Meny Stäng

Utflykt till ön Viðey på Island – 1000 års historia

Ön Viðey på Island ligger strax utanför Reykjavik och nås enkelt med en kort båtresa. Sommartid åker många hit för att spana på fåglar, äta picknick eller bara njuta av naturen. Att komma hit en ruggig marsdag, med båttur över ett grått hav och en lyxig lunch i Islands äldsta stenhus, var också en upplevelse!

Ön Viðey på Island

Viðey är en ö i fjorden Kollafjörður, som är en del av bukten Faxaflói, strax norr om Reykjavik. Ön är 1,7 kvadratkilometer och når som högst 32 meter över havsytan. Idag bor ingen här, men ön har en lång och intressant historia. Kanske har det bott människor längre här än någon annanstans på Island?

Utflykt till Viðey

Vi gjorde en utflykt till ön Viðey med valskådningsföretaget Elding. Själva båtturen tog kanske en kvart, och medan vi spanade ut över ett grått hav och ett Reykjavik som blev mindre, berättade en guide om ön vi var på väg till. Sedan var det dags att kliva i land!

Elding
Båttur till Videy

Viðeyjarstofa – Islands äldsta stenhus

Viðeyjarstofa (Viðey House) är Islands äldsta stenhus. Huset byggdes 1752-1755 som ämbetsbostad åt landsfogden Skúli Magnússon, som på sin tid var en av de allra mäktigaste männen i landet. Skúli grundade bland annat det första industriella företaget på Island, en ullfabrik, vilket ledde till den urbana utvecklingen av Reykjavik. Idag används det charmiga gamla stenhuset för möten, fester och bröllop.

Videyarstofa, Viðey Island

I huset finns en hel del gamla föremål, och här hittar man också restaurangen Gallery, som serverat mat här sedan 2010. Vi bjöds på en riktigt god måltid här med torsk och palsternacka. Chokladkakan till efterrätt var grym!

fisk
chokladkaka

Kyrkan Viðeyjarkirkja

Strax bredvid eller bakom Viðeyjarstofa ligger kyrkan Viðeyjarkirkja, som är en av de äldsta kyrkorna på Island. Kyrkan har ritats av den danske arkitekten Georg David Anthon, och invigdes år 1774.

Videy church

Imagine Peace Tower

Internationellt är den lilla ön Viðey på Island mest känd för ”Imagine Peace Tower”, eller Friðarsúlan (Fredskolonnen) som den heter på isländska. Det här minnesmärket är tillägnat John Lennon, och har designats av hans änka Yoko Ono.

Namnet kommer från låten ”Imagine” och på basen står ”Föreställ dig fred” på 24 olika språk. ”Tornet” är ganska obetydligt när det är släckt, men om du vill se det lysande kan du kolla in de här bilderna på Google.

Videy Island

Mer att se på Viðey ?

Man åker kanske främst till ön Viðey på Island för att uppleva stillheten och naturen. Man kan vandra runt på ön, eller ta med cykel på färjan och ta sig runt på cykelvägarna. Kanske förbi den gamla skolan?

Nyhetsbrev

Det visas också en del konst på ön, som till exempel konstverket Milestones, av den amerikanske konstnären Richard Serra. Under sommartid håller också Viðeyjarnaust cabin öppet, där det finns kök, toalett och möjlighet att grilla.

Videy house, Videy Island

Levde människor på Viðey redan före vikingarna?

Norska vikingar bosatte sig på Island från år 870 och framåt, eftersom de ville komma undan den norske kungen Harald Hårfager. Men var Island helt folktomt när de kom? Det är ingen som kan svara på detta med säkerhet, men det finns indicier som pekar på att iriska munkar (paper) hittade hit redan innan vikingarna.

En av anledningarna till att man misstänker detta är att vissa öar, som till exempel Viðey, tidigt kallades ”Papey” (munkön). Kanske bodde alltså iriska munkar en gång på denna nu obebodda ö? Spännande att föreställa sig!

Videy på Island

Viðeys 1000-åriga historia

Även om Viðey på Island är en relativt liten ö, och även om den idag känns relativt obetydlig, så har många viktiga händelser utspelats just här. Här kommer tusen års historia i några snabba punkter:

 • Klostertiden startar år 1225 då ett kloster grundas av Þorvaldur Gissurarson, med hjälp av Snorri Sturluson. Klostret blir det näst rikaste på Island. 1539 förstörs klostret av danska soldater, under reformationen. Därefter byggs ett hem för fattiga.
 • Landsfogden Skúli Magnússon flyttar till ön och huset
  Viðeyjarstofa 1755. Skúli dör 1794 och begravs vid kyrkan.
 • Guvernören Ólafur Stephensen flyttar till ön 1794. År 1812 tar Ólafurs son, Magnús Stephensen, som är ordförande för Högsta Domstolen, över. När Magnús dör 1833 fortsätter ön tillhöra familjen.
 • Bondgårdstiden inleds 1901 då Eggert Briem och hans fru Katrín Pétursdóttur startar storskalig bondgård på ön. Parets 48 kor levererar varje år 200 000 liter mjölk till Reykjavikborna.
 • Fiskeritiden inleds 1907 då Pétur J. Thorsteinsson och Thor Jensen startar fiskföretag på ön. Runt år 1930 har ön hela 138 invånare. När företaget därefter börjar gå dåligt flyttar folk från ön igen.
 • Den obebodda tiden startar runt eller redan innan 1950. 1968 tillfaller Viðeyjarstofa och Viðeyjarkirkja Islands nationalmuseum.
På väg tillbaka mot Reykjavik, foto Veera Bianca
Reykjaviks hamn
Tillbaka i Reykjaviks hamn!

Fakta om Viðey

 • Invånare? 0 personer
 • Resa hit? Färja går mellan Reykjavik (Skarfagardar) och ön Viðey året runt. På sommarhalvåret (15 maj – 30 september) går färjan en gång i timmen varje dag, mellan 10:15 och 17:15. På vinterhalvåret (1 oktober – 14 maj) går färjan endast på helger, en gång i timmen mellan 13:15 och 15:15. (2019) Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
 • Priser? Färjan kostar 1550 isländska kronor (ca 130 SEK) för vuxna, 1400 (ca 120 SEK) för studenter och pensionärer samt 775 (ca 65 SEK) för barn 7-17 år (2019). Barn 0-7 år åker gratis. Man åker också gratis om man har ett ”city card”.
 • Läs mer? Du hittar mer info på Borgunarsafn.is

Denna resa var en pressresa, arrangerad av festivalen Food and Fun Reykjavik och Icelandair. Alla texter, foton (om inte annat anges) och åsikter är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev