Meny Stäng

Att göra i Luleå – 15 tips på härliga upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Luleå? Denna norrländska stad visar bland annat upp ett Unesco världsarv, i form av Gammelstads kyrkstad, men det finns också en hel del annat att upptäcka. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Luleå.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Luleå

Luleå är Sveriges 25:e samt Norrlands femte största tätort. Denna norrländska stad har Sveriges sjunde största hamn för gods och en stor stålindustri med omfattande forskning, varför den ibland kallats ”Stålstaden”. Här finns dessutom Sveriges nordligaste tekniska universitet, Luleå tekniska universitet. Lite kuriosa är att det första svenska skepp som gjorde en världsomsegling, Mary Ann, byggdes i Luleå, och startade sin resa 1939.

Vi besökte Luleå under vår husbilsresa runt Bottniska viken, och utforskade staden som turister under några dagar.

Att göra i Luleå

Luleå ligger vid kusten i Norrbotten, cirka 55 kilometer nordost om Piteå.

Vad kan man göra i Luleå?

Vad kan man då göra i Luleå? Utöver kyrkstaden så finns allt från intressanta museer till vacker natur. Här är våra bästa tips på saker att göra i Luleå, samt i närområdet.

1. Bekanta dig med centrala Luleå

När man besöker en ny stad är det alltid intressant att strosa runt i, och upptäcka, de centrala delarna. I Luleå kan du bland annat promenera längs Storgatan, som till stor del är en gågata med butiker. Det är också trevligt att ta sig ner till exempelvis Norra hamnen, där det finns en fin hamnpromenad.

Att göra i Luleå
Att göra i Luleå

2. Kika in i Luleå domkyrka

Luleå domkyrka uppfördes efter den stora branden 1887, då den tidigare kyrkan förstördes. Kyrkan, som är byggd i tegel i nygotisk stil, invigdes år 1893. Ett decennium senare, år 1904, blev kyrkan domkyrka i och med att Luleå stift bildades.

3. Besök Norrbottens museum

Norrbottens museum berättar om natur, kultur och historia i Norrbotten. Här kan man lära sig mer om landskapet, med både kust och fjäll, liksom om den mångkulturella miljön som bland annat inkluderar samisk, tornedalsfinsk, finsk och svensk kultur.

Att göra i Luleå - Norrbottens museum

4. Se konst på Kulturens hus

I centrala Luleå ligger Kulturens hus, där det finns en konsthall. Utställningarna varierar och, åtminstone när vi var här, var det gratis entré. Förutom utställningar arrangeras ibland workshops och andra aktiviteter.

5. Shoppa i Shopping

Luleås första galleria ”Shopping” har ritats av arkitekten Ralph Erskine och var unik när den byggdes i mitten av 1950-talet. På grund av det kalla klimatet ville Erskine skapa en ”stad i staden”, med ett behagligt inomhusklimat.

Den då moderna arkitekturen, med inomhusmiljö anpassad för att fungera i ett kallt vinterklimat, gör att ”Shopping” ibland beskrivs som ”världens första köpcentrum inomhus” trots att det förstås finns äldre gallerior av andra modeller, såsom Galleria Vittorio Emanuele II i Milano (1877) eller Grand Bazaar i Istanbul (1455). Fortfarande idag kan man shoppa här!

WIFI.se
Att göra i Luleå - shopping

6. Häng på Södra Hamnplan

En sak att göra i Luleå, om du besöker staden på sommaren, är att besöka Södra Hamnplan. Här, på en plats som turistbyrån fyndigt beskriver som ”Luleås eget Kran Kanaria” har man skapat en läcker semestermiljö med sand, palmer och små stånd som säljer mat och glass. Här avgår också olika båtturer ut i Lule skärgård.

Att göra i Luleå - Södra hamnplan

7. Gör en båttur ut i Lule skärgård

Utanför Luleå finns en vacker skärgård, som med fördel kan upplevas med båt. Laponia Rederi arrangerar kryssningar med mat och musik och sköter även turbåtstrafiken i skärgården. Under sommaren och hösten kan man, från Södra hamnplan, åka till Klubbviken havsbad på Sandön, Hindersön, Brändöskär, Småskär, Kluntarna och Junkön.

Laponia

7. Strosa runt i Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstad är världens största och bäst bevarade kyrkstad, vilket lett till att den sedan 1996 är upptagen på Unescos världsarvslista. En gång i tiden vallfärdade människor hit under kyrkhelgerna, och använde stugorna för övernattning, eftersom det för många var för långt att resa fram och tillbaka över dagen.

Idag finns inte mindre än 404 charmiga kyrkstugor bevarade, samlade runt den medeltida kyrkan. I kyrkstaden finns dessutom ett Visitor Center, matställen och möjlighet till guidade visningar.

Att besöka Gammelstads kyrkstad

8. Se Nederluleå kyrka

Kyrkan i Gammelstads kyrkstad heter Nederluleå kyrka och är Norrlands största medeltida kyrka. Kyrkan uppfördes som en sockenkyrka på 1400-talet, och är som en sådan ovanligt pampig. Missa inte att också se den fina kyrkan invändigt!

Nederluleå kyrka

9. Se historiska hus i friluftsmuseet Hägnan

Strax intill kyrkstaden ligger friluftsmuseet Hägnan, där man kan se historiska byggnader från Norrbotten. Här finns också café och ibland arrangeras olika evenemang.

Att göra i Luleå - Hägnan

10. Ta med familjen till Teknikens Hus

Teknikens Hus är ett Science Center som bland annat är populärt bland barnfamiljer. Här kan man lära sig mer om naturvetenskap, teknik och matematik, på ett lustfyllt sätt. Till exempel kan man fördjupa sig i rymdforskning eller prova på upplevelser kopplade till gruvarbete och arbete i stålverk.

Att göra i Luleå - Teknikens hus

12. Spana in flygmuseet F21

Flygmuseet F21 ligger precis intill Norrbottens flygflottilj, F21, och är väl värt ett besök. Museet drivs av en förening och de engagerade föreningsmedlemmarna, ofta med egen bakgrund inom flygvapnet, gör sitt bästa både för att utveckla museet och för att berätta om föremål och historiska händelser för besökarna.

Här finns utställningar som berättar om luftförsvaret i Norrland, med dess bistra och ofta tuffa klimat, från 1940-talet och framåt. Mycket intressant! Det finns också en hel del flygplan och helikoptrar som man kan kika närmare på, både i en inomhushangar och utomhus. Dessutom finns en Viggensimulator som var mycket populär, både bland yngre och äldre besökare.

13. Besök Norrbottens Järnvägsmuseum

Ytterligare ett intressant museum i Luleå, som du inte vill missa att besöka, är Norrbottens Järnvägsmuseum. Även detta museum drivs av engagerade eldsjälar i en förening, som tillsamman arbetar för att få hem, rusta upp och visa intressanta tåg och lok. På museet finns en hel del spännande saker att spana in, såsom exempelvis en rälsbuss och ett tåg med en snöslunga.

På somrarna brukar järnvägsmuseet ordna turer med veterantåg från museet och fram till Gammelstads kyrkstad. I år (2023) kunde tågen tyvärr inte gå, eftersom museet inte i tid fått de tillstånd de behöver, men de hoppas att detta ska ha löst sig till sommaren 2024. Då är det en perfekt utflykt för alla som bor på campingen intill, att åka veterantåg fram till stadens unescoarv. Museet håller öppet under sommarsäsongen, men grupper kan boka besök också andra tider.

14. Bada i Arcusbadet

Om du, eller några i din familj, gillar äventyrsbad kan ni ta er till Arcusbadet, som ligger vid First Camp Arcus – Luleå. Här finns tre olika pooler, rutschbanor, vågmaskin, barnpool och en del andra aktiviteter, liksom grill och kiosk. I närheten finns också möjlighet till bad i älven.

Arcusbadet

15. Gör en utflykt till Storforsen

En utflykt som du inte vill missa att göra i Luleå är en tur till Storforsen, som är en fors med vattenfall i Piteälven. Att köra till Storforsen från Luleå tar cirka en timme och en kvart, och det är det definitivt värt. Forsen är Europas största oreglerade fors, med sammanlagd längd på 5 kilometer och en total fallhöjd på 82 meter.

Storforsen

Under åren 1878-1945 skapade man en flottbar älvfåra som användes fram till 1982, då flottningsverksamheten upphörde. Genom byggandet skapades också en av forsens främsta sevärdheter, det så kallade ”Döda fallet”. Detta är ett område med kala klippor, vattensamlingar och porlande bäckar. Här är det mycket populärt att sola och bada, och när vi kom hit var det fullt av både barn och vuxna i badkläder.

Storforsen är ett mycket populärt besöksmål som varje år besöks av cirka 180 000 personer. Här finns också en tillgänglighetsanpassad ramp, matservering, ett skogsbruks- och flottningsmuseum samt ett kapell. Området, med forsen och strandskogen, har dessutom inrättats som ett naturreservat.

Storforsen - Döda fallet

Mer att göra i Luleå för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Luleå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Galleri Y är ett galleri där det ideligen visas nya utställningar. (Kråkbergsvägen 7, Södra Sunderbyn)
 • Norrbottensteatern producerar teater och scenkonst. (N:a Strandgatan)
 • Väderkvarnen på Junkön är mer än 200 år gammal och av hattkvarnstyp. Vem som byggde den är omtvistat.
Norrbottensteatern

Mer att göra i Luleå för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Luleå utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som trivs i naturen.

 • Bälingeberget är ett utflyktsmål där du kan vandra upp på det 139 meter höga berget.
 • Cykla och vandra kan man göra på många ställen. Fråga på turistbyrån efter leder och kartor.
 • Fiska kan man göra i Lule älv, Råne älv, Luleå skärgård och i olika sjöar.
 • Golf kan du spela på Luleå golfklubb. (Golfbanevägen 80)
 • Kanot kan paddlas på flera ställen, och du kan även hyra kanot eller kajak.
 • Ormbergets Friluftsanläggning samt anslutande Hertsöns friluftsområde erbjuder skidbacke, pulkabacke, motionsspår med mera.
 • Plocka bär i skogarna är populärt: blåbår, lingon, hjortron och även åkerbär.
Björkar

Mer att göra i Luleå med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Luleå här.

 • 360 Trampoline Center är en trampolinpark. (Storhedsvägen 5)
 • Alcatraz är en multiarena med paintball, lasergame, go kart, Prison Island, arkadhall med mera. (Spantgatan 12)
 • Aronsbadet är ett utomhusbad som är öppet sommartid. (Örnäsvägen)
 • Cape Wild är ett vildmarkscenter med älgar och renar. (Bälingevägen 277)
 • Gültzauudden är en udde med en barnvänlig badplats.
 • Höghöjdsbana finns vid First Camp Arcus – Luleå.
 • Klätterhuset Luleå erbjuder bouldering, repklättring, gym med mera. (Ödlegatan 7)
Höghöjdsbana

Att göra i Luleå på vintern

Vi besökte Luleå på sommaren, vilket var trevligt, men detta är ju också en vinterdestination. Här är förslag på saker att göra i Luleå på vintern.

 • Hundspann är en upplevelse som kan göras på olika gårdar med Siberian husky.
 • Isbanan plogas varje år från Norra Hamn runt Gültzauudden till Södra Hamn samt vidare ut till Gråsjälören.
 • Skidåkning är populärt, både i form av utförsåkning och längdskidåkning.
 • Utflykter på vintern med snöskoter, snöskovandring eller turer för att se norrsken.
vinter

Var kan man bo i Luleå, eller stå med husbilen?

I Luleå finns många olika hotell och andra boendealternativ. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Luleå, såsom bland annat:

 • Ettans båthamn, Småbåtsgatan 2 (ställplats med service)
 • First Camp Arcus – Luleå, Arcusvägen 110
 • Parkering vid isbrytarna, Sjöfartsgatan
First Camp
First Camp Arcus – Luleå
Ettans båthamn
Ettans båthamn – trevlig ställplats, men få platser
Parkering vid isbrytarna
Parkering vid isbrytarna i Luleå

Mer att se och göra i närheten av Luleå

Från Luleå är det inte så långt till Kalix, där du bland annat kan besöka det intressanta Siknäsfortet. Om du istället åker söderut kan du ta dig till Piteå, där du bland annat hittar fina sandstränder.

Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Luleå?

Har du besökt Luleå? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Luleå? Berätta gärna!

Fakta om Luleå

 • Landskap: Norrbotten
 • Län: Norrbottens län
 • Folkmängd: Drygt 79 000 (2023)
 • Namnet: Från namnet på Luleälven. Förleden är ett samiskt ord, lulij, som betyder ”den som bor i öster”, vilket användes för att beskriva skogssamer.
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Luleås historia

 • Medeltiden: Luleå hade en marknadsplats, en hamn och en kyrksocken i nuvarande Gammelstad.
 • 1621: Luleå fick stadsprivilegier.
 • 1648: Tillstånd utfärdades för att flytta Luleå, vilket behövdes eftersom landhöjningen gjorde att hamnen inte längre var lämplig.
 • 1649: Plats för nya Luleå fastslogs och Erik Eriksson Niure gjorde en stadsplan med rutnätsmönster.
 • 1860-talet: De första industrierna växte fram.
 • 1887: Stora delar av staden ödelades av en brand.
 • 1888: Malmbanan mellan Gällivare och Luleå stod klar.
 • 1938: Fartyget Mary Ann, som byggts i Luleå, gjorde en världsomsegling.
 • 1940-talet: Luleå blev en garnisonsstad med etableringen av Norrbottens flygbaskår (F 21) och Luleå luftvärnskår (Lv 7).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev