Meny Stäng

En dag i Antwerpen – Tant Anna närturistar

Annons

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Antwerpen är min närmaste storstad här i Belgien och är för mej förknippat med arkitektur och kultur. En timmes tågresa och jag kliver av på centralstationen som bara den är ett konststycke i sig. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stationen byggdes under 10 års arbete som började 1895, i dag räknas den som byggnadsminne och lockar många turister. Kupolerna mäter som högst 43 meter, en ansenlig höjd som var nödvändigt för att förekomma rökbildning med dåtidens tågtrafik. Antwerpens central kallas också för spårvägskatedralen och visst är den pampig! 

Varje lördag mellan 8-15 är det en rolig marknad på sidogatorna mitt i centrum, på flamländska kallas den vreemdelingenmarkt, dvs främlingsmarknaden. 

Här kan man hitta läckerheter från många av jordens hörn. Baklava o kadajfkakor från arabvärlden, italienska delikatesser, svamp plockad i Frankrike vid sidan om tropiska frukter. Man kan också äta gott här, varför inte pinfärska ostron och ett glas cava en lördagsmorgon?  

Det är en riktig folkfest så det är bra att vara tidigt där om man inte vill trängas.  

Det är lätt att ta sig runt till fots, på hyrcykel eller med spårvagn, den här dagen bidde det apostlahästarna mååååånga kilometer. Lite i utkanten av själva city hittar man PAKT, något helt klart annorlunda. Några gamla packhus har fått en ansiktslyft i form av urban gardening och hippa ätställen. På taken odlas det för fullt och grönsakerna säljs i projektets egna butik.  

Konceptet är grönt och ekologiskt och hade det inte varit för gymmets dunkande technomusik hade det varit ett vackert, lugnt och lummigt grönt rum att sitta i. 

Traskar ett antal kilometrar tillbaks mot centrum genom de judiska kvarteren, shabatten firas och många familjer är ute och finpromenerar eller besöker varandra. Dresskoden är strikt, män med sina shtreimel, den runda stora pälshatten eller svarta hattar med breda brätten. Småpojkar med en kippah på huvudet och långa korkskruvslockar. Det är som att befinna sig i en annan värld. 

Vid en kyrka har massor av människor samlats, min nyfikenhet driver mej framåt, ett afrikanskt bröllop! Kyrkan är full av applåderande och sjungande kongoleser, jag önskar så att jag hade kunnat vara en fluga på väggen där inne. 

Meir är den extremt långa shoppinggatan som kantas av varenda känd kedja och efter middagstid är det svart med folk. Streetperformance av alla slag, allt i från en tandlös farbror som blåser in och ut i sin harmonika till duktiga rytmmusiker som lockar folk till dans. 

Utanför Onze Lieve vrouwe katedralen ringlar sig besökarkön sig lång, det är Antwerpens största turistattraktion. Katedralbygget började 1352 och tog 170 år, stilen är barock och neogotisk. 

Inne i själva katedralen finns en mängd kända konstnärers stora verk, bland annat fyra målningar av Rubens, vars hus också finns i innerstan. Katedralens interiör påvisar makalös hantverkskunskap och det har minsann inte sparats på dyrbara material. 

I den historiska delen av Antwerpen hisnar man av byggkonsten och dess rikedom av utsirningar och guld, man får nästan nackspärr! 

Och ja, den historiska delen av stan är en riktig turistfälla med butiker som säljer det mest typiska för Belgien; öl, choklad, Tintin och brysselspetsar. Det är dyrt, kanske inte för den besökande turisten men för oss som bor här. 

En bit bortom historiskt centrum ligger Schipperskwartier, skepparkvarteren, Antwerpens motsvarighet till Red light district. Antwerpen har ju alltid varit en av världens största hamnar och med det följer prostitution, vilken är laglig här. Det är sömnigt på förmiddagen men framåt kvällen frekventeras skyltfönstren av mänskliga varor. 

Antwerpen har massor att erbjuda, en guidad tur genom de historiska kvarteren är värt tiden och avgiften. Att gå genom innerstadens olika stadsdelar likaså, de afrikanska kvarteren, Chinatown, gatorna med sina arabiska butiker. Det är helt enkelt en kulturell smältdegel. 

Bra att veta om Antwerpen

Ta sig till Antwerpen

  • Med bil: Ja, men mycket svårt att hitta p-platser i centrum. Hemsk trafik. 
  • Tåg: Från Bryssel tar 50 minuter.  

Bo och äta i Antwerpen

  • Övernatta: Många möjligheter, allt ifrån hostels till lyx. 
  • Äta: Restaurangerna runt stationen, Meir och historiskt centrum är mycket dyrare än vid sidogatorna. Prova gärna våra belgiska rätter som moules frittes, musslor med pommes, eller stoofvlees som är en mustig lite sur köttgryta. 
  • Dricka: Det här är ju ölets land … Det hör till det sociala kittet att ta en pintje. Priserna runt turistattraktionerna ligger högre. 

mer info om Antwerpen

  • När: Året runt. Stor turisttillströmning under juni-augusti, helgerna värst. Oktober-januari råkallt och fuktigt. 
  • Läs mer: Officiella turistinformationssidan :Welcome to Antwerp | Visit Antwerpen 
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev