Meny Stäng

12 saker att se och göra i Antwerpen i Belgien

I samarbete med Visit Flanders

Idag tipsar vi om 12 saker att se och göra i Antwerpen i Belgien. Antwerpen är en livlig och intressant stad som bjuder på diamanter, konst, historia, museer och allehanda godsaker i form av öl, mat och choklad. Här kommer våra bästa tips på vad man kan hitta på i den här belgiska staden!

Välkommen till Antwerpen i Belgien!

Den belgiska staden Antwerpen är centrum för diamanthandel och diamantförädling. Namnet ”Antwerpen” anses enligt folktradition betyda ”handkastning”, och kommer från en myt om en elak jätte som krävde tull av alla som skulle över floden, och högg handen av dem som inte betalade. Till slut besegrades jätten av hjälten Brabo som högg av jättens egen hand och kastade den i floden.

Antwerpen i Belgien
Den handkastande Bravo är en symbol för Antwerpen i Belgien

Staden har också ett visst rykte om sig som modestad, och är för övrigt en hamn- och industristad. Genom staden flyter floden Schelde, vars vattennivå skiljer rejält mellan ebb och flod. Någon gång per år kan vattennivån bli så hög att man skyddar staden med en extra mur.

Antwerpen hamn
Antwerpen flod
När vattnet stiger stänger man muren mot staden

Vad kan man göra i Antwerpen?

Vi har spenderat några dagar i Antwerpen och kan redan säga att detta är en stad som har mycket att erbjuda. Här kommer våra 12 bästa tips på saker att se och göra i Antwerpen!

Antwerpen torg
restaurant Antwerpen
En mysig restaurang på en bakgata i Antwerpen i Belgien

1. Gå på stadsvandring

Att gå på guidad stadsvandring är alltid ett bra sätt att hitta in på de lite okända gränderna, bakom de mest kända sevärdheterna. Vår guide tog oss bland annat med till lummiga bakgator och visade oss en rulltrappa i trä, som har över 90 år på nacken.

Rulltrappan som byggdes 1933 tar dig ner till St Anna’s tunnel (Pedestrian’s tunnel), som går under Scheldt floden. Den används flitigt för gående och cyklister för att ta sig till och från arbetet varje dag och det tar ca 30 min att gå till andra sidan. Man byggde den under Floden för att inte störa hamntrafiken som är känd i Antwerpen.

Gränder i Antwerpen
Rulltrappa i trä
St Anna’s tunnel. Den här rulltrappan i trä är 90 år gammal!

2. Besök mäktiga kyrkor i Antwerpen

Det finns flera pampiga och intressanta kyrkor i Antwerpen, bland annat St Charles Borromeos kyrka på Hendrik Conscienceplein 11 som till stor del dekorerats av den kände konstnären Rubens. Mitt i stan reser sig också den mäktiga katedralen Our Lady.

Abtwerpen kyrka
St Charles Barrameos kyrka

3. Se Rubens hus i Antwerpen

Rubens anses vara den främste nordeuropeiske barockmålaren och var framför allt verksam i Antwerpen, där han också dog år 1640. Idag kan man besöka Rubens hus  där han bodde. Här finns målningar både av Rubens och av samtida kollegor. En del av målningarna föreställer nakna människor, och Flanderns turistbyrå har gjort en väldigt rolig reklamfilm där de driver med Facebooks ganska hårda restriktioner om nakenhet …

Rubens hus

4. Besök Plantin-museet

Vårt favorit-museum i Antwerpen blev museet Plantin-Moretus  som berättar om bokbindaren Christophe Plantin, som publicerade sin första bok år 1555 och sedan skapade det framgångsrika bokbinderiet Officina Plantiniana. Precis allting i bokbinderiet har lämnats till eftervärlden att beskåda. Fascinerande!

Nyhetsbrev
Antwerpen museum
Plantar museum

5. Besök Mas i Antwerpen

Missa inte MAS (Museum aan de Stroom) när du är i Antwerpen. Museet ligger vid floden och från taket på tionde våningen har man riktigt bra utsikt över stan. Att besöka takterrassen är kostnadsfritt, och man betalar bara om man vill se de olika utställningarna.

Vi hade inte tid att se de fasta utställningarna utan fokuserade på den tillfälliga utställningen om den kvinnliga 1600-talskonstnären Michaelina. På den här tiden hamnade kvinnliga konstnärer ofta i skuggan, och det är egentligen först nu hon kanske fått den bekräftelse hon förtjänade!

MAS
Michaelina

6. Lär dig mer om diamanter

Antwerpen är diamanternas huvudstad, så vad passar bättre än att besöka ett diamantmuseum? DIVA är ett fantastiskt fint museum som både visar upp glittrande mästerverk och berättar allt man någonsin önskat veta om diamanter. Det här ligger bara 5 min från stora torget.

Diamantmuseum DIVA
Diamantmuseum Antwerpen

7. Utforska gångarna under Antwerpen

En sak som vi faktiskt inte provade (vi kikade bara in i ingången) är att utforska gångarna vägg i vägg med Diva Diamantmuseum på gatan Suikerrui under Antwerpen. Förr i tiden var detta öppna kanaler som ledde ut regnvatten och avlopp ur staden, men när vattenvägarna en gång täcktes över glömdes de bort.

Idag kan man besöka dem med guide, och se rester från en svunnen tid. Tjejen som satt i informationsdisken när vi kom pratade förresten svenska, eftersom hon pluggat svenska efter att ha blivit förtjust i Ingmar Bergmans filmer!

Gångar under Antwerpen
Antwerpen gångar

8. Smaka öl på bryggeriet De Koninck

Bryggeriet De Koninck bjuder på en intressant upplevelse med ölprovning, museum och butiker med öl, choklad, ost och bröd. Läs gärna vårt inlägg om besöket på bryggeriet på Boomgaardstraat 1.

Öl Antwerpen

9. Ät pommes på Fritkot Max

Pommes frites anses komma från Belgien, så om man ska äta pommes frites någonstans så är det ju förstås just här! Fritkot Max på Groenplaats 12 är det äldsta pommes frites-stället i stan, och här beställer man pommes tillsammans med valfria tillbehör, som också friteras. Se bara till att uppföra dig väl – damen bakom disken ser på ett bestämt sätt till att allt sköts som hon önskar!

Max fritkos
Pommes frites Antwerpen
Pommes frites med tillbehör på klassiska Fritkot Max, Antwerpen i Belgien

10. Ät gott i Antwerpen

Om du inte bara vill äta pommes frites finns det förstås också många andra trevliga restauranger med god mat. Förutom den coola köttrestaurangen Black Smoke på Boomgaardstraat 1 åt vi lunch på Roest på Sint-Aldegondiskaai 64 ligger strax intill MAS. Läcker inredning med hängande gröna växter och riktigt goda sallader!

Restaurang Antwerpen

11. Köp choklad

Belgisk choklad är aldrig fel, och det finns en rad butiker som säljer chokladpraliner i Antwerpen. Vi kan särskilt rekommendera The Chocolate Line på Paleis op the Meir, med både fantastisk interiör och fina chokladpraliner.

Chokladbutik
choklad piller

12. Cykla runt stan

Vi cyklade faktiskt aldrig i Antwerpen, men vill ändå tipsa om det eftersom det verkar populärt. Staden har också en storlek som gör att det kan vara praktiskt att ta sig runt med cykel. Man kan hyra cykel eller köpa ett dagspass för lånecyklar, som finns att hämta och lämna i cykelställ runt om i stan.

Göra i Antwerpen? Cykla kanske!
En av alla saker man kan göra i Antwerpen – upptäcka stan med cykel!

Video från Antwerpen

Se gärna också vår film från Antwerpen, som Peter klippt ihop!

Se mer i närheten av Antwerpen

Belgien är ett relativt litet land till ytan sett, vilket innebär att avstånden till andra städer inte är alltför långa. Passa gärna på att se Bryssel, Gent och Brygge. Du reser enkelt med tåg mellan alla städer.

 • Bryssel är en storstad som bjuder på pampiga byggnader, seriefigurer, Europaområde, belgiska pubar och god mat. Cirka en timme från Antwerpen med tåg.
 • Gent är en trevlig och avslappnad studentstad med charmiga medeltidskvarter och kanalbåtsturer. Tåg från Antwerpen tar cirka en timme.
 • Brygge är en gammal och vansinnigt pittoresk liten stad med kanalbåtar, ålderdomliga kvarter och massor av chokladbutiker. Tåg från Antwerpen tar ca 1,5 – 2 timmar.
Paddla kajak Gent
Gent är en charmig stad med sina kanaler

Fakta om Antwerpen i belgien

 • Land: Belgien
 • Region: Flandern 
 • Provins: Antwerpen
 • Språk: Flamländska, franska och tyska (många pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Billigare än Sverige
 • Invånare: Ca 520 000 invånare(2017)
 • Ta sig runt: Gå, cykla eller spårvagn
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Grote Markt 13-15

Resa till Antwerpen i Belgien

 • Flyg: Brussels Airlines från Bromma (Stockholm) flygplats till Bryssel tar 2 h 20 min, eller från Landvetter i Göteborg vilket tar 1 h 45 min. Buss från flygplatsen tar 45 min och går varje timme. Tåg är ett annat bra alternativ. Köp gärna Hi Belgium Pass i din flygbiljett om du planerar att resa runt – då ingår fria tågresor samt gratis inträde till några utvalda sevärdheter i en stad under din vistelse.
 • Bil: Ta till exempel färja Göteborg-Kiel med Stena Line. Från Kiel kör du A1 genom Nederländerna, vilket är 650 km och tar ca 6 timmar.

Sevärdheter i Antwerpen

 • Rubens hus på Wapper 9-11
 • Plantin-Moretus på Vrijdagmarkt 22-23
 • MAS (Museum aan de Stroom) på Hanzestedenplaats 1
 • DIVA på Suikerrui 17/19

Restauranger i Antwerpen

 • Roest på Sint-Aldegondiskaai 64 
 • Black Smoke på Boomgaardstraat 1
 • Fiskebar på Marnixplaats 11
 • Dome sur Mer på Arendstraat 1, fisk och skaldjur
 • De Pottekijker på Kaasrui 5
 • Fritkot Max på Groenplaats 12, det äldsta pommes frites-stället i stan

Shopping i Antwerpen

 • Shoppinggatan Meir
 • Den lyxiga gallerian Stadsfeestzaal

Boende i Antwerpen

 • Ibis Antwerpen Centrum på Meistraat 39 med 500 meter till citykärnan.
 • Hilton Antwerp Old Town på Groenplaats 32 om du vill ha lite lyxigare

Ställplatser och campingar i Antwerpen

 • Camperpark Vogelsang på Vogelzanglaan 7-9 för dig med husbil eller husvagn. Kostar 15 euro/dygn (2018) och du tar spårvagnen till city som tar 20 min.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev