Meny Stäng

Fakta om Island – 30 saker du (kanske) inte visste

Annons

Idag bjuder vi på fakta om Island – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi har varit på Island två gånger tillsammans och innan dess har jag (Helena) både bott på Island och återvänt flera gånger. Nu sammanfattar vi lite spännande fakta som vi lärt oss längs vägen. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Island

Island är ett spännande land på flera sätt. Naturen är extremt dramatisk med allt från glaciärer och vulkaner till vattenfall och gejsrar. Island har också en intressant historia, med både vikingar och kvinnlig president.

Idag är Island, trots att landet befolkningsmässigt är så litet, ett land rikt på musik, litteratur och nyskapande matkultur. Vi har samlat lite spännande fakta om Island, så håll till godo!

Blå lagunen på Island

1. Självständig stat först 1944

Island har bara varit en självständig stat sedan den 17 juni 1944, då landets unionsavtal med Danmark löpte ut. Efter en folkomröstning utropade sig landet till republik, och nationaldagen firas numer den 17 juni.

2. Världens äldsta (ännu aktiva) demokrati

Island brukar räknas som världens äldsta, fortfarande aktiva, demokrati. Redan år 930 samlades man för första gången i Tingvalla (Þingvellir nationalpark), för att “hålla ting”. Parken är också ett UNESCO världsarv.

fakta om Island - Thingvellir

3. Första demokratin att välja en kvinnlig president

Vigdís Finnbogadóttir var president på Island mellan 1980 och 1996. Hon var Europas första kvinnliga president, och dessutom världens första demokratiskt valda kvinnliga stadsöverhuvud.

4. Mest glesbefolkat i Europa

Island har runt 362 000 invånare, vilket bara är lite mer än befolkningen i Malmö. Med bara cirka tre invånare per kvadratkilometer är Island det mest glesbefolkade landet i Europa.

Reykjavik

5. Islänningar har (oftast) inte släktnamn

På Island använder man i första hand sina förnamn. Man har inte släktnamn på samma sätt som i övriga Europa, men däremot kan man enligt ålderdomlig sed berätta vems son eller vems dotter man är. Heter man Björnsson då talar man om att du är just Björns son, och är du kvinna så kan du då heta Björnsdottir.

Fakta om Island

6. Island är inte med i EU

Det lilla landet Island går sin egen väg och är inte med i EU. De är däremot, tillsammans med Norge, Schweiz och Liechtenstein, med i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). 

Fakta om Island

7. 85 % energi från förnybara energikällor

Mer än 85 procent av all energi som används på Island kommer från förnybara energikällor, tack vare geotermiskt aktivitet och vattenkraft.

Fakta om Island - energikällor

8. Glaciärer täcker 11 % av ytan

En intressant fakta om Island är att en betydande del av landets yta, 11 procent, är täckt av is i form av glaciärer. Störst är Vatnajökull, som täcker 8 procent av ytan.

Fakta om Island

9. Ett 30-tal aktiva vulkaner

Det finns runt 30 aktiva vulkansystem på Island, och flera isländska vulkaner kan få utbrott snart. Man väntar bland annat på Hekla, Katla, Öræfajökull, Grímsvötn, Bárðarbunga och Askja.

Vulkan
Bárðarbunga, foto: Pixabay

10. Världen yngsta ö

Världens yngsta ö, Surtsey, tillhör Island och ligger strax söder om huvudön. Surtsey skapades vid ett vulkanutbrott 1963. Idag har endast ett fåtal forskare tillträde hit.

Källa: Flickr – Surtsey island – Ron Cogswell – all Creative Commons

11. Två kontinentalplattor som glider isär

Island ligger tvärs över två kontinentalplattor (Nordamerika och Europa). Delningen går vid ravinen Almannagjá i Þingvellir nationalpark, och sprickan ökar varje år med i genomsnitt 2,5 centimeter, och kallas den mittatlantiska ryggen

Fakta om Island
Peter i Tingvalla

12. Det finns inga tåg

Island har ingen spårburen trafik över huvud taget, varken tåg, spårvagn eller tunnelbana. Att marken rör sig krånglar förstås till det hela, men tåg till och från flygplatsen har ändå diskuterats.

Fakta om Island

13. Det finns (nästan) inga träd

Det finns ingen skog på Island, och under ett besök i landet ser du knappast några träd heller. På sin höjd kan du få syn på några mindre träd i en park.

Fakta om Island: Tingvalla

14. Det finns inga myggor

Island är helt fritt från mygg, vilket tydligen beror på att myggorna inte gillar det isländska klimatet. Insjön Mývatn betyder visserligen “myggvattnet”, men de insekter man ser här är egentligen en sorts tvåvingar.

15. Islandshästen är inte en ponny

Islandshästen har en manköjd på cirka 125-145 centimeter, vilket är under den övre gränsen för ponny (148 centimeter). Islandshästen räknas ändå som häst, och islänningar kan ta illa upp om du kallar deras hästar för ponnyer.

Fakta om Island - Islandshästar

16. I Reykjavik finns ett snoppmuseum

The Icelandic Phallological Museum ligger centralt i Reykjavik och visar upp något så udda som en stor samling av penisar från olika djur. Penisarna är uppstoppade eller ligger i sprit och här finns över 200 olika sorter, även människa.

Fakta om Island

17. Öl var förbjudet fram till 1989

Starköl var förbjudet på Island från 1915 och ända fram till 1989, men många kringgick förbudet genom att blanda lättöl med sprit. Varje år firas “Beer Day” den 1 mars, till minne av dagen då starkölen blev tillåten.

18. McDonalds finns inte

Ett antal McDonalds-restauranger fanns tidigare på Island, men under finanskraschen 2008 tog den amerikanska kedjan beslutet att lägga ner. Nu är krisen över, men McDonalds har inte kommit tillbaka.

19. Fårhuvud var vanlig picknickmat förr

Förr i tiden tyckte islänningarna att ett kokt fårhuvud (svið) var perfekt picknickmat. Dagens unga väljer förmodligen moderna delikatesser, men fårhuvudena kan fortfarande ses vid vissa högtider.

Foto: Iceland.is

20. Islänningar dricker gärna fiskleverolja

På hotellens frukostbufféer ser du ofta en flaska med lýsi (fiskleverolja). Det är helt enkelt eftersom många islänningar vill ta sig en hutt av denna på morgonen.

fiskleverolja

21. Fermenterad haj och fårtestiklar äts på fest

I februari varje år år det dags för den hedniska gamla festen Þorrablót, och då brukar man festa loss på traditionella “godsaker” som fermenterad haj, rökt fårkött, leverkorv, fårtestiklar och brännvinet “Svarta döden”.

Fakta om Island
Foto: Iceland.is

22. Det finns 13 jultomtar

På Island nöjer man sig inte med en jultomte, utan man har 13 jultomtar. Alla jultomtarna är lite småelaka och kommer fram en om dagen, tills alla är framme vid julafton.

Isländska traditioner
Några av Islands jultomtar, foto: Iceland.is

23. Man skapar nya ord för att slippa låneord

För att undvika att låna in ord från andra språk, har man använt gamla ord för att skapa nya. Till exempel heter TV “sjónvarp” (synkastning), telefon “sími” (tråd) och polis “lögregla” (lagregel).

Fakta om Island

24. Alla ord betonas på första stavelsen

Det isländska språket har en regel utan undantag, och det är att alla ord betonas på första stavelsen. Prova att säga “Helena” eller “Amerika” med betoningen på första vokalen. Nu vet du hur du betonar alla isländska ord!

Fakta om Island

25. Alver bor (kanske) på Island

Det kan kanske inte räknas som fakta om Island, men enligt folkton så finns det i naturen gott om “huldufólk” och andra övernaturliga väsen. Det har till exempel hänt att folk blivit upprörda när en väg skulle byggas i ett alvtätt område.

Tingvalla

26. Det är inte så kallt som du tror

Det är inte så kallt som du kanske tror på Island, i varje fall inte på vintern. Vanlig vintertemperatur ligger på runt 1-2 plusgrader. Däremot blåser det och regnar mycket, så det känns ofta kallt.

27. App för att kolla om man är släkt

På Island finns en app, “Íslendingabók”, som används för att kolla om man är släkt. Perfekt på första daten – det bor ju bara drygt 360 000 människor i landet, så risken för släktskap är större än på de flesta andra ställen.

Fakta om Island

28. Många filmer har spelats in på Island

Island är populärt som inspelningsplats för filmer. Några filmer och TV-serier som har spelat in scener på Island är: Game of Thrones, Interstellar, Batman Begins, Die Another Day, A View to a Kill, Tomb Raider och Prometheus.

Fakta om Island: Game of Thrones film locations

29. Gregor Clegane spelas av en islänning

Om du sett TV-serien Game of Thrones så har du sett jättelike Gregor Clegane, eller “The Mountain” som han kallas. Han spelas av den isländske skådespelaren och strongman-utövaren Hafþór Júlíus Björnsson.

30. Islänningar är litterära

Redan år 1220 skrev Snorre Sturlasson verket Eddan. 1955 fick Halldór Laxness Nobelpriset i litteratur. Idag finns många deckarförfattare, och enligt BBC News planerar var 10:e islänning att ge ut en egen bok.

Böcker
Helena och Peter vid vattenfallet Gullfoss

intressant fakta om Island

 • UNESCO världsarv på Island: Vatnajökull nationalpark, vulkaniska ön Surtsey och Thingvellir National Park.
 • Reykjavik är världens nordligaste huvudstad
 • Reykjavik betyder en vik med rök i
 • Islands grannar är Grönland och Färöarna i norra Atlanten
 • Islands mest kända musikartist är Björk
 • Island har en opera i Reykjavik som heter “Konserthuset Harpa”
 • Islands mest kända gata heter Laugavegur mitt i Reykjavik.
 • Hverir är ett stort geotermiskt område fullt av kokande lera och heta källor. Vissa platser är det 80 grader på marken med sjön Mývatn.
 • Ordet Gejsrar kommer från den största gejsern i Haukadalur som heter Geysir och blev uppmärksamt även i skrift runt om i världen. På isländska betyder verbet “geysa” ungefär “rusa fram”, “störta fram” eller “kasta ur sig”.
 • Mitt i Reykjavik står en enorm kyrka som ser ut som en rymdraket som heter Hallgrimskirkja tog 41 år att färdigställa Kyrktornet är 74,5 meter högt, vilket gör kyrkan till den näst högsta byggnaden i hela landet. 
 • Islands sprit (brennivín) kallas “svarta döden”
 • Islands mest kända kock heter Hrefna Rósa Sætran med egen kokbok och restaurang Fish Market
 • Blue Lagoon är det enormt kända turkosblå spabad i geotermiskt varmt vatten. 200 meter under poolen är vattnet 240 grader, men innan det når badet sänks temperaturen till behagliga 38 grader (36-39 grader). Här kan du få lera till ansiktet i poolen eller köpa öl i baren i poolen med din nyckelbricka. En dryck (öl, vin, bubbel, läsk eller smoothie) ingår i priset, och du kan också få skönhetsbehandlingar, massage eller bada bastu på många platser direkt från poolen. Badet ligger mitt i ett enormt lavafält, vid Grindavík på Reykjaneshalvön, inte långt från Keflaviks flygplats.
 • Det finns valskådning på Island och du kan se  knölvalar, kaskeloter, blåvalar, delfiner och späckhuggare.
 • Leifur Eriksson (Leif Eriksson) även Leif den lyckosamme, troligen född omkring 970 på Island, död omkring 1020, var en sjöfarare och upptäcktsresande och var sannolikt den förste europé som landsteg i Nordamerika. Det ska ha skett omkring år 1000.
 • Speciell mat på Island är fårtestikel, surhaj/fermeterad haj, Lunnefågel, kokt fårhuvud, torkad fisk. De har egna halstabletter som heter Opal och de älskar choklad med lakrits i. De har också (bolludagur) som man äter på fettisdagen med fyllning i som sylt, choklad, grädde m.m.

Överraskande fakta om Island?

Var detta kanske några överraskande fakta om Island, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Island att bjuda på?

Fakta om Island

 • Huvudstad: Reykjavik 120 000 invånare
 • Folkmängd: Cirka 362 000 (2019)
 • Språk: Isländska (de flesta är också bra på engelska och en del pratar något skandinaviskt språk)
 • Statsskick: Republik
 • Valuta: Isländsk krona
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Landsnummer: 354
 • Nationaldag: 17 juni
 • Nationalfågel: Jaktfalk
 • Nationalhelgon: Þorlákr Þórhallsson år 1198
 • Islands flagga: Himmelsblå, eldröd och snövit. Himmelsblå med liggande vitt och rött kors i.
 • Högsta berg/ punkt: Hvannadalshnjúkur 2110 meter 
 • Största sjö: Þingvallavatn
 • Längsta flod: Þjórsá ca 230 km
 • Islands nationalsång: Lofsöngur 
 • El på Island: Samma som i Sverige
 • Dricka vatten på Island?: Vattnet är väldigt bra
 • Se upp med? Naturens krafter (vind, dimma, jordbävningar etc.) – tänk på att mobilen kan sakna täckning i inlandet. Du kan bada varsom helst på island och de har många varma bäckar, floder och sjöar. Se upp med att hoppa rakt i för det kan vara över 80 grader varmt.
 • Tänka på? Island har inte sommartid, så tidsskillnaden är en timme under vintern och två timmar under sommaren. Glöm inte vind- och regntäta kläder!
 • Väder? Genomsnittlig temperatur på sommaren är 12-13°C. Ibland kan temperaturerna stiga till runt 20°C. På vintern är Genomsnittlig temperatur i januari ligger på minus 1°C. Det kan bli kallare, men det är också vanligt med några få plusgrader.

Information om Island för resenärer

Blandad fakta om Island

Gejsrar och källor

 • Geysir ligger i den geotermiskt aktiva dalen Haukadalur, tillsammans med flera andra heta källor. Geysir några gånger per år och helt oannonserat och kan spruta upp till 70 meter högt
 • Strokkur ligger bara 50 meter från Geysir har regelbundna utbrott ungefär var 5-10:e minut med sprut runt 15-20 meter högt
 • Litli Geysir (Lilla Geysir) är en källa med kokande vatten i samma område
 •  Konungshver (Kungens källa) ligger också i Haukadalur

Vattenfall

Det finns mer än 10 000 vattenfall på Island och här kommer några mer kända, det kraftigaste i Europa och de fyra högsta på Island.

 • Gullfoss är ett vattenfall i älven Hvítá i Suðurland. Vattenfallet har en total höjd på 32 meter och faller i två omgångar, först 11 meter och därefter 21 meter ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 kilometer lång.
 • Goðafoss är ett 30 meter brett vattenfall, med ett 12 meter högt fall. Vattenfallet ligger strax öster om Akureyri
 • Faxi vattenfall 12 km från Gullfoss med massor av lax längs med Gyllende cirkeln
 • Seljalandsfoss är ett vattenfall i älven Seljalandsá och är 65 meter högt.
 • Kirkjufellsfoss är ett vattenfall från berget Kirkjufell
 • Skógafoss som är 25 meter brett och har ett fall på 60 meter, är ett av Islands största vattenfall och ligger i älven Skogá i Suðurland.
 • Öxarárfoss är ett vattenfall i Þingvellir National Park, Island. Den rinner från floden Öxará över Almannagjá.
 • Aldeyjarfoss är ett vattenfall på norra Island. Älven Skjálfandafljót rinner ner här med en höjd på 20 meter.
 • Bruarfoss med bara 10 meters fall på många ställen men anses som det vackraste.
 • Dettifoss är ett 45–48 meter högt vattenfall som ligger i Mývatnområdet på norra Island och i floden Jökulsá á Fjöllum. Det är Europas kraftigaste vattenfall
 • Svartifoss är ett vattenfall i Skaftafell i Vatnajökull nationalpark. I och runt hela vattenfallet är det svart lava i sexkanter som blev efter ett utbrott.
 • Hengifoss vattenfall, vars höjd är 118 meter. Det är det fjärde högsta vattenfallet på Island. 
 • Háifoss är ett vattenfall i närheten av vulkanen Hekla. Floden Fossá rinner ner här med en fallhöjd på 122 meter. Det här är det tredje högsta vattenfallet på Island.
 • Glymur är Islands näst högsta vattenfall. Vattenfallet har en total fallhöjd på 198 meter och ligger i slutet av Hvalfjörður, och ligger vid änden av Hvalfjörður
 • Morsárfoss är Islands högsta vattenfall. Vattenfallet har en total fallhöjd på 227,3 meter och finns i Vatnajökulls nationalpark.

Vulkaner

Det finns ca 130 vulkaner på Island

 • Hekla, Katla, Eyjafjallajökull,Öraefajökull, Grímsvötn, Bárðarbunga, Askja är de mest aktiva.
 • Krafla, Eldfell, Snæfellsjökull och Thrihnúkagigur är stora men mindre aktiva just nu 2021

Tomtar

Island har 13 lite småelaka tomtar som kommer och jäklas som att skrämma barn, stjäla korvar m.m. Den första tomten kommer den 12 december och sen kommer de andra dag efter dag till julafton. Dagen efter julafton så försvinner de en i taget och när alla är borta tänder befolkningen brasor för att fira. Tomtarnas föräldrar heter Gryla och Leppaludi och är två elaka troll som äter olydiga barn 

 • 12 december: Stekkjastaur (Klumpfoten)
 • 13 december: Giljagaur (Klyftgrabben)
 • 14 december: Stúfur (Stumpen)
 • 15 december: Þvörusleikir (Slevslickaren)
 • 16 december: Pottaskefill (Kastrullkraparen)
 • 17 december: Askasleikir (Skålslickaren)
 • 18 december: Hurðaskellir (Dörrsmällaren)
 • 19 december: Skyrgámur (Filglupsken)
 • 20 december: Bjúgnakrækir (Korvtjuven)
 • 21 december: Gluggagægir (Spanaren)
 • 22 december: Gáttaþefur (Snusaren)
 • 23 december: Ketkrókur (Köttkorpen)
 • 24 december: Kertasníkir (Ljustiggaren)

Öar

Island har 35 öar här kommer lite fakta om några av dem

 • Grímsey är en isländsk ö och Tillsammans med den obebodda lilla ön Kolbeinsey är Grímsey den enda delen av Island som befinner sig norr om norra polcirkeln. 61 personer bor här.
 • Ön Viðey ligger 15 minuter utanför Reykjavik i bukten Faxaflói. Här finns Islands äldsta stenhus från 1755, en Kyrka, Restaurang och “Imagine Peace Tower” som Yoko Ono har designat och tillägnat John Lennon. Ön har en 1000 årig historia och kan ha varit Islands första beboliga plats.
 • Surtsey som tillhör Island och ligger strax söder om huvudön.
 • Västmannaöarna har elva öar och bara en är bebodd som hemön (ca 5000 boende)

Glaciärer

Det finns hela sju glaciärer på Island och en är störst i Europa

 • Vatnajökull är Europas största Glaciär med sin vackra issjö Jökulsárlón
 • Öræfajökull är glaciären som täcker största delen Vatnajökulls sydliga del med Islands högsta topp 2110 meter
 • Tungnafellsjökull är en liten glaciär mellan Vatnajökull och Hofsjökull med en högsta topp på 1 540 meter.
 • Mýrdalsjökull är en glaciär på södra Island där den högsta punkten ligger på 1 480 meter över havet.
 • Langjökull är en glaciär belägen i västra delen av Island i närheten av berget Bláfell och norr om glaciären ligger den vidsträckta heden Arnarvatnsheiði.
 • Hofsjökull är en platåglaciär i mellersta Island med en högsta punkt på 1 764 meter.
 • Eyjafjallajökull  är Islands femte största glaciär och ligger norr om byn Skógar. Glaciären vilar på en 1 666 meter hög stratovulkan med samma namn.

Nationalparker

Det finns tre nationalparker på Island

 • Vatnajökull nationalpark utgör 13 % av Islands area och är den näst största nationalparken i Europa
 • Thingvellir  (Tingvalla) ligger precis i sprickan mellan den europeiska och amerikanska geologiska plattan. I Tingvallasjön simmar fiskar som inte finns någon annanstans och som är ett UNESCO världsarv
 • Snaefellsjökull nationalpark (Snöfjällsjökel) ligger vid foten av en vulkan täckt av en glaciär. Det är den enda nationalparken som sträcker sig från stranden upp till bergstopparna.

Isländska

Några ord från isländskan…

 • Farfuglaheimili – vandrarhem (eg. “flyttfågelhem”)
 • Strax – genast
 • Lögregla – polis (eg. “lagregel”)
 • Leigubíll – taxi (eg. “legobil”, ungefär som “legosoldat”)
 • Bandaríkin – USA (eg. “bandrikena” ungefär?)
 • Svartfjallaland – Montenegro (eg. “Svartbergsland”)
 • Knivur – kniv
 • Hus – Hus
 • Köttur – Katt
 • Elda – laga mat
 • Orka – Energi
 • Kjöt – Kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev