Meny Stäng

Säkerhet på resan – 9 saker att tänka på

Annons

Vad behöver man tänka på när det kommer till säkerhet på resan? Vi har listat nio punkter som kan vara bra att tänka igenom innan man ger sig av på äventyr.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Säkerhet på resan

Att resa på semestern ska vara härligt, roligt och spännande, och för att slippa onödiga problem kan det vara skönt att ha planerat för säkerhet på resan. Här har vi listat våra bästa tips.

1. Kunskap

En av de viktigaste sakerna för säkerhet på resan är att vara påläst och ha kunskap om resmålet. Det behöver inte vara farligare borta än hemma. Däremot är det lätt hänt att man har sämre koll. Man kanske inte vet vilka kvarter som är osäkra på natten, vilka scams (lurendrejerier) som är vanliga eller när det är dags för ett politiskt event som kan leda till oroligheter.

Ju mer du läser på om resmålet desto bättre koll har du. Ett tips är att ladda ner appen ”UD Resklar” för att läsa på om resmålet innan avresa.

2. Pass och viktiga dokument

Pass och andra viktiga dokument, såsom biljetter, är viktiga att ha koll på så du inte blir av med dem. När du bor på hotell kan du välja att låsa in dessa saker tillsammans med andra värdesaker i hotellrummets safetybox. Det är också bra att ha tillgång till olika dokument digitalt, helst så att du kan nå dem via mejl från vilken dator eller digital enhet som helst.

3. Försäkring

Hur mycket man än försöker förbereda sig och planera kan man aldrig styra över allt som händer. Om olyckan eller oturen är framme är det viktigt att ha en försäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera hur din försäkring gäller, och om du behöver skaffa någon tilläggsförsäkring.

Det är vanligt att hemförsäkringen gäller som reseförsäkring under 45 dagar. Om du ska vara borta längre behöver du ofta köpa till ytterligare försäkring.

4. Packning och värdesaker

När du är på resande fot gäller det att alltid hålla koll på dina väskor. Lämna aldrig bagage obevakat. Om du behöver slumra till en stund kan du till exempel använda väskan som huvudkudde.

När det gäller värdesaker kan du i första hand fundera över vad du behöver ta med dig. Till exempel kan det vara onödigt att ta med sig – eller vifta med – sina allra dyraste smycken.

Troligtvis behöver du ändå ta med dig vissa värdesaker, såsom exempelvis kamera eller mobiltelefon. Undvik att visa upp dina mest värdefulla prylar i onödan, håll koll på väskan där du förvarar dem och – när det passar – lås in dem i hotellets värdeskåp.

5. Kreditkort och pengar

I många länder är det praktiskt att ha lite kontanter i landets valuta. Det bästa är att bara ha mindre belopp i fickan så du inte behöver vifta med alltför stora sedlar när du ska göra affärer.

WIFI.se

Du behöver också ha med dig kort, och det kan vara bra att ha med minst två olika kort, förvarade på olika ställen i packningen. Observera att ett kreditkort är tryggare jämfört med ett kontokort om du skulle råka ut för kontokortsbedrägeri.

Kreditkort

6. Hälsa

När det gäller hälsan kan man tänka till på flera sätt. Redan innan avresa kan du se över hälsan, till exempel genom att klara av tandläkarbesök eller andra behövliga läkarbesök. Inför resor till vissa destinationer kan det också vara lämpligt att vaccinera sig mot olika sjukdomar.

På vissa resmål är det lätt hänt att bli magsjuk. För att minska risken kan det vara bra att välja väl genomstekt eller kokt mat, och att vara försiktig med kranvatten. Läs gärna på om just det resmålet du planerar att besöka.

7. Trafik

Trafiken innebär en viss risk i alla länder, och på vissa ställen kan trafiken vara ännu mer hetsig än på andra. Ett sätt att öka säkerheten på resan är att använda säkerhetsbälte när du åker bil och hjälm när du till exempel hyr moppe.

Moppetur Langkawi
Redo för moppetur i Malaysia …

8. Scams, rån och överfall

Även om det oftast inte är vanligt så kan det förstås alltid finnas en risk för scams (lurendrejerier), rån och överfall. När det gäller scams kan det bästa vara att läsa på om resmålet innan avresa. Då kan du lära dig vilka scams som är vanliga, och på så sätt undvika dem.

För att undvika rån och överfall är det också bra att ta reda på vilka områden man bör hålla sig ifrån eller vilka taxibolag som är trygga. Många gånger kan det räcka att fråga om lite råd i hotellreceptionen.

9. Faror i naturen

Tillhör du dem som oroar sig för hajattacker, giftiga ormar, vulkanutbrott eller översvämningar? Ofta är de mest spektakulära farorna också relativt ovanliga, men vi säger det igen – det bästa är att vara påläst! På så sätt kan du ta reda på om det är någon försiktighetsåtgärd som faktiskt är viktig att göra. Samtidigt kan du slippa att oroa dig för sånt som kanske inte ens är någon reell risk.

Säkerhet på resan – ska man vara orolig när man reser?

När det finns så här mycket som kan hända på resan … behöver man vara orolig? Faktum är att det alltid kan hända saker i livet, även när man är hemma. Vi tycker absolut inte att man ska springa runt och vara orolig när man är på semester. Men genom att planera lite för säkerhet på resan kan man minimera riskerna, vilket ändå kan vara smart.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev