Meny Stäng

Vågar man resa i dessa tider?

Annons

Vågar man resa i dessa tider? Krig pågår både här och där, svenskar har fått tvivelaktigt rykte som islamofober och till och med jordskorpan verkar orolig och sugen på att spruta lava eller aska. Är det kanske inte klokast att stanna hemma ändå?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En orolig värld

När världen äntligen vaknade upp efter pandemin och det blev möjligt att resa igen, då blev det plötsligt oroligt på andra sätt. Kriget i Ukraina ligger nära både geografiskt och känslomässigt, och rädslan för ryssen har kommit tillbaka. Vad kan han egentligen hitta på, den där Putin?

Och som om dessa stridigheter inte var nog så blossade kriget mellan Israel och Hamas upp helt oväntat, och visar upp grymheter av sällan skådat slag, så man knappt orkar med att läsa nyheterna.

Det känns inte heller längre lika ensidigt positivt, i alla lägen, att vifta med den svenska flaggan. Efter koranbränningar och misstolkade uttalanden finns det en risk att svenskar uppfattas som islamofoba.

Ibland känns det som att det är oroligt lite överallt och till och med jordskorpan rycker och skälver, och hotar med att spruta lava och aska.

Resa eller stanna hemma?

Är det inte tryggast att stanna hemma?

I de mest oroliga ögonblicken kan man ju fundera över om det inte är tryggast att stanna hemma? Allting utanför det egna kvarteret kan ju eventuellt vara superläskigt.

I och med att vi jobbar som reseskribenter så reser vi mycket, och oftast har vi flera resor inbokade. Och det är faktiskt då, på resorna, som vi i störst utsträckning får möjlighet att ifrågasätta det där med läskigheten.

Under den senaste tiden har vi rest i Uzbekistan, Polen och Turkiet. Som vanligt när man reser så träffade vi massor av trevliga, härliga och generösa människor på plats i dessa länder. Vi besökte städer med skön stämning, hade intressant utbyte med lokalbor och fick oss många goda skratt. Och nej, det kändes inte det minsta otryggt att resa.

I hamnen i Istanbul

Men, ska man inte vara lite försiktig ändå?

Men, ska man inte vara lite försiktig ändå, när man reser? Ja, alltså, det är ju alltid lite farligt att leva, eftersom man kan dö. Saker kan hända både hemma och borta, och den största skillnaden när man är på resa, jämfört med när man är hemma, är väl att man ofta har lite sämre koll.

Vi brukar alltid spana in UD:s reseinformation till olika länder (finns också som en smidig app som heter ”UD Resklar”) innan vi åker till ett annat land. Då menar vi inte bara att vi kollar om det finns en ”avrådan” utan framför allt kollar vi deras information om till exempel trafiksäkerhet, kriminalitet, hälso- och sjukvård, lokala lagar och sedvänjor, naturförhållanden etc. Att ha lite koll när man reser är alltid bra!

På väg någonstans … Bra att vara påläst!

Så, man kan resa i dessa tider?

Om du frågar oss kan man definitivt resa i dessa tider. Det som är positivt med att resa, är att man påminns om att det finns en massa trevliga, vänliga och omtänksamma människor runt om i världen, och om att allt inte bara är elände. Dessutom påminns man om det fina med utbyte – det som händer när människor från olika länder och kulturer pratar med och får förståelse för varandras olika förutsättningar och sätt att se på världen.

WIFI.se

Men, om någon isländsk vulkan börjar spruta ordentligt med aska då? Ja, då kanske inte flygen kan lyfta. Då får vi åka husbil eller ta tåget …

På tågstationen i Samarkand, Uzbekistan

Hur tänker du, vågar du resa i dessa tider?

Nu undrar vi, hur tänker du? Vågar du resa i dessa tider?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev