Meny Stäng

Þingvellir nationalpark på island

Þingvellir nationalpark på Island är en fascinerande plats, oavsett om du är intresserad av natur, geologi, historia eller film. Vyerna är svindlande och landskapet väldigt speciellt, eftersom man befinner sig just där de stora kontinentalplattorna möts. Här har också Alltinget, det isländska parlamentet, sina 1000-åriga rötter. Dessutom är detta en plats där man spelat in scener i både Game of Thrones och Bröderna Lejonhjärta.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gyllene cirkeln del 3

Gyllene cirkeln på Island består av tre huvudsakliga besöksmål, och vi har redan skrivit om två av dem: vattenfallet Gullfoss och gejsrarna Geysir och Strokkur i Haukadalur. Från början hade jag nog tänkt att skriva om allt i ett och samma inlägg, men det gick bara inte. Vi har helt enkelt sååå många foton från den här dagen! Här kommer del tre om Gyllene cirkeln: Þingvellir nationalpark.

islands flagga

Þingvellir nationalpark

Þingvellir nationalpark kan också skrivas Thingvellir nationalpark, och på svenska ser man ibland även ”översättningen” Tingvalla. Den här platsen är upptagen som ett Unesco världsarv, och är egentligen känd för två helt olika saker. För det första är detta en geologiskt väldigt intressant plats, där de två kontinentalplattorna möts på ett ganska dramatiskt sätt. För det andra platsen där Island under flera hundra år höll sitt ting, Alltinget.

Þingvallakyrkan vid Þingvallasjön

Platsen är belägen intill Islands största sjö, Þingvallavatn. Här ligger också en söt liten kyrka, som håller öppet under maj till september.

Tingvalla Island
Thingvallasjön

Kontinentalplattorna i Þingvellir

Þingvellir nationalpark är platsen där den Nordamerikanska kontinentalplattan och den Eurasiska kontinentalplattan möts. Tvärs igenom nationalparken går en lång kontinentalspricka som kallas den mittatlantiska ryggen. Sprickbildningen syns tydligt i form av stor ravin och ett gäng mindre förkastningar, med en bredd på 400 meter.

Det är ganska dramatiskt att föreställa sig hur de enorma plattorna rör sig i förhållande till varandra, och på så sätt formar det spruckna landskapet. Faktum är att sprickan i Þingvellir utvidgar sig med 2-5 centimeter per år.

Tingvalla Island

Alltinget – Islands parlament

Islänningarna var från början norrmän som flydde från den norske kungen Harald Hårfager. När de började befolka Island behövde de någon form av styre, och år 930 kallade de för första gången till riksmöte, vilket de kallade Alltinget. Alltinget utvecklades till Islands lagstiftande och dömande församling, och en gång om året kallade man till möte i Þingvellir.

Tingvalla

Människor reste från hela landet för att ta del i årets viktigaste händelse. Med tanke på att folk bodde utspritt och transporterade sig med häst tog det säkert lite tid … När de väl kom fram vankades inte bara möten och domar, utan också marknad, handel, musik och fest. Det blev som en stor festival i dalen, och enligt vår guide kunde 6000 människor samlas här då. Fascinerande att tänka på, eller hur?

Alltinget

Þingvellir i Game of Thrones

Þingvellir nationalpark har använts som inspelningsplats för vissa scener i den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones. Här har man filmat den smala vägen som leder fram till Eyrie, som kan ses när Sansa Stark anländer i sällskap med Littlefinger, samt när Catelyn Stark anländer i säsong 1 av TV-serien.

Thingvellir nationalpark
Thingvellir i Game of Thrones

Þingvellir I Bröderna Lejonhjärta

Stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta spelades också in i Þingvellir nationalpark. Framför allt har nationalparken fått symbolisera det ödsliga landskapet i Karmanjaka, där den onde härskaren Tengil håller till.

Nationalparken Thingvellir
Thingvellir Bröderna Lejonhjärta

Hästgården Laxness

På vägen tillbaka till Reykjavik besökte vi Laxness hästgård, som ligger i Mosfellsbæ, 26 kilometer från Þingvellir nationalpark och 22 kilometer från Reykjavik. Här finns sammanlagt 116 islandshästar, och även om det inte finns några skyltar så kan ägarna namnen på var och en av dem.

WIFI.se

Kom bara ihåg att inte kalla dem ponnys! Även om islandshästar har en relativt låg mankhöjd är de starka och räknas som hästar. Och det är inte säkert att islänningarna gillar om du kallar dem ponnys …

islandshästar

På gården ordnas ridturer i de vackra omgivningarna, och även kombinerade turer med andra aktiviteter, som Gyllene cirkeln eller valskådning. Den här gången blev det bara ett kort besök för oss, eftersom andra saker stod på vårt schema. Vi har ridit islandshäst på Island förut, och skulle gärna göra det igen. Ett fantastiskt sätt att uppleva naturen!

Islandshästar Island
Peter Island
Peter vid Laxness hästgård, foto: Veera Bianca
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Fakta om Þingvellir nationalpark

  • Hitta hit: Þingvellir nationalpark ligger 48 kilometer från Reykjavik. Du kan ta dig hit med hyrbil eller med turistbuss. Det är vanliga vägar hela vägen fram, och du behöver inte fyrhjulsdrift. Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
  • Öppettider: Nationalparken är en del av naturen och stänger inte. Besökscentret har öppet kl. 09:00-18:00.
  • Priser: Det kostar inget att besöka nationalparken, men det kan finnas en parkeringskostnad. Det finns en utställning i besökscentret och avgiften för denna är 1000 isländska kronor (ca 85 SEK) för vuxna (2019). Barn under 18 år går in gratis.
  • Tillgänglighet: Promenaden runt i parken är på träspång.
  • Läs mer: Du hittar mer info på nationalparkens webbsida.

Denna resa var en pressresa, arrangerad av Icelandair och festivalen Food and Fun Reykjavik. Alla texter, foton (om inte annat anges) och åsikter är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev