Meny Stäng

Matka 2019 – den stora resemässan i Helsingfors

Annons

Då var det dags att berätta om Matka 2019! Matka är Nordens största resemässa och bjuder på ett utmärkt tillfälle för reseinspiration. Om man är resebloggare är mässan dessutom ett bra tillfälle för att hålla sig a jour om vad som händer i resevärlden, för att hitta potentiella samarbetspartners, och för att träffa andra resebloggare.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resemässan Matka 2019

Resemässan Matka (Matka Nordic Travel Fair) anordnas varje år i januari på mässområdet Messukeskus i Helsingfors. Mässan, som är den största resemässan i Norden, bjuder i år på 940 utställare som representerar 86 olika destinationer.

Ny destinationer för årets mässa är Angola, Iran, Sharjah i Förenade Arabemiraten samt Turks- och Caicosöarna i Västindien. Temat för året är ”Gömda skatter”, och det är också stort fokus på hållbarhet samt på matresor och matupplevelser.

Matka 2019
En del tar trappan in till mässhallen … och andra tar rutschkanan

Dagar för branschfolk

Matka 2019 inleddes som vanligt med några dagar för branschfolk, innan mässan öppnar för allmänheten fredag – söndag. På torsdagen anordnades några speciella programpunkter för bloggare och annan media. Morgonen startade med ”Destination breakfast”, då man kunde äta frukost och mingla med olika destinationer.

Destination breakfast
Destination breakfast på Matka 2019

På eftermiddagen var det dags för inbokade möten mellan resebloggare och destinationer. Man bokar mötena online redan innan mässan, och har en kvart för varje möte. Vi pratade bland annat med Lettland och med några olika intressanta destinationer i Finland.

Matka 2019
Möten mellan resebloggare och destinationer

Bland utställarna på Matka 2019

Vi gick förstås också runt bland alla utställarna på mässan. Det finns massor av exotiska utställare som representerar länder i Asien, Afrika och Sydamerika, men vi fokuserade på destinationer i Europa som vi tror att vi kan besöka under året, kanske med husbilen. Vi kikade också lite nyfiket på länder som Georgien och Vitryssland.

Lettiskt bryggeri
Peter får veta mer om ett lettiskt bryggeri

I Georgiens monter testade vi lokalproducerat godis som består av valnötter inneslutna i någon slags torkad fruktjuice. För att tillverka godiset doppar man en rad med nötter i juicen, och det hela får sedan torka innan det skärs upp i skivor. Inte så dumt!

Georgien godis
Peter visar det georgiska godiset, innan det skivats upp
Godis Georgien
Georgiskt godis i skivor

Mässan fortsätter hela helgen

Matka 2019 fortsätter hela helgen, och under fredagen till söndagen fylls mässhallarna av privatpersoner som är sugna på nya resmål. Förra året deltog vi bara under helgen, vilket var roligt men inte lika bra ur bloggperspektiv.

Cheferna för de olika destinationerna, som vi gärna vill prata med, är nämligen bara på mässan under de första branschdagarna. Vi deltog i mässan även på fredagen, och på kvällen var det dags för fest. Idag reser vi hem till Sverige igen.

Meze
Mässlunch på Matka 2019

Fler tips till Helsingfors och Finland

Vill du ha fler tips till Finlands huvudstad? Läs gärna vår guide med tips på vad man kan se och göra i Helsingfors. Nedan hittar du ännu fler tips till Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev