Meny Stäng

Gejsrar på Island – Strokkur och Geysir

Har du sett gejsrar på Island? Vi har nyligen besökt det geotermiska området Haukadalur med gejsrarna Strokkur och Geysir. Att vandra runt här är lite som att promenera på en annan planet, medan det ryker och bubblar runt omkring en. Dessutom kan man vara säker på att se Strokkurs utbrott – flera gånger.

Gyllene Cirkeln del 2

En av dagarna på Island gjorde vi den klassiska turen ”Gyllene Cirkeln”, som tar en med till tre stora sevärdheter på Island: vattenfallet Gullfoss, nationalparken Þingvellir och gejsrarna Strokkur och Geysir. Vi hade fantastiskt väder under turen och tog massor av foton, så det får helt enkelt bli tre inlägg. Idag berättar vi om gejsrar på Island och om det geotermiska området Haukadalur.

gejser-området

Gejser-området i Haukadalur

Dalen Haukadalur nämns första gången år 1294, då man anser att gejsern Geysir blev aktiv. I det geotermiskt aktiva området finns också gejsern Strokkur, samt ett 40-tal mindre heta källor och rykande öppningar i jordskorpan. Att komma hit är riktigt häftigt. Det pyser och bubblar överallt, och det känns nästan som att promenera runt på en annan planet.

Haukadalur
gejsrar på Island

Litli Geysir och Konungshver

Två av de källor man kan se är Litli Geysir (Lilla Geysir) och Konungshver (Kungens källa). Den första ryker ordentligt medan den andra mer ligger stilla och blank.

Geysir

Undersökningar visar att Geysir varit aktiv i runt 10 000 år, och enligt en beskrivning från 1630 kunde gejserns utbrott vara ”så häftiga att hela dalen skakade”.

När Geysir har utbrott sprutar den vatten och ånga hela 70 meter (!) upp i luften. Geysirs utbrott verkar imponerande, men man måste ha extrem tur eller vara utrustad med osedvanligt tålamod. Den här gejsern sprutar nämligen bara några få gånger om året. Vår guide berättade att han en gång varit en halvtimme ifrån ett utbrott, och bara det får väl anses ovanligt nära …

Geysir

Strokkur

Gejsern Strokkur ligger ungefär 50 meter från Geysir, och är väldigt bra för Islands turism. Den här gejsern sprutar nämligen ”snällt och lydigt” sisådär var 5:e-10:e minut. Man behöver alltså inte vänta länge alls för att få se en sprutande gejser. Däremot gäller det att tränga sig fram bland alla andra hugade turister!

strokkur

Strokkur nämndes första gången 1789 då en jordbävning öppnade en kanal så att gejsern blev aktiv. Gejsern fortsatte sedan att regelbundet ha utbrott fram till 1896, då en ny jordbävning fick den att avstanna. År 1963 lyckades man manuellt rensa kanalen, och sedan dess har gejsern regelbundna utbrott. Vanligtvis sprutar Strokkur ca 15-20 meter upp i luften.

Strokkur i början av ett av utbrotten – även översta bilden i inlägget visar Strokkur

Lunch på Efstadalur II

När man kollar in gejsrar på Island blir man förstås hungrig! Vi hade turen att ha en guide som tog oss till ett ställe som heter Efstadalur II, som ligger 17 kilometer från Haukadalur. Sååå otroligt mysigt!

Nyhetsbrev

Det här familjeägda stället har gått i arv från generation till generation, och är både bondgård och restaurang. Dessutom har stället en omtalad glassbar. Coolast av allt är kanske att man kan sitta uppe i restaurangen och titta ner på korna i ladugården genom en stor glasvägg.

Vi serverades först några små specialiteter som är typiska för bondgårds-Island: traditionell skýr (isländsk mjölkprodukt) som man blandar ut med mjölk samt drickbar vassle och en ost som påminde om fetaost. Sedan åt vi en supergod köttsoppa. Till efterrätt blev det förstås glass, och den var verkligen grymt god. Det är nästan så att du kan åka till Island bara för glassen!

Varför heter det gejser?

Den största gejsern i Haukadalur heter ju Geysir, och det är faktiskt den som gett upphov till namnet gejser både på svenska och engelska (geyser). Geysir var den första gejsern som omnämndes i skrift, vilket gjorde att fenomenet blev känt internationellt. På isländska betyder verbet ”geysa” ungefär ”rusa fram”, ”störta fram” eller ”kasta ur sig”.

Var i världen finns gejsrar?

Gejsrar är det väldigt speciellt naturfenomen, och det finns inte gejsrar på så många håll i världen. Efter en del googlande har vi kommit fram till att det framför allt finns gejsrar på Island, i Yellowstone nationalpark i USA, i Nya Zeeland, på Kamtjatka-halvön i Ryssland samt i Chile, men det finns också enstaka gejsrar på andra ställen. Vi har tidigare sett gejser i det geotermiska området Rotorua på nordön i Nya Zeeland.

Har du sett en gejser någon gång? På Island eller någon annanstans?

Gejser i Rotorua på Nya Zeeland

Gejsrar på Island – Några tips inför besöket

Det är väldigt populärt att kolla in gejsrar på Island, och det kan vara bra att vara beredd på att du inte kommer vara ensam på platsen. Några fler tips inför besöket:

  • Det regnar och blåser ofta på Island. Packa gärna mössa, vantar samt vind- och regntäta kläder!
  • Respektera varningsskyltar och staket. De finns där av en anledning!
  • Motstå frestelsen att sticka ner fingrarna och känna på vattnet i den olika källorna. Det kan vara härliga 38 grader, men de kan lika gärna vara 90 grader …
Hætta betyder fara på isländska – känn inte på bäcken!

Fakta om Geysir och Strokkur

  • Hitta hit: Geysir och Strokkur ligger i Haukadalur, norr om Laugarvatn i södra Island. Det finns två olika vägar från Reykjavik, varav den ena är 106 kilometer och den andra 115 kilometer. Det är vanliga vägar hela vägen fram, och du behöver inte fyrhjulsdrift. Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
  • Öppettider: Det geotermiska området är en del av naturen och stänger inte. Besökscentret inklusive caféets öppettider kan variera.
  • Priser: Det kostar inget att besöka det geotermiska område. Det finns ett café där man kan handla.
  • Tillgänglighet: Det är några minuters promenad från parkeringsplatsen till källorna. Man promenerar i naturlig miljö, på något ojämnt underlag.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Inspired by Iceland.

Denna resa var en pressresa, arrangerad av Icelandair och festivalen Food and Fun Reykjavik. Alla texter, foton och åsikter är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev