Meny Stäng

10 saker att se och göra i Gent i Belgien

Annons
I samarbete med Visit Flanders

Idag tipsar vi om tio saker att se och göra i Gent i Belgien. Vi har spenderat två dagar i den här supermysiga och avslappnade staden i Flandern och vill gärna dela med oss av våra bästa tips. Vi har dessutom hunnit stå på två olika platser med vår husbil, som vi kan berätta om. Har du kanske också varit i Gent? Har du ännu fler tips?

Välkommen till Gent i Belgien!

Gent är en stad i Flandern, med runt 250 000 invånare. Staden grundades redan på 600-talet, och räknades under Medeltiden som Europas största stad. Det är med andra ord inte så konstigt att det finns en hel del medeltida bebyggelse i den här staden.

Gents äldsta hus

Idag är Gent en livlig stad med många studenter. Som turiststad är den kanske inte fullt lika känd som näraliggande Brygge, men på sitt sätt är den minst lika charmig. Vår känsla var att detta är en avslappnad stad, som är prydlig samtidigt som det nästan finns lite hippie-känsla med alla personliga små caféer intill kanalen.

Gent flod
Gent cafeer
Gent i Belgien

Vad kan man göra i Gent?

Det finns en hel del att göra i Gent, allt från konst och kulinariska upplevelser till utomhusaktiviteter som cykling och kanot. Här kommer våra bästa tips!

1. Skaffa ett city-card

Om du planerar att stanna en eller flera dagar i Gent i Belgien kan du överväga att skaffa ett city-card, för 48 eller 72 timmar. Kortet kan användas för att åka buss och gå in på museer och kyrkor. Kortet gäller också för en båttur på kanalerna och för en dags hyra av cykel.

City card

2. Gå egen stadsvandring

Varför inte gå en egen liten stadsvandring? De flesta stora sevärdheter ligger inom begränsat avstånd och du kan hämta en karta på turistbyrån som visar promenadvägen runt de största sevärdheterna. Under turen kan man bland annat se klocktornet (beffroi), St Nicholas’ church och St Baaf’s Cathedral (också känd som St Bavo’s Cathedral).

Beffori gent
St Nicholas Church

3. Gå en guidad tur med mat-tema

Vi gick den guidade turen “Sneukelen Met Stijl”, som tog oss med till ett charkuteri, en ostbutik och två olika bagerier. Läs gärna mer om våra upplevelser kring lokala specialiteter i Gent. Väldigt trevligt, gott och intressant! Ett annat alternativ är att välja den tur som tar en med till fyra olika restauranger, där man serveras en av rätterna i en komplett måltid på varje restaurang.

ost i belgien

4. Åka guidad båttur i kanalerna

Ett trevligt sätt att uppleva Gent är att åka båt runt kanalerna. Båtturen kostar 7,50 euro (sommaren 2018) och varar i 45 minuter. Vi hade en riktigt trevlig och personlig guide som glatt guidade oss på tre språk (nederländska, franska och engelska).

Båttur Gent
Gent båttur

5. Hyra cykel

Om du vill se lite mer av Gent än den innersta kärnan kan du med fördel hyra cykel. Vi hyrde cykel hos De Fietsambassade, mitt i centrum. Med cyklarna tog vi oss runt både till streetart och till olika museer.

Cykla Gent

6. Kolla in street-art

Gent är fullt av street-art! Vi använde våra hyrcyklar för att titta på en del av konstverken. På turistbyrån finns en karta som visar var du hittar de olika verken.

Streetart Gent
Gent streetart

7. Besöka museer

Det finns en hel del museer i Gent, bland annat konstmuseerna S.M.A.K. och MSK. Vi tog cyklarna till den första av dessa, men vi gillade inte utställningen som var där just nu så vi fortsatte istället till stadsmuseet STAM. Här hittade vi bland annat en häftig karta över stan och en hel del historia.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Museum Gent

8. Besöka Borgen Gravensteen

Den mäktiga borgen Gravensteen ligger mitt i stan och är värd ett besök. Borgen byggdes år 1180, och här har grevarna av Flandern residerat. Idag kan man besöka borgen och se de två museerna, ett vapenmuseum och ett tortyrmuseum. Det sistnämnda var inte min grej, men däremot gillade jag utsikten från taket!

Gravensteen
Gravensteen utsikt

9. Paddla kajak

Man behöver inte bara hänga med på arrangerade båtturer i Gent, utan man kan också paddla kajak själv i kanalerna om man vill. Vandrarhemmet Uppelink arrangerar kajakuthyrning, och här fick vi faktiskt hjälp av en kille som pratade svenska. Han hade nämligen studerat svenska på Universitetet i Gent! Kajakturen var riktigt mysig, längs kajer, under broar och förbi små charmiga kaféer längs vattnet.

Kanaler Gent
Att göra i Gent - paddla kajak

10. Äta gott

Det är inte svårt att äta gott i Gent i Belgien! Vi har bara hunnit testa ett fåtal matställen, men kan i alla fall varmt rekommendera två bra restauranger i Gent. På den trevliga restaurangen Lepelblad åt vi en god sallad och på den exklusiva Souvenir fick vi en fantastisk middagsupplevelse. Självklart finns det också utmärkta möjligheter att frossa i sådant som våfflor och belgisk choklad!

Restaurang Souvenir Gent

Video från Gent i Belgien

Här kommer också en film vi har spelat in från vårt besök i Gent!

Reser du med husbil?

Om du reser med husbil kan du ta in på camping Blameerseen. På campingen finns fina väl avgränsade platser och ett utmärkt servicehus. Strax utanför campingen går buss till centrum, flera gånger i timmen.

camping Gent

Den första natten vi kom fram till campingen fanns ingen ledig plats, och personalen rekommenderade oss då att ställa oss en natt vid floden, strax utanför campingen. Där stod vi tillsammans med några andra husbilar. Vi måste säga att det kändes väldigt tryggt här! De enda som passerade var joggare, cyklister, kanotister samt ett äldre par som vallade sina får …

Ställplats i Gent i Belgien
Fricamping med FREEDOM i Gent i Belgien

Fakta om Gent i Belgien

 • Land: Belgien
 • Region: Flandern
 • Provins: Östflandern
 • Invånare: Ca 262 000 invånare (2019)

Bra att veta

 • Språk: Flamländska, men även franska och tyska (många pratar också engelska)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Billigare än Sverige
 • Turistbyrå: Sint-Veerleplein 5

Sevärdheter i Gent

 • Borgen Gravensteen, medeltida borg i centrala stan
 • Klocktornet Beffroi, Sint-Baafsplein
 • St Nicholas’ church, Cataloniëstraat
 • St Baaf’s Cathedral (Sint-Baafskathedraal), Sint-Baafsplein
 • S.M.A.K. (Municipal Museum of Contemporary Art), Citadelpark, Jan Hoetplein 1
 • MSK (Museum voor Schone Kunsten), Fernand Scribedreef 1
 • Stadsmuseet STAM (Gent City Museum), Godshuizenlaan 2

Restauranger och i Gent

 • Lepeblad, trevlig restaurang i centrala stan, Onderbergen 40
 • Souvenir, exklusiv restaurang med en Michelinstjärna, Brabantdam 134

Shopping i Gent

 • Het mekka van de kaas, härlig ostbutik, Koestraat 9
 • Aux Merveilleux de Fred, lyxigt konditori, Mageleinstraat 38
 • Alice Magasin, mysigt café/butik med ”från förr”-känsla, Sint-Michielsstraat 3

Boende i Gent

 • Vandrarhem: Hostel Uppelink, Sint-Michielsplein 21
 • Hotell: Det finns gott om hotell i olika prisklasser, se till exempel på Booking.com
 • Camping: Camping Blameerseen, Campinglaan 16

Resa till gent

 • Flyg: Brussels Airlines från Bromma (Stockholm) flygplats till Bryssel tar 2 h 20 min, eller från Landvetter i Göteborg vilket tar 1 h 45 min. Härifrån kan du ta buss eller tåg. Köp gärna Hi Belgium Pass i din flygbiljett om du planerar att resa runt – då ingår fria tågresor samt gratis inträde till några utvalda sevärdheter i en stad under din vistelse.
 • Bil: Ta till exempel färja Göteborg-Kiel med Stena Line. Från Kiel kör du A1 genom Nederländerna, vilket är 650 km och tar ca 6 timmar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev