Meny Stäng

Att göra i Närpes – 12 tips till tomatstaden i Finland

Annons

Vad kan man göra i Närpes i Finland? Denna intressanta österbottniska stad bjuder på allt från tomatodlingar och delikatesser till krigshistoria och en helt unik dialekt. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Närpes.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Närpes i Finland

Närpes är en till majoriteten svenskspråkig stad i Finland, och är samtidigt känd för sin unika svenska dialekt. Det är nämligen inte säkert att man förstår vad som sägs här, även om man själv pratar svenska. Åtminstone inte om lokalborna talar sin mest utpräglade variant av dialekten.

Närpes är också känt för sina stora tomatodlingar, och en sak man ser när man kör in i staden är alla stora växthus.

Att göra i Närpes

Närpes ligger i Österbotten i Finland, cirka 8 mil söder om Vasa.

Vad kan man göra i Närpes?

Vad kan man då göra i Närpes? Jo, förutom att äta tomater och lyssna på dialekt så finns också en hel del intressanta sevärdheter. Här är våra bästa tips.

1. Beundra Närpes kyrka

Närpes kyrka är en väldigt vacker medeltida kyrka. De äldsta delarna av byggnaden härstammar från 1435, och kyrkan har därefter byggts ut ett flertal gånger fram till 1770. I kyrkan finns ett krucifix från 1400-talet, en predikstol från 1730-talet och sex gravstenar från 1600-talet. Utanför kunde vi bland annat se hjältegravar från kriget, försedda med blommor.

2. Spana in kyrkstallarna i Närpes

Strax utanför Närpes kyrka kan du se runt 150 små röda byggnader utan fönster. Vad är detta? Jo, det är de unika kyrkstallarna. Förr i tiden fanns närmare 400 av dessa, och de användes för att inkvartera hästarna under gudstjänsten. De äldsta är från 1700-talets slut, men några kan även vara från början av 1900-talet.

Att göra i Närpes - kyrkstallarna

3. Upplev friluftsmuseet Öjskogsparken

Öjskogsparken är ett friluftsmuseum i Närpes som är väl värt ett besök. Här finns ett 20-tal historiska museibyggnader, såsom exempelvis 1700-talsgården Bengtsgården, en skolstuga samt några olika museer. Om man kommer hit på sommaren, så som vi gjorde, finns en guide på plats. Vi fick en väldigt fin guidning på området, vilket förstås gjorde besöket ännu mer intressant.

Ett av de charmigaste ställena där vi kikade in var den gamla lanthandeln …

Att göra i Närpes - Öjskogsparken

I Öjskogsparken kan du också spana in den läckra vridläktaren, som kan snurras så att åhörarna hela tiden får se nya scener. På somrarna används scenen av Närpes Teater, som naturligtvis spelar på Närpes-dialekt.

4. Se Apoteksmuseet

I Öjskogsparken kan du kika in i Apoteksmuseet, vilket är en intressant upplevelse. Museet kom till genom att apotekaren Karl-Erik Källström bestämde sig för att samla in en lång rad apoteksföremål och dokument. Idag ger museet en fin inblick i historisk läkekonst och tillverkning av medikamenter.

Att göra i Närpes - Apoteksmuseum

5. Besök museet Stella Polaris

Operation Stella Polaris var en hemlig operation i slutet av Fortsättningskriget, under Finland kamp mot Sovjetunionen 1941-1944. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, och syftet var att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige, så det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Idag finns en litet museum, i Öjskogsparken, som berättar om operationen.

Att göra i Närpes - Stella Polaris

6. Gör en utflykt till Finlands minsta stad Kaskö

På ön Bockholmen strax utanför Närpes ligger Kaskö, som är Finlands minsta stad med färre än 1300 invånare. Kaskö fick stadsrättigheter av Gustav III år 1785 och har två broförbindelser till fastlandet. Här finns en fin trästad med vackra hus du hittar, åtminstone sommartid, flera caféer. Vi såg också husbilar som parkerat med fin utsikt.

7. Ät lunch på Linds kök

En sak som du inte vill missa att göra i Närpes är att äta på Linds kök. Denna växthusrestaurang ligger längs riksväg 8 och bjuder på en alldeles speciell upplevelse. Inne i det härliga växthuset är man omgiven av en intensiv grönska, i form av knoppande grönsaker och örtväxter.

Sommarlunchen, som serveras i form av en buffet, är spännande, vacker och bjuder på en riktig vitamininjektion. Här kombineras egenodlade tomater ( goda!) med jordgubbar, meloner och gröna bönor, men också med fisk, kyckling och kött. Många av rätterna är dekorerade med ätbara blommor och tillsammans med buffén serveras en härligt röd jordgubbsdryck.

8. Prova Närpes goda tomater

Här kommer en inzoomad bild på tomaterna, och det är inte utan anledning. Närpes goda tomater bara måste provas vid ett besök i staden. Du kan prova dem på Linds kök, eller hitta någon butik där du kan handla. De tomaterna som vi gillade allra mest, de små avlånga gröna, var dock dessvärre slut i butikerna när vi försökte hitta dem …

gröna tomater

9. Ät tomatglass från Närpes glassfabrik

Om du vill prova tomat på ett annorlunda sätt ska du inte missa att äta tomatglass. Närpes Glassfabrik tillverkar handgjord glass från grunden, med österbottnisk mjölk, grädde och ägg och en del överraskande smaker.

Vi testade varsin glass i den lilla kiosken Glasstrutin, med smakerna tomat, aroniabär, äppelpaj och krusbär. Mycket gott! Och ja, även tomatglass funkade oväntat bra.

Att göra i Närpes - Närpes glassfabrik

10. Handla fisk på Polarfilé

I Nämpnäs, strax nordväst om centrala Närpes, ligger fiskbutiken Polarfilé där du kan hitta färskt, rökt och fryst fisk från området, samt sill och andra fiskprodukter.

Polarfilé

Dessutom kan du hitta ost och lite andra delikatesser här.

11. Handla ägg i en äggkiosk

Längs vägarna i Österbotten kan man på vissa ställen hitta små ”äggkiosker”. Vi hittade en i närheten av Nämpnäs paviljong, strax nordväst om Närpes. Här var det dels bra priser på äggen, och dels var äggen rejält stora och med dubbla äggulor. Man kan plocka själv och betalar sedan med kontanter i låda eller med Apple Pay. Väldigt trevligt!

äggkiosk

12. Fascineras av Närpes-dialekten

Sist men inte minst måste vi ju nämna den unika Närpes-dialekten. Detta är en svensk dialekt, men så speciell att den kan vara svår att förstå för andra svensktalande, och till och med för andra svensktalande i Österbotten.

Den svenska språkforskaren och programledaren Fredrik Lindström har intresserat sig för dialekten och bland annat hävdat att Närpesmålet liknar den svenska man talade i Stockholm på 1500-talet. Intressant, eller hur?

Att göra i Närpes
”Välkommen” står först på närpesiska vid Öjskogsparken och först därefter på rikssvenska, finska och engelska

Det är inte säkert att Närpesborna talar närpesiska med dig – de kanske anpassar sig för att du ska förstå – men många är stolta över sin unika dialekt och ger gärna ett smakprov. Eller så kanske du råkar höra ett samtal som pågår bredvid dig! Nyfiken redan nu? Då kan du kolla in den här Youtube-filmen, där Lasse Eriksson underhåller på närpesiska …

Mer att se och göra i Närpes

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Närpes utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips.

 • Fiskelägena vid kusten bjuder på miljöer med gamla fiskebodar, skärgårdsnatur, badplatser och ibland sommaröppna caféer.
 • Gåshällan är en ö i skärgården med lotsstuga och naturstation.
 • Pörtom hembygdsmuseum inkluderar olika byggnader, såsom Ahlholma gård med föremål från Berga Glasbruk.
 • Pörtom kyrka stod klar 1783, och innehåller flera gamla föremål.
 • Tomatkarnevalen är ett sommarevenemang i Närpes som arrangeras under juli månad.
 • Övermark hembygds- och postmuseum visar upp ett bondehem, en väderkvarn och ett postexpeditionsmuseum.
 • Övermark kyrka byggdes 1875-1878 och har en tre meter hög altartavla målad av Axel Haartman.
Småbåtshamn

Var kan man bo i Närpes, eller stå med husbilen?

I Närpes finns flera olika hotell att välja mellan. Vi reser med husbil och valde att ta oss till Fagerö folkpark, strax norr om Närpes. Den här platsen bjuder på en fin miljö med charmiga båthus (översta bilden i inlägget), och här finns också en restaurang. Här fricampade vi med fantastisk utsikt över vattnet.

Fricamping

Mer att se och göra i närheten av Närpes

Från Närpes är det inte alltför långt till den fina trähusstaden Kristinestad. Om du istället åker norrut kan du besöka den intressanta staden Vasa. Nedan hittar du ännu fler tips om Finland.

Ännu fler tips på saker att göra i Närpes?

Har du besökt Närpes? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Närpes? Berätta gärna!

Fakta om Närpes

 • Land: Finland
 • Landskap: Österbotten
 • Folkmängd: Drygt 9 500 (2021)
 • Namnet: Närpes på svenska och Närpiö på finska
 • Språk: Svenska 78,9 % och finska 5,5 %. Den svenska dialekten är unik och kan vara svår att förstå även för svensktalande.
 • Valuta: Euro
 • Grannkommuner: Kaskö, Korsnäs, Kristinestad, Kurikka, Malax och Östermark
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Resa till Närpes

 • Flyg/tåg: Närmaste flygplatser och tågstationer finns i Vasa, Seinäjoki och Björneborg.
 • Bil/husbil: Du kan naturligtvis köra till Närpes, till exempel på den väg som kallas Riks-Åttan.
 • Buss: Buss går från bland annat från Vasa och Björneborg.
 • Båt: Om du kommer med egen båt finns gästhamnar i Närpes, Kaskö och Kristinestad. Wasaline kör också färja mellan Vasa i Finland och Umeå i Sverige.

Att ta sig runt i Närpes

 • Promenera/cykla: Du kan förstås promenera/cykla i viss utsträckning, men staden är stor till ytan och i flera fall kan det vara mer praktiskt med bil.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra med bil eller husbil i staden, och det är relativt enkelt att hitta parkeringsplatser.
 • Buss: Inom Närpes trafikerar bussbolaget Ingves-Svanbäck.

Närpes historia

 • 1331: Närpes nämndes för första gången när Klas Bengtsson i ”Nærpes” pantsatte sitt gods i Finby till biskop Bengt i Åbo.
 • 1348: Kung Magnus Eriksson gav alla som bodde i Närpes socken rätt att handla med livsmedel, vilket gjorde orten till en marknadsplats.
 • 1867: Närpes kommun bildades.
 • 1973: Kommunerna Övermark, Pörtom och delar av Korsnäs uppgick i Närpes kommun.
 • 1993: Närpes blev stad den 1 januari genom presidetförordningen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev