Meny Stäng

Fakta om Island – 30 saker du (kanske) inte visste

Idag bjuder vi på fakta om Island – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi har varit på Island två gånger tillsammans och innan dess har jag (Helena) både bott på Island och återvänt flera gånger. Nu sammanfattar vi lite spännande fakta som vi lärt oss längs vägen. 

Fakta om Island

Island är ett spännande land på flera sätt. Naturen är extremt dramatisk med allt från glaciärer och vulkaner till vattenfall och gejsrar. Island har också en intressant historia, med både vikingar och kvinnlig president.

Idag är Island, trots att landet befolkningsmässigt är så litet, ett land rikt på musik, litteratur och nyskapande matkultur. Vi har samlat lite spännande fakta om Island, så håll till godo!

Blå lagunen på Island

1. Självständig stat först 1944

Island har bara varit en självständig stat sedan den 17 juni 1944, då landets unionsavtal med Danmark löpte ut. Efter en folkomröstning utropade sig landet till republik, och nationaldagen firas numer den 17 juni.

2. Världens äldsta (ännu aktiva) demokrati

Island brukar räknas som världens äldsta, fortfarande aktiva, demokrati. Redan år 930 samlades man för första gången i Tingvalla (Þingvellir nationalpark), för att “hålla ting”.

fakta om Island - Thingvellir

3. Första demokratin att välja en kvinnlig president

Vigdís Finnbogadóttir var president på Island mellan 1980 och 1996. Hon var Europas första kvinnliga president, och dessutom världens första demokratiskt valda kvinnliga stadsöverhuvud.

4. Mest glesbefolkat i Europa

Island har runt 362 000 invånare, vilket bara är lite mer än befolkningen i Malmö. Med bara cirka tre invånare per kvadratkilometer är Island det mest glesbefolkade landet i Europa.

Reykjavik

5. Islänningar har (oftast) inte släktnamn

På Island använder man i första hand sina förnamn. Man har inte släktnamn på samma sätt som i övriga Europa, men däremot kan man enligt ålderdomlig sed berätta vems son eller vems dotter man är.

6. Island är inte med i EU

Det lilla landet Island går sin egen väg och är inte med i EU. De är däremot, tillsammans med Norge, Schweiz och Liechtenstein, med i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). 

7. 85 % energi från förnybara energikällor

Mer än 85 procent av all energi som används på Island kommer från förnybara energikällor, tack vare geotermiskt aktivitet och vattenkraft.

Fakta om Island - energikällor

8. Glaciärer täcker 11 % av ytan

En intressant fakta om Island är att en betydande del av landets yta, 11 procent, är täckt av is i form av glaciärer. Störst är Vatnajökull, som täcker 8 procent av ytan.

9. Ett 30-tal aktiva vulkaner

Det finns runt 30 aktiva vulkansystem på Island, och flera isländska vulkaner kan få utbrott snart. Man väntar bland annat på Hekla, Katla, Öræfajökull, Grímsvötn, Bárðarbunga och Askja.

Vulkan
Bárðarbunga, foto: Pixabay

10. Världen yngsta ö

Världens yngsta ö, Surtsey, tillhör Island och ligger strax söder om huvudön. Surtsey skapades vid ett vulkanutbrott 1963. Idag har endast ett fåtal forskare tillträde hit.

11. Två kontinentalplattor som glider isär

Island ligger tvärs över två kontinentalplattor. Delningen går vid ravinen Almannagjá i Þingvellir nationalpark, och sprickan ökar varje år med i genomsnitt 2,5 centimeter.

12. Det finns inga tåg

Island har ingen spårburen trafik över huvud taget, varken tåg, spårvagn eller tunnelbana. Att marken rör sig krånglar förstås till det hela, men tåg till och från flygplatsen har ändå diskuterats.

13. Det finns (nästan) inga träd

Det finns ingen skog på Island, och under ett besök i landet ser du knappast några träd heller. På sin höjd kan du få syn på några mindre träd i en park.

Fakta om Island: Tingvalla

14. Det finns inga myggor

Island är helt fritt från mygg, vilket tydligen beror på att myggorna inte gillar det isländska klimatet. Insjön Mývatn betyder visserligen “myggvattnet”, men de insekter man ser här är egentligen en sorts tvåvingar.

15. Islandshästen är inte en ponny

Islandshästen har en manköjd på cirka 125-145 centimeter, vilket är under den övre gränsen för ponny (148 centimeter). Islandshästen räknas ändå som häst, och islänningar kan ta illa upp om du kallar deras hästar för ponnyer.

Fakta om Island - Islandshästar

16. I Reykjavik finns ett snoppmuseum

The Icelandic Phallological Museum ligger centralt i Reykjavik och visar upp något så udda som en stor samling av penisar från olika djur. Penisarna är uppstoppade eller ligger i sprit.

17. Öl var förbjudet fram till 1989

Starköl var förbjudet på Island från 1915 och ända fram till 1989, men många kringgick förbudet genom att blanda lättöl med sprit. Varje år firas “Beer Day” den 1 mars, till minne av dagen då starkölen blev tillåten.

18. McDonalds finns inte

Ett antal McDonalds-restauranger fanns tidigare på Island, men under finanskraschen 2008 tog den amerikanska kedjan beslutet att lägga ner. Nu är krisen över, men McDonalds har inte kommit tillbaka.

19. Fårhuvud var vanlig picknickmat förr

Förr i tiden tyckte islänningarna att ett kokt fårhuvud (svið) var perfekt picknickmat. Dagens unga väljer förmodligen moderna delikatesser, men fårhuvudena kan fortfarande ses vid vissa högtider.

20. Islänningar dricker gärna fiskleverolja

På hotellens frukostbufféer ser du ofta en flaska med lýsi (fiskleverolja). Det är helt enkelt eftersom många islänningar vill ta sig en hutt av denna på morgonen.

fiskleverolja

21. Fermenterad haj och fårtestiklar äts på fest

I februari varje år år det dags för den hedniska gamla festen Þorrablót, och då brukar man festa loss på traditionella “godsaker” som fermenterad haj, rökt fårkött, leverkorv, fårtestiklar och brännvinet “Svarta döden”.

22. Det finns 13 jultomtar

På Island nöjer man sig inte med en jultomte, utan man har 13 jultomtar. Alla jultomtarna är lite småelaka och kommer fram en om dagen, tills alla är framme vid julafton.

Isländska traditioner
Några av Islands jultomtar, foto: Iceland.is

23. Man skapar nya ord för att slippa låneord

För att undvika att låna in ord från andra språk, har man använt gamla ord för att skapa nya. Till exempel heter TV “sjónvarp” (synkastning), telefon “sími” (tråd) och polis “lögregla” (lagregel).

24. Alla ord betonas på första stavelsen

Det isländska språket har en regel utan undantag, och det är att alla ord betonas på första stavelsen. Prova att säga “Helena” eller “Amerika” med betoningen på första vokalen. Nu vet du hur du betonar alla isländska ord!

25. Alver bor (kanske) på Island

Det kan kanske inte räknas som fakta om Island, men enligt folkton så finns det i naturen gott om “huldufólk” och andra övernaturliga väsen. Det har till exempel hänt att folk blivit upprörda när en väg skulle byggas i ett alvtätt område.

Tingvalla

26. Det är inte så kallt som du tror

Det är inte så kallt som du kanske tror på Island, i varje fall inte på vintern. Vanlig vintertemperatur ligger på runt 1-2 plusgrader. Däremot blåser det och regnar mycket, så det känns ofta kallt.

27. App för att kolla om man är släkt

På Island finns en app, “Íslendingabók”, som används för att kolla om man är släkt. Perfekt på första daten – det bor ju bara drygt 360 000 människor i landet, så risken för släktskap är större än på de flesta andra ställen.

28. Många filmer har spelats in på Island

Island är populärt som inspelningsplats för filmer. Några filmer och TV-serier som har spelat in scener på Island är: Game of Thrones, Interstellar, Batman Begins, Die Another Day, A View to a Kill, Tomb Raider och Prometheus.

Fakta om Island: Game of Thrones film locations

29. Gregor Clegane spelas av en islänning

Om du sett TV-serien Game of Thrones så har du sett jättelike Gregor Clegane, eller “The Mountain” som han kallas. Han spelas av den isländske skådespelaren och strongman-utövaren Hafþór Júlíus Björnsson.

30. Islänningar är litterära

Redan år 1220 skrev Snorre Sturlasson verket Eddan. 1955 fick Halldór Laxness Nobelpriset i litteratur. Idag finns många deckarförfattare, och enligt BBC News planerar var 10:e islänning att ge ut en egen bok.

Böcker
Böcker, foto: Pixabay

Överraskande fakta om Island?

Var detta kanske några överraskande fakta om Island, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Island att bjuda på?

Island fakta

 • Huvudstad: Reykjavik
 • Folkmängd: Cirka 362 000 (2019)
 • Språk: Isländska (de flesta är också bra på engelska och en del pratar något skandinaviskt språk)
 • Statsskick: Republik
 • Valuta: Isländsk krona
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 354
 • Nationaldag: 17 juni
 • Nationalfågel: Jaktfalk
 • Nationalhelgon: Þorlákr Þórhallsson år 1198
 • Islands flagga: Himmelsblå, eldröd och snövit. Himmelsblå med liggande vitt och rött kors i.
 • Högsta berg/ punkt: Hvannadalshnjúkur 
 • Största sjö: Þingvallavatn
 • Längsta flod: Þjórsá ca 230 km
 • Islands nationalsång: Lofsöngur 
 • El på Island: Samma som i Sverige
 • Dricka vatten på Island?: Vattnet är väldigt bra
 • UNESCO världsarv på Island: Vatnajökull nationalpark, vulkaniska ön Surtsey och Thingvellir National Park.

Information om Island för resenärer

Mer roliga fakta

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg