstad?

Har du besökt Gammelstads kyrkstad i Luleå? Eller har du kanske sett någon annan av Sveriges kyrkstäder? Berätta gärna!

Att besöka gammelstads kyrkstad – info och fakta

  • Plats: Gammelstad, strax väster om centrala Luleå
  • Kommun: Luleå kommun
  • Län: Norrbottens län
  • Landskap: Norrbotten
  • Unesco världsarv: Sedan 1996
  • Matservering: Kafé Fägnan, Ullas café, restaurang Kaptensgården samt Iraj Kyrkbyn Restaurang & Pizzeria.
  • Öppettider: Man kan alltid strosa runt utomhus bland kyrkstugorna och bland byggnaderna i friluftsmuseet Hägnan. För aktuella öppettider i Visitor Center, friluftsmuseet Hägnan, kyrkan, visningsstugan och olika matserveringar – se besöksmålets webbplats.
  • Guidade visningar: Kan bokas online, på besöksmålets webbplats, alternativt på plats i Visitor Center.
  • Läs mer: Du hittar mer info på besöksmålets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev