Meny Stäng

Gullfoss på Island – Gyllene Cirkeln och dess vattenfall

Annons

Gullfoss på Island är ett oerhört dramatiskt vattenfall som med fördel kan ses under turen Gyllene cirkeln. Vattenfallet höll faktiskt en gång på att omvandlas till vattenkraftverk, men räddades i sista stund. Tur för oss som idag kan uppleva Islands magiska natur!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Gyllene cirkeln på Island

Gyllene cirkeln, eller Golden Circle som den kallas på engelska, är en populär turistrutt på sydvästra Island. Att den är populär är kanske inte så konstigt! På en lagom lång dagsutflykt från Reykjavik hinner man se några av de allra största sevärdheterna på Island. Turen är cirka 25 mil lång, och man kan åka med turistbuss eller egen bil.

Island vägar

3 stopp längs Gyllene Cirkeln

Det finns tre stopp som i stort sett alltid ingår under en tur runt Gyllene cirkeln:

 1. Vattenfallet Gullfoss är ett imponerande stort vattenfall, och ligger längst bort i den så kallade “cirkeln”.
 2. Gejsrarna Geysir och Strokkur ligger i ett geotermiskt område i dalen Haukadalur. Geysir har gett namn till fenomenet “gejser”, men idag är det Strokkur som man kan se spruta. Strokkur får utbrott ungefär var 5-7:e minut.
 3. Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla som man ibland kan se det skrivas på svenska, ligger i det område där kontinentalplattorna möts. Förutom att naturen är dramatisk så är detta också platsen där Islands parlament, Alltinget, hade sina möten mellan år 930 och 1798.

Utöver dess tre kan man göra flera andra stopp längs vägen. Vi stannade vid det mindre vattenfallet Faxi, vid gården och restaurangen Efstidalur II (pricken mellan Geysir och Þingvellir) och vid Laxness hästgård (pricken mellan nationalparken och Reykjavik). Vi hade fantastiskt väder och har sååå många foton från turen, så vi börjar med att berätta om vattenfallet Gullfoss.

Gyllene cirkeln med minibuss

Vi var ett gäng på runt 10 personer (svenska och finska resebloggare) och gjorde turen med en minibuss. Vi startade med ett köra den längsta sträckan mot vattenfallen Faxi och Gullfoss. Den här bussresan tog någon timme, men man har verkligen inte tråkigt. Det är helt fantastiskt att titta ut på naturen genom fönstren.

Island natur
Island
Island berg
Iceland mountain

Vattenfallet Faxi

Vattenfallet Faxi var en perfekt “uppvärmning” inför vad som komma skulle. Det här fallet ligger ungefär 12 kilometer från Gullfoss, och är fullt av lax. Här är med andra ord populärt att fiska!

Vattenfallet Faxi

Vattenfallet Gullfoss

Så kom vi då fram till det stora vattenfallet! Gullfoss är ett fall i älven Hvítá i Suðurland på Island. Vattenfallet har en total höjd på 32 meter och faller i två omgångar, först 11 meter och därefter 21 meter ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 kilometer lång. Turistattraktion eller inte, det är häftigt att stå intill det här mäktiga vattenfallet!

På väg mot Gullfoss
vattenfallet gullfoss
gullfoss vattenfall

Kärlekssaga från 1600-talet

Det är inte möjligt att vada över vattenfallet, och man kan inte heller ta sig över med hjälp av en häst. Ändå finns en berättelse från 1600-talet som handlar om en bondson från Brattholt, som på sommaren vaktade får vid älven Hvítá.

På andra sidan vaktade en flicka från Hamarsholt får, och de kunde kika på varandra tvärs över älven. Till slut tog flickan mod till sig och bad pojken ta sig över älven till henne. Han lyckades vada över (!) och paret ska därefter ha gift sig och fått många barn.

Vattenfallet Gullfoss

Sigríður räddade vattenfallet

Runt år 1920 var man på väg att bygga ett vattenkraftverk vid Gullfoss, och att vattenfallet fortfarande finns kan vi tacka Sigríður Tómasdóttir från gården Brattholt för. Ett brittiskt bolag hade arrenderat Gullfoss från Sigríðurs pappa för att anlägga en kraftverksdamm. Sigríður anlitade advokaten Sveinn Björnsson, som senare blev Islands president, för att häva arrendeavtalet och på så sätt stoppa byggandet.

Gyllene cirkeln

Sigríður använde sina egna besparingar till rättsprocessen och hotade även med att begå självmord genom att hoppa ner i vattenfallet, men trots alla ansträngningar förlorade hon målet. Till slut, innan byggandet påbörjades, kunde kontraktet ändå hävas eftersom det brittiska bolaget väntat så länge med att betala arrendeavgiften. Kanske ville de heller inte ha Sigríðurs liv på sitt samvete?

År 1940 förvärvade Sigríðurs adoptivson Gullfoss och senare sålde han vattenfallet till den isländska staten. År 1979 blev Gullfoss och dess omgivningar naturreservat, och nu är vattenfallet därmed skyddat mot exploatering. Vilket tur att detta fantastiska naturområde aldrig blev kraftverk! Puh!

island gullfoss

Några tips inför besöket

Den gyllene cirkeln och vattenfallet Gullfoss är stora turistattraktioner på Island, och det är bra att vara beredd på att man inte kommer vara ensam i naturen. Trots att de här platserna kanske kan räknas som klassiska “turistfällor” är de verkligen värda att besöka! Minst folk är det förstås under lågsäsong. Några tips:

 • Kolla väderprognosen om du kör själv. Det inträffar att det blir så hård vind att man inte ska ge sig ut.
 • Det regnar och blåser ofta på Island. Packa gärna mössa, vantar samt vind- och regntäta kläder!
 • Stanna inte mitt på vägen för att fotografera söta hästar utan se till att köra av så du inte är i vägen för trafiken. Olyckor händer ibland.
Helena och Peter vid Gullfoss
Helena och Peter vid Gullfoss på Island
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Fakta om Gullfoss

 • Hitta hit: Gullfoss på Island ligger i älven Hvítá i Suðurland, 116 kilometer från Reykjavik. Du tar dig hit med turistbuss eller med hyrbil. Det är vanliga vägar hela vägen fram, och du behöver inte fyrhjulsdrift.
 • Öppettider: Vattenfallet är en del av naturen och stänger inte. Besökscentret inklusive caféets öppettider kan variera.
 • Priser: Det kostar inget att besöka vattenfallet, och det finns heller ingen parkeringsavgift. Vid vattenfallet finns ett café där man kan handla. Toaletterna utanför kostar pengar, men toaletterna i besökscentret är gratis.
 • Tillgänglighet: Det är några minuters promenad från parkeringsplatsen till vattenfallet, på träspång. Underlaget var halt när vi var här. Det finns toaletter, oklart om dessa är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
 • Läs mer: Du hittar mer info på Gullfoss webbsida

Denna resa var en pressresa, arrangerad av Icelandair och festivalen Food and Fun Reykjavik. Alla texter, foton och åsikter är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev