Meny Stäng

12 Vulkaner på Island – dramatiska fakta

Annons

Uppdaterat 2023

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Har du upplevt någon av alla dramatiska vulkaner på Island? Landskapet på Island är vilt och vackert, och bjuder på en okuvlig blandning av is och eld. Vi listar tolv vulkaner på Island som är värda att lägga på minnet. Vi funderar också över vilken vulkan som kommer ha utbrott härnäst och om vad som händer då …

Våra erfarenheter av vulkaner

Vulkaner är dramatiska och det är svårt att inte bli fascinerad av dessa mäktiga och nyckfulla naturfenomen. Samtidigt kan de ju bli skrämmande. Vi besökte vulkanen White Island på Nya Zeeland för många år sedan och när vi läste om det hemska utbrottet nyligen, där många människor miste livet eller skadades allvarligt, knöt det sig i magen. Så fruktansvärt hemskt!

Nya Zeeland
På White Island, Nya Zeeland, med Peters söner Robin och Billie 2007

Boende vid en vulkan på Island

Jag (Helena) har faktiskt bott vid foten av en vulkan på Island. När jag som 17-åring var utbytesstudent på Island bodde jag i en familj på Hemön, precis intill vulkanen Eldfell.

Den här vulkanen hade ett dramatiskt och stort utbrott 1973, då alla boende fick evakueras från ön, men har sedan dess hållit sig lugn. Att jag bodde bredvid en vulkan? Nej, det tänkte jag inte på!

Västmannaöarna

Island – fullt av geotermisk aktivitet

Island ligger på den Mittatlantiska ryggen, en 40 000 kilometer lång spricka i havsbotten mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. Den västra delen av landet ligger på den ena plattan och den östra på den andra, och vid Þingvellir nationalpark kan man se den dramatiska sprickan mellan de två kontinenterna.

Thingvellir nationalpark
Sprickan mellan kontinentalplattorna går rakt igenom nationalparken Þingvellir

Jordskorpan på Island rör sig, och landet är fullt av geotermisk aktivitet i form av vulkaner, gejsrar och områden där det pyser och bubblar. Islänningarna har lärt sig att leva med både fördelarna och nackdelarna i naturen. Över 90 procent av bostäderna i landet värms upp av geotermisk värme, vilket är en både billig och ren energikälla. Och så kan man förstås njuta av alla härliga geotermiska bad, som Blå Lagunen!

Blå lagunen

Vad händer när vulkanerna på Island får utbrott?

Samtidigt som den geotermiska aktiviteten bidrar med mycket gott, så är krafterna på Island förstås både nyckfulla och potentiellt farliga. Då och då är något på gång, och då intervjuas ofta Reynir Bödvarsson, som är seismolog vid Uppsala universitet. All seismisk aktivitet övervakas noga och det finns en väl utvecklad infrastruktur för att ta hand om utbrotten när det är dags. Ändå kan ett vulkanutbrott orsaka mycket skada.

Minns du kanske när Eyjafjallajökull hade utbrott 2010, vilket innebar att flygtrafiken fick ställas in under flera dagar? Vad händer till exempel när (inte om!) vulkanen Katla får utbrott? Många tror att det närmar sig, och när Katla hade utbrott år 1755 varade det i 120 dagar. Men på den tiden hade man ju inte flyg. Vad händer idag om ett större vulkanutbrott varar så länge …?

Flygplan
Vad händer om flygplanen inte kan gå under flera månader?

Tolv vulkaner på Island

Island är ett av de mest vulkaniskt aktiva områdena på jorden, och i genomsnitt upplever landet en vulkanisk händelse vart femte år. En tredjedel av all lava som brutit ut i världen sedan medeltiden har brutit ut på Island. Det största registrerade lavaflödet i världshistorien inträffade på Island sommaren 1783, då 14 kubikkilometer (!) lava vällde ut sydväst om Vatnajökull. Här listar vi tolv av de mest kända vulkanerna på Island.

1. Hekla

Hekla, som ligger i den södra delen av Island, är en av landets mest aktiva vulkaner. Vulkanen har haft ett 20-tal utbrott sedan människor flyttade till Island, och en del har varit väldigt kraftiga.

WIFI.se

Utbrottet år 1766 varade i över två år, och utbrottet 1947 skapade en nio kilometer lång lavaström. När det är dags för nästa utbrott? Det vet man inte, men detta är en mycket aktiv vulkan så många väntar sig ett utbrott snart.

 • Senaste utbrott: 2000
Vulkaner på Island: Hekla

2. Katla

Katla är en annan aktiv vulkan, som ligger på södra Island norr om staden Vík. Vulkanen har haft 17 dokumenterade utbrott sedan 800-talet, varav många väldigt dramatiska. Vulkanen har haft utbrott med cirka 80-100 års mellanrum, och nu har det gått mer än hundra år sedan senast. Sedan 2011 har flera små jordskalv ägt rum, och nu tror man att ett utbrott kan vara mycket nära.

 • Senaste utbrott: 1918
Vulkaner på Island

3. Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull ligger under ett lager av is, som täcker 100 kvadratkilometer. Vulkanen blev känd 2010, när den hade ett stort utbrott och hela världens TV-reportrar kämpade med att uttala dess namn.

Vulkanutbrottet spred stora mängder aska i luften, vilket resulterade i kraftiga störningar i flygtrafiken världen över. Ska den hålla sig lugn nu tro? Eller ska den kanske, som den gjort alla tidigare kända gånger, trigga ett utbrott hos Katla?

 • Senaste utbrott: 2010
Vulkaner på Island: Eyjafjallajökull

4. Öræfajökull

Öræfajökull är en av Islands största aktiva vulkaner, och här hittar man också landets högsta topp, Hvannadalshnjúkur, på 2110 meter över havet. Öræfajökull är också namnet på glaciären som täcker största delen av vulkanen, i den sydliga delen av Vatnajökulls område. Vulkanen har inte haft utbrott på väldigt länge, men nu ser man tecken flera tecken, som till exempel ökad volymökning, som varnar för att ett utbrott är på gång.

 • Senaste utbrott: 1727
Glaciär

5. Krafla

Krafla är en kaldera (en stor fördjupning i jordskorpan som skapas när en storvulkan kollapsar) på runt 10 kilometer i diameter, som ligger nära sjön Mývatn i norr. Vulkanen har hållit sig lugn sedan det senaste utbrottet, som varade mellan 1975 och 1984, och beskrivs idag som en måttligt aktiv vulkan.

 • Senaste utbrott: 1975-1984
Vulkaner på Island: Krafla

6. Askja

Askja är en av Islands största vulkaner, en 55 kvadratkilometer stor kaldera norr om glaciären Vatnajökull. Det största utbrottet i modern tid skedde 1875, och ledde till ett askmoln som nådde Stockholm efter cirka 57 timmar. Vulkanen har inte haft utbrott sedan 1961, men det har kommit flera rapporter om att aktiviteten ökar och att ett utbrott kan vara på gång.

 • Senaste utbrott: 1961
Vulkaner på Island: Askja

7. Snæfellsjökull

Snæfellsjökull är en 446 meter hög glaciärtäckt vulkan, som ligger på halvön Snæfellsnes på västra Island. Vulkanen är bland annat känd från boken Till jordens medelpunkt, av Jules Vernes. Denna vulkan verkar hålla sig lugn.

 • Senaste utbrott: 200-talet
Vulkaner på Island: Snæfellsjökull

8. Grímsvötn

Vatnajökull är inte bara Europas största glaciär, utan är också hem åt flera vulkaner. Grímsvötn ligger under isen på den nordvästra sidan av glaciären. I och med att vulkanen ligger under en glaciär orsakar utbrott ofta enorma störtfloder av vatten, kända som ”jökellopp”. Grímsvötn är en mycket aktiv vulkan som haft utbrott regelbundet sedan början av 1300-talet, så det finns kanske ingen anledning att tro att den ska sluta nu?

 • Senaste utbrott: 2011
Vulkaner på Island

9. Bárðabunga

Bárðarbunga är en så kallad stratovulkan med en krater som ligger under glaciären Vatnajökull. Vulkanen ingår i ett gigantiskt vulkaniskt system, som är runt 100 kilometer långt och 25 kilometer brett.

Det senaste utbrottet pågick under sex månader, mellan 2014 och 2015. När nästa utbrott blir? Det är ingen som vet, men flera forskare har förutspått att det kan komma inom några år. Sov Bárðarbunga, sov!

 • Senaste utbrott: 2014-2015

10. Thrihnúkagigur

Thrihnúkagigur ligger strax sydost om Reykjavik och är en vilande vulkan, men som är spännande eftersom man faktiskt kan besöka den invändigt. Vulkanen upptäcktes 1974 och nu arrangeras turer där man kan ta hiss (!) ner till magmakammaren. Detta är faktiskt den enda vulkanen i världen där man kan kliva ner i en magmakammare. Detta måste upp på vår bucket list!

 • Senaste utbrott: Cirka 4000 år sedan
Thrihnúkagigur

11. Eldfell

Vulkanen Eldfell ligger bredvid den inaktiva vulkanen Helgafell, på ön Hemön (Västmannaöarna) på den södra sidan av Island. Eldfell fick ett stort och oförutsett utbrott 1973. De runt 5000 invånarna vaknade upp mitt i natten av ett våldsamt vulkanutbrott, men som tur var lyckades alla evakueras.

Runt 400 hem begravdes i lava och aska, men allt restaurerades när invånarna flyttade tillbaka ett drygt halvår senare. Fantastiskt nog hade lavan stelnat och bildat en hamn som var bättre och mer skyddad än den tidigare.

 • Senaste utbrott: 1973
Vulkaner på Island: Eldfell

12. Fagradalsfjall

Vulkanen Fagradalsfjall ligger på Reykjaneshalvön och gjorde sig känd år 2021, när en eruptiv spricka öppnade sig. Innan dess hade inget vulkanutbrott skett på Reykjaneshalvön på över 800 år. Eftersom vulkanen är relativt lättillgänglig från huvudstaden Reykjavik utvecklades den till en populär turistattraktion bland inhemska och utländska turister.

Fler utbrott har därefter skett i området, i närheten av Fagradalsfjall, i augusti 2022 och juli 2023. I december 2023 var det dags för aktivitet i området igen, då en jordbävning orsakade ett vulkanutbrott i närheten av orten Grindavik. En fyra kilometer lång spricka öppnade sig, och lava sprutade ut.

Senaste utbrott: 2021 (samt i området 2022 och 2023)

Blå Lagunen ligger också på Reykjaneshalvön

Mer om Island

Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Har du sett någon vulkan på Island?

Har du sett någon av alla vulkaner på Island? Berätta gärna!

Fakta om vulkaner på Island

 • Antal vulkaner: Enligt flera källor finns runt 130 vulkaner, varav det största antalet är inaktiva
 • Antal aktiva vulkaner: Cirka 30 aktiva vulkansystem
 • Aktivaste vulkan: Bland de mest aktiva vulkanerna märks Hekla, Grímsvötn och Askja.
 • Värsta vulkanutbrott: Utbrottet vid Laki 1783 öppnade en spricka med 130 vulkankratrar. Tusentals människor dog, bland annat på grund av gifter från utbrotten.

Lista över vulkaner på Island

Här följer en lista över vulkaner på Island, i alfabetsordning (gör ej anspråk på att vara komplett). Inom parentes kan du se årtalet för det senaste utbrottet.

 • Askja (1961)
 • Bárðarbunga (2014-2015)
 • Brennisteinsfjöll (ca 1341)
 • Eldfell (1973)
 • Eldgjá (1784)
 • Esjufjöll (1927)
 • Eyjafjallajökull (2010)
 • Fagradalsfjall (2021)
 • Fremrinamur (ca 800 före Kristus)
 • Grimsnes (ca 3500 före Kristus)
 • Grimsvötn (2010)
 • Hekla (2000)
 • Hengill (ca 90 efter Kristus)
 • Holohraun (2015)
 • Hverfjall (ca 500 före Kristus)
 • Katla (1918)
 • Kolbeinsey (1755)
 • Kollóttadyngja (okänt)
 • Krafla (1984)
 • Krakatindur (okänt)
 • Krýsuvík (ca 1340)
 • Kverkfjöll (1968)
 • Laki (1783-1784)
 • Loki-Fögrufjöll (1910)
 • Reykjanes (1879)
 • Reykjaneshryggur (1970)
 • Snæfellsjökull (200-talet)
 • Surtsey (1963)
 • Tjornes (1868)
 • Torfajökull (1477)
 • Þórðarhyrna (1910)
 • Öræfajökull (1727)

Foton på vulkaner i inlägget är från Pixabay. Inledande foton är våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev