Idag presenterar vi en gästartikel

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det finns flera fördelar med att betala alla utgifter på utlandsresan med ett kreditkort, i stället för kontanter eller ett bankkort. Främst handlar det om ökad säkerhet – men kortet kan även ge en billigare och bekvämare resa.

1. Säkerhet via krediten

Ofta är risken större för skimming och andra kortbedrägerier utomlands än i Sverige. Detta primärt utifrån att turisterna inte är insatta i vad som kan förväntas i olika kulturella situationer. I Sverige sker exempelvis kortbetalning på restauranger nästan uteslutande vid bordet direkt via en kortterminal. Men i flera länder behöver kortet fortfarande lämnas till en kypare som drar det bakom disk.

Ett tydligt sätt att skydda sig mot bedrägerier är att genomföra alla inköp med ett kreditkort. Samtliga inköp presenteras på månadsfakturan som skickas ut någon vecka efter att inköpen har skett. Därmed finns möjlighet att gå igenom alla transaktioner, efter semesterresan, för att hitta eventuella bedrägliga transaktioner. Att använda kreditkort på resan, utifrån ett säkerhetsperspektiv, är även något som rekommenderas av Stöldskyddsföreningen i en intervju till Aftonbladet.

Hittas felaktiga transaktioner behöver den summan inte återbetalas till kreditkortsföretaget efter att en reklamation har genomförts. Kortägaren behöver alltså aldrig ligga ute med förlusten – vilket sker med ett bankkort.

2. Kompletterande reseförsäkring

I stort sett alla kreditkort har en kompletterande reseförsäkring. Genom att betala resa och boende med kortet ges därmed tillgång till exempelvis avbeställningsskydd samt ersättning vid försenat flyg eller försenat bagage. Försäkringen gäller däremot oavsett om kreditkortet tas med på resan eller
inte.

En del kortförsäkringar aktiveras däremot på plats. Resekort, dvs kreditkort med flera reseförmåner, har ofta försäkringar som kan utnyttjas på resmålet. Ett av de vanligaste exemplen är ”självriskeliminering på hyrbil”. Betalas en hyrbil med kreditkort ersätts därmed självrisken i det fall en ersättningsbar skada skulle uppstå. Utifrån att självrisken utomlands kan vara betydligt högre än i Sverige skapas trygghet i att en större summa inte behöver betalas om oturen är framme och bilen skadas.

2. Bekvämare resa med reseförmåner

Flera resekort ger även tillgång till flera reseförmåner. Exempelvis kan de ge rabatt hos samarbetspartners vilket gör resan eller boendet något billigare. Vissa av dessa förmåner är alltså tillgängliga redan innan avfärd. Andra förmåner blir tillgängliga på resan förutsatt att kreditkortet tas med.

Få tillgång till flygplatslounger, FastTrack m.m. genom att visa upp kortet vid ingången till loungen eller säkerhetskontrollen. För de som reser mycket kan det vara värt att teckna ett så kallat premiumkort då dessa har flest reseförmåner. Men tillgång till flygplatslounger kan även finnas på de
billigare kreditkorten.

Komplettera med kort och kontanter

Oavsett betalningsalternativ bör minst ett extra alternativ tas med på resan. Att enbart förlita sig på kreditkort är att ta en onödigt stor risk. Skulle det bli stulet eller gå sönder kan det bli stora problem att köpa biljetter, mat och andra förnödenheter fram till att ett nytt kort har skaffats. Ett kompletterande kort, exempelvis debetkort, kan vara ett alternativ men ett par tusen kronor i kontanter kan även göra en sådan situation betydligt enklare att hantera.

Välj ett primärt betalningsalternativ och fundera på en situation där detta inte kan användas. Komplettera med ett alternativ som täcker upp denna situation. Kom även ihåg att det i många delar av världen fortfarande gäller att ”Cash is King”.

Extra säkerhet via:

Oavsett om bank- eller kreditkort används på resan bör det säkerställas att bedragare kan stjäla en begränsad summa om de kommer över kortet. Detta även om banken kan betala ersättning vid stöld.

Enskilt kort

Använd en specifikt kort under utlandsresan. Det kan exempelvis vara ett kreditkort som inte använts till andra inköp den månaden eller ett debetkort som pengar swishas in till inför inköp. Det sämsta är att använda ett kort som är kopplat till lönekontot.

Spärra

Spärra kortet för utlandsbetalningar och lås enbart upp de geografiska områden där det kommer att användas. Ännu säkrare blir det att spärra kortet och enbart låsa upp det inför de kortinköp som ska genomföras, varpå det sedan spärras igen. I kortets app brukar det gå att tillfälligt spärra kortet.

Ha spärrnummer tillgängligt

Spar kortnummer och nummer till spärrtjänst tillgängligt. Det kan exempelvis sparas i en fil på mailen eller i en molntjänst. Detsamma gäller kopia på pass, biljetter och värdehandlingar. Därmed kan de lättare spärras om de skulle komma bort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev